Σελίδες

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Επικίνδυνα τρία στα δέκα φωτάκια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Έρευνα της ΕΕ έδειξε ότι το 30% των προϊόντων για το φωτισμό των χριστουγεννιάτικων δέντρων μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή ηλεκτροπληξία, υπενθυμίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Σε έρευνα της ΕΕ από το Μάιο του 2007 μέχρι το Μάιο του 2009, σε 196 τυχαία δείγματα χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών το 30% εμφανίζουν εμφανή και άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας, υπενθυμίζει η σχετική ανακοίνωση.


Το ΚΕΠΚΑ συστήνει στους καταναλωτές να επιλέγουν λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, με τις εξής προϋποθέσεις:

# Να φέρουν, πάνω στο προϊόν τη σήμανση CE, τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας ), τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.
# Να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.
# Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
# Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.
# Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.
πηγή

Η τιμωρία έχει τους κανόνες της The Effects of Punishment on Children

«Η τιμωρία μπορεί να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία διαπαιδαγώγησης και κοινωνικοποίησης. 
Οφείλω ως γονιός να διδάξω το παιδί μου να σέβεται τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, να σέβεται τη ζωή, την περιουσία, την ακεραιότητα των υπόλοιπων ανθρώπων, αν θέλω να ενταχθεί ομαλά στο σύνολο».

Έφη Σαρηγιαννίδου-Οικογενειακή Σύμβουλος
 
The Effects of Punishment on Children


Κλικ στην αφίσα

ΤΑ ΝΕΑ

1/9/2009

Έρχονται Χριστούγεννα! Προσοχή στην επιλογή των παιχνιδιών Χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά: πώς να επιλέξετε Shopping for Children's Safe, Fun Toys

O Άγιος Βασίλης διαλέγει ασφαλή παιχνίδια


Προκειμένου τα παιχνίδια να μην αποτελέσουν αιτία ατυχημάτων πρέπει:
• Να μη δίνουμε ποτέ σε μικρά παιδιά δώρα μέσα σε πλαστικές σακούλες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ασφυξίας από την χρησιμοποίηση της σακούλας ως παιχνιδιού.
• Να αποφεύγουμε τα αεροβόλα ως δώρα, διότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα στα μάτια. Παρόλα αυτά, εάν τα παιδιά παίζουν με αεροβόλα πρέπει πάντα να φορούν προστατευτικά γυαλιά.
Επίσης, να μην ξεχνάμε:
• Όταν αγοράζουμε ποδήλατο, skate board, πατίνια ή πατίνι, καλό θα ήταν  να αγοράζουμε κράνος και ό,τι άλλο εξοπλισμό ασφαλείας απαιτείται (επιγονατίδες, καλύμματα για τους καρπούς κλπ.).
• Επιτυχημένα και χρήσιμα δώρα για τους μικρούς ποδηλάτες είναι το κουδούνι για το ποδήλατο καθώς και η ανακλαστική ζώνη και τα ανακλαστικά για τις ρόδες του.
• Εξοπλισμός ασφαλείας για αθλήματα είναι χρήσιμο δώρο για τα παιδιά που ασχολούνται με αυτά.
• Να είμαστε προσεκτικοί με τα αγαπημένα μας παλιά παιχνίδια γιατί δεν είναι πάντοτε κατάλληλα και ασφαλή για τα παιδιά μας (π.χ. παλιά οι μπογιές ήταν συνήθως τοξικές).
• Να μην παρασυρόμαστε από τις υπερβολικές ή αντίθετες με την ηλικία τους απαιτήσεις των παιδιών μας κατά την αγορά ενός παιχνιδιού γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να βρεθεί στα χέρια του παιδιού ένα παιχνίδι ακατάλληλο για αυτό.
Προσοχή στα παιχνίδια στο σπίτι:
• Τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι σκορπισμένα στο πάτωμα ή στις σκάλες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος. Καλό θα ήταν να βρίσκονται πάντοτε συγκεντρωμένα σε ένα συγκεκριμένο χώρο έτσι ώστε τα παιδιά να ξέρουν πού μπορούν να τα βρουν.
• Τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση  στα παιχνίδια των μεγαλύτερων παιδιών, διότι μπορούν να αποβούν επικίνδυνα.
• Σημαντικό είναι να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιχνίδια στο σπίτι είναι στην κατάσταση που πρέπει και ότι δεν υπάρχουν σπασμένα κομμάτια που ενδέχεται να προκαλέσουν ατύχημα.
Κατά κανόνα τα παιχνίδια δίνουν χαρά στα παιδιά. Δυστυχώς, όμως, ένα παιχνίδι είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ατύχημα. Για να είναι τα παιδιά μας ασφαλή και χαρούμενα, ας διαλέξουμε για αυτά τα κατάλληλα παιχνίδια.

