Σελίδες

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Δελτίο στάθμευσης ΑμεΑ και Απαλλαγή τέλους διοδίων

Το Δελτίο στάθμευσης αναπηρικού αυτοκινήτου χορηγείται από το Υπουργείο Μεταφορών, εκεί όπου έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας. (το αυτοκίνητο πρέπει να είναι στο όνομα του ΑμεΑ)
Για να ενημερωθείτε σε ποιο τμήμα Συγκοινωνιών ανήκετε, μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 10.00 π.μ. έως 13.00 στο τηλέφωνο 1889 (νέα υπηρεσία του υπουργείου για ΑμεΑ).
Με το συγκεκριμένο δελτίο, το οποίο τοποθετείται στο αυτοκίνητο με φωτογραφία του οδηγού, υπάρχει η δυνατότητα στάθμευσης σε όλους τους χώρους που αναφέρονται σε ΑμεΑ π.χ. Δημόσιες υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ κλπ.
Δικαιολογητικά
* Δύο φωτογραφίες (έγχρωμες) του οδηγού.
* Δίπλωμα οδήγησης
* Άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
* Απόφαση πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Η απαλλαγή της καταβολής τελών διοδίων στις Εθνικές οδούς προβλέπεται για τα επιβατικά αυτοκίνητα "που φέρουν το συγκεκριμένο σήμα" .
Για τα Διόδια Αττικής Οδού και Γέφυρας Ρίου - Αντίρριου δεν ισχύει η απαλλαγή.

SOS για το Περιβάλλον...

της Μαριάννας Τζάννε

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία απίστευτη βαρβαρότητα που δεν έχει προηγούμενο!
Θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, αρκούδες, σκυλιά σφαγιάζονται είτε από καπρίτσιο κάποιων διεστραμμένων εγκεφάλων είτε γιατί η ίδια η πολιτεία αδυνατεί να λάβει μέτρα περιφρούρησης των εθνικών δρόμων για να εμποδίσει το θυσιαστήριο που συντελείται εδώ και καιρό με τις νεκρές αρκούδες στην Εγνατία.
Η λίστα των θυμάτων μακριά και τα περιστατικά της ανθρώπινης βίας στα είδη του ζωικού βασιλείου τραγικά πολλά, παρά το γεγονός ότι μόνο 1 στα 20 θύματα γίνονται γνωστά.
Και όμως, εδώ και χρόνια η πολιτεία χρηματοδοτεί γενναιόδωρα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την προστασία των ειδών. Γίνονται γιορτές για το περιβάλλον, θυμόμαστε και τιμούμε περιβαλλοντικές επετείους αλλά ολόκληρο το Αιγαίο, τα βουνά και τα χωριά μας σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να πολιορκούνται από τους βαρβάρους.
Τελευταίο κρούσμα τα δηλητηριασμένα δολώματα στα σκυλιά στα Γρεβενά και ποιος να ξεχάσει – πριν λίγες μέρες- την πυροβολημένη στο κεφάλι φώκια, ηλικίας μόλις τεσσάρων μηνών στην Εύβοια!
Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια και όχι μόνο είδη αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου και έρχονται να αποκαλύψουν την αδυναμία της πολιτείας στην προστασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση περιοχών με περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες.
Επικίνδυνα σιωπηρή η στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος που εκτός από ρυθμίσεις τύπου ημιυπαίθριων είναι ανάγκη να κατανοήσει ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος δεν έρχεται μόνο από το τσιμέντο.
Ο θεσμός των προστατευόμενων περιοχών (δόξα το θεό 29 στον αριθμό) που έχει θεσπίσει από τις αρχές του 2000 το υπουργείο για να μπορεί η πολιτεία να βάλλει όρους και κανόνες σε ευαίσθητα οικολογικά περιοχές που χρήζουν αυξημένων μέτρων προστασίας, υπολειτουργεί. Είτε γιατί ποτέ καμία κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να δημιουργήσει μία σταθερή ροή χρηματοδότησης για τους φορείς που να παρέχει μια συνέχεια στην λειτουργία τους είτε γιατί ακόμη και εκεί που βρέθηκαν οι πόροι, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά κενά.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Φορέας Διαχείρισης του Κηφισού ποταμού ο οποίος καλείται να προστατεύσει μια αχανή έκταση που ξεκινά από το Φάληρο και καταλήγει στους πρόποδες της Πάρνηθας.
Ο φορέας, ελλείψει πόρων, έχει απολύσει 10 άτομα προσωπικό και η περιοχή που βρίσκεται μέσα στην καρδιά της Αθήνας, παραμένει κυριολεκτικά ξέφραγο αμπέλι.


