Σελίδες

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ειδικοί παιδαγωγοί για τα... άτακτα Πατρινόπουλα

Έρχονται στο σπίτι και παρέχουν συμβουλές στους γονείς για το πώς θα αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών. Υπηρεσία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά 

Εχετε πρόβλημα με τη συμπεριφορά των παιδιών σας; Δεν μπορείτε από μόνη σας να τα βοηθήσετε; Τότε τηλεφωνήστε στον Δήμο της Πάτρας και ένας παιδαγωγός θα έρθει κατευθείαν στο σπίτι σας. 

Πρόκειται για μία νέα υπηρεσία του Δήμου Πατρέων που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έρχεται να βοηθήσει τους γονείς που κατοικούν στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Ετσι ο Δήμος διαθέτει από χθες «νταντάδες» για τα... άτακτα Πατρινόπουλα.

Πιο συγκεκριμένα, όταν μία οικογένεια χρειάζεται βοήθεια, θα μπορεί να απευθύνεται στην κοινωνική υπηρεσία της δημοτικής αρχής.
Οι ειδικοί παιδαγωγοί που θα υπάρχουν εκεί, θα κάνουν επίσκεψη κατ οίκον στις οικογένειες και θα συζητούν και με τα παιδιά και με τους γονείς τους.
Οπως επεσήμανε ο δήμαρχος της Πάτρας, Ανδρέας Φούρας: «Η δημοτική αρχή έχει σχεδιάσει μία σειρά νέων καινοτόμων κοινωνικών δράσεων, οι οποίες προσεγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα των δημοτών.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η νέα υπηρεσία "Παιδαγωγός στο Σπίτι". Θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην οικογένεια, μέσα στον χώρο της και θα προτείνει πρακτικές ώστε να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες που υπάρχουν στις συμπεριφορές των παιδιών. Με άλλα λόγια, θα είναι μία νταντά, την οποία θα καλούν οι γονείς και θα ζητούν τη βοήθειά της, για να τους δώσει πρακτικές συμβουλές στο πώς να διαχειριστούν τα παιδιά τους».
Το πρόγραμμα
Η ιδέα ανήκει στον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής της Πάτρας Αμπετ Χασμάν. Ο αντιδήμαρχος παρουσίασε τις λεπτομέρειες του προγράμματος μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας - Πρόνοιας Αντώνη Χαροκόπο, την ψυχολόγο Ολγα Δημητροπούλου και τις παιδαγωγούς Χαρά Ταμβάκη και Αννα Κρεμανταλά.

Στόχοι της παρέμβασης αυτής είναι, σύμφωνα με τον κ. Αμπετ Χασμάν, οι εξής:
  • Η εξομάλυνση των συγκρούσεων των γονέων με τα παιδιά και των αδελφών μεταξύ τους.
  • Η ανάδειξη εναλλακτικών τρόπων που διευκολύνουν την επικοινωνία και τη διαχείριση της συμπεριφοράς των παιδιών.
  • Η οριοθέτηση των παιδιών και η εκπαίδευση σε εξειδικευμένα θέματα, όπως ύπνος, διατροφή, ατομική φροντίδα, ασφάλεια κ.λπ.
Οι στόχοι θα εξειδικεύονται σε κάθε οικογένεια, με βάση τα αιτήματα και τις δυσκολίες που αναγνωρίζονται από την παιδαγωγό.
Οι ενδιαφερόμενοι τα παιδιά των οποίων είναι ηλικίας 4 έως 8 χρόνων, μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2610-390.962-3 από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Ειδικευμένος επιστήμονας θα επισκέπτεται την οικογένεια και θα παρεμβαίνει συμβουλευτικά για την καλύτερη αντιμετώπιση των παιδιών στην ανάπτυξή τους.
Για την επιλογή μιας οικογένειας και την ένταξή της στο πρόγραμμα τα κριτήρια θα είναι καθαρά επιστημονικά.

