Σελίδες

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Η αγάπη των γονιών: Μια μοναδική Αγάπη

Το μωρό σας καθώς μεγαλώνει θα έχει μια και μοναδική αγάπη... εσάς! 

Θα είστε για εκείνο ολόκληρος ο κόσμος του και θα θέλει να σας εκφράσει την αγάπη του με κάθε δυνατό τρόπο. Τα πρώτα του χαμόγελα, οι πρώτες του λεξούλες, όλα θα έχουν για προορισμό εσάς.
Ο τρόπος με τον οποίο θα σας αγκαλιάζει, η απόλυτη χαρά και ηρεμία που θα νιώθει κάθε φορά που θα σας βλέπει, είναι όλα εκφράσεις των έντονων συναισθημάτων που τρέφει για εσάς. 
Η αγάπη αυτή θα περάσει από πολλά στάδια αλλά πάντοτε θα στέκει ως σημείο αναφοράς στη ζωή του και θα αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή δύναμης. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να είστε κοντά του όποτε σας χρειάζεται και να του εκφράζετε και εσείς με τη σειρά σας την αγάπη που νιώθετε.

Αγάπη σημαίνει επαφή...
Για ένα μωρό το σ' αγαπώ είναι μια αόριστη έννοια, δεν του προσφέρει κάτι αν δεν συνοδεύεται από αυτά που το ίδιο εκτιμά. Το μωρό καταλαβαίνει την αγάπη μόνο μέσα από τις αισθήσεις του, με το άγγιγμά σας, με τη φωνή και το γέλιο σας. 
Για να είστε σίγουροι ότι το μωρό σας νιώθει πόσο πολύ το αγαπάτε θα πρέπει να το παίρνετε αγκαλιά, να το χαϊδεύετε, να του τραγουδάτε και να βρίσκεστε κοντά του όσο περισσότερο μπορείτε. 
Δώστε μια ξεχωριστή αίσθηση σε κάθε κοινή σας δραστηριότητα, από το μπάνιο του μέχρι το άλλαγμα της πάνας, ώστε το μωρό να δέχεται όσα περισσότερα τρυφερά αγγίγματα και χάδια είναι δυνατό. 
Μη διστάζετε να αφιερώνετε κάποιες στιγμές αποκλειστικά και μόνο στο να του λέτε γλυκόλογα και να το χαϊδολογάτε.

Η αγάπη προσφέρει πολλά...
Το πόσο σημαντικό είναι για την αρμονική ανάπτυξη ενός μωρού να νιώθει ότι το αγαπούν είναι δύσκολο να περιγραφεί.  
Η αίσθηση ότι οι γονείς του το αγαπούν στηρίζει το παιδί τόσο συναισθηματικά, ψυχολογικά όσο και σωματικά. 
Κυριολεκτικά το μωρό «ανθίζει» μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο η αγάπη γι' αυτό κυριαρχεί. Μέσα από αυτήν την αγάπη το μωρό αποκτά την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του που του είναι απαραίτητη για να προχωρήσει στα απαιτητικά βήματα της ανάπτυξης.  
Μέσα από την αγάπη σας και με σκοπό να σας εντυπωσιάσει θα βρει το κουράγιο για να σταθεί στα πόδια του. Μόνο και μόνο γιατί το αγαπάτε θα κατορθώσει να πει «μαμά» και «μπαμπά».

Αγάπη χωρίς όρους...
Το μωρό σας προσφέρει την αγάπη του χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σας λατρεύει απλά και μόνο γιατί είστε εσείς. Δε σας ζητά να κάνετε κάτι για να σας αγαπά, δε σας ζητά να αλλάξετε κάτι, ούτε καν να προσπαθήσετε, σας αγαπά ακριβώς γι' αυτό που είστε. Με την ίδια λογική θα πρέπει και εσείς να είστε προσεκτικοί σε αυτά που λέτε στο παιδί σας καθώς θα μεγαλώνει.  
Φράσεις όπως «αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω, δε θα σε αγαπώ», είναι επιζήμιες για τον ψυχισμό ενός παιδιού. Για εσάς μπορεί να είναι απλά ένα σχήμα λόγου, μια έκφραση χωρίς ουσιαστικό νόημα. Για το παιδί όμως είναι ένα σοβαρό πλήγμα, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ξαφνικά κινδυνεύει να χάσει την αγάπη σας.  
Φροντίστε να διαβεβαιώνετε συχνά το παιδί σας για την αγάπη που νιώθετε και μη χρησιμοποιείτε ποτέ την «αγάπη» για να το πείσετε να σας υπακούσει. Επιλέξτε άλλους τρόπους για να περάσετε αυτό που θέλετε χωρίς να δημιουργείτε χωρίς λόγο ανασφάλειες και αβεβαιότητες στο παιδί σας.

