Σελίδες

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ελληνόπουλα, άθληση και παχυσαρκία

Ένα στα τρία παιδιά που συμμετείχαν σε έρευνα του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Αυτά ακριβώς τα παιδιά είναι που διστάζουν να συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου λόγω της περιθωριοποίησης που συχνά αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, όλσ σχεδόν τα παιδιά είναι παγιδευμένα σε έναν τρόπο ζωής που δεν τους επιτρέπει την κίνηση.

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν, εξετάζοντας τη φυσική κατάσταση, τις διατροφικές συνήθειες και τις καθημερινές κινητικές δραστηριότητες παχύσαρκων- και μη- μαθητών των Ε' και ΣΤ' τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, διαφόρων σχολικών μονάδων της χώρας.
Η έρευνα, την οποία "υπογράφουν" ο Νίκος Διγγελίδης, επίκουρος καθηγητή στο παραπάνω τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο μεταπτυχιακός φοιτητές Σπύρος Κάμτσιος έδειξε- μεταξύ άλλων- ότι σχεδόν το 1/3 των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν (28,3%) χαρακτηρίστηκαν από σωματικό υπέρβαρο και παχυσαρκία.

Οι κυρίαρχοι λόγοι για τα παραπάνω, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι τα σχετικά χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει κάποιος παχύσαρκος ή υπέρβαρος, αλλά και ο τρόπος ζωής της σύγχρονης κοινωνίας, που χαρακτηρίζεται από καθιστικές καθημερινές συνήθειες και ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

Εξαιτίας, λοιπόν, των αλλαγών στον τρόπο ζωής, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση, τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, καταναλώνουν τροφές με μικρή διατροφική αξία και αθλούνται από ελάχιστα έως καθόλου.

Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν φαίνεται να έχει σχέση με την παχυσαρκία και αυτό γιατί, ενδεχομένως, αυτή η δραστηριότητα δεν είναι τόσο παθητική όσο η παρακολούθηση τηλεόρασης και ίσως γιατί τα παιδιά δεν τρώνε, όταν ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς δεν έχουν τα χέρια τους ελεύθερα.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο συμπέρασμα της έρευνας, ότι δηλαδή οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι μαθητές δεν έχουν καλή εικόνα για το σώμα τους, οι δύο ερευνητές επισημαίνουν πως για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να παρακινηθούν οι μαθητές και να ενθαρρύνονται από όλους για να συμμετέχουν σε καθημερινές φυσικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντική η καλλιέργεια ενός σχολικού κλίματος, με έμφαση στην προσωπική βελτίωση και τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών και όχι στην κοινωνική σύγκριση.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο πρέπει, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Διγγελίδης, να στραφούμε όλοι στην αλλαγή των στάσεων και των αντιλήψεων για τη φυσική δραστηριότητα.

"Σε έναν κόσμο, όπου τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, τα σχολεία θα πρέπει να είναι ο πρώτος χώρος, όπου θα διδαχθούν οι μαθητές την αξία της φυσικής δραστηριότητας και των υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών.

Γίνεται, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων παρέμβασης σε θέματα υγείας- και όχι μόνο- από πολύ μικρές ηλικίες, ώστε να ενισχύσουμε τα βιώματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή τους, κάτι που θα επηρεάσει θετικά την υγεία τους σε μακροχρόνια βάση", επισημαίνει.

Πηγή: www.nooz.gr

Δύο εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι, ζουν στο όριο της φτώχειας στη Γερμανία!!!

H χώρα με τα λιγότερα παιδιά και εφήβους στην Ευρώπη είναι η Γερμανία. Μόνο το 16,5% του πληθυσμού των 81 εκ. κατοίκων είναι κάτω των 18 χρόνων, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που παρουσιάστηκαν σήμερα.

