Σελίδες

Δευτέρα 8 Απριλίου 2002

Αρχές προσέγγισης του θεσμού της επιφυλακής (STAND BY)


  1. Επιφυλακή (Stand by) είναι η διαθεσιμότητα υπαλλήλου του Κέντρου Πληροφορικής, εκτός ωραρίου, σε ακτίνα απόστασης 1 ώρας από το Κέντρο, με σκοπό την επίλυση εκτάκτου προβλήματος που δεν μπορεί να επιλυθεί από τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο Κέντρο.
  2. Το Stand by είναι εκούσιο, σε κανένα υπάλληλο δεν επιβάλλεται, άρα διεκδικείται η ικανοποίηση του εργαζομένου, ούτως ώστε να δέχεται τον ορισμό του σε κατάσταση επιφυλακής
  3. Η επιφυλακή .ανατίθεται σε υπαλλήλους σε ωριαία βάση, μονάδα χρόνου της επιφυλακής είναι ή ώρα.
  4. Η αμοιβή της επιφυλακής γίνεται στη μονάδα χρόνου της επιφυλακής.
  5. Βάση της αμοιβής της ώρας επιφυλακής είναι η υπερωρία. Ως πρώτη προσέγγιση αμοιβής της ώρας επιφυλακής είναι χρηματικό ποσό ίσο με την υπερωρία του απασχολούμενου στην επιφυλακή. Στην ώρα επιφυλακής προσμετρείται βαθμός, επιδόματα κλπ ότι και στην αμοιβή της υπερωρίας, όπως επίσης και η αύξηση της αμοιβής λόγω προσμέτρησης ωρών επιφυλακής 60 ώρες, 120 ώρες κλπ. Η ώρα επιφυλακής αμείβεται όπως και η υπερωρία με διαφορετικό ποσοστό κατά τις εργάσίμες ημέρες από τις αργίες, όπως δηλαδή ακριβώς και η υπερωρία, ως επίσης και οι προσαυξήσεις λόγω νυχτερινού ωραρίου.
  6. Το κέντρο Πληροφορικής στην προσπάθεια, θεσμοθέτησης της επιφυλακής, δηλαδή της έγκρισης της πρότασης επιφυλακής από την Τράπεζα, δεν αναφέρεται σε Τμήματα, αριθμό απασχολουμένων σε επιφυλακή και κοστολόγιο συνολικά. Επιδιώκει την θεσμοθέτηση της αμοιβής της ώρας επιφυλακής και από εκεί με όριο ωρών επιφυλακής συνολικά, όπως και στις υπερωρίες ανατίθενται καθήκοντα επιφυλακής. Η ανάθεση επιφυλακής αφορά δεύτερη φάση μετά την έγκριση του θεσμού επιφυλακής και η ρύθμιση αυτή αφορά τις ανάγκες της διεύθυνσης σε πραγματικές ανάγκες.
  7. Ο απασχολούμενος σε επιφυλακή έχει τις εξής υποχρεώσεις: βρίσκεται σε ακτίνα προσέλευσης μιας ώρας από το κέντρο, του χορηγείται κινητό τηλέφωνο υπηρεσίας ή γνωστοποιεί την θέση του και το τηλέφωνο στην υπηρεσία τις ώρες που είναι σε επιφυλακή. Απαντάει στο τηλέφωνο και προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην παραγωγή και μόνο. Προσέρχεται στο κέντρο εφόσον κριθεί επιτόπια παρουσία του για την επίλυση του προβλήματος. Για να μη προβάλλονται δικαιολογίες άγνοιας του αντικειμένου και αποφυγή προσέλευσης του στο κέντρο χορηγείται και η αμοιβή υπερωρίας για τις ώρες παρουσίας του στο κέντρο με ελάχιστο κάλυψης τα έξοδα κίνησής του σε υπερωρία
  8. Το κέντρο πληροφορικής και η Τράπεζα κατ’ επέκταση πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να καλύψει όλες τις πιθανές έκτακτες ανάγκες εκτός ωραρίου, αλλά επιδιώκει να αποκαταστήσει ένα κλίμα δικαιοσύνης και ανταμοιβής στους παρέχοντες τις υπηρεσίες τους σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να προσφέρουν τα μέγιστα για την επίλυση έκτακτων προβλημάτων.
  9. Οι μη συμμετέχοντες σε επιφυλακή παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο βαθμό του δυνατού όπως και σήμερα, γι’ αυτό λαμβάνεται μέριμνα μη καταντήσει η επιφυλακή τρόπος επιπλέον οικονομικής προσόδου ορισμένων, παρά μόνο η εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της παραγωγής
  10. Αποκλείεται σταδιακά η μετατροπή επιφυλακής σε βάρδια Οι ώρες επιφυλακής εγκρίνονται, εκ των προτέρων και αφορούν συγκεκριμένες ώρες και όχι σύνολο ωρών (επιφυλακή από 20.00-24.00 και όχι 4 ώρες επιφυλακή), δεν νοείται έγκριση επιφυλακής εκ των υστέρων, τηρείται βιβλίο επιφυλακής και συντάσσεται εκ των προτέρων.

Μυγδάνης