Σελίδες

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Όμορφες Ελληνικές πόλεις… καταδικασμένες από τόνους σκουπιδιών

Όριο απόρριψης σκουπιδιών 50 χλμ
Η κρίση είναι κρίση, για άλλους κατασκευασμένη για άλλους σχεδιασμένη και για άλλους αναπόφευκτη.
Με το αίσθημα της αλληλεγγύης αλλά και την ανάγκη της ξεκούρασης από την σκληρή πραγματικότητα, αρκετοί από μας βρέθηκαν κάπου ή βρίσκονται ακόμη.
Ο πολυθρύλητος τουρισμός μάλλον σε μικρά έως πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των άμεσα ενδιαφερομένων.
Οι ξενοδόχοι, το προσωπικό, οι εστιάτορες, οι έμποροι, παρ, όλο το άγχος της μικρής κίνησης, αποδεικνύουν καθημερινά στην πλειοψηφία τους πώς η αμεσότητα είναι το μυστικό στον τουρισμό. Αυτή την αμεσότητα που σκοτώνουν καθημερινά οι tour operators, και τα γραφεία ταξιδιών που εισπράττουν και το 15% περίπου για τις «υπηρεσίες» που προσφέρουν περισσότερο όμως στο εαυτό τους.Η άλλη κατηγορία που κάνει τα πάντα για να «ανεβάσει» τον τουρισμό ενός τόπου, είναι οι Δημοτικές αρχές, ευτυχώς όχι στο σύνολό τους, υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, και το εισπράττει εκείνος που θα επισκεφθεί την πόλη τους.
Κουραστήκαμε να ακούμε την δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά.
Όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν πολλά και χωρίς λεφτά!
Μια πόλη μπορεί να είναι καθαρή αν είναι καθαροί οι κάτοικοί της.
Ακούσαμε από ενεργούς δημότες πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ρίχνει τσουχτερά πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές.
Ακούσαμε όμως πώς και οι δημοτικές αρχές δεν μερίμνησαν να συμμορφωθούν με τους κανόνες, αν και είχαν προειδοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Εδώ δεν μερίμνησαν και οι ανώτερες κυβερνητικές αρχές θα μου πείτε.
Η συνηθισμένη «καραμέλα», όχι εγώ ο άλλος, από το «Αννα» στον «Καιάφα».
«Με πορδές όμως δεν βάφονται αυγά» έλεγε η μακαρίτισσα η γιαγιά μου.
Με όλα αυτά και πολλά άλλα που όλοι δημιουργούμε και υφιστάμεθα φτάσαμε να αυτοκτονούμε καθημερινά.
Το ΔΝΤ κάνει την δουλειά του, η ΕΕ επίσης κάνει την δική της…
Εμείς τι κάνουμε;
Και καλά ο τουρισμός δεν μας ενδιαφέρει,
τον πολιτισμό μας το έχουμε αποποιηθεί προ πολλού
… δεν φοβόμαστε ούτε τον θάνατο;
Θα δηλητηριαστούμε από τα σκουπίδια;
Θα μας τσακίσει η πανούκλα και η χολέρα;
Η δημόσια υγεία δεν είναι δικαίωμα των πολιτών;

Γιατί δεν δραστηριοποιούνται οι Εισαγγελείς;
--
Ανάρτηση Από τον/την ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ στο ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ

Η ιστορία της Ελλάδας σε 10 λεπτά

Αφιερωμένο σε όλους τους Έλληνες 
και σε εκείνους που αγαπάνε την Ελλάδα.

.
Δείτε με πρωτότυπο τρόπο την ιστορία της Ελλάδας σε 10 λεπτά.
Ένα ανεπανάληπτο βίντεο:
 .



Συνδυάζοντας ήχο και εικόνα το immenseblue.gr δημιούργησε ένα video μέσα από το οποίο σας προσκαλεί να ταξιδέψουμε στο χρόνο και να ζήσουμε ξανά για ένα ολόκληρο 10λεπτο την ιστορία της Ελλάδας. 
Εμπνευσμένο φυσικά από την κλεψύδρα των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας του 2004 η σύλληψη της οποίας έγινε από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και με το μουσικό κομμάτι «πέρασμα» του Κωνσταντίνου Βήτα το immenseblue.gr παρουσιάζει το video που το ίδιο σκηνοθέτησε και ονομάζεται "Η ιστορία της Ελλάδας σε 10 λεπτά".

Χανόμαστε μέσα στον χρόνο και συναντάμε τους πρώτους ανθρώπους, τους πρώτους Έλληνες που έζησαν στην χώρα μας. 
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΗΓΕΝΕΙΣ! 10 λεπτά δεν αρκούν για να γνωρίσουμε την ιστορία αυτής της χώρας που κατάφερε με τον Τεράστιο Πολιτισμό της να επιδράσει στην παγκόσμια ιστορία. 
Από την Προϊστορία (Μειόκαινο, Πλειόκαινο, Λίθου Εποχή /Παλαιολιθική, Μεσολιθική, Νεολιθική Περίοδος/, Εποχή του Χαλκού και Εποχή του Σιδήρου /Σκοτεινή, Γεωμετρική Περίοδος/) ταξιδεύουμε στον Αρχαίο Κόσμο (Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή Εποχή) στην Βυζαντινή εποχή και τον Ελληνικό Μεσαίωνα, στην Εποχή της Τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επανάστασης ως το σήμερα τη Νεότερη και Σύγχρονη εποχή.

