Σελίδες

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Οι 16 "χρήσιμοι κανόνες" για την προστασία - πρόληψη απο τις φωτιές στα δάση

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
1) Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε σε δασική περιοχή ούτε καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα στην ύπαιθρο. 
2) Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδεχομένως να προκαλέσουν πυρκαγιά, (οξυγονοκολλή-σεις - χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες κλπ). 
3) Καθαρίζετε τακτικά τη στέγη, τις βεράντες και την αυλή σας από σκουπίδια, ξερά φύλλα, κλαδιά και πευκοβελόνες. 
4) Κλαδέψτε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους γύρω από το σπίτι σε ασφαλή ακτίνα,δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες και τοποθέτηση ευφλέκτων υλικών σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι σας.
5) Να έχετε στην αυλή τουλάχιστον μία βρύση με ακροφύσιο και σωλήνα ποτίσματος αρκετά μακρύ, για να καλύπτει όλους τους χώρους σε περίπτωση πυρκαγιάς. 
ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ
 6) Ειδοποιήστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ. 199) δίνοντας σαφείς πληροφορίες και απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή
7) Αν παγιδευτείτε από τη φωτιά, τρέξτε σε κάποιο μέρος χωρίς πολλά δέντρα, θάμνους και ψηλά χόρτα. Αν είστε κοντά σε δρόμο, ξαπλώστε κάτω με το πρόσωπο προς το έδαφος ή μπείτε στο χαντάκι στο πρανές του δρόμου και καλυφθείτε με ότι έχετε πρόχειρο, μέχρι να περάσει η πυρκαγιά. 
ΑΝ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 
8) Παραμείνετε στην οικία σας, εκτός αν η Πυροσβεστική διατάξει εκκένωση της περιοχής.
9) Μαζέψτε τις τέντες, κλείστε όλα τα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα) και διαβρέξτε με νερό τους τοίχους του σπιτιού και την αυλή.
10) Φορέστε προστατευτικά ρούχα, όπως κανονικό παντελόνι, μπλούζα με μακριά μανίκια και κλειστά παπούτσια.
11) Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά, για να εμποδίσετε τον καπνό και τις καύτρες να εισέλθουν στο σπίτι.
12) Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες και απλώστε τους γύρω από το σπίτι ενώ παράλληλα γεμίστε τη μπανιέρα, τις λεκάνες και βαρέλια με νερό.
13) Απομακρύνετε τα έπιπλα και τις κουρτίνες από τα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες αφού κλείσετε τις ενδιάμεσες, για να επιβραδύνετε την εσωτερική εξάπλωση της πυρκαγιάς.
14) Καλύψτε το πρόσωπό σας με βρεγμένες πετσέτες, για να προστατευθείτε από τη θερμότητα και την εισπνοή καπνού.
15) Ελέγχετε συχνά τη στέγη, τους τοίχους και την αυλή του σπιτιού για υπολείμματα καπνίσματος και υποβόσκουσες φωτιές, τουλάχιστον για 48 ώρες αφότου περάσει η πυρκαγιά. 
16) Τηρείτε πιστά τις εντολές - υποδείξεις του πυροσβεστικού προσωπικού και διευκολύνετε την πρόσβαση και ομαλή λειτουργία των πυροσβεστικών οχημάτων. 
από prassia-eyrytanias

Συνελήφθη 76χρονος για απόπειρα βιασμού ανηλίκου

Με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού σε βάρος ανήλικου αγοριού 13 ετών συνελήφθη 76χρονος το πρωί, από τις αστυνομικές αρχές στο Κιάτο Κορινθίας.

Όπως έγινε γνωστό, η σύλληψη έγινε ύστερα από καταγγελία της μητέρας του, σύμφωνα με την οποία ο ηλικιωμένος ενήργησε ασελγείς πράξεις στον ανήλικο, ενώ στη συνέχεια με την άσκηση βίας αποπειράθηκε να τον βιάσει.
Τον ανήλικο εξέτασαν ιατροδικαστής και παιδοψυχολόγος, με μέριμνα του αστυνομικού τμήματος Κιάτου, που διενεργεί προανάκριση.
Ο 76χρονος θα οδηγηθεί αργότερα σήμερα στον εισαγγελέα Κορίνθου.
---------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
inout