Αγάπη σημαίνει αποδοχή...
Το μωρό σας πολύ γρήγορα θα αρχίσει να μεγαλώνει και να εκδηλώνει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Θα έχει και αυτό όπως όλοι οι άνθρωποι στιγμές που θα είναι αξιολάτρευτο και άλλες στιγμές που θα είναι δύσθυμο και νευρικό. Θα περάσει και αυτό τα απαραίτητα στάδια μέχρι να αποκτήσει συναίσθηση ότι αποτελεί μια αυτόνομη οντότητα και να απαιτήσει πλέον δυναμικά την ανεξαρτησία του. Όχι, αυτό δε θα συμβεί στα χρόνια της εφηβείας, αλλά στα τρία με τέσσερα χρόνια του.  
Από πολύ νωρίς λοιπόν θα σταθεί απέναντί σας και θα σας πει τα πρώτα του όχι.  
Τότε είναι που θα πρέπει απλά να δεχτείτε ότι το μωρό σας μεγαλώνει και ότι μέσα σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν στιγμές και ίσως ολόκληρες περίοδοι που το παιδί σας δε θα είναι απόλυτα ευχάριστο.  
Θα πρέπει επομένως να αποδεχτείτε το μικρό σας και για τις αξιαγάπητες στιγμές του αλλά και για τις στιγμές που σας εκνευρίζει και ίσως σας απογοητεύει.

Αγάπη σημαίνει εμπιστοσύνη...
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να επιτύχετε ως γονιός είναι να κερδίσετε και να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας.  
Μπορείτε να ξεκινήσετε από πολύ νωρίς την προσπάθεια να θεμελιώσετε μια συνεχή και ειλικρινή επικοινωνία με το παιδί σας. 
Ο αντικειμενικός σας σκοπός είναι να διασφαλίσετε ότι το παιδί θα έρχεται χωρίς φόβο και χωρίς δισταγμούς να σας εκμυστηρεύεται κάθε του ανησυχία και προβληματισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να είστε πραγματικά παρόντες σε κάθε περίοδο της ζωής του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να τηρήσετε με σταθερότητα μια καλή αντίδραση κάθε φορά που το παιδί σας αποκαλύπτει κάτι που έκανε ή κάτι που το ανησυχεί. Γιατί αν έρθει να σας πει κάτι και εσείς αντιδράσετε με έντονο τρόπο, θα το τρομάξετε και θα διακόψετε διαπαντός την αίσθηση εμπιστοσύνης και την άνεση που έχει απέναντί σας.  
Μείνετε ψύχραιμοι αν ακούσετε για ένα σπασμένο βάζο, γιατί μόνο έτσι στο μέλλον θα είστε σίγουροι ότι το παιδί δε θα διστάσει να σας μιλήσει για προβλήματα άλλα, πιο σοβαρά.

Η αγάπη δεν είναι πάντα εύκολη...
Μπορεί η αγάπη που νιώθετε για το παιδί σας να είναι πηγαία και να εκδηλώνετε χωρίς καμία προσπάθεια. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και για την αγάπη που νιώθετε για το σύζυγό σας.  
Υπάρχουν στιγμές που το ζευγάρι περνάει κάποιες δυσκολίες, υπάρχουν στιγμές που η αγάπη λιγοστεύει και η ένταση περισσεύει.  
Είναι σίγουρα δύσκολο για ένα ζευγάρι να κινείται πάντα μέσα σε ένα πνεύμα στοργής και ηρεμίας, αλλά δεν παύει να είναι γεγονός ότι ένα παιδί πληγώνεται σε μεγάλο βαθμό όταν οι γονείς του τσακώνονται. 
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό κάθε φορά που έχετε κάποιο πρόβλημα μεταξύ σας να το συζητάτε και να προσπαθείτε να το επιλύσετε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αν είναι δυνατό αυτές οι συζητήσεις μπορούν να γίνονται έξω από το σπίτι, μακριά από το παιδί που δύσκολα ξεχνά την ένταση και την πίκρα ενός καβγά.