Το δώρο των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς είναι για τα παιδιά ένα από τα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς! Είτε είναι δώρο από τη μαμά και τον μπαμπά, είτε από τον Άγιο Βασίλη, θείους, παππούδες, νονούς, κτλ, φέρνει μεγάλη χαρά και «χρωματίζει» αλλιώτικα τις γιορτινές μέρες. 
Πώς θα διαλέξετε το δώρο τους φέτος και πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα πιτσιρίκια θα ευχαριστηθούν και ταυτόχρονα δεν θα αδειάσει το πορτοφόλι σας;

Shopping for Children's Safe, Fun Toys

Τι αρέσει πράγματι στα παιδιά;
Τα παιδιά μπορεί να σας ξαφνιάσουν με τις επιλογές τους ή με το τι τελικά τα εντυπωσίασε. Μπορεί να νομίζετε ότι το μεγάλο και ακριβό κουτί με τον αυτοκινητόδρομο θα ενθουσιάσει τον μικρό σας μπόμπιρα ή βαφτισιμιό, αλλά εκείνος να παίξει δύο μέρες και μετά να το παρατήσει. Αντίθετα, ένα μικρό αυτοκινητάκι που μοιάζει με το αυτοκίνητο του μπαμπά, ίσως γίνει ο αχώριστος φίλος του και να του χαρίσει περισσότερες ευχάριστες στιγμές για καιρό!
Επίσης, παιχνίδια που φαίνονται στους μεγάλους όμορφα και εντυπωσιακά, ίσως δεν είναι στην παιδική πραγματικότητα ή ίσως δεν επιτρέπουν σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή του παιδιού κι έτσι γρήγορα θα γίνουν βαρετά.
Συνεπώς, οι βασικές συμβουλές: μην εντυπωσιάζεστε εύκολα από την όψη και τη συσκευασία των παιχνιδιών. Διαβάστε λίγο τις οδηγίες ή προσπαθήστε να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται και σκεφτείτε εάν είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί, ανάλογα με τα προσωπικά του γούστα, την ηλικία και το φύλο του.
Αν διαλέξετε το δώρο χωρίς το παιδί
Εάν το παιδί δεν είναι μωρό, είναι καλή ιδέα να το ρωτήσετε ή να «ψαρέψετε» τι θα ήθελε να του φέρει ο Άγιος Βασίλης. Έτσι, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να του αρέσει η επιλογή σας.
Κάτι που ίσως θα του αρέσει πολύ είναι να του πείτε να γράψει ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη με το δώρο που θα ήθελε κι εσείς θα αναλάβετε να το «ταχυδρομήσετε»!
Εάν είστε νονός, θείος ή συγγενής και ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν έχετε δικά σας παιδιά ή έχετε παιδιά άλλου φύλου και έτσι δεν γνωρίζετε τι υπάρχει και τι προτιμούν τα σημερινά… παιδιά(!), καλύτερα να ρωτήσετε για πληροφορίες και ιδέες τους γονείς του παιδιού (βαφτιστηριού, ανιψιού, κτλ.)
Αν πάρετε το παιδί μαζί στο κατάστημα για να διαλέξει
Συζητήστε τις προηγούμενες ημέρες με το παιδί τι είδους δώρο προτιμάει, π.χ. κούκλα, αυτοκινητάκι, επιτραπέζιο, ηλεκτρονικό παιχνίδι κτλ, ώστε να έχετε ένα στόχο και να μη χαθείτε στις αμέτρητες και χαοτικές επιλογές. Θα προσανατολιστείτε έτσι κι εσείς, αλλά και το παιδί, και θα συγκρίνετε τις επιλογές σας μόνο σε έναν τομέα, γλιτώνοντας κούραση και εκνευρισμό.
Αφήστε το παιδί ελεύθερο να διαλέξει, χωρίς να κριτικάρετε τις επιλογές του, θέτοντας μόνο ένα οικονομικό όριο που δεν μπορείτε να ξεπεράσετε. Δώστε, απλώς μια διακριτική γνώμη ή συμβουλή, εάν βλέπετε ότι επιλέγει παιχνίδια που ξέρετε ότι θα καταλήξουν άχρηστα ή αχρησιμοποίητα.
