Σελίδες

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

... πόσο αγαπάς τους γύφτους; ... Στον καιρό των Τσιγγάνων

Τον αγαπάμε τον γύφτο, αρκεί να είναι σε απόσταση- ας πούμε σε ταινία του Κουστουρίτσα. Στην καθημερινότητά μας, αν τύχει να συνυπάρξουμε με Τσιγγάνους, απλώς τους απεχθανόμαστε. Η σκληρή διατύπωση δεν απορρέει από διαίσθηση αλλά από δικαστικές αποφάσεις. 

Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος Ρομά: τέσσερις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων και μία από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. 
Καταδίκες που πιστοποιούν τη γενικευμένη άποψη: καλοί οι καταυλισμοί, αρκεί να μην είναι στα μούτρα μας. Η νέα έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου βάζει θεωρητικό πλαίσιο σε ιστορίες που όλοι έχουμε ακούσει. Και όλοι έχουμε ακούσει κάποια, επειδή οι Τσιγγάνοι δεν είναι λίγοι. Μάλλον έχουν φτάσει τις 250.000 στην Ελλάδα. Εχουν αυξηθεί από τους Αλβανούς και τους (πρώην) Γιουγκοσλάβους, αλλά οι υπολογισμοί γίνονται κατά προσέγγιση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μια αληθινή ιστορία για να δούμε πόση σχέση έχει με την έκθεση. Σε δήμο της περιφέρειας φτάνουν μερικές δεκάδες οικογένειες με Ντάτσουν, αντίσκηνα, χαρτόκουτες. Βρίσκουν ένα καλό σημείο κάπως μακριά από τα σπίτια και αραδιάζουν τα συμπράγκαλα. Επειδή είναι χειμώνας, κρυώνουν, οπότε κόβουν κλαδιά από μια ελιά για να ζεσταθούν. Μετά ένα δίμηνο το τοπίο έχει αλλάξει: τα αιωνόβια δέντρα έχουν γίνει καυσόξυλα, τα σκουπίδια είναι βουνό και... χμμμ, δεν υπάρχει τουαλέτα. 
Ο ιδιοκτήτης του ελαιώνα παρακαλάει και απειλεί την Αστυνομία και τις εκλεγμένες Αρχές να παρέμβουν. Του εξηγούν ότι δεν μπορούν να ασκήσουν βία, άνθρωποι είναι κι αυτοί, έχουν παιδιά, και συνεχίζουν με διάφορα άλλα συμπονετικά. Τι καταλάβατε από την αφήγηση; Οτι ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής έχει λάβει κονδύλια για την υποδοχή των Τσιγγάνων. Τα χρήματα σκορπίζονται αλλού, αλλά πρέπει να υπάρχει δείγμα της μειονότητας, μην τυχόν έρθει κανένας ελεγκτής από την Ευρώπη.

Για να χτιστούν σπίτια Τσιγγάνων υπάρχουν προγράμματα. Η Ελλάδα απορρόφησε 28,7 εκατ. ευρώ από το 2000 ως το 2005. Τα ποσά είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που θα μπορούσε να λάβει. Απλώς δεν ζητεί κανείς περισσότερα. Οι αιρετοί δεν θέλουν να μπλέξουν με το «τσιγγαναριό»- θεωρούν ότι η ένταξη των Ρομά στην κοινότητά τους δεν είναι επιθυμητή από τους ντόπιους. 

Κάποιες φορές μπήκαν σε προγράμματα εκ του πονηρού. Στον Νομό Ηλείας ένας βουλευτής του ΠαΣοΚ χάρισε σε άσχετες φτωχές οικογένειες λυόμενα σπίτια που είχαν παραληφθεί από πρόγραμμα ένταξης Τσιγγάνων. Οχι μόνο δεν το απέκρυψε, αλλά το διατυμπάνισε: προφανώς η αρπαγή των κατοικιών από γύφτους βελτίωνε το πολιτικό του προφίλ.

Σε γενικές γραμμές, από τα προγράμματα ένταξης αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη πέραση είναι όσα αφορούν τη μόνιμη στέγαση των Ρομά. 

Η αγορά οικοπέδων και η ανέγερση κτιρίων συχνά είναι προσοδοφόρες για τους εμπλεκομένους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε 92 δήμους έχουν εγκριθεί έργα υποδομών 80,54 εκατ. ευρώ (έχουν πληρωθεί 42,20 εκατ. ευρώ). Τις υπηρεσίες (γιατρούς, εκπαίδευση) τις προσπερνούν, άντε να νοικιάσουν κανένα πούλμαν να πηγαινοφέρνει τα τσιγγανάκια στο σχολείο.

