Σελίδες

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ρέθυμνο: Το ιατρείο των απόρων και των μεταναστών

Γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε αστέγους, Τσιγγάνους και μετανάστες
Αυξημένη λόγω κρίσης η προσέλευση Ελλήνων

Δείγμα της ευγνωμοσύνης τους προς τους γιατρούς έδειξαν πολλοί από τους κατά καιρούς ασθενείς ή αποθεραπευμένους που έσπευσαν να δηλώσουν, με τη σειρά τους, εθελοντική παρουσία στις οικοδομικές εργασίες που χρειάστηκε να γίνουν στο νέο κτίριο όπου στεγάζεται το ιατρείο. 

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010


Η παθολόγος κυρία Ελένη Ιωαννίδου - στο στιγμιότυπο με μικρή ασθενή της- λέει ότι για το εθελοντικό ιατρείο του Ρεθύμνου προέχει πλέον ο εξοπλισμός καρδιολογικού τμήματος
Στην αίθουσα αναμονής παιδάκια παίζουν με μπαλόνια και παιχνίδια που αναπαριστούν χνουδωτά ζωάκια. 
Πολύχρωμες ζωγραφιές δεσπόζουν στους τοίχους, η ουρά για τον τακτικό εμβολιασμό προχωρεί στο εξεταστήριο ενώ, έξω από αυτό, γονείς φλυαρούν σε διάφορες γλώσσες της οικουμένης, συζητώντας προβλήματα της καθημερινής ζωής.
Είναι μια τυπική εικόνα από το ιατρείο εθελοντών που λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο και στις δωρεάν υπηρεσίες του οποίου έχουν ήδη καταφύγει εκατοντάδες άποροι, άστεγοι, Ρομά, μετανάστες και ανασφάλιστοι, όλοι εκείνοι δηλαδή για τους οποίους οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας κρατούν τις πόρτες τους κλειστές. Η φήμη του εθελοντικού ιατρείου έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κρήτη, με αποτέλεσμα να δέχεται πλέον ασθενείς και χρόνια πάσχοντες από ολόκληρο το νησί. 
Όπως μάλιστα επισημαίνει η εκ των πρωτεργατών του εγχειρήματος, παθολόγος στο νοσοκομείο της πόλης κυρία Ελένη Ιωαννίδου , «στην πλειονότητά τους είναι παιδιά με τις οικογένειές τους. Η έγνοια να έχουν τα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή φροντίδα κινητοποιεί όλους τους γονείς και έχουμε φροντίσει να παρέχουμε πλήρη εμβολιασμό και εξετάσεις στο παιδιατρικό ιατρείο».

Η βασική κλινική εξέταση του προσερχόμενου γίνεται στο ιατρείο, οι περαιτέρω εξετάσεις που πιθανώς όμως απαιτούνται πραγματοποιούνται σε διαγνωστικά κέντρα της πόλης ή στο νοσοκομείο «που παρέχει έναν εργαστηριακό έλεγχο δωρεάν την ημέρα». «Έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα για τριάντα εργαστηριακούς ελέγχους τον μήνα», αναφέρει η κυρία Ιωαννίδου. Στο ιατρείο προσέρχονται μετανάστες από σχεδόν κάθε γωνιά της υφηλίου. Και η κάθε πληθυσμική ομάδα αντιμετωπίζει διαφορετικά τις παροχές Υγείας. «Εκείνοι που κατάγονται από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, Ουκρανοί, Ρώσοι, θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα σε δωρεάν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι Βαλκάνιοι, Αλβανοί, Βούλγαροι αποκτούν και εκδηλώνουν αισθήματα ευγνωμοσύνης, αισθάνονται κατά κάποιον τρόπο υποχρεωμένοι απέναντι στους γιατρούς και στους νοσηλευτές. Οι αραβικής καταγωγής δείχνουν μεγαλύτερη προσήλωση στις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούνται, ενώ πιο απείθαρχοι είναι οι Ρομά». 
Δείγμα της ευγνωμοσύνης τους προς τους γιατρούς έδειξαν πολλοί από τους κατά καιρούς ασθενείς ή αποθεραπευμένους που έσπευσαν να δηλώσουν, με τη σειρά τους, εθελοντική παρουσία στις οικοδομικές εργασίες που χρειάστηκε να γίνουν στο νέο κτίριο όπου στεγάζεται το ιατρείο.

