Σελίδες

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Νεκροί οκτώ κινέζοι μαθητές

Οκτώ μαθητές σκοτώθηκαν και άλλοι 26 τραυματίστηκαν όταν ποδοπατήθηκαν σε μια σκάλα, σε ένα σχολείο της κεντρικής Κίνας, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Το δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Σιανγκτάν, μια πόλη κοντά στο Χουνάν, καθώς οι έφηβοι μαθητές συνωστίζονταν στη σκάλα για να φύγουν από το Λύκειο Γιουκάι μετά το σχόλασμα.
Ένας από τους μαθητές που προπορεύονταν έπεσε παρασύροντας και άλλους και αυτοί που τους ακολουθούσαν τους ποδοπάτησαν.
Η κατάσταση των τραυματιών, που νοσηλεύονται σε τρία νοσοκομεία της περιοχής, δεν διευκρινίστηκε.
Η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα. Η τοπική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος απέλυσε τον επικεφαλής του γραφείου εκπαίδευσης της πόλης. 

Μαμά, η αγάπη σου με ... σκοτώνει

Λυδία Καραγιάννη*
lydia.4.ever@hotmail.com

Αφορμή γι' αυτό εδώ το κείμενο, μου έδωσε η παρατήρηση, ότι λείπει μια στήλη έκφρασης των εφήβων σε ένα μεγάλο και σύγχρονο μέσο, όπως είναι το διαδίκτυο. Πρότεινα λοιπόν αυτό εδώ το άρθρο στο in.gr και η εκδοτική ομάδα πράγματι την δέχτηκε. Έτσι παγιδεύτηκα στην προτασή μου και πρέπει να «δημοσιογραφήσω» για θέματα του τώρα και του αύριο.
Ένα θέμα που αφορά στην Ελλάδα του σήμερα, που έρχεται από την Ελλάδα του χθες και θα επηρεάσει την Ελλάδα του αύριο είναι η παιδεία μας στην διατροφή. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία, η οποία περιλαμβάνει και τους εφήβους.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται καθαρά στην μελέτη του 2003 της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας το μέγεθος του προβλήματος.



Ηλικίες
Αγόρια
Κορίτσια
2-6 ετών
18,1%
16,3%
7-12 ετών
22,7%
18,3%
13-19 ετών
29,6%
16,1%



Κύριος μοχλός της διατροφής στην ελληνική οικογένεια είναι η μητέρα. Αυτή συνήθως είναι επιφορτισμένη με το καθήκον του εφοδιασμού του σπιτιού, αλλά και με την παρασκευή των γευμάτων.
Πως κατανέμεται λοιπόν το μενού μέσα στην εβδομάδα; Τι τροφές επιλέγονται; Όλα αυτά εν πολλοίς τα αποφασίζει η μητέρα.
Αυτή πάλι από την πλευρά της, πολλές φορές χρησιμοποιεί το φαγητό σαν μέσο επικοινωνίας με εμάς. Φάε, δεν έφαγες, φάε αυτό ή φάε εκείνο, μην τρως το άλλο. Είναι συνηθισμένες προτάσεις, κλισέ θα έλεγα.
Ωστόσο πόσο καλά ξέρουν οι Ελληνίδες μητέρες να μας ταΐσουν και επιμένουν; Η απάντηση έρχεται στον παραπάνω πίνακα. Επειδή δεν μπορώ να αμφισβητήσω την αγάπη τους, για την οποία είμαι βεβαία, καταλήγω στην επικεφαλίδα του άρθρου μου.
Η σύγχρονη ελληνική διατροφή λοιπόν οδηγεί σίγουρα σε αύξηση του βάρους. Κανείς θα μπορούσε να πει ότι το πάχος είναι δείκτης ομορφιάς αλλά και υγείας, όπως ίσχυε τον Μεσαίωνα, οπότε και ο παχύς ήταν σίγουρο ότι είχε να θραφεί και δεν είχε φυματίωση.
Σήμερα ξέρουμε ότι το πάχος μπορεί να υποδηλώνει ευημερία, δεν υποδηλώνει όμως καλή υγεία και δεν την εξασφαλίζει για το μέλλον. Η ακολουθία είναι: εφηβική παχυσαρκία > Σακχαρώδης διαβήτης > καρδιοπάθεια.
Ο κύριος διατροφικός υπεύθυνος είναι οι υδατάνθρακες, δηλαδή η ζάχαρη, οι πατάτες (τις επέβαλε στην Ελλάδα ο Όθωνας), το ρύζι, το λευκό ψωμί. Λίγο πολύ, ότι κάθε ημέρα τρώμε στο σπίτι. Βέβαια πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μερικά από αυτά είναι εύκολα στην παρασκευή τους για την κουρασμένη μητέρα που εκτός της εργασίας της πρέπει να είναι και ο οικονόμος του σπιτιού. Η επιστροφή στα πιο πολλά λαχανικά (παραδοσιακή ελληνική κουζίνα), στα πιο φρέσκα υλικά και στα προϊόντα ολικής άλεσης όποτε χρειάζονται υδατάνθρακες είναι λύση.
Ζητάω λοιπόν από την μητέρα μου να θυμηθεί ξανά την παραδοσιακή μαγειρική και να μην με πιέζει να τρώω αλλά να εκπαιδεύεται για την διατροφή και να με εκπαιδεύει.
Είναι ζήτημα επιβίωσης.