Τι μπορεί να φέρει ο χρόνος στους Τσιγγάνους, που λέγαμε, εκείνους που έκαναν κατάληψη στον Ελαιώνα; Στην περίπτωση που όλα πάνε πρίμα, οι Αρχές θα αγοράσουν οικόπεδο και οι ίδιοι θα μπορέσουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο- με κρατική εγγύηση. Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί 9.000 δάνεια των 60.000 ευρώ. Παρ΄ ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος για το πού πάνε τα χρήματα, δεχόμαστε ότι συμβάλλουν στην ανέγερση κατοικιών. 

Υπάρχουν κονδύλια για να ανοίξουν δρόμοι ως την κοινότητά τους, να φτάσει το ρεύμα, να υπάρξει αποχέτευση. Να ήταν μόνο αυτά; Ως και παιδικές χαρές σχεδιάζονται. Πολυτελείας. Προσέξτε όμως τη λεπτομέρεια: ο δήμος εξασφαλίζει ένα κομμάτι γης. 
Οχι μέσα στην καρδιά της πόλης, αλλά κάπου εκεί, όπου υπάρχει καθαρός αέρας, να μη βλεπόμαστε και πολύ. (Υπάρχει κάποια πιο ευγενής λέξη από το «γκέτο»;)

Ας μην κοροϊδευόμαστε, η συνύπαρξη είναι δύσκολη. Οσο κι αν αγαπάμε τις τσιγγάνικες μελωδίες στο βιολί, είναι δύσκολο να αποδεχθούμε έναν τρόπο ζωής που μάλλον προσβάλλει τον δυτικό πολιτισμό. Από την άλλη όμως δεν είναι ανάγκη να έχει σπουδάσει κανείς κοινωνιολογία για να καταλάβει ότι οι Τσιγγάνοι, εκείνοι εκεί του Ελαιώνα, αν είχαν καλοριφέρ δεν θα έκαιγαν τα δέντρα, κι αν είχαν WC, δεν θα πήγαιναν στα χωράφια.


Σημ.: η εικονογράφηση του κειμένου έγινε με ευθύνη της Stavrovelonias

Εθελοντές εκπαιδευτικοί σε σχολείο για παιδιά Ρομά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με γνώμονα την προσφορά στην τοπική κοινωνία και τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, εκπαιδευτικοί προσφέρουν εθελοντική εργασία, στελεχώνοντας το σχολείο για τα παιδιά Ρομά στο Εργοχώρι της Βέροιας, που ξεκινά τη λειτουργία του έπειτα από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.

Στο λυόμενο κτίριο που ο δήμος εγκατέστησε απέναντι από τον καταυλισμό των Ρομά, στις παρυφές της πόλης (διαθέτει επίσης χώρους υγιεινής και τραπεζαρία για τη διανομή του κολατσιού από την τοπική Μητρόπολη), τα περίπου εξήντα τσιγγανόπουλα, ηλικίας πέντε έως δεκαπέντε ετών, θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το σχολικό περιβάλλον και να αποκτήσουν βασικά εφόδια που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη συνέχεια σε ένα συμβατικό σχολείο. 
«Δεν μπορώ να διανοηθώ πως τον 21ο αιώνα υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να γράψουν το όνομά τους», είπε στην «Κ» μία εκ των εθελοντών εκπαιδευτικών, η δασκάλα Αρίστη Κουκουρίκου, εξηγώντας την απόφασή της να διδάξει εθελοντικά.