Το εθελοντικό ιατρείο έχει καταξιωθεί και στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, που αυξάνει σταθερά τις δωρεές προς αυτό, κυρίως σε υλικά πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα, και σε χρήματα.

«Στις τελευταίες καρναβαλικές εκδηλώσεις η συμμετοχή των γκρουπ στο “κυνήγι του χαμένου θησαυρού” είχε ως προϋπόθεση την οικονομική ενίσχυσή μας με 1 ευρώ από κάθε μέλος των ομάδων των μεταμφιεσμένων.

Η νομαρχία καλύπτει τα έξοδα σε ηλεκτρικό και ρεύμα στο κτίριο όπου στεγαζόμαστε, ενώ από ανακυκλοφορία προέρχονται τα περισσότερα φάρμακα, όπως και από δωρεές ρεθυμνιωτών πασχόντων που άλλαξαν φαρμακευτική αγωγή».  
Το κόσμημα πλέον του ιατρείου είναι ο καρδιογράφος και οι νέοι υπολογιστές, χορηγία του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. «Είναι το επόμενο βήμα να διαμορφώσουμε και να εξοπλίσουμε ένα όσο το δυνατόν πληρέστερο καρδιολογικό ιατρείο, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα» λέει η κυρία Ιωαννίδου. 
Τα πράγματα όμως δεν είναι, όπως σε όλες τις αίθουσες εξέτασης ή νοσηλείας κάθε ιατρικού κέντρου, πάντα θετικά ή ρόδινα. «Οι χειρότερες στιγμές είναι όταν θα διαγνωστεί κάποιος ασθενής με καρκίνο ή πάθηση η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε καμιά περίπτωση από εμάς με τις πενιχρές δυνάμεις που διαθέτουμε, οδηγώντας μας έτσι σε αδιέξοδο. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να πείσεις, κυρίως τους μετανάστες, ότι το πρόβλημά τους πλέον αντιμετωπίζεται μόνο αν κάνουν το βήμα επιστροφής στην πατρίδα τους, κάτι που είναι εξαιρετικά επισφαλές για τους περισσότερους» καταλήγει η κυρία Ιωαννίδου.

Αυξημένη λόγω κρίσης η προσέλευση Ελλήνων

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου διαπίστωσαν την οξύτητα του προβλήματος να προσέρχονται ανασφάλιστοι ασθενείς ή μετανάστες στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και να μην καλύπτονται οι περιπτώσεις τους από το υπάρχον σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 
Πέρα από τα παιδιά, το ιατρείο παρακολουθεί συστηματικά χρόνια πάσχοντες από διαβήτη, υπέρταση και παθήσεις της καρδιάς. Και ειδικά τους τελευταίους μήνες, έχει αυξηθεί «κατά πολύ», όπως τονίζει η κυρία Ιωαννίδου, η προσέλευση γηγενών, «που για διάφορους λόγους έχουν χάσει την ασφάλισή τους, μειώθηκε το εισόδημά τους, έχασαν τη δουλειά τους ή γενικώς περιήλθαν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση».

