Το θερμοκήπιο ευθύνεται για την αλλαγή πορείας του 70% των μεταναστευτικών πτηνών τις τελευταίες δεκαετίες. Προτιμούν πλέον κοντινότερους προορισμούς ή δεν μετακινούνται καθόλου
Το τέλος της αποδημίας των πουλιών προεξοφλούν 200 επιφανείς επιστήμονες απʼ όλο τον κόσμο σε συνέδριο που διεξήχθη στην Ισπανία, κατηγορώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου για τις αλλαγές στις συνήθειες των μεταναστευτικών πτηνών. Σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας, η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την αλλαγή πορείας 20 εκ. μεταναστευτικών πτηνών τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ τα πουλιά που διανύουν μικρές αποστάσεις για την εξεύρεση τροφής και τη διαιώνιση του είδους προτιμούν να μη φθάσουν στον προορισμό τους εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο
ethnos.gr εξαιτίας των απότομων καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία 25 χρόνια, τα πουλιά αναγκάζονται να παρεκκλίνουν της «πεπατημένης οδού» αναζητώντας τροφή σε πιο προσιτούς -από πλευράς θερμοκρασίας- τόπους. Οπως επισημαίνει ο Ισπανός ερευνητής - ορνιθολόγος, Μιγκέλ Φερέρ, στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών είναι μία από τις σημαντικότερες φάσεις του κύκλου της ζωής, η οποία καθορίζεται από τις κλιματικές συνθήκες.
Τα μεταναστευτικά πουλιά χρειάζονται μεγάλα ενεργειακά διαθέσιμα για να ταξιδεύσουν από και προς τις θέσεις όπου θα δημιουργήσουν φωλιές. Κατά συνέπεια, η έναρξη της μετανάστευσης εξαρτάται από τη διαθέσιμη τροφή, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις αντίστοιχες καιρικές συνθήκες. Επίσης, σημαντικό ρόλο στη μετανάστευση των πουλιών παίζουν οι τοπικές καιρικές συνθήκες όσο και αυτές που επικρατούν στη διαδρομή και στον τόπο προορισμού τους.
«Τα πουλιά που διανύουν μεγάλες αποστάσεις προτιμούν πλέον κοντινότερους προορισμούς και όσα διανύουν μικρές αποστάσεις επιλέγουν να μένουν εκεί που είναι», υποστηρίζει ο Ισπανός επιστήμονας, προσθέτοντας πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική αλλαγή στις συνήθειες των πουλιών, την οποία καθορίζει στην ουσία η άνοδος της θερμοκρασίας.