Αναλφαβητισμός
Η κ. Κουκουρίκου, 41 ετών, βρέθηκε στο πλευρό των Ρομά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, βοηθώντας τους να αντεπεξέλθουν στις συναλλαγές τους με το κράτος, καθώς ο αναλφαβητισμός και η άγνοια των διαδικασιών δυσχεραίνει ιδιαίτερα τέτοιες επαφές. Εχοντας συμμετάσχει, εξάλλου, σε σχετικά προγράμματα του ΑΠΘ στο παρελθόν, ευαισθητοποιήθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά Ρομά στην εκπαίδευση.
Η ίδια συνεισφέρει καθημερινά ένα δίωρο από τον ελεύθερο χρόνο της, καθώς τα πρωινά απασχολείται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Βέροια. Θεωρεί πως πρόκειται για ιδιαίτερα χρήσιμη υπηρεσία, και για σημαντικό επαγγελματικό εφόδιο για την ίδια. 
«Είναι ευκαιρία για έναν εκπαιδευτικό να ασχοληθεί με παιδιά μειονεκτουσών κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο και που δεν έχουν βοήθεια και στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον. Συνήθως στην τάξη δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια».
Η εικοσιεξάχρονη νηπιαγωγός κ. Βασιλική Κολέτσα, πάλι, μολονότι δεν έχει προηγούμενη εμπειρία από εθελοντική εργασία στο πλευρό κοινωνικών ομάδων που μειονεκτούν, σκοπεύει ν’ αφιερώσει ολόκληρο το πρωινό της στο σχολείο για τα παιδιά Ρομά στο Εργοχώρι Βέροιας. Οπως είπε στην «Κ» αυτή τη στιγμή είναι άνεργη, ωστόσο, θα δίδασκε εθελοντικά ακόμη κι αν είχε κανονική απασχόληση. «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σ’ επαφή με τους Ρομά και χαίρομαι γι’ αυτό, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να δω έναν κόσμο τελείως διαφορετικό απ’ το δικό μας», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως γνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Ωφέλιμη εμπειρία
Σύμφωνα, πάντως, με τον εικοσιεξάχρονο δάσκαλο κ. Αν. Τζιότζιο, που δίδαξε εθελοντικά Ελληνική Γλώσσα και μαθηματικά στα τσιγγανόπουλα πριν από δύο χρόνια, όταν στήθηκε μια στρατιωτική σκηνή όπου φιλοξενήθηκαν περίπου είκοσι παιδιά όλων των ηλικιών, σε μια πρώτη ανάλογη προσπάθεια του δήμου Βέροιας σε συνεργασία με τον στρατό, η εμπειρία είναι ιδιαίτερα πλούσια και ωφέλιμη. «Πέρα από τη δυνατότητα που μου δόθηκε να δοκιμαστώ επαγγελματικά σε μια διαφορετική ομάδα του μαθητικού πληθυσμού, για μένα ήταν σημαντικό το ότι τους βοήθησα να μάθουν κάποια στοιχειώδη που ίσως τους αλλάξουν τη ζωή», σημείωσε ο ίδιος.

Της Ζωγιας Kουταλιανου

Βραχιόλια παρακολούθησης σε... 12χρονους παραβάτες!

Ανάμεικτα αισθήματα έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να μειώσει την ηλικία ποινικής ευθύνης στα 14 έτη, καθώς και να βάλει ηλεκτρονικά βραχιόλια «παρακολούθησης» στους ανήλικους παραβάτες των 12 ετών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της σκανδιναβικής χώρας, Λαρς Λοκ Ρασμούσεν, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από το Συντηρητικό Κόμμα για μείωση της ηλικίας της ποινικής ευθύνης στα 12, η κυβέρνηση αποφάσισε να κατεβάσει το όριο από τα 15 στα 14, τονίζοντας ότι οι νέοι των 14 ετών διαπράττουν διπλάσιες εγκληματικές πράξεις από τους ανήλικους των 13 ετών.
Χαρακτηρίζοντας το πακέτο μέτρων «νέα αρχή», που έχει στόχο τη μείωση της νεανικής εγκληματικότητας ως «ιστορικό», ο υπ. Δικαιοσύνης Μπράιαν Μίκελσεν επεσήμανε ότι τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τις πρόσφατες μελέτες «εγείρουν την ανάγκη να είμαστε πιο σκληροί και να πάρουμε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, ώστε να εμποδίσουμε να συνεχίσουν (οι ανήλικοι) στον δρόμο της εγκληματικότητας».
Πέραν της δημιουργίας ενός σώματος δικαστών για τους νέους στα ποινικά δικαστήρια και την ενισχυμένη παρουσία εκπαιδευτικών και ψυχολόγων σε επικίνδυνες γειτονιές, με σκοπό να βοηθήσουν τους εφήβους -κυρίως τα παιδιά μεταναστών- που κινδυνεύουν να στρατολογηθούν από συμμορίες, το πακέτο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Δανίας αναφέρεται και σε «ηλεκτρονικά βραχιόλια» για τους παραβάτες 12 ετών.