Πρότυπο προς μίμηση

Το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως είναι ο πλήρης σύμφωνα με το καταστατικό τίτλος αυτής της προσπάθειας, στελεχώνεται κατά βάση από 50 εθελοντές, ιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, που, όπως και στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, λειτουργούν με βάρδιες. Παράλληλα, έχουν εγγραφεί σε ειδικό κατάλογο, που τηρείται στο αρχείο του ιατρείου, ιατροί ή επαγγελματίες του παραϊατρικού χώρου, όπως φυσικοθεραπευτές, στους οποίους παραπέμπονται ασθενείς για θεραπεία ή περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις, πάντοτε δωρεάν για τους νοσούντες. Στον χώρο του ιατρείου, που στεγάζεται στην οδό Καστρινογιαννάκη 12, λειτουργεί κάθε Δευτέρα απόγευμα το παθολογικό, κάθε Τρίτη πρωί το γυναικολογικό και κάθε Τετάρτη απόγευμα το παιδιατρικό ιατρείο και το οδοντιατρείο. Κάθε Δευτέρα, τις ώρες λειτουργίας του παθολογικού, εξυπηρετεί και το φαρμακείο του ιατρείου, ενώ η χορήγηση φαρμάκων γίνεται πάντοτε έπειτα από συνταγογράφηση και παραπομπή ιατρού. 
Εντός του 2010 το παθολογικό και το παιδιατρικό έχουν δεχτεί ή έχουν παρακολουθήσει περίπου 900 ασθενείς, ενώ στο γυναικολογικό έχουν εξεταστεί τουλάχιστον 200 ασθενείς, εκ των οποίων οι 32 σε εγκυμοσύνη. Το πρότυπό του σχεδιάζουν να ακολουθήσουν και άλλοι ιατροί, εν αρχή από το Ηράκλειο και την Ηγουμενίτσα, που έχουν έρθει σε επικοινωνία με την ομάδα του Ρεθύμνου προκειμένου να λάβουν πληροφορίες και κατευθύνσεις για τη σύσταση ανάλογων εθελοντικών πρωτοβουλιών.

Παιδική κακοποίηση: βασική αιτία για το άσθμα Study: Asthma linked to child abuse

Παιδιά που έχουν υποστεί σωματική βία, έχουν χάσει τους γονείς τους ή έχουν ζήσει μια τραυματική εμπειρία ενδέχεται όταν μεγαλώσουν να υποφέρουν από άσθμα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

«Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί ενώ εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι οι κρίσεις άσθματος συνδέονται με κατάθλιψη, άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές, οι επιστήμονες πάντα πίστευαν ότι τα προβλήματα αυτά προκαλούνταν από το άσθμα και όχι το αντίστροφο», δήλωσε στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters η δρ. Κέιτ Σκοτ.
«Η έρευνα μας αποδεικνύει ότι παράγοντες ψυχολογικής πίεσης, όπως κατάθλιψη και ψυχικά προβλήματα που εμφανίζονται σε μικρή ηλικία, αυξάνουν τον κίνδυνο ασθματικών κρίσεων σε μεγαλύτερη ηλικία», προσέθεσε η γιατρός.
Τα πορίσματα της έρευνας είναι αξιόπιστα καθώς εξετάστηκαν συνολικά 18.000 ενήλικες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία από το 2001 μέχρι το 2004.
Σύμφωνα με τη δρ. Σκοτ και τους συναδέλφους της, οι αντιξοότητες και τα δυσάρεστα περιστατικά που βιώνουν τα παιδιά σε μικρή ηλικία συνεχίζουν να τα ταλαιπωρούν όταν ενηλικιωθούν, προσλαμβάνοντας διάφορες μορφές.
Οι περισσότερες τραυματικές εμπειρίες που επιφέρουν τέτοιου είδους επιπτώσεις έχουν να κάνουν με σεξουαλική κακοποίηση, διαζύγιο γονέων, ψυχικές διαταραχές γονέα, απώλεια αγαπημένου προσώπου, σωματική βία, περιφρόνηση, ενδοοικογενειακή βία, οικονομικά προβλήματα, χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ στην οικογένεια κλπ.

BOSTON, Sept. 1 (UPI) -- Researchers at the Brigham and Women's Hospital in Boston say they have found a potential cause-and-effect link between asthma sufferers and child abuse.
By studying the health and life histories of children in Puerto Rico, the researchers said they found children who suffered some form of physical or sexual abuse had a higher chance of developing the chronic condition, The Boston Globe reported Monday.
The study found that among the nearly 1,200 children questioned, 20 percent of those who admitted past abuse suffered from asthma. That figure was nearly double the findings among non-abused respondents, who had an 11.5 percent asthma rate.
Former American Thoracic Society President Dr. John Heffner told the Globe the study's findings made sense given the stressful nature of such traumatic childhood events.
"It certainly seems biologically plausible, particularly considering that it's hard to think of any more stressful circumstance for a child than physical or sexual abuse, especially when that abuse comes from within the family," Heffner said.

