Σελίδες

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

SΟS για τα ναρκωτικά στην πανεπιστημιούπολη στο Ηράκλειο

Την... εισβολή και ανεξέλεγκτη δράση εμπόρων ναρκωτικών, ναρκομανών και διαρρηκτών στην πανεπιστημιούπολη στο Ηράκλειο, καταγγέλλει προσωπικά στον νέο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Παλλήκαρης.

Ο κ. Παλλήκαρης, με επείγουσα επιστολή που έστειλε χθες στον πρωθυπουργό με κοινοποίηση στους υπουργούς Μ. Χρυσοχοϊδη, Χ. Καστανίδη και Α. Διαμαντοπούλου, ζητεί τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων. 
Επίσης επισημαίνει ότι η κατάσταση που επί καιρό ταλαιπωρεί το ίδρυμα έχει φθάσει στο απροχώρητο.
Μάλιστα στην επιστολή του πρύτανη, που συνυπογράφουν οι αντιπρυτάνεις Ι. Παπαματθαιάκης, Εμμ. Πετράκης και Θ. Κιτσόπουλος, καταγγέλλεται ότι τα φαινόμενα αυθαιρεσίας είναι καθημερινά και ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν ενταθεί καθώς με αφορμή τις τελετές υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών, στις διπλανές πόρτες καιροφυλακτούν οι έμποροι και οι χρήστες ναρκωτικών.
Ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις στην επιστολή τους αναφέρονται στο χρόνιο πρόβλημα της αναποτελεσματικής φύλαξης του ιδρύματος, της άρσης του ασύλου τα δύο τελευταία χρόνια, στην πανεπιστημιούπολη της λεωφόρου Κνωσού στο Ηράκλειο, και προειδοποιούν τη νέα κυβέρνηση ότι «σε περίπτωση που δεν λυθεί το πρόβλημα, η πανεπιστημιακή κοινότητα θα προβεί σε επίσχεση εργασιών ακαδημαϊκών και διοικητικών και θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες μέχρι να ευαισθητοποιηθούν η πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι έμποροι και οι χρήστες ναρκωτικών δρουν ανενόχλητοι.  
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με αλλεπάλληλες κλοπές από γνωστά εξω-πανεπιστημιακά άτομα εναντίον των οποίων έχει γίνει καταγγελία αλλά συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα προκαλώντας σε καθημερινή βάση συνεχείς φθορές στην περιουσία του ιδρύματος».
Ανακοίνωση
Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν είναι δυνατόν εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς να πραγματοποιούνται από τις σχολές και τα τμήματα της πανεπιστημιούπολης της Κνωσού τελετές υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και να καιροφυλακτούν οι έμποροι ναρκωτικών και οι χρήστες. Επίσης, ο κ. Παλλήκαρης και οι αντιπρυτάνεις επισημαίνουν ότι το πρόβλημα φύλαξης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δεκατρείς συμβασιούχους φύλακες.

Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού: ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Το λευκό μπαστούνι, είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια στην πορεία τους, στην προσπάθεια τους να κινούνται μόνοι, ανεξάρτητοι και με ασφάλεια.
Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: 
Θέλεις να με βοηθήσεις;;;
Τότε, διάβασε τα παρακάτω και να ξέρεις πως αν κάτι θυμάσαι απ' αυτά όταν κάπου, κάποτε, τυχαία ή για κάποιο λόγο με συναντήσεις, θα με κάνεις να νιώσω άνετα, δίνοντας μου αυτό ακριβώς που χρειάζομαι.
Όταν με συναντήσεις μπορείς να με βοηθήσεις, 
αν θυμηθείς τα παρακάτω:
1 ) μόνο εμείς οι τυφλοί κρατάμε λευκό μπαστούνι και αυτό για να περπατάμε με ασφάλεια, όχι για να ξεχωρίζουμε, να παίζουμε, να μας δείχνουν ή να ζητιανεύουμε.
2 ) είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά τυφλός.
Μη με μεταχειρίζεσαι σαν παιδάκι.
Μεγαλώνω, παίζω, τρέχω, διαβάζω,
γράφω, σπουδάζω, δουλεύω, 
παθιάζομαι, κλαίω, γελάω, ερωτεύομαι, 
θυμώνω, «σερφάρω», κάνω chat,... όπως ΕΣΥ!
3 ) πιο εύκολα θα περπατήσω μαζί σου, παρά με το μπαστούνι ή με το σκύλο μου. Όμως, μη με πιάνεις από τον ώμο ή απ' το μπράτσο. Άσε με να πιάσω εγώ το δικό σου μπράτσο:
Έτσι θα νιώθω (=θα ξέρω) πότε σταματάς, 
πότε στρίβεις, πότε ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις.
4 ) Μη ρωτάς τον συνοδό μου:
«Πώς τον λένε;», «Τι θέλει να ψωνίσει;», «Ποιο φαγητό του αρέσει;», «Που θέλει να πάει;», «Πώς γράφει και διαβάζει;»
«Πώς μπορεί;»,. Ρώτησε εμένα, ξέρω και εγώ να σου απαντήσω!
Χρησιμοποίησε τον κανονικό τόνο της φωνής σου, όπως μιλάς στους άλλους μίλα και σε εμένα.
5 ) Μην αποφεύγεις τις λέξεις «βλέπω», «κοιτάζω», «τυφλός» κλπ., τις μεταχειρίζομαι και εγώ. Βλέπω με τα χέρια μου: βλέπω για μένα, αγγίζω, ακούω, μυρίζω, καταλαβαίνω, αισθάνομαι.
6 ) Σύστησε με στους άλλους, ακόμη και στα παιδιά. Θέλω να γνωρίσω ποιος είναι στην τάξη ή στο δωμάτιο μαζί μου.
Μίλησε μου όταν μπαίνεις. Πες μου πως φεύγεις:
με φέρνεις σε μεγάλη αμηχανία αν μ' αφήνεις να μιλάω με κάποιον που δεν είναι κοντά μου.
7 ) Οδήγησε το χέρι μου σε μια καρέκλα. Πες μου που είναι η πόρτα στο δωμάτιο, το αποχωρητήριο, το παράθυρο κλπ.
Και αν υπάρχουν εμπόδια ή πράγματα στο πάτωμα. Δε θέλω να κάνω ζημιές, γιατί μπορώ να μην κάνω ζημιές.
8 ) Βοήθησε με διακριτικά στο τραπέζι και πες μου για το φαγητό στο πιάτο μου.
* Χρησιμοποίησε το πιάτο μου σαν «ρολόι» και πες μου σε ποια «ώρα» είναι το κάθε είδος του φαγητού μου, π.χ «Το κρέας σου είναι στο Έξι».
* Κοίτα το ποτήρι μου να είναι δίπλα στο πιάτο μου και πες μου αν είναι στο δεξί ή στο αριστερό μου χέρι, για να το «δω» και εγώ όταν το χρειαστώ.
9 ) Μου αρέσουν οι αθλητικές εκδηλώσεις, το θέατρο και ο κινηματογράφος, φτάνει να με βοηθάς να καταλαβαίνω τι γίνεται διαβάζοντας/περιγράφοντας μου όσα δεν μπορώ να δω.
10 ) Μου αρέσουν οι εκδρομές και τα πάρτι. Πάρε με στην παρέα σου και γνώρισε με στους καλεσμένους σου.
11 ) Ξέρω να συμπεριφέρομαι. Αν υστερώ σε κάτι βοήθησε με.
Δε θέλω τον οίκτο σου αλλά τη φιλία σου! Μη μιλάς για τη «θαυματουργό αντίληψη» των τυφλών. Μην ξεχνάς ότι όσα έμαθα είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και
εργασίας.
12 ) Αν είσαι περίεργος θα μιλήσω μαζί σου για το πρόβλημα μου αλλά όχι μόνο γι' αυτό, γιατί για μένα είναι μια παλιά ιστορία! Έχω τόσα άλλα ενδιαφέροντα, χόμπι και απορίες όπως και εσύ!
Δώσε τώρα άλλα δύο λεπτά απ' το χρόνο σου και προώθησε αυτό το email στους γνωστούς σου, στους φίλους σου.
Σε δύο λεπτά, ενημερώνεις σωστά, για μια ζωή!!!
Για παραπάνω πληροφορίες, απορίες, σχόλια, κουβέντα, στείλε μου ένα email στο evavgoul@otenet.gr
και πες μου, ότι θες.
Μη διστάσεις, μην ντραπείς και ας μην γνωριζόμαστε. 
Αν μάθεις κάνεις την αρχή!
Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!!!

