Σελίδες

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Η τακτική σωματική άσκηση προστατεύει από το κρυολόγημα

Γυμναστείτε τακτικά και πείτε αντίο στο κρυολόγημα

Οι άνθρωποι που γυμνάζονται συχνά, είναι λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουν ή, όταν κρυολογούν, τα συμπτώματά τους είναι πιο ελαφριά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον Δρ Ντέηβιντ Νίμαν, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν επί τρεις μήνες τις περιπτώσεις 1.000 ατόμων ηλικίας 18-85 ετών και συμπέραναν ότι όσοι ασκούνται σε τακτική βάση, μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ (50%) τις πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ιό κρυολογήματος ή, αν κρυώσουν, να έχουν ήπια συμπτώματα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανώς αυτό συμβαίνει, επειδή η άσκηση βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους ιούς με τα αμυντικά κύτταρά του. 
Η φυσική δραστηριότητα ενεργοποιεί προσωρινά -για λίγες ώρες- το κυτταρικό οπλοστάσιο του οργανισμού, βοηθώντας τον να μην κολλήσει κάποιο ιό.
Μάλιστα οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν χρειάζεται καν να κάνει κάποιος εντατική άσκηση, αρκεί να θεωρεί ότι βρίσκεται σε σχετικά καλή φυσική κατάσταση.
Οι ενήλικες παθαίνουν δύο έως πέντε κρυολογήματα κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Ελάχιστοι άνθρωποι δεν κρυολογούν καθόλου μέσα σε μια χρονιά.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πάντως πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς (περισσότερη φυσική δραστηριότητα), ώστε να τα αποφύγει ή να τα περάσει πιο ελαφριά.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (που έχουν περισσότερα αντισώματα), οι άνδρες και οι παντρεμένοι (ίσως επειδή βγαίνουν πιο αραιά έξω και συναντούν λιγότερους ανθρώπους, πηγές πιθανής μόλυνσης), καθώς και όσοι τρώνε πολλά φρούτα, φαίνεται να κρυολογούν λιγότερο συχνά. 
Όσοι έχουν παιδιά ή εργάζονται κοντά σε αυτά, εκτίθενται σε περισσότερα κρυολογήματα.
Όμως η σωματική άσκηση και η αντίληψη που έχει κανείς για τη φυσική του κατάσταση, φαίνεται να είναι ακόμα πιο σημαντικοί παράγοντες για την προστασία από τα κρυολογήματα.
Πηγή

Η τέχνη της συκοφαντίας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ»; Η αυτοθαυμαστική αυτή μεγαλοστομία που εκτοξεύει σε κάθε ευκαιρία ο συνήθης Ελληνας σκιαγραφείται πολύ παραστατικά στους Οξυρρύγχειους Παπύρους που διασώζουν συμβουλές του ρωμαίου συγκλητικού Μενένιου Απιου προς τον φίλο του Ατίλιο Νάβιο, μελλοντικό ρωμαίο κυβερνήτη τής υπό κατοχή Αχαΐας πριν από 2.300 χρόνια.

«Αρέσει στον Ελληνα να δίνει στον ασθενέστερο, στον αβοήθητο. Είναι κι αυτό ένας τρόπος υπεροχής. Λέγοντας πως ο Ελληνας αδιαφορεί για τον πλησίον του, κάτι άλλο θέλω να πω, αλλά μου πέφτει δύσκολο να σου το εξηγήσω. 
Ακόμη υπάρχουν ποιητές πολλοί και τεχνίτες στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. 
Πλησίασέ τους καθώς είναι χρέος σου και πες μου αν άκουσες κανέναν από αυτούς ποτέ να επαινεί τον ομότεχνό του. 
Δεν χάνει τον καιρό του σε επαίνους ο Ελληνας. Δεν χαίρεται τον έπαινο. Χαίρεται όμως τον ψόγο και για αυτόν πάντα βρίσκει καιρό. Για την κατανόηση την αληθινή, αυτήν που βγαίνει από τη συμπάθεια για αυτό που κατανοείς, δεν θέλει τίποτε να θυσιάσει. Το κίνητρο της δικαιοσύνης δεν τον κινεί για να επαινέσει ό,τι αξίζει τον έπαινο. Θαυμάζει ό,τι είναι ο δικός του κόσμος. Κάθε άλλον τον υποτιμά. Οταν ένας πολίτης άξιοςδεν αναγνωρίζεται κατά την αξία του, λέει ο Ελληνας “αφού δεν αναγνωρίζομαι εγώ ο αξιότερός του, τι πειράζει αν και αυτός δεν αναγνωρίζεται”. 
Ο εγωκεντρισμός αφαιρεί από τον Ελληνα τη δυνατότητα να είναι δίκαιος. Μόνον όταν δημιουργηθούν συμφέροντα που συμβαίνει να είναι κοινά σε πολλά άτομα μαζί, βλέπεις τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη. Στον κάθε Ελληνα τα ιδανικά είναι ατομικά. Γι΄ αυτό οι πολιτικές των φατρίες είναι φατρίες συμφερόντων, και το ιδανικό του κάθε ηγέτη είναι ο εαυτός του».
«Κινημένος από την ίδια εγωπάθεια, τη ρίζα αυτή του κάθε ελληνικού κακού, ο Ελληνας δεν συγχωρεί στον συμπολίτη του καμιά προκοπή. Όποιος τον ξεπεράσει, ο Ελληνας τον φθονεί με πάθος και αν είναι στο χέρι του να τον γκρεμίσει από εκεί που ανέβηκε θα το κάνει. Μα το πιο σπουδαίο, για να καταλάβεις τον Ελληνα, είναι να σπουδάσεις τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει τον φθόνο του, τον τρόπο που εφηύρε για να γκρεμίζει καλύτερα. Είναι ένας τρόπος πιο κομψός από το δικό μας γέννημα σοφιστικής ευστροφίας και διανοητικής δεξιοτεχνίας. Δεν του αρέσει η χοντροκομμένη δολοφονία στους διαδρόμους του παλατιού, αλλά η λεπτοκαμωμένη συκοφαντία, ένα είδος αναίμακτου, ηθικού φόνου, ενός φόνου διακριτικότερου και εντελέστερου που αφήνει του δολοφονημένου τη σάρκα σχεδόν ανέπαφη, να περιφέρει την ατίμωση και τη γύμνια της στους δρόμους και στις πλατείες. 
Γιατί και τη συκοφαντία, αγαπητέ μου, την έχουν αναγάγει σε τέχνη οι θαυμάσιοι, οι φιλότεχνοι Ελληνες, οι πρώτοι δημιουργοί του καλού και του κακού λόγου. Η τέχνη είναι να βρίσκεις τον διφορούμενο λόγο, που άμα σε ρωτήσουν γιατί τον είπες, να μπορείς να πεις πως τον είπες με την καλή σημασία, και πάλι εκείνος που τον ακούει να αισθάνεται ότι πρέπει να τον εννοήσει με την κακή του σημασία. Αυτό είναι το αγχέμαχο όπλο με το οποίο πολεμάει ο Ελληνας τον Ελληνα, ο ηγέτης τον ηγέτη, ο φιλόσοφος τον φιλόσοφο, ο ποιητής τον ποιητή αλλά και ο ανάξιος τον άξιο, ο ουσιαστικά αδύνατος τον ουσιαστικά δυνατό».
Νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία η ανάδειξη αυτής της διαχρονικής ψυχαναλυτικής περιγραφής του χαρακτήρα των Ελλήνων που αμετάβλητα υπαγορεύει την καταστροφική συμπεριφορά τους και σήμερα. Και προειδοποιεί ότι, αν δεν αλλάξουμε (πολιτικοί και πολιτικές), όντως θα βουλιάξουμε.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Δεξιότητες του παιδιού: Αναπτυξιολογικός έλεγχος από το νηπιαγωγείο-Ε' δημοτικού Child Development Stages

