Σελίδες

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Αθλητικές Κακώσεις : Ό,τι πρέπει να ξέρετε !

Η ενασχόληση με αθλητική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει διάφορες κακώσεις. Η πλέον μικρές είναι μώλωπες αμέσως μετά σε βαρύτητα θλαστικά τραύματα, εγκαύματα εκ τριβής, διαστρέμματα, ρήξεις μυών και κατάγματα από πτώση ή έντονη άσκηση. Επίσης η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο, κράμπες, άσθμα και μικροβιακές φλεγμονές. Πολλές από τις ανωτέρω καταστάσεις μπορούν να αποφευχθούν με καλή προθέρμανση σωστή τεχνική και χρήση εξοπλισμού και τήρηση κανόνων ασφαλείας.

Οι τραυματισμοί οφείλονται:

* 56% ποδόσφαιρο
* 9% μπάσκετ
* 4,9% σκι
* 3,4% βόλεϊ
* 2,1% ταε κβο ντο
* 1,5% τένις
* 1,5% πάλη
* 20,2% άλλες αθλητικές δραστηριότητες


Βέβαια αυτός ο διαχωρισμός δεν αναφέρεται στην επικινδυνότητα του αθλήματος αλλά στην μαζικότητα του.

Ο τρόπος άσκησης διαφέρει από ηλικία σε ηλικία λ.χ. το μυϊκό σύστημα αναπτύσσεται εξίσου γρήγορα σε όλες τις ηλικίες, οι μυϊκές καταφύσεις σκληραίνουν πολύ αργότερα στα 40 μας από ότι στα 20. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένας σαραντάρης να έχει ευκολότερα ρήξη μυός (καταφύσεως ) μετά από μεγάλη άρση βάρους, αν η ένταση της ασκήσεως δεν γίνει προοδευτικά σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πρώτες Βοήθειες
Γενικά στις κακώσεις μυών, αρθρώσεων και οστών η ακινητοποίηση και η χρήση πάγου για 20 λεπτά μετά το ατύχημα μειώνει το πόνο και το οίδημα. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως voltaren, mesulid κλπ πρέπει να αποφεύγονται γιατί αυξάνουν την έκταση των αιματωμάτων τα οποία εμφανίζονται συνήθως μετά από 48 ώρες. Ακριβής διάγνωση της βλάβης μπορεί να γίνει με την εξέταση του πάσχοντος και με απεικονιστικό έλεγχο.

Στην υπερκόπωση είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται ανάπαυση. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και στην προκειμένη περίπτωση η χρήση υπερβαρικού οξυγόνου είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Αθλίατροι
Σε πολύ κόσμο επικρατεί η εντύπωση ότι οι αθλίατροι είναι οι πλέον ειδικοί που ασχολούνται με τις αθλητικές κακώσεις και συγκεκριμένα με ρήξεις μηνίσκων, χιαστών ή διαστρεμμάτων ποδοκνημικής. Οι αθλίατροι είναι μια μη χειρουργική ειδικότητα. Οι συγκεκριμένες κακώσεις είναι ορθοπεδικές παθήσεις που αντιμετωπίζονται επιτυχώς από τον έμπειρο χειρουργό ορθοπεδικό.


Πηγή: http://www.greekorthopaedic.gr/el/2010-01-26-14-20-19.html

Το παιδί μου είναι άτακτο και έχει εκρήξεις θυμού: Τί να κάνω;

Η Ιφιγένεια Λαμπροπούλου, Εκπαιδευτική Σύμβουλος, Σύμβουλος Μελέτης Παιδιών Προσχολικής και Δημοτικής Ηλικίας, αναφέρει στο Υγείαonline.gr, 4 συμβουλές για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα παιδιά με έντονη υπερκινητικότητα.

1. Εφαρμόστε στην οικογένεια ένα μοντέλο ήρεμου τρόπου συμπεριφοράς και έκφρασης. Αυτό θα το επιτύχετε διδάσκοντας οι ίδιοι στα παιδιά σας τον πιο εποικοδομητικό τρόπο διαχείρισης σε καταστάσεις θυμού. Τα παιδιά πάντα αντιγράφουν τις συμπεριφορές των γονιών, συνεπώς γίνετε το παράδειγμα προς μίμηση.

Π.χ. Σας τηλεφωνούν από το συνεργείο αυτοκινήτων ενημερώνοντάς σας ότι το κόστος επισκευής του αυτοκινήτου είναι το διπλάσιο από αυτό που σας είχαν αρχικά πει. Νιώθετε έξαλλοι με το ποσό και κοντά σας στέκεται το παιδί σας και παρακολουθεί την αντίδρασή σας.

