Σελίδες

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Παραμύθι και παιδί: Η Φεγγαρένια

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα κοριτσάκι, που ζούσε με την μαμά και τον μπαμπά της σε ένα σπιτάκι, δίπλα στην θάλασσα.
Το κοριτσάκι, κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί, ζητούσε από την μαμά της, να την αφήσει, να χαζέψει για λίγο το φεγγάρι, που καθρεφτιζότανε στα γαλήνια νερά της θάλασσας.

Έτσι και εκείνο το βράδυ, το κοριτσάκι, καληνύχτισε το φεγγάρι και ξάπλωσε στο κρεβατάκι της.Ενώ κοιμότανε, είδε ένα πολύ παράξενο όνειρο. Το φεγγαράκι, είχε αφήσει τον έναστρο ουρανό και πήγε να δει από κοντά το κοριτσάκι, που κοιμότανε γλυκά στο κρεβατάκι του.
«Γεια σου κοριτσάκι. Σε βλέπω κάθε βράδυ που με χαιρετάς πριν κοιμηθείς. Απόψε, αποφάσισα να έρθω να σε δω από κοντά ».
Το κοριτσάκι σάστισε, αλλά ήτανε και πολύ χαρούμενο.
«Έχω μια ιδέα, θέλεις να σε πάω μια βόλτα ψηλά στον ουρανό;», της είπε το φεγγαράκι.
«Ναι, το θέλω πολύ», είπε χαρούμενα το κοριτσάκι.
«Κρατήσου γερά από πάνω μου και ετοιμάσου να σου δείξω τον δικό μου κόσμο», είπε χαμογελώντας το φεγγαράκι.

Πράγματι, σε λίγο, το κοριτσάκι είχε ανέβει στην πλάτη του φεγγαριού και μαζί ταξιδεύανε στα σύννεφα.
«Αλήθεια, πως σε λένε;» ρώτησε το φεγγαράκι. Όμως το κοριτσάκι, ήτανε τόσο ενθουσιασμένο, που κοιτούσε γύρω της, χωρίς να μιλάει.
«Εντάξει, για απόψε, λοιπόν, θα είσαι η
«Φεγγαρένια» και γέλασαν και οι δύο με την ψυχή τους.
«Που πάμε τώρα;» ρώτησε το κοριτσάκι.
«Στα σύννεφα, να μόλις φτάσαμε».

Η Φεγγαρένια, τότε, πήδησε από την πλάτη του και έτρεξε πάνω στα σύννεφα. Χοροπηδούσε με την ψυχή της και γελούσε.
«Είναι τόσο όμορφα εδώ πέρα, και τα σύννεφα είναι τόσο μαλακά σαν βαμβάκι», είπε η Φεγγαρένια.
«Έλα, ανέβα πάλι να φύγουμε, έχουμε και σε άλλα μέρη να πάμε».
«Ναι, ναι, πάμε!», φώναξε η Φεγγαρένια.
«Ετοιμάσου να δεις όλα τα αστέρια του ουρανού», είπε το φεγγαράκι και της χαμογέλασε.
Η Φεγγαρένια, έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Μπροστά στα μάτια της, κείτονταν δεκάδες λαμπερά αστέρια. Ποτέ άλλοτε δεν είχε ξαναδεί τόσα πολλά μαζί. Ήθελε να τα μετρήσει, μα ζαλιζότανε από το λαμπερό φως των αστεριών.

«Είναι τόσα πολλά, αλλά που κρύβονται κάθε βράδυ τόσα αστέρια;», ρώτησε το κοριτσάκι.

«Υπάρχουν πάντα στον ουρανό, φεγγαρένια, απλώς μερικές φορές τα κρύβουνε τα σύννεφα, για αυτό δεν τα βλέπεις όλα. ’λλωστε είμαστε τόσο κοντά τώρα. Περίμενε λίγο», είπε το φεγγαράκι.

Τότε, το φεγγαράκι, άπλωσε το χέρι του και τράβηξε ένα αστέρι μικρό αλλά τόσο φωτεινό όπως όλα τα άλλα.
«Αυτό το αστέρι στο χαρίζω, είναι δικό σου Φεγγαρένια. Το βράδυ πριν κοιμηθείς να το έχεις κάτω από το μαξιλάρι σου και να θυμάσαι, ότι θα είναι εκεί μαζί σου και δεν θα φοβάσαι τίποτα πια. Όμως να το φυλάξεις καλά», είπε το φεγγαράκι.