*Η Λυδία Καραγιάννη, είναι 16 ετών, μαθήτρια της Β' Λυκείου, της Σχολής Μωραϊτη.

In Health

Παιδιά στα επεισόδια!! Αν είναι δυνατόν!!

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009



Δείτε ποιοι είναι στα επεισόδια.
Παιδάκια!!
Συμμετέχουν από ιδεολογία;
Που είναι η πολιτεία; 
πού είναι η κοινωνία;
Πού είναι η οικογένεια;
Γροθιά στο στομάχι της κοινωνίας μας, αυτά που βλέπουμε σήμερα..Τι δουλειά έχουν αυτά τα μωρά παιδιά στα επεισόδια και να φοράνε μαντήλια; 
Τι είναι κακοποιοί;
Και αν ναι ποιος ευθύνεται;
Ντροπή σε όλους μας.

ΚΡΑΧΤΗΣ

Έκκληση για αίμα και αιμοπετάλια για τον πεντάχρονο Περικλή Βενέτη

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ

 Φίλοι και φίλες, κάνω έκκληση για αίμα και αιμοπετάλια για τον πεντάχρονο Περικλή Βενέτη, γιο της μικρής αδερφής μου, που νοσηλεύεται για λευχαιμία στο Παίδων Αγίας Σοφίας, στον 6ο όρ. του ΚΕΘ, τηλ. 2132013603. Μπορείτε να δώσετε σε όποιο νοσοκομείο της χώρας θέλετε, ανεξάρτητα την ομάδα αίματος σας, δίνοντας τα στοιχεία του παιδιού.

Σας ευχαριστώ θερμά.  

Βασιλική Νευροκοπλή. 

Επικοινωνία Εφημερίδα της Αργυρούπολης, Νίκος Τζιγκουνάκης, 07.12.09
Από:
Mary Lagana 

Όνειρο απατηλό η συμφωνία στην Κοπεγχάγη Προσφορές για... δωρεάν σεξ στη Διασκέψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή

Όνειρο απατηλό μοιάζει πια η επίτευξη μιας 
νομικά δεσμευτικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη η οποία θα εξασφαλίζει την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών. 


Οι ηγέτες περίπου 65 κρατών έχουν δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχουν από αύριο ως τις 18 Δεκεμβρίου στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης προκειμένου να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για την Κλιματική Αλλαγή (CΟΡ15) του ΟΗΕ με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2012. 
Δεδομένης της απροθυμίας ορισμένων χωρών να θέσουν συγκεκριμένους στόχους, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο τα... παζαρέματα των συνολικά 192 χωρών να καταλήξουν απλώς σε μια πολιτική συμφωνία χωρίς νομικές δεσμεύσεις, όπως ακριβώς επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. 
Ωστόσο το κλίμα δεν μπορεί να περιμένει. 
Αύξηση της θερμοκρασίας, τήξη των πάγων, ερημοποίηση εδαφών και καταστροφή καλλιεργειών, καταστροφή φυσικών οικοσυστημάτων και ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταστήσει ήδη κλιματικούς πρόσφυγες 175 εκατομμύρια ανθρώπους. 
Υπάρχει άραγε άλλος χρόνος για διαπραγματεύσεις;
Το Βήμα

Θυσίες" για τη σωτηρία του πλανήτη

Η Ριτ Μπιέρεγκαρντ, δήμαρχος της Κοπεγχάγης, θα είναι η οικοδέσποινα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και το πρώτο του μέλημα είναι η διαφύλαξη της τιμής της πόλης.
Με αυτό το σκεπτικό, έστειλε κάρτες σε 160 ξενοδοχεία της χώρας, ζητώντας (εξαιρετικά ευγενικά, ομολογουμένως) να μην κάνουν τους «πατρώνες» κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης.
«Αγαπητέ ιδιοκτήτη, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μην κανονίσετε συναντήσεις μεταξύ των πελατών σας και ιερόδουλων» λέει η επιστολή, με την υπογραφή δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου.
Ο σύλλογος εκδιδομένων γυναικών της πόλης, όμως, «βγήκε από τα ρούχα του» σύμφωνα με το Spiegel, θεωρώντας ότι η δημοτική εξουσία υπερέβη τις αρμοδιότητές της. Έτσι, σε ένδειξη αντίδρασης, ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του (Δανία, γαρ) ότι προσφέρει μία δωρεάν συνεδρία σε όσους επιδείξουν μία τέτοια επιστολή, μαζί με την ταυτότητα που αποδεικνύουν ότι είναι μέλη διπλωματικής αποστολής.
Πρόκειται για «κατάφωρη διάκριση», εξανίσταται η εκπρόσωπος του συλλόγου, καταγγέλλοντας ότι η δήμαρχος θέλει να αποτρέψει την εξάσκηση του νόμιμου επαγγέλματός της, απορώντας επίσης πώς της επετράπη να απευθυνθεί με αυτόν τρόπο στους επισκέπτες. «Το έκανε όμως, και εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» ανέφερε.
τα Νέα