Βαγγέλης Αυγουλάς
3οετής φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών,
Μέλος της Διεθνούς οργάνωσης για νέους με προβλήματα όρασης VIEWS (Visually
Impaired Education and Work Support)
Μέλος της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών

Πού, σε ποιό δυσεύρετο DNA, είναι κρυμμένος ο πολιτισμός μας;

Αγαπημένο μου χαμομηλάκι,

Σήμερα δεν έχω καμία όρεξη να γράψω για την blog action day και την κλιματική αλλαγή..
Δικαίωμά μου δεν είναι;
Αγαπημένο μου ιστολόγιο,
σήμερα θα σου πω το παράπονό μου κι εσύ σύνδεσέ το με την κλιματική αλλαγή ή με ότι αλλο θέλεις..
Είναι τόσο σπουδαίο να θελω το πρωί που παίρνω το τραίνο ή το λεωφορείο (μιας και αποφάσισα να χρησιμοποιώ μόνο ΜΜΜ) να αισθάνομαι σαν άνθρωπος;
Και οχι σαν πληγωμένο ζώο;
Να μπορώ να μην σπρώχνομαι, να μην προπηλακίζομαι, να μην μυρίζω βρωμιές, να μην ακούω βρισιές;
Να μην ψάχνω εναγωνίως για μια θέση να σταθώ;
Είναι τόσο μεγάλη πολυτέλεια να θέλω να καθήσω και να διαβάσω το βιβλίο μου ή τις σημειώσεις μου;
Που, σε ποιό δυσεύρετο DNA, είναι κρυμμένος ο πολιτισμός μας για τόσες χιλιάδες χρόνια;
Τον ξεχάσαμε για πάντα στο γιαταγάνι του Παπαφλέσα και στον κοντυλοφόρο του Μακρυγιάννη;
Δυστυχως δεν μπορώ να τον πιάσω και να συντονιστώ μαζί του σε καμία συχνότητα όσο κι αν μετακινώ την κεραία, κάθε πρωί..

Αλήθεια, έτσι θα αλλάξουμε τον κόσμο, έτσι θα κάνουμε οριζόντιες και κάθετες πολιτικές για το περιβάλλον;

Η συνέχεια

SOS Ναρκωτικά



χιλιάδες χρήστες δεν έχουν τελειώσει το σχολείο, χρειάζονται εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, χιλιάδες χρήστες είναι άνεργοι, χρειάζονται δουλειά, χιλιάδες χρήστες έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, χρειάζονται ιατρική φροντίδα,  χιλιάδες χρήστες έχουν νομικές εκκρεμότητες, χρειάζονται νομική υποστήριξη, χιλιάδες χρήστες βρίσκονται στη φυλακή, χρειάζονται θεραπεία, χιλιάδες χρήστες βρίσκονται στο δρόμο, χρειάζονται περίθαλψη,  χιλιάδες χρήστες ζουν στο περιθώριο της ζωής, χρειάζονται απεξάρτηση.

Global Warming - Κλιματική Αλλαγή Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας λόγω της κλιματικής αλλαγής

Προσαρμογή και άμεσα μέτρα απαιτούν οι ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα του WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Ανυπόφορες πόλεις, τουριστικοί προορισμοί με καύσωνες, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο. 