«Αυτό είναι Αγάπη» (Όπως την βλέπουν τα παιδιά)

clock love ballet art rkdsign88.blogspot.com painting acrylic drawing cute whimsical etsyΟ συγγραφέας Λέο Μπουσκάλια έκανε κάποτε ένα διαγωνισμό. 
Ο σκοπός του διαγωνισμού ήταν να βρεθεί το πιο συμπονετικό παιδί. Το βραβείο κέρδισε ένα τετράχρονο αγοράκι πού έκανε το εξής:
Το παιδάκι είχε ένα παππού γείτονα του οποίου η γυναίκα είχε πεθάνει πρόσφατα. Μόλις το παιδάκι τον είδε να κάθεται στην αυλή του και να κλαίει πήγε και απλά έκατσε στην αγκαλιά του.
Όταν η μαμά του το ρώτησε τι είχε πει στον παππού το παιδάκι είπε «τίποτα, απλώς τον βοήθησα να κλάψει».

Μία ομάδα επαγγελματιών ερεύνησε ένα δείγμα παιδιών 4-8 ετών ως προς την ερώτηση :
«Τι σημαίνει αγάπη».
Οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

Τόνια 6 ετών: Όταν η γιαγιά μου έπαθε αρθρίτιδα δεν μπορούσε να βάψει τα νύχια των ποδιών της γιατί δεν μπορούσε να σκύψει. Έτσι της τα έβαφε ο παππούς μου παρότι και αυτός είχε αρθρίτιδα στα χέρια του».
 Βασίλης 4 ετών: Αγάπη είναι όταν ένα κορίτσι βάζει άρωμα κι ένα αγόρι άφτερ σέιβ και μετά βγαίνουν έξω μαζί και μυρίζουν ο ένας τον άλλο.

Ρεββέκα 8 ετών: Όταν κάποιος σε αγαπά ο τρόπος που προφέρει το όνομά σου είναι διαφορετικός. Ξέρεις ότι το όνομά σου είναι ασφαλές στο στόμα του.

Κάρολος 5 ετών: Αγάπη είναι όταν βγαίνεις για φαγητό και δίνεις στον άλλο τις μισές τηγανιτές σου πατάτες χωρίς να του ζητήσεις να σου δώσει κι αυτός από τις δικές του.

Χριστίνα 6 ετών: Αγάπη είναι αυτό πού σε κάνει να χαμογελάς όταν είσαι κουρασμένη.

 
Νίκη 6 ετών: Υπάρχουν δύο είδη αγάπης. Η αγάπη των ανθρώπων και η αγάπη του Θεού. Αλλά ο Θεός τα έχει φτιάξει και τα δύο.

Δανιήλ 7 ετών: Αγάπη είναι όταν φιλιέσαι όλη την ώρα. Μετά βαριέσαι να φιλιέσαι αλλά θέλεις συνέχεια να είσαι μαζί με τον άλλο και να μιλάτε. Η μαμά μου κι ο μπαμπάς μου έτσι κάνουν. Κι όταν φιλιούνται εμένα μου φαίνεται αηδία.

Αιμιλία 8 ετών: Η αγάπη είναι όταν είσαι στο δωμάτιό σου τα Χριστούγεννα κι ανοίγεις τα δώρα, αν σταματήσεις το άνοιγμα θα ακούσεις την αγάπη.

Πάνος 7 ετών:
Αν θέλεις να μάθεις ν' αγαπάς καλύτερα πρέπει να ξεκινήσεις από ένα φίλο πού μισείς.

Τζένη 8 ετών: Η αγάπη είναι όταν λες σε ένα αγόρι ότι σου αρέσει το πουκάμισό του κι αυτός το φοράει μετά κάθε μέρα.

 
Θωμάς 6 ετών: Κατά τη διάρκεια του ρεσιτάλ πιάνου μου μ΄έπιασε φόβος πάνω στη σκηνή. Τότε κοίταξα κάτω και είδα τον μπαμπά μου να με χαιρετάει χαμογελώντας. Ήταν ο μόνος πού το έκανε αυτό. Τότε μου πέρασε ο φόβος.
Έλλη 7 ετών: Η αγάπη είναι σαν το γέρο και τη γριά πού μετά από τόσα χρόνια πού γνωρίζονται είναι ακόμα φίλοι.
 
