Σελίδες

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Κατάθλιψη και αυτοκτονία στην εφηβική ηλικία


Κατάθλιψη και αυτοκτονία στην εφηβική ηλικία
Γράφουν οι Ευστράτιος Παπάνης, 
Παναγιώτης Γιαβρίμης

Η  αυτοκτονία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Η σοβαρότητα του προβλήματος γίνεται εντονότερη, αν ληφθούν υπόψη ο αυτοκτονικός ιδεασμός και οι αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας.
Οι κύριοι παράγοντες, που ερευνώνται συνήθως σχετικά με τα αίτια, αφορούν δημογραφικά, προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Βρέθηκε υψηλή σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τα αυτοκτονικά φαινόμενα. Παράλληλα όμως με την κατάθλιψη μπορούν να συνυπάρχουν άλλα προβλήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος.
 
Οι αντικοινωνικές συμπεριφορές σχετίζονται με αυτοκτονικά φαινόμενα, ενώ η πιθανότητα διάπραξης απόπειρας αυτοκτονίας είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη στους ομοφυλόφιλους εφήβους από ότι στους ετεροφυλόφιλους. Στους ομοφυλόφιλους εφήβους η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αυτοκτονική συμπεριφορά κάποιου κοντινού προσώπου αποτελούν παράγοντες που ενισχύουν την επικινδυνότητα. Οι έφηβες, που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, εκδηλώνουν περισσότερο ψυχικά συμπτώματα, όπως εφιάλτες και ψυχοσωματικά φαινόμενα, ενώ οι έφηβοι συνηθέστερα προβαίνουν σε απόπειρες αυτοκτονίας ή κατάχρηση ουσιών.  Να σημειωθεί ότι τα κορίτσια υπερτερούν σε αποτυχημένες απόπειρες, ενώ τα αγόρια σε προσπάθειες, που οδηγούν στο θάνατο.
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Παπάνης, 2006) σε άτομα εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας αποτυπώθηκαν τα ποσοστά των εφήβων που νιώθουν συναισθηματικό κενό ή κατάθλιψη.

ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΟΥ Ή ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ



αίσθηση συναισθηματικού κενού
Σύνολο


ποτέ
σπάνια
μερικές φορές
συχνά
διαρκώς

φύλο

κορίτσια










3,6%
25,3%
46,4%
18,9%
5,8%
100,0%


αγόρια










8,4%
38,6%
43,2%
9,0%
0,9%
100,0%

















Στον παραπάνω πίνακα παρατηρείται ότι το ποσοστό των αγοριών που βιώνουν συναισθηματικό κενό και κατάθλιψη συχνά ή διαρκώς είναι 9,9%, ενώ των κοριτσιών προσεγγίζει το 24,7%.
Η απογοήτευση από τις διαπροσωπικές σχέσεις είναι έκδηλη και στα δύο φύλα κατά τη διάρκεια της εφηβείας:

Symvouleutikos Stahmos AegeanUni article Papanis autoktonia diagram
Γράφημα 1:
Οι διαπροσωπικές σχέσεις προκαλούν αισθήματα θλίψης στη σημερινή εποχή.

Η πιθανότητα εκδήλωσης αυτοκτονικού ιδεασμού ή διάπραξης απόπειρας αυτοκτονίας δεν σχετίζεται με τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της οικογένειας, συνδέεται όμως με συγκεκριμένες πτυχές της οικογενειακής δομής (διαζύγιο, ύπαρξη θετού γονιού κ.ά.).
Στην Ελλάδα η συχνότητα των αυτοκτονιών είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τις περισσότερες δυτικές χώρες και δεν υπερβαίνει ετησίως τις 4,37 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους. Παρόλα αυτά το φαινόμενο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Κατάθλιψη και αυτοκτονία στην εφηβική ηλικία
Το σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων από τον κοινωνικό περίγυρο του εφήβου και η συναισθηματική στήριξη του, που θα επαναδομήσει το αξιακό σύστημα του, θα ισχυροποιήσει το «εγώ» του, θα τον κάνει να αισθανθεί ότι υπάρχουν άτομα, που τον σέβονται, τον εμπιστεύονται και τον θεωρούν πολύτιμο πόλο στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

Πηγές εικόνων (επιμέλεια από ομάδα σύνταξης MyAegean)

Το θαύμα της ζωής - The Miracle of Life


Το σπουδαίο ντοκιμαντέρ In the womb του National Geographic με ελληνικούς ενσωματωμένους υπότιτλους σε 9 μέρη.




Advanced technology opens a fascinating window into the wondrous world of the developing fetus in a National Geographic documentary that utilizes revolutionary 3-D and 4-D ultrasound imagery to offer an unprecedented look at the nine-month development of a child as it develops in the womb. 
Each trimester is explored in the most minute of details as cutting-edge technology shines light on one of mankind's greatest miracles and doctors go in utero to perform a rare fetoscope operation in hopes of correcting life-threatening complications before the mother gives birth. 
 ~ Jason Buchanan, All Movie Guide Movie Details Title: National Geographic: In the Womb Genre: Biological Sciences

Σοκάρει η ομολογία των μαθητριών

Ανήλικες ομολόγησαν τη δολοφονία 80χρονου

Τι γίνεται βρε παιδιά;;;;

Σοκ προκαλεί η ανατριχιαστική ομολογία δύο ανήλικων κοριτσιών, 15 και 16 ετών, για την απίστευτης αγριότητας δολοφονία ενός 80χρονου γέροντα στην Κερκίνη Σερρών.

