Σελίδες

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Κλάψε παιδί μου!

“Ο χρόνος σκάβει το πρόσωπό μας, χαράσσοντας σημάδια για τα δάκρυα που δεν αφήσαμε ποτέ να κυλήσουν”  
Natalie  Clifford Barney

Θυμάμαι τον εαυτό μου σαν παιδί να κλαίω συχνά. Να κλαίω που  έχασα την κούκλα μου, να κλαίω που δεν μ΄ έπαιξε η φίλη μου, που μου έπεσε κάτω το κουλούρι μου, που τα θαλάσσωσα στο τεστ της αριθμητικής, που μου ξηλώθηκε η φούστα, που, που….. 
Θυμάμαι επίσης τους γονείς και γενικά τους «μεγάλους», να μου λένε ενοχλημένοι όλη την ώρα «γιατί κλαις πάλι» και «δεν υπάρχει λόγος να κλαις» κι εγώ να νιώθω ακόμη χειρότερα, προσπαθώντας να καταπιώ τα δάκρυά μου.
Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν, στην  πρώτη δημοτικού, η δασκάλα μου- η κυρία Μαρίκα, καλή της ώρα – βλέποντάς με να κλαψουρίζω στα μουλωχτά για κάποιο λόγο στο διάλειμμα, με πλησίασε και απλά μου είπε: «Κλάψε κορίτσι μου να ξαλαφρώσεις!».  
Από το ξάφνιασμα ξέχασα για δευτερόλεπτα τον καημό μου. Μετά από λίγο τον ξαναθυμήθηκα και έμπηξα κάτι λυτρωτικά κλάματα, χωρίς ενοχές αφού είχα και την άδεια της κυρίας μου, που ακόμα   σήμερα ανακαλώ το αίσθημα της απελευθέρωσης και της ανακούφισης που βίωσα αμέσως μετά.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά ξαναδιαβάζοντας ένα εξαιρετικό βιβλίο, το Connection parenting της Pam Leo, που αφιερώνει αρκετές σελίδες στη θεραπευτική δύναμη του κλάματος και των δακρύων. Η βραβευμένη συγγραφέας υπενθυμίζει σε όλους εμάς τους γονείς ότι δεν έχουμε τη δύναμη να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τα συναισθηματικά τραύματα. Μπορούμε όμως να  βοηθήσουμε τα παιδιά να τα θεραπεύσουν, παρέχοντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον για  να εκφράσουν ανεμπόδιστα τα πληγωμένα τους συναισθήματα. Αυτό που έχει ανάγκη το πληγωμένο παιδί δεν είναι η συμβουλή («την άλλη φορά να προσέχεις») ή η υποβάθμιση («δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου για να κάνεις έτσι»), αλλά η τρυφερή  παρουσία του ενήλικα που είναι πρόθυμος να το ακούσει αληθινά, χωρίς καμία κριτική, ενθαρρύνοντάς το να απελευθερώσει τον πόνο, το θυμό, την απογοήτευση.

Το κλάμα είναι ίσως ο πιο λυτρωτικός μηχανισμός απελευθέρωσης του πόνου. Τα δάκρυα ξεπλένουν τους καημούς της καρδιάς, επιτρέποντας σε σώμα και νου να αποβάλλουν τις ορμόνες του άγχους και να ανακτήσουν τη χαμένη ισορροπία τους. Αν σταματήσουμε τη ροή του  κλάματος – πιστεύοντας λανθασμένα ότι βοηθάμε το παιδί να νιώσει καλύτερα – επεμβαίνουμε στην αυθόρμητη  θεραπευτική διαδικασία, αφήνοντας μετέωρο μέσα του το επώδυνο συναίσθημα. 
Το μπλοκάρισμα αυτό παραμένει «έλκοντας» σταδιακά, με το πέρασμα του χρόνου, και άλλα ανέκφραστα συναισθήματα, δημιουργώντας μια εστία συσσωρευμένου πόνου, που μπορεί να ενεργοποιηθεί και με μια φαινομενικά  ασήμαντη αφορμή.
Γι΄ αυτό, την επόμενη φορά που το παιδί μας θα βάλει τα κλάματα, ας του προσφέρουμε μια αγκαλιά για να το “ευχαριστηθεί”! 
Και ας του εξηγήσουμε μετά ότι «τα δάκρυα είναι για την καρδιά ό,τι το σαπούνι για το σώμα». Ο δεσμός της αγάπης μεγαλώνει όταν τα δάκρυα μπορούν να κυλήσουν μέσα στην αποδοχή.