Με «GΡS»
Οπως εξηγούν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, θα πρόκειται για ένα βραχιόλι με ενσωματωμένο «GΡS», το οποίο οι ανήλικοι που έχουν παραβιάσει τον νόμο θα κληθούν «σε ορισμένες περιπτώσεις να φορέσουν στο πόδι.

Στόχος του βραχιολιού, επισημαίνουν, είναι να ελέγχουν οι Αρχές εάν ένα παιδί που βρίσκεται «υπό κατ οίκον περιορισμό», ή στο οποίο έχει απαγορευτεί η έξοδος από το σπίτι ύστερα από συγκεκριμένη ώρα, κοιμάται πράγματι στο σπίτι με τους γονείς ή τους συγγενείς του.
Σύμφωνα με τον υπ. Δικαιοσύνης, το πακέτο μέτρων -κατά του οποίου έχουν ήδη ξεσπάσει αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- προβλέπει επίσης την πολύ πιο σκληρή αντιμετώπιση όσων ενηλίκων βρεθούν ένοχοι για τη «στρατολόγηση» ανηλίκων, με σκοπό να τους εντάξουν σε εγκληματικές συμμορίες.

ΤΡΙΑ(!!) χρόνια με ΑΝΑΣΤΟΛΗ (!!) στον ΠΑΙΔΌΦΙΛΟ αστυνομικό για το πορνογραφικό υλικό με παιδιά

Ποινή φυλάκισης τριών χρόνων με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ επέβαλε χθες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον 43χρονο αστυνομικό που συνελήφθη με πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.

Ο κατηγορούμενος δεν προσήλθε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο. Την ενοχή του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας.
Ο συνάδελφός του, που κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, ανέφερε ότι το Τμήμα Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης διαπίστωσε ότι ο 43χρονος επισκεπτόταν ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό μέσα από το γραφείο του στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, αλλά «δεν διαπιστώθηκε ότι αποθήκευε τέτοιο υλικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της υπηρεσίας». 

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένας φορητός υπολογιστής, 5 σκληροί δίσκοι και 16 cd πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους.
πηγή

Τόσο αποτιμάται η παιδοφιλία
Τόσο αποτιμώνται οι βιασμοί παιδιών
Τρία χρόνια με αναστολή...
Ελεύθερος ο παιδόφιλος!!
Δεν αποθήκευε είπαν το υλικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της υπηρεσίας!!
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής της υπηρεσίας παρέμεινε αμόλυντος!!
Μόνο έβλεπε και απολάμβανε το θέαμα...

Ψυχή και Φρόνημα...


Σοφοκλή, Αντιγόνη  (στίχοι 175-178)


Κείμενο
Ἀμήχανον δὲ παντὸς ἀνδρὸς ἐκμαθεῖν
ψυχήν τε καὶ φρόνημα καὶ γνώμην, πρὶν ἂν
ἀρχαῖς τε καὶ νόμοισιν ἐντριβὴς φανῇ.

Μετάφραση
Αδύνατο όμως είναι να γνωρίσεις 
την ψυχή, τις ιδέες και τη γνώμη
ενός ανθρώπου, πριν δοκιμαστεί
στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία.


Το αρχαίο κείμενο και η μετάφρασή του εδώ

Από τα έργα τους κρίνονται οι άνθρωποι. 
Και μας ικανοποίησε η σημερινή  συμβολική κίνηση της προσκλησης του Συνήγορου του Πολίτη στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ποιός είναι ο Συνήγορος του Πολίτη;

Είναι ο Γιώργος Καμίνης
Γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1954 στη Νέα Υόρκη ΗΠΑ.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Απρίλιο του 1980. Τον Οκτώβριο του 1982 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα Diplôme d ´études approfondies ( DEA ) στο Δημόσιο Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Université de Paris II . Τον Ιούνιο του 1989 υποστήριξε διδακτορική διατριβή ( Doctorat d ´ Etat en Droit ) στο Πανεπιστήμιο Paris I , με θέμα τις συνταγματικές όψεις της μετάβασης από τη δικτατορία στην δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ισπανία (« La transition constitutionnelle en Grèce et en Espagne »). Ξένες Γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά.
Είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος, πολλά προσφέρει και περισσότερα έχει να δώσει, αν αποφασίσει η εξουσία σοβαρά να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του.
Και πολλά είπε στους νέους υπουργούς, χωρίς να μασάει τα λόγια του, ενημερώνοντάς τους για τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης.  