«Θα το φυλάξω στο μπαουλάκι μου, και θα το κλειδώσω με το κλειδάκι του.
Δεν θα το χάσω ποτέ», είπε η Φεγγαρένια με δάκρυα χαράς στα ματάκια της.
«Ανέβα στην πλάτη μου, έχουμε να δούμε και κάτι άλλο», είπε το φεγγαράκι.

Η Φεγγαρένια, ανέβηκε στην πλάτη του, βάζοντας το αστέρι που της χάρισε, βαθιά μέσα στην τσεπούλα της.
Πράγματι, αμέσως μετά, φτάσανε σε μια μεγάλη πόρτα με ψηλά ξύλινα κάγκελα. Πίσω από τα κάγκελα όμως η Φεγγαρένια, διέκρινε πλήθος από πολύχρωμα λουλούδια, όλων των χρωμάτων.
«Τι είναι εδώ?» ρώτησε η Φεγγαρένια.
«Εδώ είναι ο κήπος του ουρανού. Μέσα στον κήπο, θα βρεις πολύχρωμα και μοσχομυριστά λουλούδια».
«Είναι απίστευτο! Μπορώ να τα δω από κοντά;», ρώτησε η μικρή Φεγγαρένια και πριν προλάβει να της απαντήσει το φεγγαράκι, η μικρή βρισκόταν ήδη μέσα στον τεράστιο κήπο.
«Είναι όλα τόσα όμορφα, και μυρίζουνε τόσο ωραία. Αλλά, φεγγαράκι, ποιος τα ποτίζει όλα αυτά τα λουλούδια;» είπε με απορία η Φεγγαρένια.
« Μα φυσικά τα σύννεφα. Μια φορά την ημέρα, τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τον κήπο και ρίχνουνε βροχή, ώστε τα λουλούδια μας, να παραμείνουνε για πάντα δροσερά και φρέσκα».

Η Φεγγαρένια, έτρεξε ανάμεσα στα λουλούδια, χώνοντας την μυτούλα της ανάμεσα στα πέταλα τους. Άρχισε να στριφογυρνάει χαρούμενα γύρω τους και να ανασαίνει δυνατά, προσπαθώντας να φυλακίσει, όσο περισσότερο μπορούσε μέσα της, από την ευωδιά των λουλουδιών.

«Αν θέλεις, μπορείς να κόψεις ένα λουλούδι, όμως πρόσεχε να διαλέξεις ένα χωρίς αγκάθια», της είπε το φεγγαράκι.

Η μικρή Φεγγαρένια, έκοψε ένα λουλουδάκι, που μύριζε υπέροχα και είχε τα χρώματα του ουράνιου τόξου πάνω του. Έμεινε να το κοιτάζει έκθαμβη και το έχωσε και αυτό στην τσεπούλα της.

«Είναι ώρα να φύγουμε», της είπε το φεγγαράκι.

Με γοργά βήματα, η Φεγγαρένια ανέβηκε για άλλη μια φορά στην πλάτη του φεγγαριού και έγειρε πάνω του. Ήταν τόσο κουρασμένη, αλλά συνάμα πολύ ευτυχισμένη. Δεν έβλεπε την ώρα, να γυρίσει στο σπίτι της και να εξιστορήσει την ωραία περιπέτεια της στην μαμά της. Όμως, τώρα που το καλοσκεφτότανε, θα την πίστευε η μαμά της;

Με όλες αυτές τις σκέψεις να περνάνε στο κεφαλάκι της και η μικρή Φεγγαρένια να χαζεύει από ψηλά τα σπίτια που ξεπρόβαλλαν κάτω από τα πόδια της, την θάλασσα που χάιδευε απαλά τις δαντελένιες ακτές του νησιού της, έφτασαν και πάλι στο δωμάτιο της.

«Καληνύχτα και όνειρα γλυκά, να θυμάσαι ότι θα είσαι για πάντα η καλύτερη μου φίλη», είπε το φεγγαράκι.

« Θα σε ξαναδώ ποτέ;» ρώτησε η φεγγαρένια.
« Θα προσπαθήσω, αλλά να ξέρεις πως εγώ θα σε βλέπω και θα σε καληνυχτίζω τα βράδια πριν κοιμηθείς».

