Σελίδες

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Τάδε έφη... Νίτσε για την Ελλάδα

«Αποδεδειγμένα, σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός, προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.

«Οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι
κάθε επερχόμενου πολιτισμού...»
Η προσπάθεια αυτή, είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν (οι δυτικοευρωπαίοι) δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή, στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνόταν, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
Έτσι ξανά και ξανά, μια οργή ποτισμένη με μίσος, ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά (για κάθε εποχή), ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του.
Μα ποιοι, επιτέλους, είναι αυτοί των οποίων η ιστορική αίγλη υπήρξε τόσο εφήμερη, οι θεσμοί τους τόσο περιορισμένοι, τα ήθη τους αμφίβολα έως απαράδεκτα, και οι οποίοι απαιτούν μια εξαίρετη θέση ανάμεσα στα έθνη, μια θέση πάνω από το πλήθος.
Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους, δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα, να απαλλαγούμε απ’ αυτούς.
Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους, έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες.
Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι, οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα, όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών, είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους (Έλληνες), οι οποίοι τελικά αθλούνται, οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα»!!!

Να την χέσω τέτοια λευτεριά, όπου θα κάμω εγώ εσένα πασιά!

Τάδε έφη, μεταξύ άλλων ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματα του. 
Αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου του Κώστα Ζουράρη που σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε. 
Διαβάζεται μονορούφι!

Σύμφωνα με τον συγγραφέα ο Σεφέρης απ' τον θαυμασμό του για το Ύφος Μακρυγιάννη της Ακροπόλεως, του Κερατσινίου, των Μύλων και των λόγων, διαπιστώνει, πώς μετά τους αρχαίους δεν ξαναφάνηκε άλλος συγγραφέας σαν τον Μακρυγιάννη.

Τα ίδια λέει και ο Ελύτης. Μετά τον Όμηρο της Ιλιάδας (και δευτερογενώς της Οδύσσειας), τους τέσσερις Τραγικούς (Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Θουκυδίδη - σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγει ο Ζουράρις τον Θουκυδίδη) και τον Πλάτωνα δεν υπήρξε άλλος.

Σελίδα 22 του βιβλίου:

δού ένα από τα πιστοποιητικά που έδινε ο Αρχηγός Μακρυγιάννης στα βασανισμένα του παλληκάρια, όταν έψαχναν αυτά χρόνια μετά την αθλοφορία τους, μια ισχνή βοήθεια του Ελληνικού Κράτους, του εντελώς δικού τους δημιουργήματος για να καλύψουν κάπως τα πληγιασμένα τους κορμιά. 
Ο συναγωνιστής του Μακρυγιάννη λέγεται Ακρίβιος Στεργίου:

φανερόνο οτι ο ακριβος στεργιο μακεδονας ειταν εις την οδηγιαν το γιανι βελετζα αγονιστι παντο με πατριωτισμο κε πουλι γενεοτιτα κε καταξοχι εις νιοκαστρον οταν εβγεναμεν εξο αννατιον τον οχτρον ις τα χαρακοματα τους ειταν κι αυτος ενας απου τος πουλα γενεος κι αγαθος αγονιστας κι οταν ει τορκει ορμισαν αννατιον του καστρο κι εβικαμεν κε τος αντιπουλεμισαμεν κε τος πισουδρομισαμεν εδιξε ο ειδιος απιρι γεγεοτιτα κε πιλιγοθι εις το στομα το κι εις τα δυον του πουδιαρια κε κειντινεψαμεν να τον σουσουμεν απου τος τορκος ος καλος γνοριζο αυτον τον αγονιστι μ ολι μο τιν εκαριστισιν κατα την ζιτισιν του το δινο το παρον μο να το χρισιμεψι οθεν του αννικει
1841 νοεβριου 7 αθινα
πατριοτις
μακριγιανις
'


Ο Μακρυγιάννης, ένας αγράμματος αγωνιστής που έδωσε και την ψυχή του για την ελευθερία της πατρίδας του και που είδε τους πολιτικούς και τους ισχυρούς της εποχής του να προδίδουν για μία ακόμη φορά την Ελλάδα. Κάτι που από το 1833 μέχρι σήμερα εξακολουθούν να κάνουν ανελλιπώς...

