Σελίδες

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Καρυωτάκης και Καβάφης οι αγαπημένοι των εφήβων Greek poets: Kavafis, Seferis, Karyotakis

Ενδιαφέρονται οι σημερινοί έφηβοι για την ελληνική ποίηση. Αρκεί κάποιος να βρει τρόπο να τους μιλήσει για αυτήν.

Kavafis, Seferis,
Konstantinos Karyotakis
Ο εισηγητής του πρώτου κύκλου εργαστηρίων ποίησης για μαθητές Λυκείου, τα οποία διοργανώνει εφέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), ποιητής Στρατής Πασχάλης , είναι εντυπωσιασμένος από τις σκέψεις, τις απορίες αλλά και τις αμφιβολίες για την ποίηση που διατύπωσαν οι μαθητές με γόνιμο τρόπο. Διαπίστωσε ότι «σε μια εποχή δύσκολη για τον κόσμο και την Ελλάδα, υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατορθώνουν να μιλήσουν στα παιδιά, να τους κινήσουν το ενδιαφέρον και μάλιστα να τα βοηθήσουν να διαμορφώσουν συγκροτημένη σκέψη για την ποίηση». 

Ο Κώστας Καρυωτάκης (αριστερά) ενθουσιάζει τα παιδιά, αλλά ο Γιώργος Σεφέρης (δεξιά) τους φαίνεται κάπως δύσκολος

«Το κείμενο παίζει ασφαλώς ρόλο στην ανάπτυξη σχέσης των μαθητών με την ποίηση» παραδέχεται η κυρία Τερέζα Ροζάκη, φιλόλογος στο 34ο Λύκειο Αθηνών στο Θησείο, η οποία συνόδευσε στο εργαστήριο 30 μαθητές της, «κυρίως όμως σημασία έχει το πώς θα το παρουσιάσουμε στα παιδιά». 
Η νεότερη ποίηση έχει μεγαλύτερη απήχηση από τα κείμενα της Κρητικής Αναγέννησης. Ο Καβάφης κερδίζει τα παιδιά, ο Καρυωτάκης τα ενθουσιάζει. Ακολουθεί ο ερωτικός Ελύτης, ο Ρίτσος έχει το κοινό του, βρίσκουν όμως δύσκολο τον Σεφέρη.
Μαθητές από τρία σχολεία της Αττικής παρακολούθησαν τον πρώτο κύκλο των εργαστηρίων. Υπερίσχυσαν αριθμητικά τα κορίτσια, χωρίς να υποτιμάται η συμμετοχή των αγοριών, τα οποία φαίνεται ότι κρατούν μια πιο κριτική στάση απέναντι στον ποιητικό λόγο και αναζητούν τη σύνδεσή του με άλλες μορφές λόγου, όπως το τραγούδι. Ανάμεσα σε όλους υπήρχαν και μαθητές, αγόρια και κορίτσια, με πιο ειδικό ενδιαφέρον για την ποίηση, καθώς υπερέβαινε το επίπεδο της ανάγνωσης και περνούσε σε εκείνο της συγγραφής.
«Αν δοθεί στα παιδιά το ερέθισμα,
συμμετέχουν με ενθουσιασμό και δημιουργικά» είναι το συμπέρασμα της εκπαιδευτικής εμπειρίας της κυρίας Ροζάκη. Εμπνευσμένοι από πίνακες του Εγγονόπουλου, μαθητές της Β΄ Λυκείου στο σχολείο της συνέθεσαν πριν από δύο χρόνια δικά τους υπερρεαλιστικά ποιήματα, τα οποία απήγγειλαν στο τέλος της χρονιάς.
Το σημαντικό είναι ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες δημιουργείται ένα αναγνωστικό κοινό για την ποίηση και καλλιεργείται μια σχέση πιο συστηματική. Παίρνουμε από τα παιδιά αυτό που τους δίνουμε. 

Η σκοτεινή πλευρά του «Κινέζου» Mickey Mouse Child Labour in China: Tiny Hands, Silent Voices

Έφηβοι εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες 
κατασκευάζοντας παιχνίδια για την Ντίσνεϊ

ΛΟΝΔΙΝΟ 
Έφηβοι-«σκλάβοι», ηλικίας 14-16 ετών, βρέθηκαν να εργάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες σε κινεζικά εργοστάσια που κατασκευάζουν παιχνίδια για λογαριασμό της Ντίσνεϊ, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης China Labour Watch (CLW). Καθημερινή δωδεκάωρη εργασία, επαφή με επικίνδυνα χημικά χωρίς προστασία, σκληρές πρακτικές πειθαρχίας και φαγητό με κατσαρίδες είναι μόνο μερικές από τις παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν στην 25σέλιδη έκθεση. 