Το κοριτσάκι, άνοιξε το μπαουλάκι της και έβαλε το αστεράκι μέσα. Τότε του ψιθύρισε.

«Δεν θα σε αφήσω ποτέ μου».

Ύστερα, ξάπλωσε και έγειρε να κοιμηθεί. Θυμήθηκε όμως το λουλούδι που είχε βάλει μέσα στην τσεπούλα της πιζάμας της. Το έβγαλε και το κράτησε στα χεράκια της, μέχρι που και η ίδια αποκοιμήθηκε γλυκά, μέχρι που ο ήλιος σηκώθηκε ψηλά στον ουρανό και φώτισε το δωμάτιο του μικρού κοριτσιού.


«Καλημέρα Ελενίτσα, ξύπνα αγάπη μου, είναι ώρα να ετοιμαστείς, να πας σχολείο», άκουσε την φωνή της μαμά της.


Η μικρή Ελενίτσα, έτριψε τα μάτια της και αγκάλιασε την μαμά της χαρούμενα.


«Τι έγινε και είσαι τόσο χαρούμενη, είδες μήπως κανένα όμορφο όνειρο;», είπε χαμογελώντας η μαμά της.

«Μαμά μου, εχθές το βράδυ ήρθε το φεγγαράκι και με πήγε βόλτα», βιάστηκε να πει η μικρή Ελενίτσα.
«Ναι αγάπη μου, έλα να πιεις το γάλα σου τώρα», είπε η μαμά χασκογελώντας από την ιστορία της κορούλας της.

Η μικρή Ελενίτσα, σηκώθηκε από το κρεβάτι και έτρεξε να ακολουθήσει την μαμά της. Τότε έγινε κάτι που την συγκλόνισε. Στο πάτωμα κάτω, βρισκότανε το λουλούδι που κρατούσε το βράδυ στα χεράκια της. Η Ελενίτσα χαμογέλασε ευτυχισμένη και έτρεξε γρήγορα να ετοιμαστεί για το σχολείο της, τόσο χαρούμενη όσο ποτέ άλλοτε

Τα ΑμεΑ μιλούν για τη ζωή στην Αθήνα πίσω απ’ τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια

Οι γιορτές έφτασαν και, ενώ όσοι Αθηναίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, ξεχύνονται στους δρόμους για τις αγορές τους, κάποιες ευπαθείς ομάδες, όπως τα Άτομα με Αναπηρία, καταβάλλουν διπλάσιες προσπάθειες για να ξεπεράσουν την κρίση. Πρωταγωνιστές και φορείς υποστήριξης των ΑμεΑ μιλούν στο tvxs για τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Αυτονομία σημαίνει βγαίνω μόνος μου από το σπίτι μου, έχω όλη την υποδομή που χρειάζομαι, ώστε να πάρω το λεωφορείο μου, να μπω στο λεωφορείο μόνος μου, να κατέβω από το λεωφορείο μόνος μου, να πάω να κάνω τις δουλειές μου, όπως τις κάνει ο οποιοσδήποτε απλός πολίτης. Αυτό σημαίνει ισότητα, αυτό σημαίνει κανονική ένταξη, αυτό σημαίνει αυτονομία».
Ένα λαμπρό παράδειγμα αισιοδοξίας και διάθεσης για ζωή δίνει ο Γιώργος Χρηστάκης, υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος προσβλήθηκε μικρός από πολιομυελίτιδα και έμαθε να βλέπει και να βιώνει τη ζωή, καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Αυτό όμως δεν τον πτόησε. Αντίθετα, του έδωσε τη δύναμη να κυνηγήσει τα όνειρά του για γνώση και δημιουργική ενασχόληση. Τον οδήγησε να ασχοληθεί με τον ειδικό αθλητισμό, κάνοντας μπάσκετ και κολύμβηση, ενώ τον καταξίωσε ως χορευτή και χορογράφο, χαρίζοντας του τη δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα λάτιν χορών που έγινε το 2001 στην Ολλανδία. Τέλος, από το 2004 συγκροτεί τη δική του μεικτή ομάδα χορού "Δαγίπολη", η οποία κατάφερε να κερδίσει μία επάξια θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες ομάδες (των αρτιμελών) στα περσινά φεστιβάλ χορού.
Ο κος Χρηστάκης δεν θεωρεί ότι ό,τι κατάφερε μέχρι τώρα ήταν αποτέλεσμα τύχης. Δούλεψε σκληρά και δεν το έβαλε κάτω. «Σίγουρα όλοι πρέπει να εξαντλούμε τις προσπάθειές μας για να φτάνουμε όσο πιο μακριά μπορούμε. Και στις σπουδές μας και σε όλες μας τις δραστηριότητες», σημειώνει. Αλλά όλα χρειάζονται και τον σωστό χειρισμό. Δε ζητάει την ελεημοσύνη των συμπολιτών του, αλλά διεκδικεί με αργά και σταθερά βήματα μία ισότιμη θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους. 
«Αξιολογούμαστε και όλος ο κόσμος, υποψιασμένος ή ανυποψίαστος, έρχεται και βλέπει μια παράσταση. Δεν έρχεται να δει την παράσταση των ανθρώπων με αναπηρία». Αυτό ήταν και το κλειδί της επιτυχίας της ομάδας του.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο κος Χρηστάκης κατανοεί ότι δεν είναι εύκολο για όλα τα άτομα με αναπηρία να συμπορευτούν σε μία πόλη, όπως η Αθήνα, η οποία κατά τον ίδιο, είναι 