Λαχανόκηπος για το χειμώνα

Το κηπολόγιο είναι εδώ για να σου δώσει έναυσμα να καλλιεργήσεις τα δικά σου λαχανικά και το χειμώνα! Μπορεί να είχες το καλοκαίρι ζαρζαβάτια στον κήπο ή σε γλάστρες και να σου φάνηκε πολύ ζόρικη η διαδικασία: καθημερινό πότισμα, βοτάνισμα, δέσιμο σε καλάμια κτλ κτλ. Μην ξεχνάς ότι όλα αυτά συνέβησαν το καλοκαίρι. Ξέχασέ τα! Ανήκουν πια στο παρελθόν. Τα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια είναι πιο εύκολα στην καλλιέργεια, αφού μόνο και μόνο δε θα διψάν τόσο πολύ και μέσα στο χειμώνα δε θα φυτρώνουν τόσα ζιζάνια.



Μπορείς να φυτέψεις κατευθείαν έτοιμα μικρά φυτάκια. Τα πουλάν στα φυτώρια, ακόμη και σε μαγαζιά με γεωργικά εφόδια και φυτοφάρμακα στα κέντρα των πόλεων. Θα τα βρεις πολύ εύκολα. Τα έχουν μέσα σε μικρά μαύρα γλαστράκια ή σε δίσκους από φελιζόλ. Στην πρώτη περίπτωση ζητάς πόσα γλαστράκια θέλεις. Για να τα φυτέψεις βγάζεις τα φυτάκια σου με προσοχή από το γλαστράκι χωρίς να διαλυθεί η μπάλα και μείνει γυμνή η ρίζα. Στην περίπτωση του φελιζόλ και πάλι ζητάς πόσα θέλεις (κανείς δεν πρόκειται να σου δώσει όσα θέλει εκείνος!) και σου κόβουν ένα κομμάτι φελιζόλ, το οποίο έχει μικρές τρύπες διαμέτρου περίπου 2-3 εκατοστών μέσα στις οποίες βρίσκονται ριζωμένα τα φυτάκια σου. Πρόσεχε πώς θα τα βγάλεις από εκεί μέσα: άστα απότιστα μία δυο μέρες για να είναι ξερό το χώμα και να βγει με ευκολία η "μπάλα" του φυτού (χωρίς να διαλυθεί) μαζί με τη ρίζα. Μπορεί να σου φανούν υπερβολικά μικρά τα φυτάκια αυτά, αλλά δε χρειάζεται να είναι μεγαλύτερα. Θα μεγαλώσουν στον μπαξέ σου όσο πρέπει.

Τι φυτεύουμε; Αυτή την εποχή βρίσκεις μαρούλι, σγουρή σαλάτα, λάχανο και μπρόκολο. Τι; Σου φαίνονται βαρετά και δε σε ενθουσιάζει η ιδέα να τα φας και πάλι σκέτη σαλάτα; Το κηπολόγιο, γνωστό για την αγάπη του για το καλό και πολύ φαγητό, σου δίνει καμιά ιδέα παραπάνω, για να πεις στο μάγειρα τι να σου μαγειρέψει αύριο.

Μαρούλι και σγουρή: φρικασέ με μοσχαράκι. Τι να πω; Και μόνο στο άκουσμα τρέχουν τα σάλια μου νυχτιάτικα.
Μπρόκολο: ξέχνα τη βαρετή σαλάτα και φτιάξε σουφλέ μπρόκολο με λιωμένα τυριά στο φούρνο. Ποίημα σου λεω!
Λάχανο: μπορστ δαγκωτο. Τι είναι το μπορστ;