Μαζί με τους ενηλίκους συναδέλφους τους τα παιδιά εξαναγκάζονταν σε 12ωρη εργασία κάτω από «απαράδεκτες συνθήκες» και με πολύ χαμηλή αμοιβή, που δεν ξεπερνούσε τα 120 ευρώ τον μήνα. 
Πολλές φορές αυτό το ωράριο ακολουθείτο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Το ένα εργοστάσιο κατασκεύαζε λούτρινα ζωάκια ηρώων της Ντίσνεϊ και το άλλο κούκλες και σφραγίδες. Η CLW επέλεξε τυχαία δύο εργοστάσια στην Κίνα που συνεργάζονταν με τον αμερικανικό κολοσσό ψυχαγωγίας και έστειλε προσωπικό της για να μιλήσει με τους εργάτες.

Σύμφωνα με την έκθεση, το προσωπικό αναγκαζόταν να εργάζεται καθημερινά οκτώ ώρες, οι οποίες συνήθως ακολουθούνταν από ακόμη τέσσερις ώρες υποχρεωτικών υπερωριών το βράδυ. Συνολικά ενήλικοι και παιδιά εργάζονταν ως και 330 ώρες τον μήνα, πολλές φορές ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Οι εργάτες αναγκάζονταν να μη φορούν τα ειδικά γάντια όταν έρχονταν σε επαφή με επικίνδυνα χημικά επειδή επιβράδυναν τον ρυθμό της εργασίας τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μερικοί να εμφανίσουν σοβαρές δερματικές παθήσεις.

Οι εργοδότες επίσης χρησιμοποιούσαν «σκληρές και παράλογες» πρακτικές πειθαρχίας, ενώ οι κοιτώνες, που έκαστος στέγαζε περίπου 12 άτομα, ήταν βρώμικοι και δύσοσμοι. Τα γεύματα που παρέχονταν στους εργάτες αποτελούνταν από δύο πιάτα με λαχανικά και ένα πιάτο με κρέας..
Από την πλευρά της, η Ντίσνεϊ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση, ενώ χαρακτήρισε τις συνθήκες εργασίας στα κινεζικά εργοστάσια «απαράδεκτες».


158 εκατ. κλεμμένες ζωές
Ακόμη πιο βάρβαρο πρόβλημα από την εφηβική είναι η εργασία των μικρότερων παιδιών, ηλικίας από πέντε ως 14 ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UΝΙCΕF, 158 εκατομμύρια παιδιά εξαναγκάζονται να «εργαστούν» σε όλον τον πλανήτη. Συχνά τα ρίχνουν σε σκληρότατες χειρωνακτικές δουλειές, σε ορυχεία, σε χωράφια, σε εργοστάσια, χωρίς ίχνος μέτρων ασφαλείας και με δεδομένο ότι παραμένουν εκτός σχολείων ή ότι παρακολουθούν μαθήματα περιστασιακά. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των παιδιών με τις κλεμμένες ζωές, περίπου 69 εκατομμύρια, συγκεντρώνεται στην Υποσαχάρια Αφρική
ΤΟ ΒΗΜΑ

Εγκυμοσύνη και μουσική Music and your unborn child

Η μουσική, μας δημιουργεί συναισθήματα. Αλλά συναισθήματα μας δημιουργεί το ένα κομμάτι και άλλα κάποιο άλλο. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης θέλουμε η μητέρα να έχει θετικά συναισθήματα, να είναι χαλαρή και ήρεμη γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι χαλαρό και ήρεμο και το μωρό. Για αυτό το λόγο διαλέγουμε μουσική που μας μειώνει το άγχος, μας χαλαρώνει, μας ηρεμεί και μας γαληνεύει.

 Υποστηρίζεται ότι η σονάτα Κ448 για δύο πιάνα του Μότσαρτ 
έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στον άνθρωπο.
Το έμβρυο ακούει τη μουσική που ακούει η μητέρα του γιατί μπορεί να ακούσει μέσα στη μήτρα από πολύ νωρίς. Τον 5ο μήνα της κύησης η αίσθηση της ακοής είναι τελειοποιημένη. Έρευνες όμως, έχουν δείξει ότι το έμβρυο ακούει και πολύ πριν να φτάσει τον 5ο μήνα.
Για αυτό για την περίοδο της εγκυμοσύνης η καταλληλότερη μουσική για τη μητέρα και το μωρό είναι η απαλή κλασσική μουσική, όπως του Mozart, του Vivaldi, του Haydn, του Haendel. Επίσης κατάλληλη είναι και η βυζαντινή μουσική αλλά και η μουσική που έχει δημιουργήσει η φύση για εμάς όπως το θρόισμα των φύλλων, ο παφλασμός των κυμάτων, το κελάηδισμα των πτηνών, ο ήχος του τρεχούμενου νερού κ.α. Αυτά τα είδη μουσικής βοηθούν μητέρα και μωρό να χαλαρώσουν.

Έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει πως η κλασσική μουσική, ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και αυξάνει την δημιουργικότητα δηλαδή μπορεί να βοηθήσει στη δόμηση ενός υγιούς και αρμονικού σώματος γεμάτο με ψυχικά χαρίσματα και αρετές. Ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τάξη, τον ρυθμό, την αρμονία, την αίσθηση του μέτρου, την αυτογνωσία, τη διάκριση της ομορφιάς.
Και αυτό το ήξεραν πάρα πολύ καλά οι πρόγονοί μας στην αρχαία Ελλάδα που θεωρούσαν τη μουσική πολύ σημαντική και ήταν μέθοδος εκπαίδευσης για υγεία και δημιουργία. Ο Σωκράτης συνιστούσε μουσική για την ψυχή και γυμναστική για το σώμα. Ο Πλάτων θεωρούσε τη μουσική ως μορφωτική τέχνη που όταν διεισδύει στην ψυχή των ανθρώπων τους οδηγεί στην αρετή.
Δυστυχώς τα περισσότερα είδη μουσικής που ακούμε σήμερα οι περισσότεροι από εμάς καμιά σχέση δεν έχουν με αυτό που ο Σωκράτης και ο Πλάτων εννοούσαν μουσική. Η πλειοψηφία των ειδών της μουσικής σήμερα είναι βλαβερή για την ακοή, τον εγκέφαλο και την ψυχική ισορροπία, γιατί είναι μονότονη, περιέχει χαμηλούς τόνους (μπάσα) και δεν έχει μελωδία.
Είναι στο χέρι μας το είδος της μουσικής που θα επιλέξουμε να ακούσουμε την περίοδο της κύησης. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε την ευκαιρία στον άνθρωπο που περιμένουνε να γεννηθεί, να επιλέξει τη μουσική που προτιμά! Γιατί το μωρό από τον 7ο μήνα της κύησης, όχι μόνο κινείται σύμφωνα με την μουσική, αλλά και δείχνει προτίμηση για συγκεκριμένους τύπους μουσικής.

Υπάρχουν μουσικές που ενοχλούν και αρρωσταίνουν το έμβρυο και κλωτσάνε τη μητέρα για να της δώσουν το μήνυμα να φύγει από αυτό το ενοχλητικό, ακουστικά, περιβάλλον. Υπάρχουν όμως και μουσικές που αρέσουν στο έμβρυο και αντιδρά κινώντας το στόμα του σαν να τραγουδάει και λικνίζει το σώμα του σαν να χορεύει. 

Τα δίδυμα μπορεί να αντιδρούν πολύ διαφορετικά στο ίδιο μουσικό κομμάτι μέσα στη μήτρα, μπορεί στο ένα μωρό να αρέσει και στο άλλο όχι. Ήδη από τόσο μικρά, αγέννητα ακόμη έχουν διαμορφώσει τις προτιμήσεις τους στη μουσική!
Αυτό που άκουγαν στη μήτρα λοιπόν θα το θυμούνται και μετά τη γέννησή τους. Αν η μητέρα άκουγε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια που την ηρεμούσαν το μωρό το θυμάται και όταν θα ακούει αυτά τα κομμάτια θα ηρεμεί και θα γαληνεύει γιατί θα του θυμίζουν την ωραία ζωή που έζησε στη μήτρα.
Μερικές φορές όμως τυχαίνει και δεν υπάρχουν ευχάριστα ακουστικά ερεθίσματα στην καθημερινότητα μας αλλά υπάρχει συστηματική έκθεση μας σε δυσαρμονικούς ήχους καθώς και σε μεγάλης έντασης θορύβους. Κάτι τέτοιο έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μας.  