Δυσπραξία ή Διαταραχή του συντονισμού των κινήσεων

O όρος αναφέρεται σε ειδική διαταραχή της περιοχής της ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων. Τα άτομα με δυσπραξία έχουν την δυσκολία να σχεδιάσουν και να ολοκληρώσουν μια πράξη. Υπολογίζεται ότι περίπου το 6% των παιδιών εμφανίζουν σημάδια δυσπραξίας και το 70% των παιδιών αυτών, που έχουν την διαταραχή είναι αγόρια. Η δυσπραξία μπορεί να επηρεάσει διαφορετικές περιοχές της λειτουργικότητας που ποικίλει ανάμεσα σε ένα απλό κινητικό έργο, όπως είναι η χειρονομία του χαιρετισμού, σε περισσότερο περίπλοκα έργα, όπως είναι το πλύσιμο των δοντιών...



Ποιες είναι οι επιπτώσεις της δυσπραξίας;

Η δυσπραξία είναι μια δια βίου διαταραχή που προσβάλει την κινητική ανάπτυξη του ανθρώπου. Μολονότι πολλές δυσκολίες μπορεί να εμμένουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής, ωστόσο ο τύπος των δυσκολιών που βιώνει το άτομο μπορεί να αλλάξουν.
 
Συμπτώματα στα πολύ νεαρά παιδιά:
 
Τα βρέφη με δυσπραξία είναι δυνατό να αποφεύγουν το μπουσούλημα και το κύλισμα, και μπορεί να εναντιώνονται σε έργα που απαιτούνται κινητικές δεξιότητες.
Καθώς αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν είναι επιρρεπή σε:
  • Δυσκολία στην κίνηση των ματιών (δηλ. δε μπορούν να στρέψουν το βλέμμα τους) κινούν ολόκληρο το κεφάλι αντί μόνο τα μάτια
  • Δυσκολία στο να χρησιμοποιούν σκεύη για το φαγητό τους(εννοείται ότι δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαχαιρο-πήρουνο, τρώνε συνήθως με τα χέρια) και δυσκολεύονται να κρατήσουν μια κούπα καθώς πίνουν κάτι.
  • Δυσκολίες στο περπάτημα, στα πηδηματάκια με το ένα πόδι, στα άλματα, στο πιάσιμο και πέταγμα της μπάλας, στη χρήση του ποδηλάτου.
  • Καθυστέρηση στη χρήση της ομιλούμενης γλώσσας και ομιλία, η οποία δύσκολα γίνεται κατανοητή.
  • Σκοντάφτουν επάνω στα αντικείμενα.
  • Καθυστέρηση στην εδραίωση της πλαγίωσης, δηλ. στην χρήση του αριστερού ή δεξιού χεριού.
  • Δυσκολία σε έργα που απαιτούν την λεπτή κινητικότητα, όπως το δέσιμο των κορδονιών και το κούμπωμα των ρούχων.
  • Δυσκολία στο κράτημα του μολυβιού.
  • Ευαισθησία στο άγγιγμα με την έννοια ότι μπορεί να βρίσκουν πως τα ρούχα τους δεν είναι άνετα και ακόμη μπορεί να βρίσκουν δυσάρεστο το λούσιμο, το κόψιμο των νυχιών, το καθάρισμα των δοντιών.
  • Φτωχή αίσθηση του προσανατολισμού.
Στα παιδιά του σχολείου:
  • Η δυσπραξία προκαλεί δυσκολία στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών και αυτά μπορεί να έχουν προβλήματα στις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Μολονότι είναι έξυπνα παιδιά, ωστόσο φαίνονται ανώριμα και μερικά μπορεί να αναπτύξουν φοβίες και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.
  • Όλοι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζουν τις γρήγορες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους. Όμως πολλοί νέοι με την διαταραχή της δυσπραξίας, εκτός από τις δυσκολίες λόγου και ακαδημαϊκής προόδου, έχουν και άγχος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συντονισμού.
  • Οι δυσκολίες συντονισμού των κινήσεων δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στο μάθημα της φυσικής αγωγής και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες.
  • Οι δυσκολίες στην ομιλία καθώς γίνονται φανερές ακόμα και σε περιστασιακές συζητήσεις, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην κοινωνικότητα του ατόμου καθώς το καθιστούν απρόθυμο να συμμετάσχει με θέρμη σε συζητήσεις.
  • Οι δυσκολίες στην γραφή, όπως τα κακοσχηματισμένα γράμματα, το άρπαγμα του μολυβιού και το αργό γράψιμο, μπορεί να καταστήσουν την σχολική εργασία απογοητευτική.
Έφηβοι και ενήλικες:
Οι επιπτώσεις της δυσπραξίας στους ενήλικες παρουσιάζονται σε κάθε πτυχή της ενήλικης ζωής. Οι δυσκολίες μπορεί να έχουν επίδραση:
  • Στην οδήγηση
  • Στην ολοκλήρωση των καθημερινών εργασιών του νοικοκυριού
  • Στο μαγείρεμα
  • Στην προσωπική περιποίηση και αυτοεξυπηρέτηση
  • Στην απαραίτητη επιδεξιότητα των χεριών για γράψιμο και πληκτρολόγηση
  • Στον έλεγχο της έντασης της φωνής, του τόνου και της άρθρωσης.
  • Σύγχυση της αντίληψης εξαιτίας της ευαισθησίας στο φως, στο άγγιγμα, στον χώρο, στην γεύση και στις οσμές.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως αν ένα πρόσωπο παρουσιάζει τέτοιου είδους δυσκολίες, όπως αυτές που περιγράφονται πιο πάνω, δεν είναι απαραίτητο να έχει δυσπραξία. Αν όμως ένα άτομο εμφανίζει δυσκολίες αυτού του τύπου, για χρονικό διάστημα, επιβάλλεται η εξέτασή του από ειδικό για να διερευνηθεί η πιθανότητα εμφάνισης της δυσπραξίας
και άλλα για τη δυσπραξία

