Σελίδες

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Προστατευόμενη περιοχή του Όρους Πάρνωνα - Υγροτόπου Μουστού

Άστρος, 17/9/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η προστατευόμενη περιοχή του Όρους Πάρνωνα - Υγροτόπου Μουστού αποκτά νομοθετική κατοχύρωση

Δημοσιεύτηκε σήμερα (ΦΕΚ 353/ΑΑΠ/6-9-2010) από το Εθνικό Τυπογραφείο η επί σειρά ετών αναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τίτλο «Kαθορισμός χρήσεων όρων και περιορισμών δόμησης για την προστασία χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων των Δήμων Βόρειας Κυνουρίας, Λεωνιδίου, Σκιρίτιδας και Απόλλωνος του Ν. Αρκαδίας, των Δήμων Θεραπνών, Οινούντος και Γερόνθρων του Ν. Λακωνίας και των κοινοτήτων Κοσμά (Ν. Αρκαδίας) και Καρυών (Ν. Λακωνίας) της περιοχής όρους Πάρνωνα-Yγροτόπου Μουστού».
Η προστατευόμενη περιοχή του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, μία από τις 28 στην Ελλάδα, καταλαμβάνει μεγάλη έκταση (1.147.010 στρέμματα) στους Νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου του Πάρνωνα και ένα παράκτιο σύμπλεγμα υγροτόπων, με σημαντικότερο εξ αυτών την οικολογικά πολύτιμη λιμνοθάλασσα Μουστού.
Η περιοχή συνδυάζει μια πλούσια πολιτισμική παράδοση, με κυρίαρχη τη μακρόχρονη παρουσία και συνδιαμόρφωση του τοπίου από τον άνθρωπο, με μια εξίσου αξιόλογη χλωρίδα (με πολλά ενδημικά είδη) και πανίδα. Μερικοί από τους οικοτόπους του είναι μοναδικοί ή ιδιαίτερα αξιόλογοι για τον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο, όπως είναι τα δάση με δενδρόκεδρο στη Μονή Μαλεβής, οι εκτεταμένες δασικές εκτάσεις με μαύρη πεύκη, οι καστανεώνες στην Καστάνιτσα, η χαράδρα του Δαφνώνα κ.ά. Άλλοι, όπως η λιμνοθάλασσα Μουστού, εκτός από σημαντικοί είναι και απειλούμενοι σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Οι τοπικές γιορτές και έθιμα, οι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής οικισμοί και η Τσακωνιά είναι ζωντανά στοιχεία της πολιτισμικής αξίας της περιοχής.
Η μακρόχρονη καθυστέρηση της έκδοσης του νομοθετήματος προστασίας διευκόλυνε καταστροφικές παρεμβάσεις σε υγροτόπους της περιοχής αλλά και άλλες παράνομες ή επιβλαβείς για τη φύση δραστηριότητες. Ακόμη, παρόπλιζε επί πολλά χρόνια τον φορέα διαχείρισης επί της ουσιαστικής του αρμοδιότητας που είναι η διαφύλαξη των προστατευτέων αντικειμένων.
Ο σκοπός της ΚΥΑ, όπως αναγράφεται στο άρθρο 1, είναι «ο καθορισμός μέτρων προστασίας της φύσης και του τοπίου και των φυσικών σχηματισμών σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του Όρους Πάρνωνα και του Υγροτόπου Μουστού, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και εκπαιδευτική τους αξία».
Η έκδοση της ΚΥΑ έρχεται σε μια ευνοϊκή στιγμή για την προστατευόμενη περιοχή, καθώς η επιπλέον στελέχωσή της με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, φύλακες και οικοξεναγούς είναι θέμα λίγων μηνών. Έτσι, με επαρκέστερο προσωπικό και πιο συγκεκριμένο πλέον νομικό υπόβαθρο, ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού θα προσπαθήσει να εργαστεί αποτελεσματικά για την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκε.

Μαρία Αναγνωστοπούλου
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης
Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025 

Τίμησαν τη γυναίκα που εμπόδισε την θαλιδομίδη να φτάσει στις ΗΠΑ Thalidomide Victims

Η Κέλσι δεν υπέκυψε στην πίεση που δέχτηκε 
από την φαρμακοβιομηχανία για να επιτρέψει 
την πώληση του φαρμάκου.