Δε θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας η ταινία με τον βιασμό του μωρού «A Serbian Film» (Srpski film)

«Μια σερβική ταινία»
«A Serbian Film» (Srpski film)

 
Η ταινία προκάλεσε αντιδράσεις στο ελληνικό κοινό καθώς περιλαμβάνεται μια σκηνή τεσσάρων λεπτών στην οποία δείχνει το βιασμό ενός βρέφους. 
Μάλιστα, είχε προγραμματιστεί να προβληθεί και στο Φεστιβάλ FrightFest του Λονδίνου  ωστόσο αυτό δε συνέβη καθώς το Βρετανικό Συμβούλιο Κινηματογραφικής Δεοντολογίας (BBFC) έκοψε την επίμαχη σκηνή και το Φεστιβάλ το θεώρησε ως λογοκρισία.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η εφημερίδα Espresso αναφέρει πως αρχικά υπήρχε η πληροφορία πως η ταινία δε θα προβληθεί ύστερα από απόφαση του Σέρβου σκηνοθέτη για να μην υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις αλλά στη συνέχεια μαθεύτηκε πως τελικά παρενέβη ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ζήτησε να μην προβληθεί το φιλμ στις ελληνικές αίθουσες.  
πηγή

Βίαζαν γυναίκες και βρέφη κάτω από τη µύτη των κυανοκράνων What Did UN Peacekeepers Know About the Mass Rape in DRC?

Φρικαλεότητες από αντάρτες στο Ανατολικό Κονγκό

Η αποστολή του ΟΗΕ δέχθηκε σκληρή κριτική επειδή δεν µπόρεσε να προστατεύσει τον τοπικό πληθυσµό, δεδοµένου µάλιστα πως οι βιασµοί διαπράχθηκαν σε απόσταση µόλις 30 χιλιοµέτρων από τη βάση του ΟΗΕ.

What Did UN Peacekeepers Know About the Mass Rape in DRC?

Δεν χαρακτηρίστηκε τυχαία «πρωτεύουσα των βιασµών» από την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ. Κατά την πρόσφατη επίθεση ανταρτών στη Λαϊκή Δηµοκρατία του Κονγκό, 240 γυναίκες, κορίτσια και µωρά βιάστηκαν µαζικά, µπροστά στα έντροµα µάτια των συγγενών τους. 
 

Οι αντάρτες των επαναστατικών δυνάµεων Μάι Μάι και των Δηµοκρατικών Δυνάµεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντας είχαν καταλάβει την πόλη Λουβούνγκι του Κονγκό από τις 30 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου. Επί τέσσερις ηµέρες κατέστρεφαν, λεηλατούσαν και βίαζαν: «Πολλές γυναίκες είπαν πως τις βίασαν µέσα στα σπίτια τους, µπροστά στα παιδιά και τους συζύγους τους. Πολλές είπαν πως βιάστηκαν επανειληµµένως από τρεις έως έξι άνδρες», δήλωσε ο Γουίλ Κρέιγκιν, µέλος διεθνούς οργάνωσης αρωγής. «Αλλες, τις έσυραν και τις βίασαν στο γειτονικό δάσος». Ακόµα και µωρά βιάστηκαν, ηλικίας ενός µηνός και πάνω... 
  Αξιωµατούχοι του ΟΗΕ υποστηρίζουν πως ενηµερώθηκαν για πρώτη φορά για τους βιασµούς στις 12 Αυγούστου. Σε µία αναφορά όµως του Γραφείου Συντονισµού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, µε ηµεροµηνία 10 Αυγούστου, γίνεται λόγος για βιασµούς τουλάχιστον 25 γυναικών. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος απολογισµός µιλούσε για 150 θύµατα.
«Η Αποστολή για τη Σταθεροποίηση στη Λαϊκή Δηµοκρατία του Κονγκό (Μonusco) έλαβε νέες αναφορές για βιασµούς στο Ανατολικό Κονγκό», ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος των Ηνωµένων Εθνών Φαρχάν Χακ. Ο αριθµός των επιβεβαιωµένων θυµάτων είναι πολύ µεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιµήσεις: 240.
Η αποστολή του ΟΗΕ δέχθηκε σκληρή κριτική επειδή δεν µπόρεσε να προστατεύσει τον τοπικό πληθυσµό, δεδοµένου µάλιστα πως οι βιασµοί διαπράχθηκαν σε απόσταση µόλις 30 χιλιοµέτρων από τη βάση του ΟΗΕ. 
  Ωστόσο, η Μonusco υποστηρίζει ότι ενηµερώθηκε για τους βιασµούς τουλάχιστον µία εβδοµάδα µετά την αποµάκρυνση των ανταρτών. Και πιθανολογεί πως η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι οι κάτοικοι φοβόντουσαν για αντίποινα των ανταρτών ή αισθάνονταν ντροπή για τους βιασµούς. Προκειµένου µάλιστα να αισθάνονται πιο ασφαλείς, η Μonusco υποστηρίζει πως πύκνωσε τις περιπολίες στην περιοχή.

Οι αντάρτες χρησιµοποιούν συστηµατικά τον βιασµό προκειµένου να ταπεινώσουν τις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Στο Ανατολικό Κονγκό, καταγγέλθηκαν πέρσι περισσότεροι από 8.300 βιασµοί – και εκτιµάται ότι ο αριθµός αυτός είναι µόλις ένα κλάσµα του πραγµατικού. Η τελευταία επίθεση στο Κονγκό υπήρξε µεγάλο πλήγµα για τον ΟΗΕ, ο οποίος διατηρεί στη συγκεκριµένη περιοχή τη µεγαλύτερη ειρηνευτική δύναµη – 20.000 άνδρες.

Έκοψε το τσιγάρο ο καπνιστής-μπέμπης

2χρονος καπνιστής!!
Two-Year-Old Baby Smokes Cigarettes Like A Chimney

Το αγοράκι των 2 ετών στην Ινδονησία που προκάλεσε παγκοσμίως την προσοχή του κόσμου επειδή κάπνιζε 40 τσιγάρα ημερησίως κατάφερε να κόψει την κακή του συνήθεια έπειτα από θεραπεία ενός μήνα, ανακοίνωσε σήμερα υπηρεσία προστασίας των παιδιών.

Οι εικόνες του μικρού 'Αρντι Ρίζαλ την ώρα που κάπνιζε είχαν κάνει το γύρο των τηλεοπτικών δικτύων σε όλον τον κόσμο.

«Σταμάτησε να καπνίζει και δεν ζητάει πια τσιγάρα», δήλωσε ο ʼΑριστ Μερντέκα Σιράιτ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας των Παιδιών.


Το πολύ κάπνισμα δείχνει να έχει προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου του αγοριού, το οποίο είχε αρχίσει το κάπνισμα σε ηλικία 18 μηνών, και μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του σε μεγαλύτερη ηλικία, προσέθεσε ο Σιράιτ. «Χρειάζεται να βρίσκεται σε περιβάλλον στο οποίο δεν καπνίζουν ώστε να μην ξαναρχίσει το κάπνισμα», σημείωσε.

Η υπηρεσία αυτή ανέλαβε υπό την προστασία της τον μικρό Άρντι τον Ιούνιο, μετά την προβολή των βίντεο που τον έδειχναν να καπνίζει στο Ίντερνετ.
Σχεδόν το ένα τρίτο των 230 εκατομμυρίων κατοίκων της Ινδονησίας και μεγαλύτερο ποσοστό από το 60% του ανδρικού πληθυσμού της χώρας καπνίζει, σύμφωνα με το Δημογραφικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της χώρας.