Baby food | Συνταγές για μωράκια που τους αρέσει να τρώνε με κουτάλι.

Από τον 12ο μήνα 

Σε αυτό το στάδιο, το διαιτολόγιο του μωρού σας πρέπει να περιλαμβάνει απλές τροφές τις οποίες ετοιμάζετε χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού, με φρέσκα λαχανικά εποχής και αυστηρά άπαχο, φρέσκο κρέας.  
 Σταδιακά, μπορείτε να αυξάνετε την ποικιλία λαχανικών που βάζετε σε κάθε φαγητό, ωστόσο επιτρέψτε ένα μεσοδιάστημα μιας εβδομάδας πριν προχωρήσετε στην επόμενη τροφή, για να ελέγξετε πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.  
Τέλος, από τον ένατο μήνα και έπειτα και εάν προτιμάτε, μπορείτε να λιώνετε απλώς με το πιρούνι τις τροφές του μωρού σας αντί να τις πολτοποιείται. Καλή του όρεξη!!! 

Μοσχαράκι με μελιτζάνα, σπανάκι και μπρόκολο 


  • Υλικά
    100 γραμμάτια φρέσκο, άπαχο μοσχαράκι
    1 μικρή μελιτζάνα κομμένη σε ροδέλες
    4-5 κομμάτια μπρόκολο
    5-8 φύλλα σπανάκι (με τις ρίζες)
    1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
    1-2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
  • Εκτέλεση
Τεμαχίστε το μοσχαράκι και αφαιρέστε το λίπος. Πλύνετε καλά το κρέας και τα λαχανικά. Βράζετε το κρέας και τα λαχανικά στον ατμό έως ότου μαλακώσουν, προσαρμόζοντας το χρόνο ανάλογα με την ποσότητα. Κατόπιν,  προσθέτετε μια-δυο κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο και πολτοποιείτε το μαγειρεμένο στον ατμό φαγητό  στο μπλέντερ ή στο μύλο λαχανικών.  Σερβίρετε το φαγητό ελαφρώς χλιαρό. 