Frances Kathleen Oldham Kelsey
Η γιατρός που εμπόδισε να φτάσει στην αμερικανική αγορά την δεκαετία του '60 το επικίνδυνο φάρμακο θαλιδομίδη τιμήθηκε χθες από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της χώρας.

Ο λόγος για τη Δρ. Φράνσις Όλνταμ Κέλσι, 96 ετών σήμερα.
Η γιατρός προσελήφθη στην υπηρεσία το 1960. Ήταν εκείνη που δεν έδωσε την άδεια στην φαρμακευτική εταιρεία William S Merrell να κυκλοφορήσει την θαλιδομίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή είχε διαβάσει εκθέσεις ότι το φάρμακο συνδεόταν με γενετικές ανωμαλίες.

Η θαλιδομίδη ήταν ένα από τα φάρμακα που οι γυναικολόγοι συνήθιζαν να συνταγογραφούν στις έγκυες για να αντιμετωπίζουν την πρωινή αδιαθεσία και τη ναυτία.
Την εποχή εκείνη δεν ήταν γνωστό ότι φάρμακα που παίρνει μια μέλλουσα μητέρα επηρεάζουν το έμβρυο.


Στην Ευρώπη, στα τέλη της δεκαετίας του '50 και στις αρχές του '60 περίπου 20.000 παιδιά γεννήθηκαν με ατροφικά ή ανύπαρκτα μέλη εξαιτίας της λήψης του συγκεκριμένου φαρμάκου.
Η Κέλσι δεν υπέκυψε στην πίεση που δέχτηκε από την φαρμακοβιομηχανία για να επιτρέψει την πώληση του φαρμάκου.
Από την υπόθεση και με βάση τις εργασίες της γιατρού, το αμερικανικό Κονγκρέσο ψήφισε νέους αυστηρότερους νόμους σχετικά με τις κλινικές δοκιμές και τη διανομή φαρμάκων στην αγορά.
Προς τιμή της, η FDA θέσπισε ετήσιο βραβείο που θα δίνεται σε έναν από τους επιστήμονες που εργάζονται στην υπηρεσία και συνέβαλαν στην προστασία του καταναλωτή.
πηγή

Το σύνδρομο του μπιμπερό: Πολυτερηδονισμός νεογιλών δοντιών Nursing bottle syndrome

Τι είναι το σύνδρομο του μπιμπερό;


Είναι ο απότομος τερηδονισμός του συνόλου ή σχεδόν του συνόλου των νεογιλών δοντιών, εξαιτίας της εκτεταμένης και λανθασμένης χρήσης του μπιμπερό ή του θηλασμού. Είναι η πιο συνηθισμένη πάθηση των δοντιών των παιδιών κάτω των τριών ετών.

Πώς προκαλείται το σύνδρομο του μπιμπερό;

Το γάλα και οι χυμοί φρούτων περιέχουν ζάχαρη. Όταν αυτά τα ζαχαρώδη υγρά παραμένουν για μεγάλη διάρκεια στο στόμα ενώνονται με τα βακτήρια του στόματος και παράγουν οξέα, τα οποία καταστρέφουν την αδαμαντίνη των νεογιλών δοντιών. Να σημειώσουμε εδώ ότι η αδαμαντίνη των νεογιλών δοντιών δεν έχει την ίδια σκληρότητα με την αδαμαντίνη των μόνιμων δοντιών.

Το σύνδρομο του μπιμπερό το συναντάμε συνήθως σε παιδιά που χρησιμοποιούν το μπιμπερό ή θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κοιμούνται με αυτό, με αποτέλεσμα τη μεγάλη παραμονή της ζάχαρης στα δόντια.
Επίσης, το συναντούμε σε παιδιά που δεν θέλουν το μπιμπερό και οι μητέρες καταφεύγουν στη λύση του να εμβαπτίζουν το λαστιχένιο τμήμα του μπιμπερό ή τη θηλή σε ζάχαρη ή μέλι.