Δήμητρα και Περσεφόνη - Ο μύθος των τεσσάρων εποχών

Ο Ομηρικός ύμνος στη Δήμητρα λέει:
" Τη Δήμητρα την ομορφόμαλλη σεμνή θεά να ψάλλω αρχίζω, και τη λιγνοστράγαλη μαζί της θυγατέρα, που ο βροντερόφωνος Δίας άφηκε τον Άδη να αρπάξει, την ώρα που έπαιζε με τις πλουσιόστηθες κόρες του Ωκεανού μαζεύοντας λουλούδια σε λιβάδι ρόδα, κρόκους,  μενεξέδες, κρίνους, υάκινθους κι ένα νάρκισσο που η Γη για να πλανέψει τη ροδόχρωμη παρθένα και να ευχαριστήσει τον αχόρταγο Άδη  έφτιαξε, με τη θέληση του Δία τόσο εξαίσιο που δύσκολα θα αντιστεκόταν θνητός ή αθάνατος στην ομορφιά του. Και από τη ρίζα του ξεφύτρωσαν εκατό λουλούδια κι από τη γλυκιά ευωδιά του ολόκληρος ο πλατύς ουρανός που μας σκεπάζει και ολόκληρη η γη αναγάλλιασαν όπως και η αλμυρή άβυσσο της  θάλασσας."
 .
Σε αυτό το πανέμορφο λουλούδι δεν αντιστάθηκε η κόρη και έτσι έγινε η βασίλισσα του Κάτω Κόσμου.
Κανείς δεν έλεγε στη μητέρα Δήμητρα πού πήγε η κόρη της. Μονάχα η Εκάτη την παρηγόρησε κι έψαχνε μαζί της να τη βρει.
περισσότερα:
Ε. Καλλιτεράκη.
 .
 

Παιδί: Τα οφέλη από το υπαίθριο παιχνίδι

Το καλοκαίρι αποτελούσε κάποτε ευκαιρία για να παίξουν τα παιδιά έξω, στις αλάνες, στις πλατείες και στη θάλασσα. Στις μέρες μας όμως, είναι ευκαιρία για να παίξουν καθισμένα μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή της τηλεόρασής τους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του δρος Ντέιβιντ Ελκαϊντ, ομότιμου καθηγητή Παιδιατρικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, στη Βοστώνη, τα περισσότερα παιδιά μέχρι να πάνε στο νηπιαγωγείο έχουν περάσει... 5.000 ώρες μπροστά στην τηλεόραση αρκετές για να έπαιρναν ένα... πτυχίο!

Το υπαίθριο παιχνίδι όμως παρέχει οφέλη που δεν υπάρχουν στο σπίτι: τα παιδιά γυμνάζονται επί ώρες δίχως να το καταλαβαίνουν, ο κίνδυνος παχυσαρκίας μειώνεται, η μακρινή όραση βελτιώνεται, εκτονώνονται και έτσι γίνονται λιγότερο υπερκινητικά, ενώ παίζοντας με άλλα παιδιά παίρνουν και πολύτιμα μαθήματα κοινωνικής συμπεριφοράς (να μοιράζονται, να συνεννοούνται, να επικοινωνούν κ.τ.λ.).

Συνεπώς, βγάλτε τα παιδιά από το σπίτι αυτό το καλοκαίρι...

πηγή 

Χαριτωμένα :-) Little kittens also love their thumbs


aren't they cute...?




Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ, Ναυμαχίες Έλλης και Λήμνου

Επειδή δεν μπορούμε να σεβαστούμε
όσα δεν γνωρίζουμε...
και επειδή οι "ψωνισμένοι" είναι πολλοί και η βλακεία αμάχητη...

... γλέντια μοντέλων με εφοπλιστές στο θωρηκτό Αβέρωφ!


Το πλοίο πήρε μέρος στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο ως ναυαρχίδα του Στόλου, υπό τον Υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Πλοίαρχος Σοφοκλής Δούσμανης.  
Ο "Αβέρωφ" συμμετείχε στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913), ενάντια στον Οθωμανικό Στόλο, όταν, αξιοποιώντας την ανώτερη ταχύτητά του, και το μέγιστο του βεληνεκούς των πυροβόλων του, αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο, και αναλαμβάνοντας αυτόνομη δράση έτρεψε τον εχθρικό στόλο σε φυγή καταδιώκοντάς τον. 

Η τακτική του Κουντουριώτη, έδωσε την νίκη και τον αδιαμφισβήτητο έλεγχο του Αιγαίου στην Ελλάδα, και μετέβαλε πλοίο και ναύαρχο σε ζωντανούς μύθους. 
Για τους Έλληνες ήταν ο "Τυχερός μπάρμπα-Γιώργος", ενώ για τους Τούρκους "Το Διαβολοβάπορο" (Σεϊτάν παπόρ).