Σελίδες

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Άνοιξιάτικος ο καιρός! Ώρα να βγούνε βολτούλα τα χειμωνιάτικα μωράκια!

Με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις στην αρχή, ευκολότερα αργότερα, η βόλτα θα γίνει από τις πιο αγαπημένες ασχολίες για εσάς και το μωρό σας.

Αλήθεια, πότε μπορεί το μωράκι σας να βγει έξω για πρώτη φορά; Προφανώς ανυπομονείτε περισσότερο από εκείνο για να του κάνετε μια πρώτη ξενάγηση στο θαυμαστό κόσμο που το περιμένει έξω από το σπίτι, αλλά η πρώτη σας βόλτα μάλλον θα εξαρτηθεί κυρίως από τις καιρικές συνθήκες και λιγότερο από την επιθυμία σας ή τις διαθέσεις του μωρού.  
Το μολυσμένο περιβάλλον, η αυξημένη υγρασία ή η έντονη ηλιοφάνεια δε θα κάνουν καλό στο μωρό.  
Ο αέρας, η βροχή και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δε θα κάνουν καλό ούτε και σε εσάς, ειδικά εάν δεν έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τον τοκετό.
.
H πρώτη σας βόλτα θα εξαρτηθεί κυρίως
από τις καιρικές συνθήκες.
Σωστή προετοιμασία
Όποια εποχή κι αν γεννήσατε, περάστε μερικές ημέρες προετοιμασίας πριν βγείτε για πρώτη φορά βόλτα με το μωρό σας.  Μια καλή αρχή που έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να τηρείτε στο σπίτι σας είτε έχετε μωρό είτε όχι, είναι να το αερίζετε όσο πιο συχνά κι όσο πιο πολύ μπορείτε.  Αποφύγετε τα ρεύματα και να είστε σίγουρες πως θα ζείτε σ’ ένα περιβάλλον με λιγότερα βακτηρία.   
Βγείτε με το μωρό σας έξω σταδιακά, στην αρχή για μερικά μόνο λεπτά και μετά περισσότερο, στον κήπο ή στο μπαλκόνι.  Σιγουρευτείτε πως το μωρό είναι κατάλληλα ντυμένο για να μην κρυώσει.  Ειδικά τον πρώτο καιρό, το μωρό δεν είναι σε θέση να ελέγξει και να προσαρμόσει την θερμοκρασία του σώματος του.   
Οι παλιοί έλεγαν πως, αν το μωρό είναι καλά προφυλαγμένο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του είναι ασφαλές.   
Εάν κάνει κρύο, προσθέστε στο καροτσάκι του μια ζεστή κουβερτούλα, πριν το τοποθετήσετε μέσα και το σκεπάσετε καλά.  Με μια μάλλινη κουβέρτα μπορείτε να καλύψετε και γύρω-γύρω το καροτσάκι καθώς και να τη φέρετε μέχρι πάνω, στο σκέπαστρο του καροτσιού.  
Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του μωρού σας.  Εάν θέλατε να καθίσετε λίγη ώρα έξω στην κούνια σας, τι θα κάνατε για να ήσασταν  στα ζεστά και τι θα φορούσατε;
Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καλύτερα να ντύνετε το μωρό με ελαφριά, βαμβακερά ρουχαλάκια.  
Ακόμη κι αν είναι πολύ εύκολο κι ευχάριστο να είστε έξω, μην αφήνετε το μωρό να κοιμάται σε εξωτερικούς χώρους, ούτε καν κάτω από σκιά.  
Να θυμάστε επίσης πως δεν ενδείκνυται η έκθεση παιδιών στον ήλιο που είναι μικρότερα των 3 ετών.  
Η υπεριώδης ακτινοβολία που διαπερνάει ομπρέλες και ρούχα και αντανακλάται από το  έδαφος, είναι εξαιρετικά βλαπτική για την επιδερμίδα τους, που δεν έχει ακόμη αναπτύξει τις άμυνές της.

Δηλητηριάζουν τις αλεπούδες της Φθιώτιδας

Θύματα δηλητηριασμένων δολωμάτων 
πέφτουν συνεχώς τα άγρια ζώα.
Μεγάλο αριθμό δηλητηριασμένων αλεπούδων εντόπισε η επιστημονική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. 

Η αλεπού (Vulpes) είναι θηλαστικό
της οικογένειας...
Τα άγρια ζώα είχαν θανατωθεί με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άνω Αγόριαννη και την Εκκάρα του Δήμου Δομοκού (νομός Φθιώτιδας) και στις περιοχές των Ριζίων και του Δίλοφου Φαρσάλων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της οργάνωσης, που εξέτασαν τα περιστατικά, τα δολώματα τοποθετήθηκαν αμέσως μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου (28 Φεβρουαρίου) και η χρήση τους, πιθανώς συνδέεται με την εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων.
Τα δηλητηριασμένα δολώματα χρησιμοποιούνται, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι περιοχές εκπαίδευσης από τις αλεπούδες, ώστε να γίνει ευκολότερη η ανίχνευση και η καταδίωξη των θηρεύσιμων ειδών από τους σκύλους. Οι εκπαιδευτές τους γνωρίζουν ότι είναι καθοριστικό για τη σωστή εκγύμναση των σκύλων, η πρώτη οσμή που θα ανιχνεύσουν να προέρχεται από θηρεύσιμο είδος.
Σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, παράνομη είναι τόσο η χρήση δηλητηρίων όσο και η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων εκτός των καθορισμένων από τα τοπικά δασαρχεία περιοχών (ζώνες εκγύμνασης).
Επιπλέον, η εκγύμνασή τους επιτρέπεται μόνο πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, δηλαδή το καλοκαίρι, καθώς όλες τις άλλες εποχές του χρόνου, και ειδικά την άνοιξη, μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγή των θηλαστικών ζώων, αλλά και των αρπακτικών πουλιών.
Από τη συγκεκριμένη πρακτική πλήττονται και οι κτηνοτρόφοι, καθώς θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων συχνά πέφτουν και οι ποιμενικοί σκύλοι φύλαξης των κοπαδιών.
Τράτσα Μάχη