«ίσως η πιο αφιλόξενη πόλη για ανθρώπους με αναπηρίες στην Ευρώπη».
Και δεν αναφέρεται μόνο στις δράσεις προσβασιμότητας σε χώρους κοινής χρήσης (όπως τα λεωφορεία ή τα Πανεπιστήμια), αλλά στην ίδια την έννοια της «αυτονομίας», η οποία ακυρώνεται από τη στιγμή που ένα άτομο χρειάζεται τη μόνιμη βοήθεια ενός συνοδού για να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί.
Η Πολιτεία δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής το πιο φιλικό της πρόσωπο στα ΑΜΕΑ. Όχι μόνο απαγορεύει την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια για ορισμένες κατηγορίες αναπήρων, αλλά δεν προσφέρει ούτε το χρηματικό ποσό που είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει για τα ΑΜΕΑ και το οποίο αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 20%. 
«Έχουμε μία απορρόφηση 6%, ενώ οι άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν 25-30% απορρόφηση από το κονδύλιο των ΕΣΠΑ», τονίζει ο Αναστάσιος Λαγόπουλος, Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ. Τα χρήματα για την αποπληρωμή του προσωπικού των κατασκηνώσεων (περίπου 1.500 άτομα) για τα ΑΜΕΑ δόθηκαν αυτόν τον μήνα, «ως δώρο Χριστουγέννων», ενώ οι κατασκηνώσεις έχουν τελειώσει από τον Αύγουστο. Και όμως, γύρω στα 3.000 παιδιά που διαμένουν στα ειδικά ιδρύματα περιμένουν όλο τον χρόνο για να περάσουν αυτές τις 15 ημέρες κοντά στη θάλασσα και τώρα αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν ακόμα και αυτό το δικαίωμα.
Όσον αφορά στην πρόσβαση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η Πολιτεία θέτει ακόμη και εκεί τους φραγμούς της, θέτοντας όρια στην πρόσβαση σε ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα, όπως το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το τμήμα Ναυπηγικής του ΤΕΙ Πειραιά, τα οποία αποκλείουν την πρόσβαση σε όλες τις παθήσεις. 
«Είναι όνειδος για τη χώρα να προωθεί τη λογική του αποκλεισμού και της διακριτικής μεταχείρισης μέσα από μια διαδικασία που συνιστά αναφαίρετο, θεμελιώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των Ελληνόπουλων με αναπηρία», δηλώνει ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ, κατηγορώντας τις κατάφωρες «πρακτικές σκοταδισμού και άκρατου ρατσισμού».
Ο επίμονος αγώνας του αναπηρικού κινήματος και ιδιαίτερα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, οι οποίοι πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας τη λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης των ατόμων με αναπηρία, οδήγησε στις 30 Νοεμβρίου 2010 στη ψήφιση ενός σχεδίου νόμου για την επαναχορήγηση του επιδόματος Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων από το εξωιδρυματικό επίδομα και το επίδομα απολύτου αναπηρίας, η οποία είχε άδικα περικοπεί. Όμως αυτό είναι ένα σχέδιο νόμου, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.
