Σελίδες

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Αγωγή νέων συνταξιούχων κατά των αδικαιολόγητων κρατήσεων

Όσοι συνταξιοδοτηθήκαμε μετά της 12.5.2016 και μετά (προσωπικά έχω συνταξιοδοτηθεί το 30-12-2019), βλέπουμε με έκπληξη να έχουμε μείωση της μηνιαίας κύριας σύνταξής μας με τρείς μνημονιακές κρατήσεις (ν.4024/11, 4051/12 και 4093/12), οι οποίες δεν υπολογίζονται και δεν κρατούνται ούτε και στις συντάξεις του ΕΦΚΑ, που αποδίδονται μετά την παραπάνω ημερομηνία, που εκδόθηκε ο νόμος 4387/2016. Καμιά δικαιολογία λοιπόν δεν υπάρχει για εμάς τους συνταξιούχους της ΤτΕ , που συνταξιοδοτηθήκαμε μετά την ημερομηνία αυτή, να έχουμε αυτές τις κρατήσεις.
Δεν νοείται συνταξιούχοι της ΤτΕ, που πληρώσαμε μάλιστα και υψηλότερες εισφορές για την σύνταξή μας, να υστερούμε έναντι των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ. Φυσικά μαζί με την άρση αυτών των κρατήσεων, πρέπει να σταματήσει και η κράτηση της ΕΑΣ για την οποία ακόμα και αν ίσχυε η δικαιολογία πως όταν αυτή επιβλήθηκε το 2010, οι συνταξιούχοι της ΤτΕ είμαστε τότε στο ΙΚΑ λόγω Πετραλιάς, ΟΛΟΙ ξέρουν πως από 1.1.2011 η ΤτΕ ανέλαβε και τυπικά την καταστατική της υποχρέωση άρθρο 38 την ασφάλιση του προσωπικού της.

Καταβάλλει η ίδια εξ ιδίων πόρων τις συνταξιοδοτικές παροχές μας και εγγυάται την πλήρη κάλυψη των τυχόν ελλειμμάτων των κλάδων κύριας και επικουρικής σύνταξης. Επομένως η ΕΑΣ που είναι μια κράτηση για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, καμιά ανταποδοτικότητα δεν έχει για εμάς, παραβιάζοντας ταυτόχρονα τους νομισματικούς κανόνες απαγόρευσης της οποιασδήποτε χρηματοδότησης του Δημοσίου από την ΤτΕ ή της Τράπεζας από το Δημόσιο.

Για τα παραπάνω, νέοι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτηθήκαμε μετά της 12.5.2016, καταθέσαμε ήδη αγωγή και διεκδικούμε την άρση αυτών των κρατήσεων και την επιστροφή εντόκως των παρακρατηθέντων. Θεώρησα υποχρέωσή μου να ενημερώσω για τα παραπάνω τους συναδέλφους μου, για να γνωρίζουν τις δυνατότητες που έχουν στην υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Μυγδάνης Δημήτρης
Dimitrios.Mygdanis@gmail.com