'Να την χέσω τέτοια λευτεριά, όπου θα κάμω εγώ εσένα πασιά!'

«H ΔΙΑΔΡΟΜΗ» μας

«Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ»


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ “Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ”
ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ. Τ.Θ.50969 Τ.Κ.14203 FAX 210-3846941. ΑΡΙΘΜ. ΕΓΚΡ. ΚΑΤ/ΚΟΥ 7997/08 ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ. ΑΡΙΘΜ. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ 298/09
 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ (ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ):
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
 

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ…. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΛΑ…
Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ “ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ”, ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ, ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ, ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΑΡΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ…                             
ΕΧΟΥΜΕ ΟΝΕΙΡΑ…..
ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑμεΑ.
 

ΣΚΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΕΙΣ, ΕΚΔΡΟΜΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ, ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΕΣ ΣΥΝΕΥΡΕΣΕΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.


Κινδυνεύουν με λουκέτο οι μισές από τις 28 παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες της χώρας

Με κλείσιμο κινδυνεύουν οι μισές από τις 28 παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες οι οποίες βρίσκονται σε πόλεις και χωριά της χώρας, λόγω μη χρηματοδότησής τους από το υπουργείο Παιδείας.
Το Ερευνητικό Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
διαθέτει 43.000 τίτλους βιβλίων...
Οι Βιβλιοθήκες και το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο του 2010, όταν οι εργαζόμενοι μετά από τέσσερις μήνες μη καταβολής των μισθών τους έκαναν επίσχεση εργασίας. 
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών Στάθης Ποταμίτης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου του Οργανισμού σήμερα το μεσημέρι, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση, λέγοντας ότι αν δεν βρεθούν άμεσα 800.000 ευρώ - αφού οι ανελαστικές δαπάνες του Οργανισμού είναι 1 εκατ. ευρώ - αναγκαστικά θα κλείσουν οι μισές βιβλιοθήκες και θα απολυθούν οι μισοί από τους 38 εργαζομένους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Βιβλιοθήκες λειτουργούν σε απομονωμένες ή υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Ημαθία, η Σάμος, τα Ιωάννινα, η Σύρος τα Κύθηρα, οι Σέρρες, ο Έβρος, η Ξάνθη κλπ, εξυπηρετώντας κατά μέσο όρο 2.400 παιδιά την ημέρα και δανείζοντας 700 περίπου βιβλία ημερησίως. 
Το Ερευνητικό Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου διαθέτει 43.000 τίτλους βιβλίων και πλουσιότατη συλλογή παλαιών εκδόσεων και ταυτόχρονα λειτουργεί υποστηρικτικά προς τις κατά τόπους βιβλιοθήκες, με την παραγωγή και αποστολή σε αυτές ειδικών παιδαγωγικών προγραμμάτων δράσης.

Ο Οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1993, χρηματοδοτείται από το Δημόσιο και σε μικρότερο βαθμό από ιδιώτες χορηγούς. 
Με τα σημερινά δεδομένα, ο Οργανισμός έχει ανελαστικές δαπάνες ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου, ενώ οι ιδιωτικές χορηγίες καλύπτουν ποσό περίπου 200.000 Ευρώ. Μέχρι το 2008, παρά την ύπαρξη δυσκολιών και καθυστερήσεων, το δημόσιο κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες, έκτοτε όμως η δημόσια χρηματοδότηση έχει καταρρεύσει και φέτος εκταμιεύτηκαν μόλις 245.000 Ευρώ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Στάθης Ποταμίτης είπε ότι η μόνη λύση είναι η διατήρηση του Ερευνητικού Κέντρου και των μισών βιβλιοθηκών και παράλληλα να γίνει προσπάθεια να μεταφερθούν οι υπόλοιπες στους Δήμους, οι οποίοι και να αναλάβουν το λειτουργικό κόστος τους. «Αφού το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανταποκριθεί στα αγωνιώδη αιτήματά μας και άρα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το έργο του Οργανισμού και των βιβλιοθηκών οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις τοπικές κοινωνίες με αγάπη και εκτίμηση, ενώ είναι ταυτόχρονα γνωστή η ανάγκη των νέων και των παιδιών για πρόσβαση σε βιβλία, είναι η μόνη λύση» τόνισε ο κ. Ποταμίτης.
..................