Πρωτιά και στην Ολυμπιάδα παιδιά!!
Πρόκειται για τους Κώστα Νικολαΐδη και Βασίλη Χατζημάρκο, οι οποίοι με τη βοήθεια του καθηγητή-προπονητή τους κ. Δημήτρη Κλαδογένη κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής. Και όχι αδίκως, μια και η κατασκευή του ρομπότ των δύο μικρών εφευρετών είναι κάθε άλλο παρά... απλή υπόθεση!
Παρ΄ ότι τα απρόοπτα δεν έλειψαν στον διαγωνισμό, αφού ένα μικρό λάθος με τους αισθητήρες του ρομπότ παραλίγο να τους στοιχίσει την πρώτη θέση, οι δύο μαθητές λυκείου δεν το έβαλαν κάτω, καταφέρνοντας μάλιστα τη συναρμολόγησή του σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες που διαγωνίστηκαν.
«Το μυστικό στην επίτευξη του στόχου μας είναι η καλή συνεργασία μεταξύ μας. Κατανέμουμε τις εργασίες και ταυτόχρονα κατασκευάζουμε ο ένας το ένα μέρος του ρομπότ και ο δεύτερος το άλλο. Στο τέλος συναρμολογούμε τα τμήματα και τα ρυθμίζουμε σε χρόνο ρεκόρ» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο Βασίλης Χατζημάρκος.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την πρωτιά μας, αλλά ο στόχος είναι η παγκόσμια διάκριση και είμαστε αποφασισμένοι να το προσπαθήσουμε, γι΄ αυτό άλλωστε προπονούμαστε πολλές ώρες καθημερινά και με πολύ πείσμα» σχολιάζει ο Κώστας Νικολαΐδης, αναφερόμενος στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής που οργανώνεται στη Μανίλα των Φιλιππινών τον Νοέμβριο. Οι προπονήσεις τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς γίνονταν συνήθως απογευματινές ώρες αφού στο πρόγραμμα του σχολείου δεν μπορούσε να ενταχθεί κάποιο εργαστήριο προκειμένου να εξασκούνται, γεγονός όμως που δεν τους έκανε να χάσουν το κουράγιο τους.
Ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους για τη συναρμολόγηση και τον προγραμματισμό του ρομπότ είναι δυόμισι ώρες, ενώ ο ρόλος του καθηγητή-προπονητή είναι πολύ περιορισμένος την ημέρα του διαγωνισμού. Στην Ολυμπιάδα του Νοεμβρίου θα τεθεί στα παιδιά ένας ακόμη, άγνωστος ως εκείνη την ημέρα, κανόνας. Και φυσικά για να μπορέσουν να κατακτήσουν τον τίτλο θα πρέπει να διεκπεραιώσουν και αυτό το στάδιο.
Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Κλαδογένης, ο οποίος προπονεί αφιλοκερδώς τους μαθητές, δείχνει να απολαμβάνει την όλη διαδικασία σχολιάζοντας: «Με εξιτάρει η ρομποτική,από μικρός ασχολούμαι με κατασκευές. Μπορώ να περάσω ολόκληρο το βράδυ προκειμένου να βρω μια λύση σε ένα πρόβλημα. Είναι μεράκι!». Φαίνεται ότι έχει εμπιστοσύνη στους μαθητές του, κάτι που απέδειξε τη στιγμή που τους ξεχώρισε ανάμεσα σε τόσους άλλους προκειμένου να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό. Γνωρίζοντας άλλωστε ότι χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κορέα και οι Φιλιππίνες έχουν χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ρομποτικής, ο Κώστας και o Βασίλης μαζί με τον καθηγητή τους είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την πρωτιά.
Άλλωστε σε αυτήν πίστεψαν και στον πανελλήνιο διαγωνισμό αφού, όπως είπαν χαρακτηριστικά, η κατασκευή τους είναι σταθερή και αξιόπιστη.