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο 1 στα 6 παιδιά
στη Γερμανία απειλείται από τη φτώχεια
Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι η χώρα, στην οποία... γεννιούνται τα λιγότερα παιδιά στην Ευρώπη. Ανά 1.000 κατοίκους γεννήθηκαν το 2011 8,3 παιδιά, ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε 10.5 ανά 1.000. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα στο Βερολίνο από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία με αφορμή την έκθεση για το «επίπεδο ζωής των παιδιών στη Γερμανία».
Σ΄ ολόκληρη την ΕΕ γεννήθηκαν πέρσι 5,4 εκ. παιδιά. Τα περισσότερα καταγράφονται όπως κάθε χρόνο στην Ιρλανδία, η οποία έρχεται πρώτη και με διαφορά από την επόμενη χώρα. Στην Ιρλανδία γεννιούνται 16,3 παιδιά ανά 1.000 κατοίκους. Την ίδια στιγμή όμως η Ιρλανδία παρουσιάζει και το υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης στην Ευρώπη. Στη δεύτερη θέση ως προς τις γεννήσεις ακολουθεί η Βρετανία με 13, η Γαλλία με 12,8, η Κύπρος με 12,4 και η Σουηδία με 12,3.
Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης των γεννήσεων βρίσκονται εκτός από τη Γερμανία, η Λετονία με 8,6, η Ουγγαρία με 9, η Ιταλία, με 9,3, η Αυστρία με 9,4, η Πορτογαλία με 9,5 και η Μάλτα με 9,6. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 1,39 παιδιά ανά γυναίκα.
Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο 1 στα 6 παιδιά στη Γερμανία απειλείται από τη φτώχεια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Έτσι περίπου το 15% των περισσότερων από 13 εκ. παιδιών και εφήβων στη Γερμανία ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας. Που σημαίνει ότι το καθαρό μηνιαίο εισόδημα των οικογενειών τους βρίσκεται κάτω από το όριο των 11.150 ευρώ το χρόνο.

Παρέσυραν 16χρονη μέσω Facebook και ανήρτησαν ημίγυμνες φωτογραφίες της στο διαδίκτυο

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί στο σπίτι του στον Άγιο Στέφανο Αττικής, από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ένας 37χρονος ημεδαπός και αναζητείται μια αλλοδαπή, επαγγελματίας φωτογράφος, οι οποίοι φωτογράφισαν 16χρονη ανήλικη σε ημίγυμνες στάσεις και ανήρτησαν τις σχετικές φωτογραφίες της σε ιστοσελίδες του διαδικτύου. 


Κατηγορούνται και οι δύο για παιδική πορνογραφία που τελέστηκε μέσω του διαδικτύου.
Ειδικότερα, προ καιρού, ο πατέρας της 16χρονης κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι οι υπεύθυνοι ιστοσελίδας του διαδικτύου είχαν προσεγγίσει την ανήλικη κόρη του και πέτυχαν, εκμεταλλευόμενοι τη νεαρή της ηλικία, να τη φωτογραφήσουν και να την κινηματογραφήσουν σε ημίγυμνες στάσεις. Όπως κατήγγειλε, την κόρη του προσέγγισε τον χειμώνα του 2010, ο 37χρονος ημεδαπός, μέσω γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος μαζί με την αναζητούμενη αλλοδαπή φωτογράφο την οδήγησαν σε παραλιακό ξενοδοχείο.
Οι φωτογραφίες της ανήλικης αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και αναδημοσιεύθηκαν σε αρκετές άλλες αναφέροντας παράλληλα και το ονοματεπώνυμό της.
Από την αστυνομική ηλεκτρονική έρευνα που ακολούθησε, καθώς και την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που προκλήθηκε από σχετική εισαγγελική παραγγελία, εντοπίσθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας του 37χρονου ημεδαπού.
Στην έρευνα που διενεργήθηκε, σήμερα το πρωί στο σπίτι του στον Άγιο Στέφανο Αττικής, από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) σκληροί δίσκοι Η/Υ και ένας (1) φορητός Η/Υ, στους οποίους υπήρχαν αρχεία εικόνας από ημίγυμνες ή άσεμνες φωτογραφήσεις της ανήλικης.
Ο συλληφθείς 37χρονος, οδηγήθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος και τον παρέπεμψε στον Ανακριτή Αθηνών