Επίσης, ένα μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών φαντάζει ακόμα πιο τεράστιο στα μάτια των παιδιών. Πιθανόν, περισσότερο θα τα μπερδέψει και θα τα κάνει να νιώσουν χαοτικά, παρά θα το ευχαριστηθούν. Η συμβουλή μας: επισκεφτείτε ένα μικρό συνοικιακό κατάστημα παιχνιδιών ή στο μεγαλοκατάστημα οδηγήστε το παιδί στον τομέα που σας ενδιαφέρει (π.χ. στα επιτραπέζια ή στις κούκλες ή στα αυτοκινητάκια, ανάλογα). Έτσι, θα το βοηθήσετε να συγκεντρωθεί και να επιλέξει.
Στο κατάστημα, εξηγήστε του ότι έχει μόνο μία επιλογή, που μπορεί να διαλέξει με σκοπό να του αρέσει για να είναι ευχαριστημένο. Τονίστε τη χαρά που θα πάρει και προσπαθήστε να το κάνετε να μη σταθεί στην απογοήτευση που ίσως νιώσει όταν αφού θα διαλέξει ένα παιχνίδι, δεν θα μπορεί να έχει και τα υπόλοιπα!
Κόστος
Στη σημερινή εποχή το κόστος να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Θέστε ένα ανώτατο όριο με βάση τον προϋπολογισμό σας. Μην ξεχνάτε ότι για τα παιδιά το πιο ακριβό δεν είναι πάντα και το πιο διασκεδαστικό ή το πιο χρήσιμο παιχνίδι!
Κοιτάξτε προσεκτικά τις συσκευασίες για να δείτε τι ακριβώς περιλαμβάνουν κι εάν αυτό δικαιολογεί την τιμή τους. Δώστε σημασία στην ποιότητα, αφού ένα φτηνό παιχνίδι που θα χαλάσει σε λίγες μέρες, θα προκαλέσει νέα προβλήματα!
Πάνω απ’ όλα, προσέξτε για την ασφάλεια των παιχνιδιών και των αντικειμένων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μωρά και μικρά παιδιά. Επιλέξτε εγκεκριμένα ποιοτικά παιχνίδια.
Πολύτιμες συμβουλές
Για να κάνετε συμφέρουσες επιλογές και τα δώρα σας να διασκεδάζουν τα παιδιά για πολύ καιρό ακόμη, φροντίστε τα εξής:
  • Αγοράστε ένα δώρο που να απευθύνεται σε μεγάλο εύρος ηλικιών. Εάν τον επόμενο χρόνο είναι αδιάφορο για την ηλικία του παιδιού, μάλλον δεν έχετε κάνει καλή επιλογή.
  • Μια καλή επιλογή είναι το δώρο σας να συνδυάζεται με άλλα παιχνίδια που ήδη έχει το παιδί, π.χ. από την ίδια συλλογή κούκλας ή παιχνιδιών. Θα είναι πιο σίγουρο ότι θα το ενσωματώσει στα παιχνίδια του και θα το παίξει.
  • Εάν δεν πρόκειται για παιδί που δεν είναι δικό σας (π.χ. ανιψάκι, βαφτιστήρι κτλ.), προτιμήστε να το αγοράσετε από ένα κεντρικό κατάστημα με πολλές επιλογές, ώστε να είναι εύκολο να αλλαχτεί, εάν δεν του αρέσει ή εάν το έχει ήδη (μην ξεχάσετε να ζητήσετε από τον υπάλληλο κάρτα αλλαγής).
  • Όμορφα δώρα δεν είναι μόνο τα παιχνίδια, αλλά και τα μουσικά όργανα, τα βιβλία, τα υλικά κατασκευών, τα κατοικίδια ζωάκια (!), αλλά και μία έξοδος σε θέατρο ή κινηματογράφο!
Καλά Χριστούγεννα!

Παιδί και αυτοκίνητο

Στην Ελλάδα σημειώνονται τα περισσότερα δυστυχήματα με παιδιά σε κατοικημένες περιοχές
Kids in the car: Ποια είναι η σωστή θέση για τα παιδιά στο αυτοκίνητο; 
Τα παιδιά ηλικίας έως 4 ετών καλό είναι να κάθονται σε παιδικά καθίσματα που «βλέπουν» προς τα πίσω, συνιστά η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση».


