Σελίδες

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Παραμύθια και μουσικές του κόσμου στη Βυτίνα 30 - 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου

Το πρόγραμμα «Παραμύθια και Μουσικές του Κόσμου», το οποίο είναι πλέον τεσσάρων χρόνων, θα πραγματοποιηθεί για ένα μόνον τριήμερο, το τελευταίο όπως πάντα, του Ιουλίου. 
Όσοι έχουν την τύχη να βρεθούν εκεί θα το απολαύσουν σίγουρα!
Αφηγήσεις, εργαστήρια για παιδιά, εκθέσεις, θέατρο σκιών και πολλά άλλα….Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Στη Βυτίνα...
 Στις 30, 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου λοιπόν η Μάνια Μαράτου, η Λίλλυ Λαμπρέλη, η Αγνή Στρουμπούλη, η Ανθή Θάνου με τον Παναγιώτη Κούλελη, η Εύη Γερόκωστα, ο Δημήτρης Προύσαλης και οι Παραμυθοκόρες θα συνεχίσουν την παράδοση με παραμύθια και ιστορίες από όλο τον κόσμο, προσφέροντας σε όλους μας ένα μαγικό τριήμερο, ταξιδεύοντάς μας σε κόσμους μακρινούς… κόσμους παραμυθένιους.
Έχοντας στις αποσκευές μας τη μοναδική ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής, που αναζητά την απελευθέρωση από τη καθημερινότητα και τη μετάβαση στα μονοπάτια της αλήθειας σε τόπους μαγικούς και ονειρεμένους, ξεκινάμε και φέτος με ποιότητα και σεβασμό στον άνθρωπο, το μαγικό ταξίδι μας στις ξεχασμένες ιστορίες του παρελθόντος, στους ρυθμούς του δάσους και στο κελαΐδισμα των πουλιών μέσα από το πρόγραμμα «Παραμύθια και Μουσικές του κόσμου». Γιατί τα παραμύθια –και πάνω απ’ όλα τα μαγικά παραμύθια– είναι απελευθερωτικά.
Σε μια πολύ όμορφη Ελληνική τοποθεσία, στην ορεινή Αρκαδία και συγκεκριμένα στη Βυτίνα, θα πραγματοποιηθεί για λίγες μέρες ένα ιδιαίτερο «φεστιβάλ» με πρωταγωνιστές σύγχρονους παραμυθάδες και συγγραφείς, με μοναδικές ιστορίες πλαισιωμένες από ενδιαφέρουσες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
Όσοι έχουν την τύχη να βρεθούν εκεί θα το απολαύσουν σίγουρα!
Αφηγήσεις, εργαστήρια για παιδιά, εκθέσεις, θέατρο σκιών και πολλά άλλα….
Αναλυτικό «πρόγραμμα για τα παραμύθια και μουσικές του κόσμου»


infokids

ΟΗΕ: Ανθρώπινο δικαίωμα η παροχή καθαρού νερού και αποχέτευσης Water as a Human Right: The Understanding of Water Rights...

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα καλώντας τα κράτη και διεθνείς οργανισμούς για την παροχή οικονομικών πόρων, ανάπτυξη δυνατοτήτων και μεταφορά τεχνολογίας, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες, για κλιμάκωση των προσπαθειών παροχής ασφαλούς, καθαρού, προσβάσιμου και προσιτού πόσιμου νερού και αποχέτευσης για όλους.

General Assembly Adopts Resolution Declaring Access to Clean Water, Sanitation

 

1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα ασθενειών που σχετίζονται με το νερό και την αποχέτευση. Η έλλειψη πρόσβασης σε νερό έχει σκοτώσει ετησίως περισσότερα παιδιά από το AIDS, την ελονοσία και την ιλαρά μαζί.
Στη συνέλευση απευθύνθηκε και παρατηρητής της Παλαιστίνης χαιρετίζοντας την υιοθέτηση του δικαιώματος της πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευσης ως παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ζουν υπό κατοχή. 
Η πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση ήταν ένα βασικό θέμα που αφορά το Ισραηλινό-Παλαιστινιακό ζήτημα. 
Οι συνεχόμενες παραβιάσεις του Ισραήλ που παρεμποδίζουν την πρόσβαση του παλαιστινιακού λαού στο νερό εμποδίζουν την απόλαυση και άλλων δικαιωμάτων, είπε, σημειώνοντας ότι στους Παλαιστίνιους επέτρεπαν την πρόσβαση μόνο στο 10% του δικού τους νερού. Κάλεσε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τη διεθνή υποχρέωσή του να διασφαλίσει την πρόσβαση στο νερό.

Παλαιστίνιος βοσκός δίπλα σε μολυσμένη από λύματα 
κοίτη ποταμού.
25 Μαρτίου 2010 στη λωρίδα της Γάζας. 
Φωτογραφία: Warrick Page
  • Γιατί η Ελλάδα δεν υπερψήφισε;
  • Γιατί η Κύπρος δεν υπερψήφισε; Η λειψυδρία στο νησί δεν τους έχει πείσει για την αναγκαιότητα του νερού;
  • Ως πότε η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέπει να τρέχει από τις βρύσες μας εξασθενές χρώμιο; Ή μήπως είναι και αυτό μέτρο για την μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής και την εισροή ξένων κεφαλαίων ώστε να δημιουργηθούν αντικαρκινικές μονάδες θεραπείας;
πηγή: ΟΗΕ
provoria

Μαθητές διαδήλωσαν στα σκαλιά του Βρετανικού Μουσείου

Πρωτοβουλία μαθητών από τη Σύρο, εμπνευσμένοι από την προσπάθεια «Bring them back» διαδηλώνουν στα σκαλιά του Βρετανικού Μουσείο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδο του Βρετανικού Μουσείου πραγματοποίησαν δεκάδες Έλληνες μαθητές από τη Σύρο. Οι έφηβοι σήκωσαν στα χέρια τους το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών στον Παρθενώνα και ανάρτησαν κάτω από τους πίνακες ένα …αυτοσχέδιο ομαδικό πανό με τη διεύθυνση του http://www.bringthemback.org/ !
H πρωτότυπη ιδέα των μαθητών που πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη βρετανική πρωτεύουσα με το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Εκπαιδευτική Δυναμική» προστίθεται στο μεγάλο διαδραστικό ταξίδι του “Bring them Back” με τα μέλη του.
Πέρα από τις ψήφους στη διεθνή ιστοσελίδα της εκστρατείας μάλιστα, μέρα με τη μέρα η καμπάνια κάνει την εμφάνισή της σε ολοένα και περισσότερες διευθύνσεις του διεθνούς ιστότοπου, ενώ το βίντεο στο youtube με τον κύριο Ελγινιάδη και τα περίφημα κατορθώματά του αποτελεί πηγή έμπνευσης για περαιτέρω δράσεις και πρωτοβουλίες σε περισσότερους από 519.398 επισκέπτες.
Τη σημερινή προσπάθεια των Συριανών μαθητών απαθανάτισαν με το φωτογραφικό τους φακό δεκάδες επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου, αλλά και δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα στο Λονδίνο. Παράλληλα, με τη διεύθυνση του site μάλιστα, το γκρίζο της πόλης φωτίστηκε με τα χρώματα της γαλανόλευκης ελληνικής σημαίας και τα αισιόδοξα χαμόγελα της ελληνικής νεολαίας από το όμορφο Κυκλαδονήσι.
Σημαντικό να πέρνονται τόσο όμορφες πρωτοβουλίες από το τόσο νέους ανθρώπους , πραγματικά η προσπάθεια αυτή αποτέλεσε μια πολύ ομορφη έκπληξη.

πηγη

To ipod κουφαίνει!

Μελέτες δείχνουν πως και 5 λεπτά είναι αρκετά για να προκαλέσουν προβλήματα!

Ειδικοί στο χώρο των αυτιών προειδοποιούν τους κατόχους iPod και άλλων, παρόμοιων συσκευών, πως η αναπαραγωγή μουσικής σε υψηλές εντάσεις από ακουστικά μπορεί να οδηγήσει σε...
...σημαντικά προβλήματα ακοής.