Μετάξύ άλλων, χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση «ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη», σημειώνοντας ότι «έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η δημόσια διοίκηση είναι ανίκανη να διεκπεραιώσει και να υποστηρίξει το έργο της» και τόνισε ότι «πρώτιστο καθήκον είναι η επίδειξη εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση».
Είπε ακόμη ότι «οι υπουργοί έχουν την τάση να περιβάλλονται από τους μετακλητούς συνεργάτες τους» και υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί πρέπει να εμπιστευθούν τη δημόσια διοίκηση και με λίγη υπομονή θα δουν τα στερεότυπα να ανατρέπονται».
(ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του εδώ)


Λόγια δε θέλουμε, από τα έργα τους όλοι κρίνονται.
Το πρώτο δείγμα είναι καλό και τα καλά θα τα στηρίζουμε. 

Σκληρή η ζωή των παιδιών χωρίς ένα προστατευτικό περιβάλλον

Διαπιστώνει νέα έκθεση της UNICEF για την Παιδική Προστασία

Τόκιο, 6 Οκτωβρίου 2009 

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών στον κόσμο, δεν είναι ακόμα αρκετά γνωστή η έκταση της κακοποίησης και κακομεταχείρισης των παιδιών. Η βία και η εκμετάλλευση παραμένουν μια σκληρή πραγματικότητα στη ζωή πολλών παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι θύματα του trafficking, ζουν χωρίς γονική φροντίδα ή δεν έχουν τα αναγκαία επίσημα έγγραφα για να φοιτήσουν στο σχολείο και να έχουν βασική ιατρική περίθαλψη. Ακόμα περισσότερα εκατομμύρια εξαναγκάζονται να εργασθούν κάτω από επιβλαβείς συνθήκες, ενώ άλλα αντιμετωπίζουν τη βία και την κακοποίηση μέσα στα σπίτια τους, στα σχολεία τους, στις κοινότητες που ζουν, σε ιδρύματα ή βρισκόμενα υπό κράτηση, πολλές φορές από τους ίδιους τους ενήλικες στους οποίους έχει ανατεθεί η φροντίδα τους.
Τα ζητήματα αυτά εξετάζει η νέα έκθεση της UNICEF «Πρόοδος για τα Παιδιά: Παιδική Προστασία» που παρουσιάζεται σήμερα στο Τόκιο από την Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Αν Βένεμαν.
Τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης είναι:
* 51 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν το 2007 δε δηλώθηκαν ποτέ.
* Πάνω από 150 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 με 14 ετών εργάζονται.
* Πάνω από 1 δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε χώρες ή περιοχές που επηρεάζονται από ένοπλες συρράξεις.
* Στοιχεία από το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα δείχνουν ότι πάνω από 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, είναι παιδιά.
* Περισσότερα από τα μισά παιδιά που βρίσκονται υπό κράτηση παγκοσμίως δεν έχουν περάσει από δίκη ή δεν τους έχει επιβληθεί ποινή. Μεταξύ των 44 χωρών για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, το 59% περίπου των παιδιών υπό κράτηση δεν είχαν καταδικαστεί.
* Πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σε Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
Στοιχεία των ετών 2005-2006 από 37 χώρες δείχνουν ότι το 86% των παιδιών από 2-14 ετών υφίστανται σωματική τιμωρία ή/και ψυχολογική πίεση. Δύο στα τρία παιδιά συχνά υπόκεινται σε σωματική τιμωρία.
* Το 4% των παιδιών στις βιομηχανικές χώρες, κακοποιούνται σωματικά κάθε χρόνο, ενώ 1 στα 10 παιδιά παραμελείται ή κακοποιείται ψυχολογικά, σε τουλάχιστον 80% αυτών των περιπτώσεων από τους γονείς ή κηδεμόνες του.
* Ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα βίας, κυμαίνεται από 500 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύριο, κάθε χρόνο.
* Πάνω από οι μισές γυναίκες και κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες νομίζουν πως το να δέρνουν οι άνδρες τις γυναίκες τους είναι αποδεκτό, πεποίθηση που μοιράζονται εξ ίσου τόσο οι μεγαλύτερες, όσο και οι νεότερες γυναίκες.
* Πάνω από 70 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες 15-49 ετών, σε 28 χώρες της Αφρικής και στην Υεμένη έχουν υποστεί ακρωτηριασμό ή αποκοπή των γεννητικών τους οργάνων.
* Παγκόσμια, πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες 20-24 ετών παντρεύτηκαν πριν τα 18.

Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται μόλις έξι εβδομάδες πριν από την 20η επέτειο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και παρακινεί τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και προτείνει τη βελτίωση των συστημάτων παιδικής προστασίας, την προώθηση κοινωνικών αλλαγών, τη βελτίωση της προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, την ενίσχυση των συνεργασιών και τη συλλογή αξιόπιστων στοιχείων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2009

Παρέμβαση για την αρχαία Ιερά οδό Κυριακή 18/10 στις 11:00



Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση της διακλάδωσης (μήκους 1000 και πλέον μέτρων) της αρχαίας Ιεράς οδού, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 11:00, στο Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία Σκαραμαγκά.
Ο αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει τις πύλες του ειδικά για την εκδήλωση όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την αφετηρία του αρχαίου δρόμου από το ιερό της Αφροδίτης . Στη συνέχεια θα περπατήσουμε στα ίχνη του στις πλαγιές του Ποικίλου, μέχρι τη λίμνη των αρχαίων Ρειτών (λίμνη Κουμουνδούρου).
Mε δεδομένο ότι τα ίχνη της Ιεράς Οδού στο τμήμα της που βρίσκεται στο άλσος Δαφνίου όχι μόνο δεν προστατεύθηκαν, όχι μόνο δεν υπήρξε πρόνοια να αναδειχθούν, αλλά και σκεπάστηκαν από τόνους χώματος κατά τις εργασίες για την κατασκευή της γέφυρας της ΕΡΓΟΣΕ, με δεδομένο επίσης το ότι από την επερχόμενη διάνοιξη των Νέων Οδικών Αξόνων και της Περιφερειακής Αιγάλεω απειλείται, μαζί με την ποιότητα της ζωής μας, και το υπόλοιπο τμήμα της Ιεράς Οδού, είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπίσουμε εμείς τον αρχαιότερο δρόμο της Ευρώπης που κινδυνεύει άμεσα από τις μπουλντόζες της άνευ όρων 'ανάπτυξής' τους.


η αρχαία Ιερά οδός στο λόφο της Ηχούς




η γέφυρα της περιφερειακής Αιγάλεω




τα ίχνη του αρχαίου δρόμου στα βάθρα της γέφυρας της ΕΡΓΟΣΕ




...σκεπάστηκαν από τόνους χώματος μαζί με τον λαξευμένο αγωγό
(σημ. η Ιερά οδός βρίσκεται αριστερά από τον ευκάλυπτο
κάτω από τα καλούπια)


πεταμένα μπάζα, ο δρόμος δεν είναι ορατός στο σημείο
...το δάσος βέβαια είναι

Για την αρχαία Ιερά οδό δείτε αναλυτικά εδώ

Πως να κρατήσουμε τα παιδάκια ζεστά το χειμώνα


Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) δίνει μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να κρατήσετε τα παιδιά ζεστά τον χειμώνα:

* Να ντύνετε τα νήπια και τα παιδιά με αρκετές λεπτές στοιβάδες ρούχων. Ο χρυσός κανόνας είναι να φοράνε τα παιδιά μόνο ένα επιπλέον ρούχο απ΄ ό,τι φορούν οι ενήλικοι όταν βγαίνουν έξω. Μην ξεχνάτε τις ζεστές κάλτσες, τις μπότες ή τα μποτάκια, τα γάντια και το καπέλο. Κατάσαρκα να τους φοράτε ένα ή δύο βαμβακερά ρούχα (λ.χ. φανέλα και κοντομάνικο) και μετά ένα μάλλινο ή συνθετικό ρούχο. Να ολοκληρώνετε το ντύσιμο με ζεστό μπουφάν και παντελόνι.


* Αν έχετε μωρό στο σπίτι, προτιμότερο είναι να του φοράτε τις ειδικές ολόσωμες πιτζάμες ύπνου, που δεν χρειάζονται σκεπάσματα από πάνω. Κουβέρτες, παπλώματα, σεντόνια κτλ. καλό είναι να διατηρούνται μακριά από το υπνοδωμάτιο του μωρού, για λόγους ασφαλείας.

* Αν πρέπει οπωσδήποτε να σκεπάσετε ένα μωρό με μια κουβέρτα, να τη στερεώνετε γερά κάτω από το στρώμα, απ΄ όλες τις πλευρές, και να την ανεβάζετε μόνον μέχρι το στήθος του, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να σκεπαστεί το προσωπάκι του. 


Δημοσίευση: 15-1-2009