«Οι πελαργοί είναι δικοί μας» και πρέπει να επιστρέψουν...

«Οι πελαργοί είναι δικοί μας» και πρέπει να επιστρέψουν στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα. 
Περίπου 2.000 ζευγάρια φωλιάζουν πλέον στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός τους ήταν πάνω από 10.000 ζευγάρια στη δεκαετία του 1950.
.
Ο πελαργός, κοινώς λέλεκας ή λελέκι
.
Το όνομά του το πήρε από το χρώμα του, καθώς η λέξη πελαργός είναι σύνθετη από το «πελός» (μαύρος) και «αργός» (λευκός) και ανταποκρίνεται πλήρως στο ασπρόμαυρο χρώμα του, ενώ μόνο το ράμφος και τα πόδια του είναι κόκκινα. 
 .
«Κάποτε η χώρα ήταν γεμάτη πελαργούς, σήμερα είναι ζήτημα αν υπάρχει ένας μικρός αριθμός», λέει στο «Εθνος» ο επίκουρος Βιολογίας Αγριας Πανίδας του ΤΕΙ Λάρισας, Περικλής Μπίρτσας.
Ο κ. Μπίρτσας ήταν ομιλητής σε πρόσφατη εκδήλωση στη Λάρισα, όπου παρουσιάστηκε ένα εντυπωσιακό λεύκωμα με φωτογραφίες και στοιχεία για τους πελαργούς με τον τίτλο «Οι πελαργοί είναι δικοί μας».
Όπως μας είπε, οι πελαργοί εξαπλώνονται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, μεμονωμένα ζευγάρια υπάρχουν στην Ήπειρο και στη Λέσβο και μόλις 2 εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια στη Μεσσηνία.
Τα πελαγόμορφα περιλαμβάνουν 59 γένη και 114 είδη πουλιών. Τους αρέσει να φτιάχνουν όμορφες και περίτεχνες φωλιές, τρέφονται με έντομα, ψάρια, αμφίβια, ερπετά, άλλα πτηνά και είναι μονογαμικά και απολύτως πιστά στο ταίρι τους».
Ο πελαργός ζει σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές, κοντά σε οικισμούς, υγρότοπους, πλημμυρισμένους ορυζώνες, λιβάδια και καλλιέργειες.
Το 81% του πληθυσμού κατασκευάζει τις φωλιές του σε στύλους της ΔΕΗ, ένα μεγάλο μέρος τους ωστόσο βρίσκει φρικτό θάνατο από ηλεκτροπληξία πάνω στα καλώδια.
Παλιότερα φωλιές από πελαργούς βρίσκονταν σε δέντρα, στέγες σπιτιών και εκκλησίες.