Κάπως έτσι συνοψίζονται τα κύρια συμπεράσματα της νέας επιστημονικής έκθεσης του WWF Ελλάς, «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον».... Αντικείμενο της έκθεσης είναι η πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2050. Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα επικεντρώνει στην επιρροή της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένες περιοχές, με μεγάλη σημασία για την οικονομία και τον φυσικό πλούτο της χώρας. 

Βρετανική άγνοια για τις κλιματικές αλλαγές Φοβούνται τις κλιματικές αλλαγές οι Αυστριακοί

Λιγότεροι από τους μισούς Βρετανούς πιστεύουν ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov δείχνει ότι σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 69%) πιστεύουν ότι η πιθανότερη συνέπεια για τη Βρετανία θα είναι οι πλημμύρες. Μόνο ένας στους τέσσερις όμως (26%) θεωρεί ότι η χώρα αισθάνεται ήδη τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές. 

"Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το κοινό δεν γνωρίζει τι προκαλεί την κλιματική αλλαγή και ποιες είναι οι επιπτώσεις της", σημειώνει το υπουργείο. 
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το αυξημένο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η αποψίλωση των δασών και η αύξηση των μεταφορών θα οδηγήσουν όχι μόνο σε πλημμύρες αλλά σε παρατεταμένη ξηρασία, λιμούς και ασθένειες, ιδίως στις φτωχότερες χώρες. 
Οι "κλιματικοί πρόσφυγες", όσοι δηλαδή αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των αλλαγών αυτών, μπορεί να επιβαρύνουν την οικονομία και τις κοινωνικές υπηρεσίες της Βρετανίας. 
"Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν πως οι άνθρωποι δεν κατανοούν ότι η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη και θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των παιδιών τους", αναφέρει σε ανακοίνωσή του η υπουργός Ενέργειας, Τζόαν Ράντοκ. 
Το υπουργείο ξεκινά την Παρασκευή μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για την ενημέρωση του κοινού για τις κλιματικές αλλαγές. 
Παρ, 09/10/2009 

Στη διαπίστωση, πως τους Αυστριακούς φοβίζουν περισσότερο οι κλιματικές αλλαγές, απ΄ ότι η τρομοκρατία, οι πόλεμοι ή η παγκόσμια οικονομική κρίση, καταλήγει σχετική δημοσκόπηση που έγινε στο πλαίσιο του νέου «Ευρωβαρόμετρου» και της οποίας τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συγχρόνως η δημοσκόπηση διαπιστώνει πως οι Αυστριακοί φοβούνται περισσότερο τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών απ΄ ότι ο μέσος Ευρωπαίος.
Ως μεγαλύτερη βέβαια παγκόσμια απειλή, οι Αυστριακοί, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, θεωρούν την φτώχεια, την πείνα και την έλλειψη νερού. Ο φόβος της φτώχειας βρίσκεται στους Αυστριακούς με ποσοστό 67%, λίγο πριν το φόβο για τις κλιματικές αλλαγές που είναι στη δεύτερη θέση με 63%.

Όπως αναφέρεται στο Ευρωβαρόμετρο, ο φόβος για τις κλιματικές αλλαγές είναι μεγαλύτερος σε ποσοστό απ΄ ότι στην Αυστρία, μόνον στους πληθυσμούς της Σουηδίας (82%), της Κύπρου (76%) και της Ελλάδας (71%), ενώ πολύ μικρός, μόλις στο ένα τρίτο και λιγότερο, εμφανίζεται στους πληθυσμούς της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας.
Εντυπωσιακά χαμηλό είναι το ποσοστό των Αυστριακών που θεωρεί την παγκόσμια οικονομική κρίση ως τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή, μόλις 41%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στο 52%. Με το χαμηλό αυτό ποσοστό η Αυστρία βρίσκεται στην προτελευταία θέση πανευρωπαϊκά, πριν τη Σουηδία, όπου μόνον το 33% φαίνεται να φοβάται την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό στα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου θεωρείται και το γεγονός ότι εκείνο που φοβίζει τους Αυστριακούς λιγότερο από όλα τα άλλα, είναι η διάδοση μεταδοτικών ασθενειών ή οι επιδημίες, και αυτό σε ποσοστό μόλις 22%, και στην άποψή τους αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζονται στις σχετικές απαντήσεις τους, στο πλαίσιο της δημοσκόπησης, ούτε από τη νέα γρίπη.