Έννοιες όπως η Δημοκρατία, ο Πολιτισμός, το Δίκαιο, το Πνεύμα γεννήθηκαν στην Ελλάδα για να προσφέρουν απλόχερα σε όλο τον κόσμο την γνώση. 
Μέσα από μια πλούσια ιστορία βλέπουμε το λαμπρό παρελθόν κι ετοιμαζόμαστε για ένα εξίσου λαμπρό μέλλον! Η Ελλάδα άλλωστε δεν έχει μόνο μια πλούσια Αρχαία Ιστορία, έχει και μια πλούσια Μοντέρνα Ιστορία. 
Δεν είναι τυχαίο πως είναι η μόνη χώρα που υπάρχει από την προϊστορία και την αρχαιότητα και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας και θα συνεχίσει να είναι ζωντανή, είναι η μοναδική χώρα που έχει καταφέρει να φτιάξει Περίλαμπρους Πολιτισμούς, να διαγράψει την δική της ιστορία ταξιδεύοντας σαν ένα μικρό καράβι μέσα στο απέραντο γαλάζιο, ένα καράβι που όμως μπόρεσε να γεννήσει και να μεταφέρει τις μεγάλες ιδέες σε όλο τον κόσμο. 
Το καράβι αυτό είναι η Ελλάς!

Ιατρική απόβαση στα νησιά του Αιγαίου

Φοιτητές Ιατρικής προσφέρουν εθελοντική εργασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στα Κέντρα Υγείας

Είναι 132 φοιτητές Ιατρικής, από το τέταρτο έτος και πάνω. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν διοργανώνουν καλοκαιρινές εκδρομές στη Μύκονο ή σε άλλους φοιτητικούς προορισμούς. Πηγαίνουν σε πολλά νησιά, αλλά όχι με μαγιό, με την ιατρική τους μπλούζα.

Εξασκούνται σαν κανονικοί γιατροί και «δίνουν ένα χεράκι» στους γιατρούς των νησιών, που δεν προλαβαίνουν τα περιστατικά στη διάρκεια του καλοκαιριού. Καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα μετάβασης στον κάθε προορισμό  
 Είναι τα μέλη της «Ιατρικής Απόβασης», που κάθε καλοκαίρι, από το 2007, οργώνει τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου προσφέροντας εθελοντική εργασία στα Κέντρα Υγείας. Ετσι εξασκούνται σαν κανονικοί γιατροί και «δίνουν ένα χεράκι» στους γιατρούς των νησιών, που δεν προλαβαίνουν τα περιστατικά στη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Αισθανόμαστε σαν κανονικοί γιατροί. Για πρώτη φορά φεύγουμε από το πανεπιστήμιο και την επίβλεψη των καθηγητών και δουλεύουμε με κλινικούς γιατρούς, εξασκούμενοι σε όλες τις βασικές ιατρικές πράξεις» αναφέρει ο Μιχάλης Σιδερής, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος στην οποία ανήκει και η πρωτοβουλία των ιατρικών αποβάσεων.
Η δουλειά βέβαια δεν είναι εύκολη. Περίπου 6 ώρες καθημερινά και τουλάχιστον μία εφημερία στις δέκα ημέρες που διαρκεί η αποστολή του καθενός.

Στο διάστημα αυτό περιθάλπουν 150 με 200 ασθενείς έκαστος. «Πολλές φορές βλέπουμε μεθυσμένους τουρίστες που χρειάζονται βοήθεια και τραυματίες από διάφορα ατυχήματα» λέει ο 23χρονος φοιτητής της Ιατρικής. Πάντως, κάποιος χρόνος για μπάνιο και βόλτα πάντα τους μένει...

Κορίτσια- αγόρια είναι «50-50» στην ομάδα της Απόβασης και, όπως λέει ο Μιχάλης, οι επίδοξες γιατρίνες κάθε άλλο παρά... φοβούνται τα αίματα!

Όσο για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, τους υποδέχονται θερμά. Οπως το θέτει ο Μιχάλης, «μας δείχνουν εμπιστοσύνη και είναι πρόθυμοι να μας καθοδηγήσουν. Αλλωστε είμαστε επιπλέον ιατρικά χέρια, και αυτό είναι πάντα καλοδεχούμενο». Οι ασθενείς «δεν τρελαίνονται κι από τη χαρά τους» όταν ακούνε ότι θα τους εξετάσει ένας φοιτητής- έστω και στα τελευταία έτη της Ιατρικής. Όμως κανένα από τα παιδιά δεν βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπο με αγένεια ή άσχημη συμπεριφορά. «Η εμπιστοσύνη ξαναβρίσκει τη θέση της, αφού ο ειδικευμένος γιατρός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους». Επιπλέον οι ντόπιοι σε κάθε νησί δεν χάνουν ευκαιρία να αποδείξουν τη φιλοξενία τους φροντίζοντας τουλάχιστον να μην... πεινάσουν τα παιδιά!

Η εφετινή ιατρική απόβαση ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως το τέλος αυτού του μήνα. Οι 132 μέλλοντες γιατροί θα μοιραστούν σε 11 νησιά και στο Ναύπλιο. Τα Κέντρα Υγείας είναι ο βασικός χώρος της δουλειάς τους, αλλά όπου χρειάζονται βοηθούν σε άλλες δομές που έχουν ανάγκη από προσωπικό (γηροκομεία κ.λ.π.). Τα παιδιά καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα μετάβασης στον κάθε προορισμό, έχοντας φροντίσει από πριν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους σε δωμάτια ή άλλους χώρους που τους διαθέτουν οι κατά τόπους δήμοι και κοινότητες.

Εφέτος, μάλιστα, η διαδικασία αυτή ήταν πιο δύσκολη, αφού για πρώτη χρονιά δεν είχαν την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και έπρεπε να τα κανονίσουν όλα μόνοι τους.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ
Από το ΒΗΜΑ