13χρονος θυσιάστηκε για το φίλο του! Boy, 13, drowns trying to save friend in Glasgow river

Συγκίνηση προκαλεί η περίπτωση του 13χρονου Declan Shanley. 
Το αγόρι έπαιζε μαζί με φίλος του σε ποταμό στη Γλασκόβη. 
Ένα από τα παιδιά όμως μπήκε μέσα και δε μπορούσε να βγει.
Έτσι ο Declan μαζί με έναν άλλο μπήκαν για να τον βοηθήσουν.
Το ρεύμα παρέσυρε τον 13χρονο δυστυχώς. 
Τα άλλα δυο παιδιά βγήκαν και κάλεσαν αμέσως βοήθεια αλλά ήταν αργά.
πηγή: hiyma
Declan Shanley drowned after going to the aid of a friend
A 13-year-old boy has drowned after jumping into a river to save a friend.
Declan Shanley, from Summerston in Glasgow, was swept away by a strong current in the River Kelvin, near the West of Scotland Science Park.
He had gone to the aid of a friend who had strayed into deep water in an area known locally as the beach.
The girl was able to get back to shore. However, Declan, described by his head teacher as a "popular boy",  was pronounced dead in hospital.
The friends had been playing in shallow water at about 1830 BST on Saturday when the girl got into trouble.
Declan, a pupil at the John Paul Academy in Glasgow, and another boy, jumped in to help her but Declan was swept away.
'Brave wee boy'
An extensive search and rescue operation, involving police, Strathclyde Fire and Rescue and a helicopter, later found Declan in the water about 2030 BST.
He was taken by ambulance to the city's Western Infirmary but pronounced dead on arrival.
A message posted on the internet tribute site Gone Too Soon, described Declan as a "much-loved" family member.
It added: "He will be sadly missed but in our hearts forever. Declan we all love and miss u so much."

Μια μάνα, ένα παιδί, ένας μοναχικός θάνατος Bari. Maria De Tommaso e Cosimo Squeo, morti in casa tra l'indifferenza che uccide.

Nessuna traccia di vita. Da giorni e giorni...

Poi il "cattivo odore" "la puzza di morto" che ha cominciato ad esalare su e giù per le scale...
Bari centro. Corso Cavour: appartamento al quarto piano di un palazzo "bene". Maria De Tommaso, 86 anni e Cosimo Squeo, 52, sono stati trovati morti.
Gli operatori del 118, allertati dagli agenti della Questura, li hanno trovati riversi sul letto: il figlio disabile era rimasto vicino alla madre, l'unica a quanto pare che si occupasse di lui. L'anziana è morta d'infarto oltre tre settimane fa, il figlio cieco e sordo é morto dopo una settimana accanto alla madre.
.....................
Μια ηλικιωμένη γυναίκα και ο ανάπηρος γιος της, βρέθηκαν νεκροί από τους γείτονες το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της ιταλικής πόλης του Μπάρι. 
Βρέθηκαν σε προχωρημένη αποσύνθεση, από τους γείτονες που ενοχλήθηκαν από την οσμή που ήταν πιο έντονη εξαιτίας της αφόρητης ζέστης.
Η 86χρονη Maria De Tomaso, και ο 52χρονος γιος της Cosimo, ο οποίος ήταν κωφάλαλος, βρέθηκαν νεκροί σε διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου, όπου ζούσαν, στο κέντρο του Μπάρι. 
Η ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε στο κρεβάτι της και ο γιος της καθισμένος σε μια καρέκλα.
Οι αρχές πιστεύουν ότι η γυναίκα πέθανε από φυσιολογικά αίτια, μάλλον καρδιακή προσβολή, και ο γιος, όταν αντιλήφθηκε το θάνατο της μητέρας του, το μόνο που τον συνέδεε με τη ζωή, σταμάτησε να τρώει και να πίνει νερό έως ότου πέθανε και εκείνος δυο ή τρεις μέρες μετά. 
Ζούσαν σε μεγάλη φτώχεια και το ενοίκιο του σπιτιού επιδοτούσαν οι υπηρεσίες της πρόνοιας.
Οι γείτονες είχαν παρατηρήσει ότι τις τελευταίες μέρες δεν έβλεπαν τα παράθυρα να ανοίγουν όπως κάθε μέρα ούτε τους ενοίκους, αλλά δεν ανησύχησαν μέχρι που τους ενόχλησε η μυρωδιά.
από Antipolon