Εκτός ελέγχου η βία κατά των παιδιών στη Ρωσία Medvedev Urges Action Against Child Abuse In Russia Σερβία: Θύμα κακοποίησης ένα στα πέντε παιδιά


Περίπου δύο χιλιάδες παιδιά έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο χρόνο στη Ρωσία από βίαιες ενέργειες, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από ερευνητική επιτροπή της ρωσικής εισαγγελίας.
Πάνω από 126 χιλιάδες παιδάκια έπεσαν θύματα βίας στη Ρωσία το 2008 και 1.914 άλλα έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της εισαγγελίας που δημοσιοποιήθηκαν από το Κρεμλίνο μετά από σύνοδο με θέμα την εγκληματικότητα κατά των ανηλίκων, της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μενβέντεφ. 

Περίπου 12.500 παιδιά σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελίας που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έχουν εξαφανιστεί το ίδιο χρονικό διάστημα. 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή τον προηγούμενο χρόνο τα στοιχεία ήταν ακόμα πιο φρικτά: 2.500 παιδάκια σκοτώθηκαν και 162 χιλιάδες έπεσαν θύματα εγκλημάτων. 
Σύμφωνα με κοινοβουλευτική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2005 η μίζερη κοινωνική κατάσταση, τα συχνά διαζύγια, ο αλκοολισμός και τα ναρκωτικά των μεγάλων είναι ο λόγος που κάθε χρόνο σημειώνονται τουλάχιστον δύο χιλιάδες θάνατοι παιδιών που κακοποιούνται αγρίως από τους δικούς τους.
Παράλληλα στη Ρωσία ζουν σήμερα (σύμφωνα με στοιχεία του 2007) πάνω από730 χιλιάδες παιδιά στους δρόμους σε σύνολο 142 εκατομμυρίων κατοίκων σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών. 
Δευ, 16/03/2009
March 17, 2009

MOSCOW (Reuters) -- President Dmitry Medvedev has said Russia should take urgent action to protect children from violent crime and sexual abuse, in order to prevent them from joining a growing army of abandoned children. 
A total of 126,000 children were victims of violence in Russia last year, Medvedev told a meeting of senior officials, according to the transcript of his speech posted on the official Kremlin website. 
Medvedev said 1,914 underaged children had died as a result of violent attacks in 2008 and another 12,500 were missing. Official data showed 760,000 minors were living "in socially dangerous conditions," he said. 
The abuse of minors was an extremely complicated problem that reflected on the maturity of society.

"We need a normal system of childhood protection in the most accurate sense of this word. Today there is no such system in the country, and these deplorable figures prove this," he said.

Russian newspapers often publish reports about children falling prey to pedophiles or being killed in domestic violence by parents or relatives who are drunk or taking drugs. 
Medvedev called for tougher sentences for serious crimes against children, including no early release from prison.
The president said the authorities had detected 100,000 problem families a year in Russia.
"Children, growing up in such families, permanently join in the ranks of waifs...and become crime victims or often commit crimes themselves," he said.

Even children with no social disadvantages could be killed or disabled due to official negligence, said Medvedev, citing the partial collapse of a school in a provincial Russian town last autumn that killed five children and injured four others.


