Σελίδες

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Απεργεί η... γιαγιά «μπέιμπι σίτερ» ‘Babysitter grandparents’ urged to strike in Spain

Με μια ασυνήθιστη απεργία είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη η Ισπανία την ερχόμενη Τετάρτη. 
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», συνδικάτο κάλεσε σε απεργία όχι τους εργαζομένους, όχι τους συνταξιούχους, αλλά... τους παππούδες και τις γιαγιάδες της Ισπανίας που παίζουν τον ρόλο «μπέιμπι σίτερ» σε καθημερινή βάση καλύπτοντας τα κενά του κράτους.
‘Babysitter grandparents’ urged to strike in Spain
http://www.taipeitimes.com/News/world/archives/2010/09/26/2003483761

 Los abuelos y la huelga general

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μαστίζει τη νότια Ευρώπη και που στην Ισπανία έχει αγγίξει ασύλληπτα ποσοστά με το 50% των παππούδων και γιαγιάδων να αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών κάθε μέρα τις ώρες που οι γονείς τους εργάζονται, ενώ ένας στους οκτώ απασχολείται για περισσότερες από εννέα ώρες. «Μάθετε να λέτε όχι» και «μη νιώθετε άσχημα» είναι τα συνθήματα που απευθύνονται στους παππούδες και γιαγιάδες και έχουν ως στόχο την παράλυση της χώρας την Τετάρτη με μια γενική απεργία που θα αναγκάσει τους γονείς να λείψουν από τη δουλειά τους και θα αναδείξει τον ρόλο που παίζει αυτή η απλήρωτη εργασία στην ισπανική οικονομία.
«Θέλουμε οι γιαγιάδες και οι παππούδες να απεργήσουν ώστε να αποδείξουμε ότι παίζουν ρόλο-κλειδί στη λειτουργία αυτής της χώρας», εξήγησε ο επικεφαλής του συνδικάτου UGT της Ανδαλουσίας, στη νότια Ισπανία. Αυτό που δεν είναι σε θέση να δώσουν οι εργαζόμενοι γονείς και που το κράτος δεν προσφέρει το έχουν αναλάβει γιαγιάδες και παππούδες που παίζουν πλέον τον ρόλο των γονιών.
«Είναι ένα πρόβλημα που ολοένα μεγαλώνει επειδή οι γονείς των εργαζομένων είναι φθηνότεροι από τις μπέιμπι σίτερ και είναι μια πιο βολική λύση όταν η οικονομία είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση», σχολίασε ο δρ Χάιμε Ροντρίγκες, της Ισπανικής Εταιρείας Γεροντολογίας. «Αυτό μπορεί να μην ενοχλεί τους περισσότερους από αυτούς, αλλά κάποιοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».
Ενας από τους παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό το φαινόμενο είναι τα ισπανικά ωράρια εργασίας, τα οποία, λόγω των μεγάλων μεσημεριανών διαλειμμάτων, δεν επιτρέπουν στους υπαλλήλους γραφείου να επιστρέψουν νωρίς στο σπίτι.  
Αλλά και η συνήθεια να μη φεύγουν από τη δουλειά πριν από το αφεντικό τους σημαίνει ότι οι υπάλληλοι μένουν ακόμη περισσότερες ώρες στο γραφείο.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η ενασχόληση με τα εγγόνια κρατά τους περισσότερους ηλικιωμένους δραστήριους και υγιείς, ωστόσο λίγοι από αυτούς που δεν το απολαμβάνουν το παραδέχονται. 
«Δεν με πειράζει να βοηθάω, αλλά έχουμε ήδη μεγαλώσει τα παιδιά μας και τώρα μας αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο σ’ εμάς», εξομολογήθηκε μία γιαγιά που δεν ήθελε να κατονομαστεί. «Το απολαμβάνουμε, αλλά οι δικοί μας γονείς δεν το έκαναν αυτό για εμάς», σχολίασε ο 67χρονος παππούς Χουάν Χοσέ.
Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένοι που θα αγνοήσουν την έκκληση για απεργία: «Τι περιμένουν να κάνουμε με τα εγγόνια μας; Να τα παρατήσουμε στον δρόμο;», αναρωτήθηκε ο Μάρτιν.

Το βραβείο της Νατάσας

Χάρισαν στο Χαμομηλάκι 
Το βραβείο της Νατάσας
και αισθανόμαστε μεγάλη Χαρά γι' αυτό.
Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε.



Το βραβείο μας το χάρισαν:
και το ανταποδίδουμε με όλη μας την αγάπη :-)

Το παιχνίδι του τραίνου - Η νέα επικίνδυνη μόδα

«Το παιχνίδι του τραίνου», ονομάζεται μία νέα και επικίνδυνη μόδα που ανησυχεί τις αρχές στην Κολομβία.
Έφηβοι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο καθώς περιμένουν το... τραίνο να πλησιάσει, ξαπλώνουν στις γραμμές του και μένουν ακίνητοι την ώρα που το τρένο περνά πάνω από τα σώματα τους.
Μοιάζει απίστευτο και όμως είναι πραγματικότητα. Οι έφηβοι λένε ότι διασκεδάζουν ενώ το επικίνδυνο παιχνίδι αποκτά κάθε μέρα όλο και περισσότερους θαυμαστές.
«Θεωρώ πως κάνω ακροβατικά, είμαι ήρωας που ρισκάρω τη ζωή μου εκεί στη γέφυρα», λέει ένα από τα παιδιά που φαίνεται να μην συνειδητοποιεί τον κίνδυνο.
Οι Κολομβιανές αρχές ξεκινούν μία εκστρατεία για να πείσουν τους νεαρούς να σταματήσουν να παίζουν το «Παιχνίδι του Τραίνου». Μάλιστα ένα αγόρι έχασε δύο δάχτυλα όταν δεν πρόλαβε να μαζέψει το χέρι του και το τραίνο τον ακρωτηρίασε, ενώ οι αστυνομικοί θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου ο βαρύς τραυματισμός αλλά και το να σκοτωθεί κάποιο παιδί.
Οι νεαροί Κολομβιανοί παίζουν το «Παιχνίδι του Τραίνου» κυρίως σε απομακρυσμένες γέφυρες, όπου είναι δύσκολο να φθάσουν εγκαίρως οι αστυνομικοί.
Οι οδηγοί των τραίνων πάντως έχουν τρομοκρατηθεί καθώς -όπως λένε- δεν αντέχουν τη σκέψη ότι θα σκοτώσουν ένα από τα παιδιά που ξαπλώνουν στις γραμμές νομίζοντας ότι έτσι θα αποδείξουν ότι δεν φοβούνται ή ότι μπορούν να ξεγελάσουν το θάνατο.
πηγη
Οιχαλία -Τρικάλων