Οι δύο μαθήτριες, που είχαν προσαχθεί ως ύποπτες με βάση μαρτυρίες συγχωριανών του θύματος, «έσπασαν» αργά το βράδυ της Κυριακής και ομολόγησαν το έγκλημα, περιγράφοντας με σοκαριστικό τρόπο όσα εκτυλίχτηκαν λίγες ώρες νωρίτερα στο σπίτι του ηλικιωμένου.

Τα κορίτσια χτύπησαν την πόρτα του 80χρονου με πρόσχημα πως ήθελαν να πιουν νερό και με πραγματικό κίνητρο την κλοπή. Η μία επιχειρούσε με διάφορους τρόπους να τον απασχολεί, συζητώντας μαζί του, την ώρα που η δεύτερη έψαχνε συρτάρια και ντουλάπια, αναζητώντας χρήματα. Οι ανήλικες έμειναν στο σπίτι τουλάχιστον μία ώρα, διάστημα κατά το οποίο έφτιαξαν καφέ, τηγάνισαν αβγά και γευμάτισαν με τον ηλικιωμένο άνδρα. 
Όπως είπαν οι ίδιες, όταν δεν κατάφεραν να βρουν χρήματα με τη μέθοδο της απασχόλησης, χρησιμοποίησαν ως τέχνασμα τη σεξουαλική συνεύρεση με τον γέροντα, με διάφορα υπονοούμενα. Σύμφωνα με τις δικές τους περιγραφές, οι οποίες ελέγχονται από την Αστυνομία για την ακρίβειά τους, εκείνος ενέδωσε και τους πρότεινε να έρθουν σε επαφή με αντίτιμο 50 ευρώ.
Τα κορίτσια ζήτησαν τα χρήματα «μπροστά», με σκοπό, όπως εκτιμάται από την Αστυνομία, να τα πάρουν και να φύγουν, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από το θύμα. Τότε η 16χρονη έβγαλε από την τσάντα της ένα στιλέτο και απειλώντας τον 80χρονο του ζήτησε τα χρήματα.
Ο τελευταίος έβαλε τις φωνές, καλώντας σε βοήθεια, και τότε η 16χρονη του επιτέθηκε, χτυπώντας τον 15 φορές με το στιλέτο στο στήθος, στην κοιλιά και στον λαιμό, ενώ και η 15χρονη συνέδραμε χτυπώντας τον ανυπεράσπιστο γέροντα με ένα ξύλο στο κεφάλι.
Την ώρα εκείνη κατέφθασε στην εξώπορτα ένας συγχωριανός του θύματος, ο οποίος είχε ακούσει τις φωνές και έσπευσε να δει τι συνέβαινε. Οι ανήλικες κλείδωσαν την πόρτα από μέσα και βγαίνοντας από ένα πίσω παράθυρο άρχισαν να τρέχουν για να διαφύγουν.
Γειτόνισσα που τις είδε και τις ρώτησε πού πηγαίνουν, πήρε την απάντηση «μας κυνηγάει ένας ανώμαλος».
Οταν οι γείτονες παραβίασαν την πόρτα, βρήκαν τον 80χρονο νεκρό μέσα σε μια λίμνη αίματος και κάλεσαν την Αστυνομία. Με βάση τις περιγραφές, οι δύο ανήλικες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.
Οπως αναφέρουν οι κάτοικοι της Κερκίνης, το ένα από τα κορίτσια διαμένει με τη μητέρα του στο Κιλκίς και επισκέπτεται συχνά την Κερκίνη, όπου κατοικεί η γιαγιά του, ενώ το δεύτερο είναι από το κοντινό χωριό Νεοχώρι.
Εμενε μόνος του 
Ο 80χρονος διέμενε μόνος του στο χωριό τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τον θάνατο της συζύγου του, ενώ τα τέσσερα παιδιά του ζουν κι εργάζονται στη Θεσσαλονίκη. Ενας γιος του, μάλιστα, ήταν συμμαθητής της μητέρας μιας από τις ανήλικες που σκότωσαν τον πατέρα του.
Στο σπίτι επικρατούσε χθες κλίμα βαριάς οδύνης και οργής, με συγγενείς του θύματος να ξεσπούν, διαψεύδοντας τις αναφορές των κοριτσιών περί σεξουαλικής παρενόχλησης.
«Εγώ και όλοι οι δημότες είμαστε παγωμένοι, αρνούμενοι να πιστέψουμε τι συνέβη. Από τη μία έχουμε έναν άνθρωπο που έφτασε σε ηλικία 80 χρόνων για να φύγει από τη ζωή με αυτό τον τρόπο και από την άλλη, δύο κορίτσια που σε ηλικία 15 και 16 χρόνων έφτασαν σε τέτοιας μορφής έγκλημα, καταστρέφοντας και τις δικές τους ζωές», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Κερκίνης, Ι. Ιακωβίδης.