Δεν θα πρέπει, δηλαδή, τα παιδιά να πίνουν γάλα και χυμούς φρούτων;

Φυσικά και θα πρέπει τα παιδιά να πίνουν γάλα και χυμούς φρούτων, αλλά δεν θα πρέπει να κάθονται να το «διασκεδάζουν», περιφερόμενα με ένα μπιμπερό στο χέρι όλη τη μέρα. Επίσης δεν θα πρέπει να κοιμούνται με το μπιμπερό.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου πάσχει από το σύνδρομο του μπιμπερό;

1. Πέρα από τις συνήθειες του παιδιού, το πρώτο σημάδι που θα δείτε είναι λευκά στίγματα ή γραμμές (σαν κιμωλία) πάνω στα άνω μπροστινά δόντια, συνήθως κοντά στα ούλα. Τα άνω μπροστινά δόντια, λόγω θέσης, αλλά και επειδή είναι από τα πρώτα δόντια που ανατέλλουν στο στόμα, επηρεάζονται και πρώτα. Τα κάτω δόντια συνήθως επηρεάζονται αρκετά αργότερα, καθώς τα προστατεύει η γλώσσα, αλλά και το σάλιο. Τα λευκά σημάδια υποδηλώνουν την απασβεστίωση της αδαμαντίνης των δοντιών, η αδαμαντίνη δηλαδή μαλακώνει και τελικά προκαλείται
τερηδόνα.
2. Δείτε αν το παιδί σας ενοχλείται, όταν πίνει κρύα υγρά ή τρώει κάτι που περιέχει ζάχαρη.
3. Αν η τερηδόνα έχει προχωρήσει, θα αρχίσετε να βλέπετε μαύρα στίγματα ή και κοιλότητες πάνω στα μπροστινά άνω δόντια. Η εξέλιξη της τερηδόνας είναι απότομη και συνήθως μη αναστρέψιμη, γι’ αυτό αν έχετε δει τέτοια σημάδια επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρο σας. Ο οδοντιατρος, αφού εξετάσει το παιδί και εκτιμήσει την κατάσταση, θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω το σύνδρομο του μπιμπερό;

1. Κάθε φορά που το παιδί πίνει από το μπιμπερό ή μετά το θηλασμό θα πρέπει να καθαρίσετε τα νεογιλά δόντια του, ανεξάρτητα από το πόσες φορές θα φάει τη μέρα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με λίγο νερό και μια γάζα ή μια μπατονέτα και φυσικά χωρίς οδοντόκρεμα. Η τεχνική είναι απλή: βουτάμε σε λίγο νερό τη μία άκρη της γάζας ή τη μπατονέτα και περνάμε ένα ένα τα δόντια απαλά με κίνηση από τα ούλα προς τα δόντια. Γυρνάμε την άλλη άκρη της μπατονέτας ή της γάζας και στεγνώνουμε τα δόντια με την ίδια κίνηση.

2. Αν βλέπετε ότι το παιδί σας έχει τη συνήθεια να χρησιμοποιεί το μπιμπερό για πολλές φορές και πολλές ώρες την ημέρα ή ακόμα και το βράδυ, μπορείτε να αντικαταστήσετε το περιεχόμενο του μπιμπερό με νερό και επικοινωνήστε με τον/την παιδίατρο σας.
3. Μην προσθέτετε έξτρα ζάχαρη στα ροφήματα του παιδιού
4. Αν διψάει, προτιμήστε να του δώσετε νερό αντί για χυμό. Η υπερκατανάλωση χυμών δεν βοηθάει το παιδί να αναπτυχθεί σωστότερα, ενώ η μικρή κατανάλωση νερού επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού του συστήματος, αλλά και της ποσότητας φθορίου που λαμβάνει καθημερινά.
5. Η επίσκεψη για ένα chekup στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται από την ανατολή του πρώτου δοντιού ή το αργότερο μετά τα πρώτα του γενέθλια.

Αφού τα δόντια είναι νεογιλά και θα αλλάξουν, γιατί τόσος κόπος να τα προστατέψουμε;

Επικρατεί η αντίληψη ότι, αφού τα νεογιλά δόντια θα αλλάξουν, δεν πειράζει να είναι χαλασμένα. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!!!. Η ύπαρξη των υγιών νεογιλών δοντιών συνδέεται με τη
σωστή διατροφή του παιδιού. Η σωστή διατροφή προϋποθέτει το παιδί να μπορεί να φάει χωρίς να πονάει. Από την άλλη, η πρώιμη εξαγωγή νεογιλών δοντιών, τα οποία έχουν τερηδόνα, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, καθώς τα νεογιλά δόντια «κρατάνε τη θέση» για τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια.
πηγή