Child Development Stages

Καθώς το παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσει τις δεξιότητές του, είναι πιθανό να παρατηρηθούν, για διάφορους λόγους, αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτό που όλοι θεωρούμε φυσιολογική ανάπτυξη. Παρότι όλα τα παιδιά δεν είναι ίδια και οι διαφορές είναι εύλογες, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η εκτίμηση του ειδικού είναι αναγκαία.

Μικρές συμβουλές προκειμένου οι μέρες των Χριστουγέννων να κυλήσουν ευχάριστα και όσο το δυνατόν με ασφάλεια

Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Όταν διαλέγετε και τοποθετείτε το χριστουγεννιάτικο δένδρο:

  • Διαλέξτε ένα φρέσκο φυσικό δένδρο (από φυτώρια βέβαια) με πράσινα κλαδιά και φύλλα, που δεν πέφτουν εύκολα όταν κουνάτε το δένδρο. Φροντίστε να είναι στερεωμένο καλά στη βάση του και να μην ανατρέπεται εύκολα.
  • Τοποθετήστε το δένδρο μακριά από το τζάκι, τη σόμπα ή το καλοριφέρ.
Όταν διαλέγετε και διακοσμείτε με ηλεκτρικά φωτάκια:

  • Δοκιμάστε αν τα φωτάκια λειτουργούν σωστά πριν τα αγοράσετε. Επίσης να ελέγξετε αν είναι ασφαλή σε περίπτωση που τα τοποθετήσετε έξω από το σπίτι.
  • Εάν χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από προηγούμενη χρονιά, ελέγξτε αν υπάρχει κάποιο γυμνό καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια και χαλαρές συνδέσεις. Μη διστάσετε να πετάξτε ένα προβληματικό σετ. Ποτέ μη συνδέετε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα.
  • Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά λαμπάκια σε μεταλλικό δένδρο. Μπορεί από ένα χαλασμένο λαμπάκι να προκληθεί ηλεκτροπληξία.
  • Δέστε καλά τα φωτάκια που διακοσμούν εξωτερικά το σπίτι ή τα δένδρα του κήπου σας, ώστε να μην πέσουν ή να μην σπάσουν σε περίπτωση δυνατού αέρα. Για να τα στερεώσετε χρησιμοποιήστε ειδικό μονωτικό αυτοκόλλητο και όχι μεταλλικά στηρίγματα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
  • Σβήστε όλα τα φώτα του δένδρου και τα κεριά πριν βγείτε από το σπίτι ή πριν κοιμηθείτε.
Όταν διαλέγετε και τοποθετείτε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση:

  • Αγοράστε μόνο άφλεκτα ή ανθεκτικά στη φωτιά χριστουγεννιάτικα στολίδια.
  • Εάν έχετε μικρά παιδιά, αποφύγετε τα αιχμηρά ή εύθραυστα στολίδια. Φροντίστε τα χρυσόχαρτα να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά, γιατί μπορεί να τα καταπιούν και να κινδυνέψουν από πνιγμονή. Μη χρησιμοποιείτε ως διακόσμηση γλυκά, ιδιαίτερα αν αυτά περιέχουν και μικρά παιχνίδια.
  • Εάν χρησιμοποιήστε σπρέι που μιμείται το χιόνι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει η ένδειξη "μη τοξικό".
Προσοχή! μερικά από τα χριστουγεννιάτικα φυτά όπως τα γκυ μπορεί να είναι δηλητηριώδη, γι’ αυτό φροντίστε να μην προσεγγίζονται από τα μικρά παιδιά.
iatronet