πηγή: babybaby

Καμπανάκι για τα δάση μαύρης πεύκης,

και για τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, όπως αυτές του 2007 στον Πάρνωνα και στον Ταϋγετο, χτύπησαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο για την αποκατάσταση δασών μαύρης πεύκης που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη.

 

Οπως επισήμαναν, παρά την προτεραιότητα που πρέπει 
να δίνεται στη φυσική αναγέννηση των δασών, όπου αυτή είναι δυνατή, απαιτείται και η ανθρώπινη παρέμβαση για την τεχνητή αποκατάσταση, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν προσφάτως ξανακαεί.

Επίσης, ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην έγκαιρη συλλογή αναπαραγωγικού υλικού, ώστε να υπάρχει απόθεμα σποράς τοπικής προέλευσης για την υποστήριξη της τεχνητής αποκατάστασης. Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι σκόπιμο να βελτιωθούν οι υποδομές της Κεντρικής Αποθήκης και να αναδιοργανωθεί το φυτωριακό δυναμικό.
Στα συμπεράσματα του συνεδρίου περιλαμβάνεται ακόμα η ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των δασικών υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία περισσότερων φυτωρίων παραγωγής φυτευτικού υλικού στην ελάχιστη δυνατή απόσταση στις υπό αποκατάσταση περιοχές.

Ο φλοιός
Η μαύρη πεύκη είναι είδος μέτρια προσαρμοσμένο στις δασικές πυρκαγιές και ειδικότερα στις έρπουσες καθώς ο χονδρός φλοιός που σχηματίζει στη βάση του κορμού προστατεύει το δέντρο. Με τον τρόπο αυτόν η φυσική αναγέννηση του δάσους είναι εξασφαλισμένη αφού οι κώνοι ωριμάζουν κανονικά τον Νοέμβριο και οι σπόροι πέφτουν νωρίς την άνοιξη. Οταν όμως οι πυρκαγιές είναι επικόρυφες, όπως αυτή του Αυγούστου του 2007, οι κώνοι καίγονται.

ethnos

Διακοπή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν λόγω Ταλιμπάν

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο των κέντρων διανομής τροφίμων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, τα οποία εξυπηρετούν πάνω από δυο εκατομμύρια ανθρώπους, εξαιτίας του κινδύνου επιθέσεων.
 
Στις 5 Οκτωβρίου πέντε υπάλληλοι του ΡΑΜ, τέσσερις Πακιστανοί και ένας Ιρακινός, σκοτώθηκαν σε επίθεση των πακιστανών Ταλιμπάν στα γραφεία τους στο Ισλαμαμπάντ.
"Κλείσαμε τα κέντρα μας στις περιοχές Σουάμπι, Σαρσάντα, Μαρντάν, Σουάτ, Μπουνιέρ, Ντιρ και Μπαζόρ που εξυπηρετούν τους εκτοπισμένους εκεί", δήλωσε ο Αμτζάντ Τζαμάλ, εκπρόσωπος του ΡΑΜ.
"Αντιμετωπίζουμε προβλήματα ασφαλείας, γι΄αυτό αποφασίσαμε χθες το βράδυ να κλείσουμε τα κέντρα αυτά", πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια προσωρινή απόφαση, η οποία θα επανεξεταστεί στο τέλος της εβδομάδας.
Τα κέντρα διανομής τροφίμων που έκλεισαν, παρείχαν βοήθεια σε περίπου δυο εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στον πακιστανικό στρατό και ενόπλους ισλαμιστές στην κοιλάδα Σουάτ και στις περιοχές των φυλών.
enet