Καθίσματα προστασίας ανάλογα με τα κιλά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 

Η άγνοια σκοτώνει τα παιδιά μας στους ελληνικούς δρόμους, όπου αποτελούν τα «ευκολότερα» θύματα
Τα κατάλληλα παιδικά καθισματάκια και τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σώζουν ζωές

Δεκάδες παιδιά χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους, είτε ως επιβάτες οχημάτων είτε ως πεζοί και ποδηλάτες. 



Για περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι

Λουκάς ο Ιατρός: Προς τους νεολαίους μας ...

...
Για πολύ καιρό και με μεγάλη επιμονή έπλεα κόντρα στο ρεύμα και σε σας τα παιδιά μου κληροδοτώ να πλέετε κόντρα στο ρεύμα, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.  
Να αποστρέψετε το βλέμμα σας και την καρδιά σας από εκείνη τη μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας, που επιδιώκει όχι τους υψηλούς στόχους, αλλά εκείνους που είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν.  
Να μην προσχωρήσετε σ’ αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία που ζει όχι με το δικό της νου, αλλά με το νου των ηγετών και χτίζει τη ζωή της, όχι με τις ιερές εντολές του Χριστού, αλλά με τις υποδείξεις εκείνων που έχουν τη εξουσία να καθοδηγούν τους ανθρώπους μόνον εκεί, όπου κατά τη γνώμη τους πρέπει να πηγαίνουν, όχι χάρη της βασιλείας των ουρανών, αλλά για χάρη της επίτευξης των αγαθών της επίγειας βασιλείας.
...
Λουκάς ο Ιατρός

Σήμερα, ημέρα μνήμης του άδικου θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μεσούσης της μεγαλύτερης κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα σε καιρό "ειρήνης" τα παραπάνω λόγια, είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ.
Είναι μια περικοπή από την πνευματική διαθήκη του Λουκά Βόϊνο Γιασινέτσκι, γιατρού, Αρχίατρου, Καθηγητή Πανεπιστημίου, ιερέα, Επισκόπου Τασκένδης και Αρχιεπισκόπου Κριμαίας προς το τέλος της ζωή του.  
Το 1923 συνελήφθη από το καθεστώς, συνολικά συνελήφθη τέσσερις φορές και πέρασε 11 ολόκληρα χρόνια στην εξορία και στην φυλακή και στα στρατόπεδα Γκουλάγκ. 
Το 1924 στην εξορία, με τα ελάχιστα μέσα που διέθετε εγχείρισε την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση νεφρού από ζώο σε άνθρωπο και από το 1934 έως το 1937 κυκλοφόρησε το βιβλίο του για την χειρουργική των πυωδών λοιμώξεων και έκανε σημαντικές μελέτες και ανακάλυψε την πενικιλίνη παράλληλα με τον Φλέμινγκ. 
Το 1937 συνελήφθη για τέταρτη φορά και υπέστη φοβερά βασανιστήρια. 
Το 1941 λόγω του πολέμου ο ίδιος ο Στάλιν τον διόρισε αρχίατρο των στρατιωτικών νοσοκομείων της Σιβηρίας και έσωσε χιλιάδες στρατιώτες από τα τραύματά τους που πέθαιναν αβοήθητοι… 
Το 1946 βραβεύτηκε από το ίδιο το καθεστώς που τον δίωξε με το μεγαλύτερο κρατικό βραβείο
Χειρούργος και ανάργυρος μέχρι το τέλος της ζωής του.
Το 1996 ανακηρύχτηκε Άγιος.
Είναι γνωστός ως Λουκάς ο Ιατρός.
Σήμερα θα τον βρείτε μέσα στα χειρουργεία, να προσεύχεται πριν γίνει η επέμβαση, ... όπως τότε.

Αφιερωμένο στους ναυτικους, που γιορτάζουν σήμερα | To Greek Sailor

Η ψυχή του ναυτικού



Όποιο μέρος του κορμιού μου κι αν στύψεις
θαλασσόνερο θα βγει.
Αρμυρό.

Με όπλο το νου, που ερευνά, συγκρίνει,
 αποτυπώνει και φτάνει στη γνώση

το πλεούμενο —ένα με μένα που ‘ναι—,
επιδέξια ορίζω,
κι ο Άξενος Πόντος, Εύξεινος πια,
τον ιχνηλάτη του άπιαστου,
τον δαμαστή καλοδέχεται,
ερέτη επιδέξιο, παγιδευτή ψαρά,
κι έμπορο μεταπράτη.