Επιστρατεύστε κάθε σταγόνα ηρεμίας και χρησιμοποιήστε την σαν ένα επί τόπου μάθημα διαχείρισης του θυμού σας. Μετά το τέλος του τηλεφωνήματος, εξηγήστε με ήρεμο τόνο στη φωνή σας πώς νιώθετε ... θυμωμένη, νευριασμένη ... και ποιός είναι ο λόγος που πυροδότησε αυτά τα συναισθήματα. Στη συνέχεια δώστε του παράδειγμα για μια λύση που θα σας ηρεμήσει, π.χ. «πάω μία μικρή βόλτα ώστε να ηρεμήσω». Το παράδειγμά σας είναι αυτό το οποίο θα αντιγράψει το παιδί σας.

2. Οι δυσκολότερες στιγμές είναι όταν το παιδί σας στρέφει τον θυμό του εναντίον σας. Να θυμάστε ότι ο θυμός είναι μεταδοτικός. Σε τέτοιες καταστάσεις ξεσπάσματος και εκρήξεων θυμού του παιδιού σας, είναι βασικό να παραμείνετε ήρεμοι, σταθεροί και ψύχραιμοι.

Προσπαθήστε να μην χάσετε τον έλεγχο και βρεθείτε στην ίδια θέση με το παιδί φωνάζοντας ή να μιλώντας έντονα. Για να το πετύχετε αυτό, θέστε ως απαράβατο κανόνα στην οικογένεια ότι «σε αυτό το σπίτι λύνουμε τις διαφορές μας και τα προβλήματά μας όταν ηρεμήσουμε και νιώσουμε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτό που μας θύμωσε». Ενισχύστε αυτόν τον κανόνα με κάθε τρόπο και σε κάθε ανάλογη ευκαιρία.

Π.χ. την επόμενη φορά που το παιδί σας είναι θυμωμένο και επιμένει σε κάτι με το οποίο δεν συμφωνείτε, μπορείτε να πείτε «Χρειάζομαι ένα διάλειμμα. Ας το συζητήσουμε αργότερα», στη συνέχεια αποχωρήστε από το χώρο με ηρεμία και χωρίς να ανταπαντήσετε σε ό,τι και αν το παιδί σας πει. Κάντε το παιδί σας να κατανοήσει ότι η μαμά και ο μπαμπάς θα μιλήσουν μαζί του και ότι είναι πρόθυμοι να ακούσουν τι το απασχολεί όταν θα ηρεμήσει.
3. Ό
ταν το παιδί εκφράζει το θυμό του φωνάζοντας, κλωτσώντας πράγματα και χτυπώντας, αυτό σημαίνει ότι είναι οι μόνοι τρόποι για να δείξει τα συναισθήματά του. Βοηθήστε το να αναπτύξει ένα λεξιλόγιο συναισθημάτων με λέξεις και συνώνυμα αυτών που περιγράφουν το πώς νιώθει π.χ. οργισμένος, θυμωμένος, νευριασμένος, απογοητευμένος, ενοχλημένος, έξω φρενών....και ενθαρρύνετέ το να τις χρησιμοποιεί.
4. Όταν ζητάτε από το παιδί σας να κάνει κάτι και εκείνο αντιδρά π.χ. να τακτοποιήσει το δωμάτιό του ή να κοιμάται νωρίς, απλά πείτε το με λίγα λόγια, ξεκάθαρα και χωρίς να δίνετε επιλογές ή χωρίς να το ζητάτε υπό τύπου ερώτησης. π.χ. «Σε παρακαλώ πήγαινε τώρα να τακτοποιήσεις το δωμάτιό σου» ή «Είναι 9.00 η ώρα. Πήγαινε στο κρεβάτι σου για ύπνο». Αποφύγετε να το ρωτήσετε «Θα τακτοποιήσεις το δωμάτιό σου τώρα ή όταν τελειώσεις το παιχνίδι;» . Όσο πιο συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι είστε στο τι του ζητάτε, τόσο λιγότερα περιθώρια αντίδρασης και αντίρρησης του αφήνετε. 

Πηγή:ygeiaonline.gr

Χειρούργοι ζητούν: "Νομιμοποιήστε" το εμπόριο οργάνων! Sale of human organs should be legalised, say surgeons

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Είναι το πιο απάνθρωπο και επικερδές εμπόριο.
Ένας Αφρικανός παίρνει – αν είναι τυχερός – 700 ευρώ για το νεφρό του. Ένας Αμερικανός το... αγοράζει για 30.000 δολάρια.

