Σελίδες

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Σοβάδες στο κεφάλι μαθητή με ειδικές ανάγκες!

Ο ουρανός… σφοντύλι ήρθε σε έναν 16χρονο μαθητή του 2ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής στη Νέα Ιωνία Βόλου, όταν κατά την διάρκεια του μαθήματος άρχισε να «βρέχει» σοβάδες από το ταβάνι!
Η φωτό από το κτίριο του ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (πρώην τεχνική σχολή) στη Θήβα.
Κατά τα άλλα... Πρώτα ο μαθητής (;)


Ο 16χρονος είχε την ατυχία να αλλάξει θέση με έναν συμμαθητή του που βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι… Πού να φανταζόταν τι θα ακολουθούσε!  
Κατά την τέταρτη διδακτική ώρα, ένα μεγάλο κομμάτι σοβά ξεκόλλησε από το ταβάνι και έπεσε στο κεφάλι του άτυχου μαθητή, που περισσότερο τρόμαξε παρά τραυματίσθηκε! Χρειάστηκε, όμως, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Βόλου για τις πρώτες βοήθειες.

Το ατύχημα επανέφερε στις μνήμες καθηγητών και μαθητών την υπουργική υπόσχεση που είχε δώσει τον Ιούνιο του 2009 η Άννα Διαμαντοπούλου στην Διευθύντρια του 2ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής η οποία την ενημέρωνε για τα κτιριακά προβλήματα, ότι οι επισκευές του κτιρίου θα ήταν «έργο προτεραιότητας»!
 
Δεκαέξι μήνες μετά, όχι μόνο δεν έγινε τίποτα, αλλά αντίθετα κινδύνευσε σοβαρά ένα παιδί!
www.protothema.gr

Θυμήσου... - Λέο Μπουσκάλια, απόσπασμα από το βιβλίο " Άτομα με ειδικές ανάγκες " - Leo Buscaglia

 από acheloidahellenic 

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες ανήκουν στον εαυτό τους και όχι, σε εσένα, στην οικογένεια, στο γιατρό ή στην κοινωνία.

Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν το ίδιο δικαίωμα με εσένα να σφάλλουν, να αποτύχουν, να υποφέρουν, να επικρίνουν, να κλάψουν, να καταραστούν, να απελπιστούν. Το να τους προστατεύεις από τις εμπειρίες αυτές σημαίνει ότι τους εμποδίζεις να ζήσουν.
Μόνο οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες μπορούν να σου δείξουν ή να σου πουν τί είναι δυνατό για αυτούς. Εμείς που τους αγαπάμε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συντονισμένοι παρατηρητές.
Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες πρέπει να ενεργήσουν μόνοι τους. Εμείς μπορούμε να τους παράσχουμε εναλλακτικές λύσεις, τις δυνατότητες, τα απαιραίτητα μέσα. Μόνο εκείνοι όμως μπορούν να τα κάνουν πράξη. Εμείς μπορούμε να συμπαραστεκόμαστε σθεναρά, να είμαστε κοντά τους για να τους ενισχύουμε, να ενθαρρύνουμε, να ελπίζουμε και να βοηθάμε όσο μπορούμε.
Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ανεξάρτητα από την έκταση της δυσλειτουργίας τους, έχουν μία απεριόριστη δυνατότητα να γίνουν όχι αυτό που θέλουμε εμείς αλλά αυτό που υπάρχει μέσα τους.
Δεν υπάρχουν δύο όμοια καθυστερημένα παιδιά ή δύο κωφάλαλοι ενήλικες που να συμπεριφέρονται και να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Είναι πάνω από όλα άνθρωποι και κατά δεύτερο λόγο άτομα με ειδικές ανάγκες.
 
Leo Buscaglia

Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα υποσιτισμένα παιδιά Hunger and Poverty

Ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 1/3 των 8,8 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο.

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα υποσιτισμένα παιδιά πραγματοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Πρόκειται για μια εκστρατεία πολυμέσων με τίτλο «Τα υποσιτισμένα παιδιά ζητούν την προσοχή μας» με φωτογραφίες και βίντεο από ιστορίες παιδιών ανά τον κόσμο που θα παρουσιάζονται μέχρι σήμερα, Σάββατο (Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής) στους χώρους του εμπορικού κέντρου Golden Hall στο Μαρούσι (καθημερινά 13:00-21:00).


Φωτορεπόρτερς του πρακτορείου VII ταξίδεψαν σε «καυτά σημεία» του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο, από εμπόλεμες ζώνες μέχρι αναπτυσσόμενες οικονομίες για να ρίξουν φως στα αίτια της κρίσης του υποσιτισμού και τις καινοτόμες προσεγγίσεις για την καταπολέμησή του.

Η συγκεκριμένη εκστρατεία παρουσιάζει ιστορίες από το Μπαγκλαντές, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Λ.Δ. του Κονγκό, το Τζιμπουτί, την Ινδία, το Μεξικό και τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν επιστολές στους επικεφαλείς των κυβερνήσεων, ζητώντας να αλλάξουν την πολιτική τους στην παροχή επισιτιστικής βοήθειας και παροτρύνοντάς τους να προσφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες και καλύτερης ποιότητας τροφή στους πληθυσμούς χωρών που πλήττονται περισσότερο.
Δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν ήδη υπογράψει την αίτηση της εκστρατείας που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.starvedforattention.org, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στους ηγέτες των χωρών την παραμονή της Συνόδου G8 που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία το 2011.
Σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, 195 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο υποφέρουν από τις επιπτώσεις του υποσιτισμού, το 90% των οποίων ζουν στην Αφρική και τη Νότια Ασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 1/3 των 8,8 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο.