Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε στη διάθεση της Πολιτείας την "Αλληλεγγύη" για την Αϊτή

Χωρίς φανφάρες, αθόρυβα και άμεσα, 


ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση στην Αϊτή που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας και άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές, έθεσε τη Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος στη διάθεση της Πολιτείας για τη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες.
Ο Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κεντρική διοίκηση της Caritas στην Ιταλία, τη Πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα, τη διεθνή οργάνωση Sant ‘ Egidio, τη Γαλλική Πρεσβεία καθώς και τους Γιατρούς του Κόσμου  για το συντονισμό κοινών δράσεων.

Παγκόσμια περιβαλλοντική απειλή το αμερικανικό δόγμα της απληστίας Η παγκόσμια κουλτούρα της υπερβολής

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει κάθε μέρα προϊόντα μεγαλύτερα σε βάρος από το βάρος του, συντηρώντας μια παγκόσμια κουλτούρα υπερβολής που προκύπτει ως τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη, 

σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα από το Ινστιτούτο Worldwatch. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το δόγμα της κατανάλωσης και της απληστίας μπορεί να εξαφανίσει τα τυχόν οφέλη από την κυβερνητική δράση για την κλιματική αλλαγή ή μια αλλαγή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας.
Ο διευθυντής του προγράμματος Erik Assadourian, επικεφαλής της ομάδας των 35 συμμετεχόντων στην μελέτη, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: «Μέχρις ότου να αναγνωρίσουμε ότι τα περιβαλλοντικά μας προβλήματα, από την κλιματική αλλαγή έως την αποψίλωση των δασών και την εξαφάνιση ειδών, προκαλούνται από τις ζημιογόνες συνήθειές μας, δεν πρόκειται να λύσουμε την οικολογική κρίση που απειλεί να εξαφανίσει τον πολιτισμό μας».
Ο παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει τους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας με ασυνείδητο ρυθμό, λέει το Ινστιτούτο. Την τελευταία δεκαετία, η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 28% στα 30.5 τρισ. δολάρια.
Η κουλτούρα του καταναλωτισμού δεν αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό κυρίως των Αμερικανών αλλά εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα τελευταία 50 χρόνια, η υπερβολή υιοθετήθηκε ως σύμβολο επιτυχίας στις αναπτυσσόμενες χώρες από τη Βραζιλία έως την Κίνα και την Ινδία, λέει η μελέτη. 
Η Κίνα αυτή την εβδομάδα ξεπέρασε τις ΗΠΑ, κερδίζοντας τον τίτλο της κορυφαίας αγοράς αυτοκινήτου του κόσμου ενώ είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών του θερμοκηπίου στην υδρόγειο.
Τέτοιες τάσεις δεν είναι μια φυσική συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης, λέει η αναφορά του Ινστιτούτου, αλλά ένα αποτέλεσμα σκόπιμων δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις για να κερδίσουν καταναλωτές. Προϊόντα όπως τα χάμπουργκερ – τρόφιμο απρόσιτο για τους φτωχούς στις αρχές του 20ου αι. – και το εμφιαλωμένο νερό είναι σήμερα κοινά.
Η μέση δυτική οικογένεια ξοδεύει περισσότερα για το κατοικίδιό της απ’ όσα ξοδεύει ένας άνθρωπος στο Μπαγκλαντές.
Η μελέτη δεν σημειώνει ενθαρρυντικά σημάδια αλλαγής από την κουλτούρα της υψηλής κατανάλωσης. Αναφέρει ότι τα προγράμματα σχολικής διατροφής σημείωσαν μεγαλύτερες προσπάθειες για να ενθάρρυνση μιας πιο υγιούς διατροφικής συνήθειας μεταξύ των παιδιών. Η νεότερη γενιά είναι επίσης πιο συνειδητοποιημένη για τον αντίκτυπο της στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με την ομάδα του κ. Assadourian, πρέπει να γίνει πλήρης αλλαγή στις αξίες και τις συμπεριφορές. Με τους τρέχοντες ρυθμούς κατανάλωσης, ο κόσμος χρειάζεται να σηκώνει 24 αιολικές τουρμπίνες την ώρα, προκειμένου να παράγει αρκετή ενέργεια για να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα. « Είδαμε ορισμένες ενθαρρυντικές προσπάθειες να καταπολεμηθεί η παγκόσμια κλιματική κρίση τα τελευταία χρόνια» λέει ο κ. Assadourian. «Αλλά η δημιουργία πολιτικής και τεχνολογίας αλλάζει ενώ οι κουλτούρες παραμένουν επικεντρωμένες στον καταναλωτισμό και η ανάπτυξη μπορεί να πάει μονάχα μέχρι εκεί. Αν δεν αλλάξουμε την ίδια την κουλτούρα μας θα υπάρξει νέα κρίση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τελικά, ο καταναλωτισμός δεν πρόκειται να είναι βιώσιμος καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 2 δις και καθώς όλο και περισσότερες χώρες ενισχύονται οικονομικά».
Στην εισαγωγή της αναφοράς, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Christopher Flavin, γράφει: «Καθώς ο κόσμος παλεύει για να ανακάμψει από τη σοβαρότερη οικονομική κρίση από το μεγάλο Κραχ, έχουμε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να απομακρυνθούμε από τον καταναλωτισμό. Στο τέλος, το ανθρώπινο ένστικτο για επιβίωση πρέπει να θριαμβεύσει επί την παρότρυνσης για κατανάλωση με κάθε κόστος».
16:02 - Πέμ 14/01/2010 , tvxsteam