“μέρη του σώματός μας δεν μπορούν να γίνουν
αντικείμενα εμπορικής εκμετάλλευσης”
Sale of human organs should be legalised, say surgeons
Professor John Harris: This would end an evil trade – and save lives


Πρόσφατα βρετανοί χειρούργοι έκαναν μία πρόταση – σοκ που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει να σταματήσει το παράνομο εμπόριο οργάνων και η δυστυχία που φέρνει αυτό.

Ο καθηγητής Τζον Χάρις του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πρότεινε τη νομιμοποίηση του εμπορίου οργάνων. Σύμφωνα με την πρόταση το όλο σύστημα θα λειτουργεί στο πλαίσιο του συστήματος Υγείας, με όρους που θα θέτει είτε η χώρα είτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα υπάρχει ασφάλεια για τους δότες και όλα τα όργανα θα καταγράφονται. 

Ο Βρετανός καθηγητής Χειρουργικής Νάντι Χακίμ λέει ότι μία αγορά οργάνων ρυθμισμένη με κανόνες θα μειώσει δραματικά τον “τουρισμό οργάνων” δηλαδή ταξίδια ασθενών για εύρεση οργάνων στη “μαύρη αγορά” και χειρουργικες επεμβάσεις στο εξωτερικό. 

Ο καθηγητής Σερ Πίτερ Μπελ πρώην αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρούργων επικροτεί την πρόταση αυτή καθώς όπως λέει “υπάρχει μεγάλη έλλειψη οργάνων”. “Αν κάποιος θέλει να δωρίσει ή να πουλήσει ένα όργανο γιατί να μην μπορεί να το κάνει; Είναι δική του επιλογή” λέει ο καθηγητής και προσθέτει ότι το αντίτιμο για ένα νεφρό θα μπορούσε να είναι από 50.00ο ως 100.000 λίρες – όσο δηλαδή στοιχίζει ένα ή δύο χρόνια αιμοκάθαρσης. 

Αυτή τη στιγμή 8.000 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα για μεταμόσχευση στη Βρετανία και κάθε χρόνο πάνω από 500 άνθρωποι στη λίστα πεθαίνουν πριν προλάβουν να λάβουν το όργανο που θα τους κρατούσε στη ζωή.

Οι προτάσεις αυτές συνάντησαν ηχηρές αντιδράσεις πάντως από την Βρετανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων. Εκπρόσωπος της Εταιρείας ανέφερε ότι αυτή είναι κάθετα αντίθετη με την πρόταση. 

Ο καθηγητής Άντονι Γουώρενς, πρύτανης στο London School of Medicine and Industry λέει ότι “μέρη του σώματός μας δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα εμπορικής εκμετάλλευσης”. Προσθέτει ότι αν τελικά νομιμοποιηθεί το εμπόριο οργάνων εκείνοι που θα σπεύδουν να πουλήσουν θα είναι οι πιο φτωχοί, οι λιγότερο μορφωμένοι.

Βρίσκω τη νομιμοποίηση μεγάλο ρίσκο”, αναφέρει και ο Κένεθ Μπόιντ καθηγητής Ιατρικής Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παράνομο εμπόριο οργάνων έχει ως αποτέλεσμα να ανθούν πoλλές άλλες μορφές εγκληματικότητας. Απαγωγές, παράνομα ιατρεία, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο με θανάσιμες συνέπειες, μαύρο χρήμα κ.α.

Ιατρική ιστοσελίδα των ΗΠΑ παραθέτει ανατριχιαστικά δεδομένα για το εμπόριο οργάνων. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου είχε συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους, τα όργανα των οποίων αφαιρέθηκαν και ταξίδεψαν προς πώληση στο εξωτερικό. 
Η υπόθεση βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθως υπάρχουν αναφορές για εμπλοκή των αρχών Αλβανίας και Κοσόβου στο παράνομο εμπόριο. Τόσο ο Χακίμ Θάτσι όσο και ο Σαλί Μπερίσα έχουν αρνηθεί ότι ενεπλάκησαν. 

Η Κίνα έχει δεχτεί σφοδρή κριτική καθώς πουλά τα όργανα εκατοντάδων εκτελεσθέντων αντιφρονούντων κάθε χρόνο. 

Στη Μοζαμβίκη της Αφρικής ξεκίνησε έρευνα μετά από πολλές καταγγελίες πως αρκετά παιδιά βρέθηκαν χωρίς ζωτικά όργανα και αρκετά άλλα πέθαναν αφού τους αφαίρεσαν τα όργανα παράνομα. Πολλές αναφορές για παιδιά που εξαφανίζονται και σκοτώνονται για να τους πάρουν τα όργανα υπάρχουν και για την Νότια Αφρική.