Μαρία 8 ετών: Η μαμά μου με αγαπάει πιο πολύ απ' όλους. Κανένας άλλος δεν έρχεται να με φιλήσει όταν πέφτω για ύπνο.
 Λευτέρης 4 ετών: Αγάπη είναι όταν η μαμά φτιάχνει καφέ για τον μπαμπά και πίνει πρώτα μια γουλιά εκείνη για να δει αν τον πέτυχε.
Κλαίρη 6 ετών: Η αγάπη είναι όταν η μαμά δίνει στο μπαμπά την καλύτερη μερίδα φαΐ.
 
Ελένη 5 ετών: Η αγάπη είναι όταν η μαμά βλέπει τον μπαμπά αξύριστο και βρώμικο και πάλι πιστεύει ότι είναι ωραιότερος κι απ' τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

 
Χρήστος 7 ετών: Αγάπη είναι όταν το σκυλάκι σου, σου γλύφει το πρόσωπο ακόμα κι αφού το άφησες μόνο του όλη μέρα.

 
Μαριάννα 4 ετών: Ξέρω ότι η αδελφή μου μ' αγαπά γιατί μου δίνει όλα τα ρούχα της ακόμα κι αν πρέπει να βγει έξω και να αγοράσει άλλα.

Λάμπρος 4 ετών: Αφήνω την μεγαλύτερη αδελφή μου να με πειράζει γιατί η μαμά λέει ότι με πειράζει επειδή μ' αγαπάει. Κι μετά εγώ πειράζω την μπέιμπι σίτερ γιατί την αγαπάω.

Αλεξάνδρα 4 ετών: Όταν αγαπάς κάποιον οι βλεφαρίδες σου ανοιγοκλείνουν και βγάζουν αστεράκια.

 
Κατερίνα 7 ετών: Αγάπη είναι όταν η μαμά βλέπει τον μπαμπά στην τουαλέτα και δεν σιχαίνεται.

 
Μάρκος 6 ετών: Δεν πρέπει να λες σ' αγαπώ αν δεν το εννοείς. Αλλά αν το εννοείς πρέπει να το λες συνέχεια γιατί οι άνθρωποι ξεχνάνε.
από littlebeautifulthings

Λαϊκό παραμύθι - Η κουκουβάγια και η πέρδικα

James & Grumper Μια μέρα συνάχτηκαν όλα τα πουλιά και συμφώνησαν να βάλουν τα παιδιά τους στο σχολείο να μάθουν γράμματα. Ήβραν και δάσκαλο και τον διόρισαν. Άνοιξε το σχολείο κι επήραν τα παιδιά τους και τα έγραψαν.
Ύστερα από λίγες μέρες, μερικά παιδιά πήγαν στο σχολείο και δεν ήξεραν το μάθημά τους. Ο δάσκαλος τα άφησε νηστικά το μεσημέρι. Μέσα στα παιδιά που έμειναν τιμωρία ήταν και το παιδί της κουκουβάγιας.
Πέρδικα στα χιόνια Η κουκουβάγια, άμα είδε πως εσχόλασαν τα παιδιά το μεσημέρι και το μωρό της δεν εσχόλασε, επήρε λίγο ψωμί και επήγε στο σχολείο να του το δώσει.
Καθώς επήγαινε, την έφτασεν η πέρδικα. Έμεινε κι εκείνης το μωρό της νηστεία, κι επήγαινε να του δώσει λίγο ψωμί. Λέγει η πέρδικα της κουκουβάγιας:
– Να χαρείς τα μάτια σου, γείτονα· έχω πολλή δουλειά και σε παρακαλώ να πάρεις και του μωρού μου το φαΐ του.
– Το παίρνω γειτόνισσα, λέγει η κουκουβάγια, αλλά δεν ξέρω το μωρό σου ποιο είναι.

– Ω, λέγει η πέρδικα, όσο γι’ αυτό, είναι πολύ εύκολο να το βρεις. Το μωρό μου είναι το πιο όμορφο μωρό του σχολείου!

 
Η κουκουβάγια πήγε στο σχολείο. Παρακάλεσε το δάσκαλο, κι αυτός εδέχτηκε να δώσει το ψωμί του μωρού της. Ύστερα είπε του δασκάλου να την αφήσει να δει όλα τα παιδιά. Εκοίταξε καλά καλά, δεν ήβρε το μωρό τη πέρδικας. Εγύρισε πίσω, επήγε και ήβρε την πέρδικα και της έδωσε το ψωμί της και της λέει:
– Τι να σου κάμω! Εκοίταζα μιαν ώρα και δεν το ήβρα το μωρό σου, γιατί μες στο σχολείο δεν ήταν ομορφότερο μωρό από το δικό μου!

από paidika