Η περίοδος αυτή είναι μία μεταβατική περίοδος, ένα γεφύρι ανάμεσα στην παιδικότητα και την ωριμότητα που θα αποκτήσετε με το ρόλο του γονιού. Βέβαια, δεν αποτελεί πανάκεια για προβλήματα υπαρξιακά ή στη σχέση με το έτερό σας ήμισυ ούτε θα πραγματοποιήσει ανεκπλήρωτες προσδοκίες σας. Πρόκειται για μία διεργασία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, όπως η επικοινωνία με το σύντροφο και το περιβάλλον σας, τα παιδικά σας χρόνια, η σχέση με τη μητέρα σας. Όσο πιο έντιμα κουβεντιάσετε με τον εαυτό σας και ξεκαθαρίσετε -πρώτα από όλα- τη σχέση σας με αυτόν και τις επιθυμίες σας, όσο πιο γρήγορα βεβαιωθείτε ότι πατάτε γερά στα πόδια σας και έχετε κατακτήσει την αυτονομία, τόσο πιο ομαλά θα προχωρήσει η εγκυμοσύνη σας και τόσο πιο διαθέσιμη θα είστε ψυχικά, για να απολαύσετε κάθε πτυχή από το θαύμα που επιτέλους συνέβη και σε εσάς.
Μόλις ο εσωτερικός διάλογος φωτίσει το νου και την καρδιά σας και τα αντιφατικά συναισθήματα -της χαράς και της αγωνίας, της ευτυχίας και του φόβου- σμίξουν δυναμικά για να γίνουν αγάπη για το παιδί που έρχεται, αποδοχή για το σώμα που αλλάζει, εμπιστοσύνη για τον εαυτό σας και αισιοδοξία για το αύριο, η εγκυμοσύνη θα είναι μια ιεροτελεστία ωριμότητας και μια γιορτή για εσάς, το σύντροφό σας, αλλά και για το μωρό, το οποίο με τις κεραίες του πιάνει από τώρα ακόμα και τα πιο κρυφά συναισθήματα και σκέψεις σας. Χαρείτε αυτές τις ανεπανάληπτες στιγμές και ετοιμάστε το έδαφος για να βλαστήσει η σχέση με το παιδί σας. Αφουγκραστείτε τα σκιρτήματά του, κουβεντιάστε του, τραγουδήστε του. Θα σας ακούσει. Φανταστείτε το, για να πραγματοποιηθούν οι ελπίδες σας για το μέλλον.
- Τι να περιμένετε όταν περιμένετε παιδί
- Ορμόνες
- Συναισθήματα
- Άγχος
- Όνειρα
Έτσι, αν τύχει να δείτε κι εσείς ότι, για παράδειγμα, κάνετε κάτι κακό στο μωρό σας, δεν σημαίνει ότι θα το βλάψετε ή ότι θα το βρει κάποιο κακό. Σημαίνει απλώς ότι ανησυχείτε για τους κινδύνους που μπορεί να το απειλήσουν και θέλετε να το προστατέψετε. Είναι φυσιολογικό να φοβάστε το χειρότερο και αυτή η αγωνία σας δείχνει ότι λειτουργεί μια χαρά το μητρικό σας ένστικτο της προστασίας.
- Ανησυχίες
Και η διάθεση έχει τα... τρίμηνά τηςΤα κέφια της μέλλουσας μαμάς αλλά και οι αντιδράσεις του συντρόφου της επηρεάζονται από τη χρονική εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
- Πρώτο τρίμηνο
Η έγκυος δεν έχει πάντα σταθερή διάθεση. Άλλοτε αισθάνεται καλά κι άλλοτε όχι. Οι περισσότερες γυναίκες ομορφαίνουν κατά την κύηση, ακτινοβολούν και είναι γεμάτες ζωή, ενώ κάποιες άλλες ανησυχούν υπερβολικά και βάζουν συχνά τα κλάματα.
Με άλλα λόγια, προετοιμαστείτε για έντονα συναισθήματα, αλλά αν το γνωρίζετε εσείς και ο σύντροφός σας από την αρχή, θα είναι πολύ πιο εύκολο για εσάς να τα διαχειριστείτε. Δεν είναι ποτέ ούτε «σωστά» ούτε «λάθος», γιατί είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος τρόπος διαχείρισής τους. Η αντίδραση του συντρόφου
Δεν θα του ήταν καθόλου εύκολο, αν σας έβλεπε να δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τα έντονα συναισθήματά σας. Αν σας έβλεπε, ας πούμε, να ξεσπάτε σε δάκρυα χωρίς λόγο, θα ένιωθε ανήμπορος να σας βοηθήσει. Μπορεί μάλιστα να πάψει να σας συμπαραστέκεται, ενώ χρειάζεστε και θέλετε την υποστήριξή του ή και να θυμώνει, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να βοηθήσει. Είναι πολύ σημαντικό να κουβεντιάζετε μαζί του και να του εξηγείτε πώς νιώθετε, ώστε να εξασφαλίσετε την υποστήριξη και την καλή επικοινωνία μεταξύ σας. Να του δώσετε να καταλάβει ότι δεν πρέπει να παίρνει προσωπικά τις τυχόν αντιδράσεις σας, γιατί δεν είστε καθόλου θυμωμένη μαζί του. Το καλύτερο που έχει να κάνει από τη μεριά του είναι να σας χαρίσει μια ζεστή, καθησυχαστική αγκαλιά. - Δεύτερο τρίμηνο
Θα χρειάζεστε τώρα ακόμα περισσότερο τη φροντίδα και την προσοχή του συντρόφου σας, όχι γιατί θα είστε ανήμπορη, αλλά γιατί θα αναζητάτε για εσάς και το μωρό σας σιγουριά και προστασία.