«Παθητικό Κάπνισμα και Παιδί»: Εννέα στα 10 παιδιά εκτίθενται καθημερινά στο παθητικό κάπνισμα

Το 90% των μαθητών στην Ελλάδα εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο ίδιο τους το σπίτι, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση με θέμα «Παθητικό Κάπνισμα και Παιδί», η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.
 
Τα προβλήματα από το παθητικό κάπνισμα ξεκινούν από την επίδραση της νικοτίνης στον εγκέφαλο των εμβρύων, τα οποία γεννιούνται εθισμένα στον καπνό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνού καθηγητής κ. Π. Μπεχράκης, και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες του αναπνευστικού συστήματος των παιδιών (άσθμα, βρογχίτιδα, πνευμονίες, μειωμένη αναπνευστική ικανότητα κ.λπ.), ή ακόμα και θανάτους (αύξηση του ποσοστού του συνδρόμου του αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη), όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρίας καθηγητής κ. Α. Κωνσταντόπουλος. 
Τα νεογνά καπνιστριών κινδυνεύουν περισσότερο από το Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου
Οι επιστήμονες παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία από πολλαπλές έρευνες που επιβεβαιώνουν τις απόψεις αυτές. Για παράδειγμα «τα νεογνά των καπνιστριών κινδυνεύουν 2-3 φορές περισσότερο από το Σύνδρομο του Αιφνιδίου Θανάτου των Βρεφών (SIDS), από ότι τα νεογνά των οποίων οι μητέρες δεν καπνίζουν και η πιθανότητα αυτή αυξάνεται 3 φορές στα βρέφη των οποίων οι μητέρες συνεχίζουν να καπνίζουν και μετά την εγκυμοσύνη», ενώ «σε νεογνά που πέθαναν από το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου βρέθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις νικοτίνης στους πνεύμονές τους». Επίσης από τον κ. Κωνσταντόπουλο επισημάνθηκε ότι η βρεφική θνησιμότητα είναι κατά 80% μεγαλύτερη στα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στην εκδήλωση, μίλησε επίσης ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γ. Μόσχος, ο οποίος περιέγραψε το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, τόσο σε διεθνές (σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού), όσο και σε εθνικό επίπεδο (οικογενειακό δίκαιο) και επισήμανε ότι η προστασία της υγείας του παιδιού αποτελεί θεσμοθετημένη υποχρέωση τόσο για τους γονείς όσο και για την Πολιτεία.
«Περιβάλλον χωρίς Καπνό»
Ο Ευρωβουλευτής κ. Θ. Σκυλακάκης παρουσίασε τις νέες θέσεις που υιοθέτησε, με δική του πρωτοβουλία, το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα για τα «Περιβάλλοντα Χωρίς Καπνό» στις 26 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπιστώνει ότι «τα παιδιά δεν δύνανται να συναινέσουν τα ίδια στην έκθεσή τους στον καπνό του περιβάλλοντος που οφείλεται στο κάπνισμα». Επίσης «καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει μελέτη των επιπτώσεων της μακρόχρονης και συστηματικής έκθεσης των παιδιών στο κάπνισμα από δεύτερο (εισπνοή καπνού) και τρίτο χέρι (έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες που εναποτίθενται στο περιβάλλον τους από συστηματικό κάπνισμα στους χώρους αυτούς) σε όλους τους χώρους δραστηριοτήτων τους».
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η έννοια της συναίνεσης των παιδιών στην έκθεσή τους σε καπνό, καθώς και η έννοια του καπνίσματος από τρίτο χέρι εισάγεται στα ευρωπαϊκά κείμενα. 
πηγή...

Ο Ωκεανός σε ένα μπουκάλι!!

Μπορείτε να έχετε έναν ωκεανό στο σπίτι σας, ακόμα κι αν δεν πάτε στην παραλία. Δείτε εδώ πως θα φτιάξετε τον δικό σας μοναδικό ωκεανό σε ένα πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού. Φτιάξτε το και βάλτε το στην πιο όμορφη θέση και φωνάξτε τους φίλους σας να το θαυμάσουν και να σας καμαρώσουν. 