vimaonline.gr

Το Ψωμί και η Ιστορία του - The History of Bread

Άσχετα από τον τρόπο ζωής του καθενός, το ψωμί είναι η υγιεινή επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. 
Η ιστορία του ψωμιού είναι τόσο μεγάλη, όσο και η παρουσία σχεδόν του ανθρώπου πάνω στη γη. 

The History of Bread

Στην αρχαία Αίγυπτο με την ανατολή του πολιτισμού άρχισε να παρασκευάζεται και το ψωμί. Από την αρχή της ζωής στον πλανήτη μας, οι άνθρωποι έτρωγαν ωμούς τους δημητριακούς καρπούς, αργότερα έμαθαν να τούς καβουρδίζουν.
Το πρώτο αλεύρι δεν είχε καμιά ομοιότητα με το σημερινό. Ήταν αλεύρι από καβουρδισμένους ή αποξηραμένους σπόρους που είχαν τριφτεί ή κοπανιστεί ανάμεσα σε δυο λείες πείρες.
Αργότερα, έμαθαν να ανακατεύουν αυτό το πρωτόγονο αλεύρι με νερό και να παρασκευάζουν τούς πρώτους χυλούς που είναι οι πραγματικοί πρόγονοι του σημερινού ψωμιού. 
Στη συνέχεια έμαθαν να φτιάχνουν πιο πηχτούς χυλούς, τους οποίους έψηναν απευθείας στη φωτιά ή τούς άπλωναν μέσα σε πυρακτωμένους λίθους.
Τα πρώτα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πήλινα ταψιά. 
Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στην αρχαία Αίγυπτο το ψωμί ζυμωνόταν με τα πόδια, κάτι που... 
Διαβάστε περισσότερα »

Το φαγητό που πετάμε...

Γνώριζες ότι παγκοσμίως τα μισά από τα τρόφιμα που παράγονται πετιούνται; Είναι σίγουρα εξοργιστικό όταν το συνδυάζεις και με το γεγονός ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα. 
«Αυτό που σκανδαλίζει δεν είναι ότι υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Είναι η σπατάλη». ~Μητέρα Τερέζα
«Μην πετάς το φαγητό σου… τα άλλα παιδάκια πεινάνε», έλεγαν σε όλους οι γιαγιάδες μας, όταν ήμασταν μικρά. Και πόσο δίκιο είχαν! 
Οι γυναίκες αυτές, έχοντας ανεπτυγμένο το ένστικτο της μαγειρικής οικονομίας, συνόψιζαν σε μια φράση, άθελα τους ίσως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Οι αγρότες, οι παραγωγοί, οι εταιρίες τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, οι χώροι μαζικής εστίασης και οι καταναλωτές στην Ευρώπη και την Β. Αμερική, πετάνε πάνω από το 40% των τροφίμων που περνάνε από τα χέρια τους, μια ποσότητα αρκετά για να ταΐσει το τριπλάσιο τους πεινασμένους του πλανήτη. 
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αλυσίδα τροφοδοσίας
Αρχικά μεγάλο μέρος της παραγωγής τροφίμων πετιέται στο χωράφι. Πολλά φρούτα και λαχανικά «κόβονται» στον διαγωνισμό ομορφιάς! (Κανένας έμπορος τροφίμων δεν αγοράζει στραβά αγγούρια, χαρακωμένες, δύσμορφες πατάτες ή ντομάτες που δεν είναι πολύ κόκκινες!!) Όταν υπάρχει υπεραφθονία, οι απαιτήσεις για ποιότητα αυξάνονται. Επίσης, τόνοι φρούτων και λαχανικών καταλήγουν κάθε χρόνο... 
Διαβάστε περισσότερα »