Ο κίνδυνος αποβολής είναι πια πολύ μικρότερος και οι πρώτες κλωτσιές του μικρού σας θα σας πλημμυρίσουν με πρωτόγνωρα συναισθήματα. Θα νιώθετε έντονα πια ότι στο σώμα σας ζει ένα ξεχωριστό πλασματάκι και θα αρχίσετε να βομβαρδίζετε φίλους και γνωστούς με ερωτήσεις γύρω από την εγκυμοσύνη. Το ενδιαφέρον σας θα φουντώσει και για τα σχετικά περιοδικά, ενώ αν είστε σέρφερ του διαδικτύου θα τρυπώνετε σε κάθε ιστοσελίδα που θα σας αποκαλύπτει το μαγικό κόσμο της κύησης. Η αντίδραση του συντρόφου
Οι κινήσεις του μικρού στην κοιλιά σας θα ενθουσιάσουν και το μέλλοντα μπαμπά του. Θα κατανοήσει την εξάρτησή σας από εκείνον για συναισθηματική κάλυψη δική σας και προστασία για το μωρό. Ο σύντροφός σας -έτσι τουλάχιστον κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι πατεράδες- θα μοιραστεί την ενεργητικότητα και τη ζωτικότητά σας και θα συμμετάσχει πρόθυμα στις προετοιμασίες σας για τον ερχομό του παιδιού σας. Μην παραξενευτείτε αν τον δείτε να ασχολείται δημιουργικά με ένα του χόμπι ή κάποια εργασία. Και δεν αποκλείεται να πάρει κιλά -όπως εσείς- ή να έχει διάφορα άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Όλα αυτά είναι τρόποι για να διαχειριστείτε και οι δύο το στρες και τις αλλαγές που έχουν αρχίσει να συμβαίνουν.
- Τρίτο τρίμηνο
Η αντίδραση του συντρόφου
Το έτερο ήμισυ όχι μόνο θα μοιράζεται τις αγωνίες σας, αλλά ίσως προσθέτει και τις δικές του. Θα δυσκολεύεται πάντως να κατανοήσει γιατί η αλλαγή στη σιλουέτα σάς έριξε τόσο την αυτοπεποίθηση. Ο ίδιος -καλό είναι να το θυμάστε για να μην αγχώνεστε- εστιάζει στη γέννηση κι όχι στο σώμα σας. Και μάλιστα έχει και δικούς του λόγους να ανησυχεί, γιατί αναρωτιέται κατά πόσο θα του χαρίζετε την τρυφερότητα και το χρόνο σας, όταν γίνετε μητέρα. Κι έτσι τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία του θα σκιάζει η αγωνία. Συμβουλές
- Προσπαθήσετε να νιώσετε όμορφα με το σώμα σας. Εκμεταλλευτείτε το αψεγάδιαστο δέρμα, τα γερά μαλλιά, τα ρόδινα μάγουλα που αποκτήσατε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αφήστε τους άλλους να δουν τη λάμψη σας!
- Μην ανησυχείτε ιδιαίτερα για τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα ούτε με την ένταση των συναισθημάτων σας. Ας όψονται οι ορμόνες!
- Αν έχετε φόβους, μην τους κρατάτε μέσα σας, αλλά ξορκίστε τους κουβεντιάζοντας με ανθρώπους της εμπιστοσύνης σας. Θα σας καταλάβουν και θα σας βοηθήσουν να τους ξεπεράσετε.
- Να συζητάτε τα πάντα με το σύντροφό σας, για να διατηρήσετε καλή επικοινωνία.
- Καταγράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε ένα ημερολόγιο.
- Να ακούτε απαλή μουσική για να ηρεμείτε.
- Να κλείνετε τα μάτια και να χαλαρώνετε. Να μεταφέρεστε με τη φαντασία σας σε ένα υπέροχο τοπίο και να αφήνεστε στην ομορφιά του.
Έχει το έμβρυο συναισθήματα;
- Και βέβαια! Το έχουν διαπιστώσει οι ειδικοί. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του στη μήτρα το έμβρυο αντιδρά. Από την όγδοη εβδομάδα κιόλας εκφράζει τι του αρέσει και τι όχι με κλωτσιές και αλλαγές στη στάση του. Από την εικοστή όγδοη εβδομάδα και μετά η αντίληψή του μεταμορφώνει τις φυσικές αντιδράσεις του σε συναισθήματα.
- Το μωράκι σας όμως μπορεί να επηρεαστεί και από τη δική σας διάθεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παροδικές στενοχώριες και τα μικροάγχη σας θα έχουν μόνιμη επίδραση πάνω του. Το χρόνιο όμως στρες ή το άγχος είναι πιθανόν να αφήσουν τα σημάδια τους.
- Το μωράκι σας όμως μπορεί να επηρεαστεί και από τη δική σας διάθεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παροδικές στενοχώριες και τα μικροάγχη σας θα έχουν μόνιμη επίδραση πάνω του. Το χρόνιο όμως στρες ή το άγχος είναι πιθανόν να αφήσουν τα σημάδια τους.
- Το επηρεάζουν όμως και οι χτύποι της καρδιάς, η αναπνοή και η λειτουργία των εσωτερικών σας οργάνων, γιατί το ηρεμούν.
Με άλλα λόγια, το συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό σας αρχίζει από την ενδομήτρια ζωή του, όταν του μιλάτε απαλά και του στέλνετε θετικές σκέψεις. Στην υπέροχη όμως αυτή διαδικασία μπορεί να πάρει μέρος και ο σύντροφός σας.
yourbaby