Η ένταση του ήχου
Ένας ήχος ορίζεται ως «δυνατός» όταν ξεπερνά τα 85 ντεσιμπέλ (dB) όπως αυτός που εκπέμπει ένα ξυπνητήρι. Όμως, και οι «εντός ορίων» επαναλαμβανόμενοι ήχοι (65-85 dB) μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ακοή. Από την άλλη, οι ήχοι χαμηλής έντασης (π.χ. από τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές νέας τεχνολογίας) μπορεί να μην απειλούν άμεσα τα αφτιά μας, αλλά όταν είναι επαναλαμβανόμενοι ενδεχομένως να επηρεάσουν τόσο τη σωματική όσο την ψυχική υγεία μας: Ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση (επομένως και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών), δυσχεραίνουν τη διαδικασία της πέψης, προκαλούν διαταραχές στον ύπνο, κούραση, στρες, ενώ παρεμποδίζουν και τη συγκέντρωση. Πολύχρονες έρευνες σε παιδιά έχουν δείξει ότι η ηχητική ρύπανση περιορίζει την ικανότητα μελέτης, μάθησης και επίλυσης προβλημάτων, συντελώντας σε χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις.
Πέντε λεπτά αρκούν για να βλάψουν το ακουστικό τύμπανο, καθώς, όταν είναι στη...  διαπασών,εκπέμπουν  ήχους έντασης 100 dB. Ερευνητές του Παιδικού Νοσοκομείου της Βοστόνης συνιστούν ο ήχος να μην υπερβαίνει το 80% της μέγιστης έντασης της συσκευής για πάνω από μιάμιση ώρα. Αν το παιδί σας ακούει μουσική για περισσότερη ώρα, βεβαιωθείτε ότι η ένταση βρίσκεται διαρκώς ρυθμισμένη στο μισό.


 Τι να κάνετε:
Ενισχύστε τα μπάσα, έτσι θα νομίζετε ότι  ακούτε αρκετά δυνατά τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια. «Κατεβάστε» δωρεάν προγράμματα που μπορούν να μπλοκάρουν την ένταση ήχου στο MP3 ή το iPod του από το site www.prevention.com/links/.
Οι έφηβοι, ενώ γνωρίζουν ότι η δυνατή μουσική μπορεί να κάνει κακό στην ακοή τους, δεν βρίσκουν κανέναν λόγο να μειώσουν την ένταση του ήχου στο iPod τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics. Από τις συζητήσεις, που έγιναν με ομάδες-στόχους σε δύο γυμνάσια της Ολλανδίας, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Ρότερνταμ διαπίστωσαν ότι ενώ γενικά οι έφηβοι γνώριζαν ότι η δυνατή μουσική κάνει κακό στην ακοή, οι περισσότεροι εξ αυτών συνήθως είχαν την ένταση του ήχου στο ανώτερο σημείο και δεν σκόπευαν να την μειώσουν.

Όπως πολλοί έφηβοι, έτσι και οι μαθητές του δείγματος αρνούνταν τον προσωπικό τους κίνδυνο. Οι περισσότεροι γνώριζαν τις γενικές αρνητικές συνέπειες της δυνατής μουσικής, αλλά πίστευαν ότι είχαν προσωπικό χαμηλό κίνδυνο απώλειας της ακοής τους.
Δεδομένου αυτού του συμπεράσματος, οι ερευνητές συστήνουν στους γονείς να ενημερώνουν τα παιδιά και να συζητούν μαζί τους για την σωστή χρήση των συσκευών ήχου και τις πιθανές μακροπρόθεσμες και μη αναστρέψιμες συνέπειες της ακουστικής ικανότητας. Οι γονείς μπορούν επίσης να παρατηρούν για τυχόν ενδείξεις του προβλήματος, όπως όταν το παιδί παραπονιέται για «κουδουνίσματα» στα αφτιά.
Και πάλι με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι ομάδες-στόχοι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στην ακοή των παιδιών οι συσκευές ήχου όπως το iPod και τα MP3. Από τους 73 μαθητές που συμμετείχαν, ελάχιστοι δήλωσαν ότι οι γονείς τους, τους είχαν ενημερώσει για τους κινδύνους από την πολύ δυνατή μουσική.
Ενδεχομένως να είναι αναγκαίο οι κατασκευαστές φορητών συσκευών ήχου να πρέπει να προβούν σε αλλαγές. Πολλοί μαθητές του δείγματος δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν πότε η ένταση του ήχου ήταν πολύ ψηλά.

Ο ήχος άνω των 90dB πιστεύεται ότι είναι επιβαρυντικός για την ακοή, αλλά συνήθως η ένταση πρέπει να ανέβει στα 120 με 140dB για να γίνει επώδυνος. Οι ερευνητές προτείνουν έναν γενικό κανόνα, σύμφωνα με το οποίο οι χρήστες των φορητών συσκευών ήχου να μην αυξάνουν σε άνω του 60% της συνολικής ικανότητας του ήχου όταν χρησιμοποιούν ακουστικά. Σε περίπτωση που ακούνε μουσική από ηχεία χώρου μπορούν να ανεβάζουν την ένταση και στο 70%.

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=2241

Mpalakia

Συμβουλές για οικονομία στη βενζίνη

Σύμφωνα με την ΕΛΠΑ, στην προσπάθεια τόσο για οικονομία στα καύσιμα όσο και για καθαρότερο περιβάλλον συμβάλλουν τα εξής:
- Σωστή πίεση ελαστικών. Οι πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής κάθε οχήματος πρέπει να τηρούνται απόλυτα τόσο για τη σωστή κύλιση του οχήματος και την οδική συμπεριφορά του αλλά και για την οικονομία καυσίμου που μπορεί να φτάσει μέχρι και 3,5%.
- Περιορισμός βάρους: Βγάλτε κάθε περιττό βάρος από το χώρο αποσκευών. Υπολογίζεται ότι στα μεγαλύτερα οχήματα, αύξηση του φορτίου κατά 50 κιλά, αυξάνει την κατανάλωση κατά 2%.
- Εκμετάλλευση της «δύναμης» του κινητήρα. Η λειτουργία του κινητήρα πρέπει να γίνεται στην πιο αποδοτική περιοχή στροφών λειτουργίας του, δηλ. στις στροφές που αποδίδει καλύτερα, στις διαδρομές και εκτός πόλης.
- «Οικολογική οδήγηση» στην πόλη. Επιβραδύνετε ομαλά και προοδευτικά όταν πλησιάζετε σε κίνηση ή κόκκινο φανάρι, σβήνετε του κινητήρα σε μεγάλης διάρκειας «μποτιλιαρίσματα», επιταχύνετε αργά, χρησιμοποιείτε τον κινητήρα-φρένο.
- Εξεύρεση εναλλακτικών διαδρομών. Ακόμη και αν η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε είναι μεγαλύτερη, προκειμένου να αποφεύγουμε την αυξημένη κίνηση και τις επιπτώσεις της, επιλέγουμε κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική διαδρομή.
- Ευγενική, όχι επιθετική και προκλητική οδήγηση
- Άριστη κατάσταση του οχήματος. Με τακτική και προληπτική συντήρηση, ο ρυθμισμένος κινητήρας σημαίνει σωστή καύση με οικονομία καυσίμου μέχρι και 10% αλλά και λιγότερα καυσαέρια.
Σύμφωνα με τους τεχνικούς της Οδικής Βοήθειας της ΕΛΠΑ η σωστή μηχανολογική κατάσταση του αυτοκινήτου σε συνδυασμό με ήρεμη οδήγηση, μπορεί να επιφέρει οικονομία καυσίμου ακόμη και μέχρι και 20%.

Μαγειρική Αγάπης!!

Η Μαγειρική Αγάπης, είναι η κοινωνική δράση μιας ομάδας ανθρώπων που τους συνδέει η αγάπη για τη μαγειρική και η διάθεση για προσφορά προς τους συνανθρώπους τους.

Τα μέλη της ομάδας μαγειρεύουν (όσο συχνά θέλουν και από το δικό τους χώρο), τα φαγητά συγκεντρώνονται και στη συνέχεια διανέμονται σε επιλεγμένα κέντρα σίτισης απόρων, αστέγων και μεταναστών.

“Η Μαρία Αλιπραντή είναι μια ηρωίδα ανάμεσά μας. Είναι η γυναίκα που ίδρυσε τη Μαγειρική Αγάπης για τους άπορους των Αθηνών και πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους εμάς. Διαβάστε το...
... θέμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό People.
...ΠΗΓΗ:Sarotiko

Οι στόχοι της Μαγειρικής Αγάπης αφορούν στην ενδυνάμωση και την ελευθερία μέσω της δράσης τόσο των μελών της ομάδας όσο και των ανθρώπων που στηρίζουμε. 
Η προσφορά που υπερβαίνει τις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες δημιουργεί ένα πλαίσιο αισιοδοξίας και χαράς, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων.
Το φαγητό είναι φροντίδα, είναι ζεστασία για τους ανθρώπους, και περισσότερο από όλα είναι επικοινωνία.

περισσότερες πληροφορίες εδω