Ένα στα πέντε παιδιά στη Σερβία υφίσταται σωματική κακοποίηση ενώ στο 25% ανέρχεται το ποσοστό των παιδιών που είναι θύματα συναισθηματικής και ψυχικής βίας, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Κοινωνικής Εργασίας της χώρας.
Τα ποσοστά κρουσμάτων απάνθρωπων συμπεριφορών σε βάρος παιδιών είναι σε συνεχή αύξηση και το 60% των περιπτώσεων αφορά παραμέληση παιδιού, αναφέρθηκε από εκπροσώπους της Εταιρίας Εναλλακτικής Οικογενειακής Φροντίδας «Οικογένεια», που δραστηριοποιείται στο Βελιγράδι, σύμφωνα με ραδιοφωνικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου.
Οι δράστες κακοποίησης είναι πιο συχνά οι ίδιοι οι γονείς- ο πατέρας σε ποσοστό 43%, η μητέρα σε ποσοστό 19%- και στην πλειοψηφία τους τα παραμελημένα ή κακοποιημένα παιδιά, σε ποσοστό 72% ζουν με τον έναν από τους δύο γονείς.
Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, στις οικογένειες αυτές η βία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Η Εταιρία για την Εναλλακτική Οικογενειακή Φροντίδα, παρουσίασε στο Κραγκούγεβατς πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη της βίας, το οποίο υλοποιείται στη Σερβία και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με τη στήριξη της νορβηγικής και ιταλικής οργάνωσης «Save the children».
Το πρόγραμμα που υλοποιείται στη Σερβία επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας σε ανάδοχες οικογένειες και στα παιδιά, που φροντίζονται από ανάδοχη οικογένεια και ήταν προηγουμένως θύματα βίας.

Παιδιά, θύματα κακοποίησης

Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης "με διείσδυση" έχουν πέσει στις βιομηχανικές χώρες το 5% έως και το 10% των κοριτσιών και των αγοριών κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), που δημοσιεύεται σήμερα. "Εκτιμούμε ότι κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας το 5% έως το 10% των κοριτσιών και έως και το 5% των αγοριών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης με διείσδυση, ενώ ο αριθμός αυτός είναι μέχρι και τρεις φορές μεγαλύτερος για κάθε άλλου είδους σεξουαλική κακοποίηση", ανέφερε η έκθεση με τίτλο "Πρόοδος για τα παιδιά-μία έκθεση για την προστασία των παιδιών".

"Κάθε χρόνο, τουλάχιστον το 4% των παιδιών στις βιομηχανικές χώρες πέφτουν θύματα σωματικής βίας, ενώ ένα παιδί στα δέκα είναι θύμα παραμέλησης ή ψυχολογικής βίας από τους γονείς του ή από τους κηδεμόνες στο 80% των περιπτώσεων", σύμφωνα με την UNICEF.

"Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός των παιδιών που σε όλον τον κόσμο είναι εκτεθειμένα στη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση είναι ανησυχητικός" τονίζει η έκθεση, που δημοσιεύτηκε με αφορμή την 20η επέτειο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών. 
Σε ολόκληρο τον κόσμο, δύο παιδιά στα τρία υφίστανται σωματική τιμωρία. Από 500 εκατομμύρια έως και 1,5 δισεκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο υπόκεινται σε πράξεις βίας, σύμφωνα με την έκθεση.

"Περισσότερο από το ήμισυ των παιδιών που βρίσκονται υπό κράτηση δεν έχουν δικαστεί, ούτε καταδικαστεί, ενώ η παιδική εργασία πλήττει περισσότερα από 150 εκατομμύρια παιδιά από 5 έως 14 ετών", αποκαλύπτει η UNICEF.

"Σχεδόν 51 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν καταχωρηθεί κατά τη γέννηση τους, εκ των οποίων τα μισά βρίσκονται στη Νότια Ασία", καταγγέλλει η UNICEF, προσθέτοντας ότι τα παιδιά που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό γεννήσεως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σωματεμπορίας και παράνομης υιοθεσίας.
Τέλος, λίγο περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές οι οποίες πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, 18 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, ενώ πάνω από 250.000 έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες ομάδες.

Τρι, 06/10/2009 - 21:23