Σε όρμους νηνεμίας απάνεμους,
καιροφύλακας των ανέμων των ούριων,
—προσμονή, υπομονή κι απαντοχής σκληράδα—
μέχρι να πνεύσει ο Ζέφυρος,
μέχρις η Λευκοθέα[1] ν’ απλώσει τα λυτά μαλλιά,
μιαν αγκαλιά αφροστόλιστη
τριγύρω στο σκαρί μου,
για να ναι καλοτάξιδο.

Αυλακωμένα τα χέρια μου, δες.
Των χεριών οι παλάμες χαραγμένες βαθιά,
τραχιά των σκοινιών μονοπάτια,
της αγριάδας των κυμάτων καθρέφτες.

Όσο αγριεύει η θάλασσα,
τόσο η ψυχή βαθαίνει.

Το δικό μου το αύριο ξέρω τι κρύβει.
Ναυάγιο, φουρτούνα,
μπουρίνι άξαφνο, ολοσκότεινο,
για  ταξίδι απρόσκοπτο,
όλα τα λογαριάζω προτού ν’ ανοίξω το πανί
και  ξανοιχτώ στο πέλαγο.

Όντας  χτυπάνε το σκαρί τα τρομερά δρολάπια
και ο πλατύς ορίζοντας απ’ τη ματιά μου φεύγει
και σμίγουν Γαία κι Ουρανός τέρατα να γεννήσουν,
τότες στυλώνονται γερά τα δυο μου τα ποδάρια,
χώνονται, λες, μέσα στη σάρκα του σκαριού,
βιδώνομαι και στο κατάρτι δένομαι
το κύμα μη με πάρει.

Κύμα το κύμα,

μια πάνω μετέωρος,
μια κάτω χαμένος στα άπατα βάθη,
παλεύω και μάχομαι
με στέρνο φουσκωμένο
από μιαν άγρια χαρά,
που όμοιά της καμιά οι στεριανοί δε γεύονται.

Την τραχιά μου την όψη
σμιλέψαν, χαράξαν οι άνεμοι,
του ήλιου η κάψα, οι καιροί οι αντίξοοι,
κι η διψασμένη αρμύρα της θάλασσας.
Μα πιότερο απ’ όλα, δώρο μου κάναν τη ματιά,
το καραβίσιο βλέμμα,
—αγριάδα και γλύκα μαζί—,
πόχει το χρώμα του χαλκού σαν αγριεύει το πέλαγο
το γαλανό και ξάστερο, όταν αυτό μερεύει.


Θαλασσογράφος πίνακας
σ’ όλα του Πόντου τα χρώματα.

Πλατιά η ψυχή σαν τη θάλασσα.
Η καρδιά, του κρυσταλλένιου νερού
καθάριο αντιφέγγισμα.

Τα λόγια μου λίγα, κοφτά και σταράτα,
καταφυγιώτες στις ρωγμές των κυμάτων,
αισθήσεων ο λόγος.
Μάινααα καρδιά, όρτσααα ψυχή.
Στις ρωγμές των κυμάτων τρυπώνουν οι λέξεις,
του πελάγου αντιβούισμα, χαραγμένος αχός
ζωντανεύουν το πέλαγο
και με τα πλάσματά του
αρχινώ τις κουβέντες.

Τα πελάγια ρεύματα οι δικοί μου οι δρόμοι.
Η ψυχή μου ακρόπρωρη
—άροτρο, λιβαδιών χαλκογάλανων—,
ορμητικά διαβαίνοντας
στα μάτια μου μπρος τους χαράζει
καθαρούς, διαυγείς για σταθερή πορεία.

Τις άφεγγες νυχτιές τις ατέλειωτες
τ’ αστροκεντήδια του θόλου του ουράνιου,
των εποχών ανάλογα,
οδηγοί μου για να βρω τη σωστή την πορεία.
Στης μέρας το φως,
των δελφινιών συντροφικά ξεπετάγματα,
αγαπημένοι φίλοι και πλοηγοί αλάνθαστοι.

Δεν την αντέχω την στεριά.
Αντραλίζομαι.
Στου σκαριού μου τη ράχη τα βήματά μου σταθερά,
το χώμα σαν πατώ παραπαίουν.
Της Γης και του Αιθέρα ο γιος,
ο Πόντος ο απέραντος,
το σπιτικό και το βιός μου.
Κι άμποτες, σαν έρθ’ η ώρα η καλή,
χώμα μη με σκεπάσει.
Η θάλασσα να με δεχτεί
κι ένα μ’ αυτή να γένω
Άμποτες.
Δέλτα Βήτα


[1] Θαλάσσια θεότητα του αφρού των κυμάτων που βοηθούσε τους ναυτικούς.