Φέτος, στην Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, περίπου 5.000 άτομα παρέλασαν μέχρι το μέγαρο Μαξίμου. Αυτός ήταν ένας τρόπος για να διεκδικήσει το 10% του ελληνικού πληθυσμού τα δικαιώματά του. Όμως δεν αρκεί μόνο μία ημέρα, μία μικρή περίοδος μέσα στο χρόνο, για να δώσουμε σημασία και την αλληλεγγύη μας σ'αυτά τα άτομα. Ο κος Χρηστάκης είναι αντίθετος σ'αυτό το κλίμα υπερπροστατευτικότητας που επικρατεί, ενώ είναι αποφασισμένος να μην ξαναδώσει καμία παράσταση με τη χορευτική του ομάδα εκείνη την ημέρα. 
«Αν οι άνθρωποι θέλουν να στηρίζουν τις δικές μας πρωτοβουλίες και τις παρουσίες μας στα πεδία των δραστηριοτήτων, θα πρέπει να το κάνουν όλο το χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα που ενδεχομένως θα θέλανε να χαϊδέψουν λιγάκι τα αισθήματα ελέους που έχει ο καθένας μας, μία ανάγκη δηλαδή δική τους», υποστηρίζει. Γι’ αυτόν η μέρα αυτή «είναι μια υποκρισία».
Για τα άτομα με αναπηρία οι αντικειμενικές τους ανάγκες πολλαπλασιάζονται, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε. «Έχουμε συνδέσει την αναπηρία σαν μία πανάκριβη συνθήκη ζωής, σαν μία πανάκριβη εμπειρία, και πρέπει κάποια στιγμή να αποκατασταθεί η αλήθεια» επισημαίνει ο Νίκος Βουλγαρόπουλος, συντάκτης του περιοδικού «Αναπηρία τώρα» και του portal www.disabled.gr. Ο ίδιος αναρωτιέται πώς μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία, όταν όλη η χώρα πάσχει από «εθνική κατάθλιψη», ενώ το μόνο μήνυμα που θέλει να στείλει για τα φετινά Χριστούγεννα είναι μήνυμα υποστήριξης και συμπαράστασης. «Κρατάτε γερά!», διακηρύττει.
Ο κος Βαρδακαστάνης, στέλνει παράκληση στο νέο δήμαρχο Αθηναίων να φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία του Πολυκέντρου Κολοκυνθούς, ενώ ο κος Λαγόπουλος σημειώνει ότι στο ίδρυμα του Αγίου Δημητρίου «λείπουν 27 άτομα προσωπικό». Στη χώρα μας ο τομέας της Πρόνοιας είναι από τους πλέον υποχηματοδοτούμενους.
Αντίθετα, σε οποιαδήποτε χώρα ή πόλη της Ευρώπης και αν ταξιδέψουν, ξεχνάνε τις δυσκολίες που έχουν «γιατί τα πάντα ρέουν με τόσο εύκολο τρόπο, ώστε δεν χρειάζεται ποτέ να ζητήσουμε κάποια ιδιαίτερη βοήθεια από κάποιον για να διεκπεραιώσουμε κάτι», προσθέτει ο κος Χρηστάκης. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ζητάνε ούτε τη λύπηση, ούτε τη συμπόνια μας. Έχουν αποδείξει άλλωστε στη μέχρι τώρα πορεία τους ότι μπορούν να καταφέρουν πολλά. Το μόνο που αποζητάνε είναι μια ισότιμη θέση στην κοινωνία και μία αίσθηση «αυτονομίας». Τι σημαίνει αυτό; Ο κος Χρηστάκης μας δίνει την απάντηση. 
«Αυτονομία σημαίνει βγαίνω μόνος μου από το σπίτι μου, έχω όλη την υποδομή που χρειάζομαι, ώστε να πάρω το λεωφορείο μου, να μπω στο λεωφορείο μόνος μου, να κατέβω από το λεωφορείο μόνος μου, να πάω να κάνω τις δουλειές μου, όπως τις κάνει ο οποιοσδήποτε απλός πολίτης. Αυτό σημαίνει ισότητα, αυτό σημαίνει κανονική ένταξη, αυτό σημαίνει αυτονομία».