Τι θα χρειαστείτε:
- Άδειο πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού (1,5 - 2 λίτρων), με το καπάκι του
- Καθαρό λάδι για μωρά (baby oil) ή λευκό παραφινέλαιο
περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι

Ο ωκεανός σε μπουκάλι!!

Μπορείτε να έχετε έναν ωκεανό στο σπίτι σας, ακόμα κι αν δεν πάτε στην παραλία. Δείτε εδώ πως θα φτιάξετε τον δικό σας μοναδικό ωκεανό σε ένα πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού. Φτιάξτε το και βάλτε το στην πιο όμορφη θέση και φωνάξτε τους φίλους σας να το θαυμάσουν και να σας καμαρώσουν. 



Τι θα χρειαστείτε:
- Άδειο πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού (1,5 - 2 λίτρων), με το καπάκι του
- Καθαρό λάδι για μωρά (baby oil) ή λευκό παραφινέλαιο
- Νερό
- Χωνί (προαιρετικά)
- Μπλε μπογιά ζαχαροπλαστικής
- Μικρούς αστερίες, κοχύλια και άλλα θαλασσινά μπιχλιμπίδια.
- Μια κουταλιά του γλυκού χρυσόσκονη (κατά προτίμηση ασημόσκονη)
- Άσπρη κόλλα χειροτεχνίας
- Θερμοκόλλα



Τι θα κάνετε:
Πλύνετε και στεγνώστε καλά το πλαστικό μπουκάλι και αφαιρέστε την ετικέτα του.


Γεμίστε το μπουκάλι με νερό της βρύσης μέχρι τη μέση

Προσθέστε λίγη μπλε μπογιά ζαχαροπλαστικής και ανακινήστε το μπουκάλι μέχρι να γίνει μπλε το νερό

Προσθέστε την χρυσόσκονη

Προσθέστε τα κοχύλια και τα άλλα στολιδάκια

Χύστε στο μπουκάλι το λάδι για μωρά ή το παρφινέλαιο, μέχρι να γεμίσει σχεδόν ως επάνω. Αφήστε πολύ λίγο κενό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωνί για καλύτερο αποτέλεσμα)

Βεβαιωθείτε ότι το χείλος το μπουκαλιού και το καπάκι είναι στεγνά και τότε απλώστε άσπρη κόλα χειροτεχνίας γύρω από το χείλος και βιδώστε το καπάκι.

Χρησιμοποιήστε θερμοκόλλα και απλώστε την στην εξωτερική πλευρά από το καπάκι για επιπρόσθετη προστασία από διαρροές.

Γυρίστε το μπουκάλι στο πλάι και απαλά ανακινήστε το για να δημιουργήσετε ένα "κύμα" μέσα στο περιβάλλον του ωκεανού σας!

Χρήσιμες οδηγίες 
Τα κοχύλια και τα άλλα μπιχλιμπίδια που θα χρησιμοποιήσετε προσέξτε να είναι ελαφριά για να μπορούν να επιπλέουν στο νερό.  
Δοκιμάστε τα πρώτα, σε ένα ποτήρι με νερό.
Τέτοια κοχύλια μπορείτε να συλλέξετε από τις παραλίες και τα άλλα στολίδια μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα που πουλάνε μικροπράγματα.

Χρωματίστε τον ωκεανό με ότι χρώμα θέλετε! Το μπλε είναι το κανονικό φυσικά, ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο χρώμα αν σας αρέσει περισσότερο. Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό χρώμα μπογιάς ζαχαροπλαστικής.
Τα μικρά παιδιά θα ξετρελαθούν μ' αυτήν την κατασκευή. Φυσικά η βοήθεια των μεγάλων είναι απαραίτητη για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα.
πηγή...

Κική Δημουλά - Έκστασις (Ποίημα για παιδάκια)


 ...ενώ κλέβω κρυφά
τον χυμένο επάνω του ήλιο.



Το μικρό μου παιδί
σοβαρή αταξία έκανε πάλι.
Στο πεζούλι του σύμπαντος σκαρφάλωσε,
σκούντησε με το χέρι του
το κρεμασμένο στον τοίχο τ' ουρανού
κόκκινο πιάτο,
κι έχυσε όλο το φως επάνω του.

Ο θεός απόρησε
που είδε τον ήλιο
ντυμένο ρούχα παιδικά
να κατεβαίνει τρέχοντας
της φαντασίας μου τη σκάλα
και να 'ρχεται σε μένα.

Κι εγώ κάθομαι τώρα
και μαλώνω αυστηρά
το μικρό μου παιδί
ενώ κλέβω κρυφά
τον χυμένο επάνω του ήλιο.

Από τη συλλογή Ερήμην (1958)