Γιατί αυτό που ακούμε επιδρά στη λειτουργία της καρδιάς, στην κυκλοφορία του αίματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στην εντερική λειτουργία, στην όραση, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στην μνήμη και στη διανοητική ισορροπία. Αν ακούμε λοιπόν ευχάριστη, αρμονική μουσική τότε βοηθάμε τον οργανισμό μας να λειτουργεί αρμονικά, εάν ακούμε μουσική που δεν περιέχει μελωδία και είναι μονότονη τότε κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Γι’ αυτό, τουλάχιστον στην περίοδο της εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι δυσαρμονικοί ήχοι.
Το πόσο καλό είναι για μία μητέρα και το μωρό της να ακούν την κατάλληλη μουσική για αυτήν την περίοδο, μας δείχνει μια έρευνα που έγινε σε εγκύους. Αυτή η έρευνα έδειξε πως με μόνο μισή ώρα μια φορά την εβδομάδα ακούγοντας συγκεκριμένη μουσική κατάλληλη για εγκύους ελαττώνεται το άγχος, μειώνεται ο μέσος χρόνος τοκετού, μειώνονται οι καισαρικές τομές καθώς και οι τεχνικές επεμβάσεις. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η αύξηση των καισαρικών τομών και λοιπών τεχνικών επεμβάσεων στην Ελλάδα έχει συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια, πράγμα ανησυχητικό για την υγεία και την ψυχική ισορροπία μητέρας και μωρού αλλά και για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.
Μια άλλη έρευνα που έγινε έδειξε πως στα πρόωρα νεογέννητα που δεν ήταν δυνατή η παρουσία της μητέρας τους κοντά τους, μια κασέτα που περιείχε κατά 50% τη φωνή της να μιλάει στο μωρό, κατά 30% τη φωνή του πατέρα να μιλάει στο μωρό και κατά 20% ήρεμη μουσική βοηθούσε το πρόωρο να χαρεί, να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί. Επίσης βρέθηκε ότι αυτά τα πρόωρα ωριμάζουν γρηγορότερα και αναπτύσσονται καλύτερα από ότι τα πρόωρα που δεν είχαν το προνόμιο του ακουστικού ερεθίσματος.
Αυτές οι έρευνες μας δείχνουν ξεκάθαρα πως η μουσική την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και αργότερα είναι πολύ σημαντική για την υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του μωρού. Γι’ αυτό επιλέγουμε προσεκτικά τι είδους μουσική θα ακούσουμε αυτήν την περίοδο της ζωής μας και δίνουμε την ευκαιρία στο μωρό μας να επιλέξει τι του αρέσει να ακούει και τι όχι.
Γεωργία Δανέζη

Συμβουλευτική ψυχολόγος
Εκπαιδευμένη στην προγεννητική αγωγή και ψυχολογία

Εκδρομή και δωρεάν οικοξεναγήσεις στο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα

Το Εθνικό Πάρκο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν το γνωρίζουμε όλοι. Ειδικά όσοι κατοικούμε στη νότια Ελλάδα. 

Επειδή όμως πάντα δίνονται ευκαιρίες να ταξιδέψουμε, να δούμε και να απολαύσουμε την ομορφιά της φύσης, καλό είναι να μάθουμε ότι υπάρχει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το Εθνικό Πάρκο συμμετέχοντας στις δωρεάν μηνιαίες οικοξεναγήσεις που διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Εχεδώρου.  
Το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει τα Δέλτα των ποταμών Αξιός και Αλιάκμονας, τις εκβολές του Γαλλικού και του Λουδία ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την Αλυκή Κίτρους. 

Πρόκειται για μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσα τους σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μελανοκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες αποικίες φωλιάσματος ερωδιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Οι δωρεάν ξεναγήσεις στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.
Το ραντεβού για τις ξεναγήσεις, που θα γίνονται με μίνι μπας, θα δίνεται στις 10 το πρωί, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και η επιστροφή θα είναι περίπου στις 2:30 – 3:00. Οι διαδρομές θα καθορίζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, πρέπει έγκαιρα να δηλωθούν οι συμμετοχές.
Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον πέντε ετών προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στις ξεναγήσεις.
­ 
Οδηγίες για τους επισκέπτες
Παρακαλούμε διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες για τη συμμετοχή σας:
- Οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες π.χ. καπέλο για τον ήλιο, μπότες σε περίπτωση βροχής.
- Θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό και, όσοι επιθυμούν, κάποιο ελαφρύ κολατσιό.
- Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής σας παρακαλείστε να ειδοποιήσετε κατά το δυνατόν τουλάχιστον τρεις μέρες πριν από την ημερομηνία της ξενάγησης, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν άλλοι επισκέπτες.

Πληροφορίες: επικοινωνήστε με τις κ. Κορίνα Μπέμπη, Λία Παπαδράγκα ή κάντε κλικ στο www. axiosdelta.gr.