Σελίδες

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Έγκλημα «κάτω από την Ακρόπολη»

Θα μπορούσε να ήταν αστυνομικό μυθιστόρημα, αν ο τόπος του εγκλήματος δεν ήταν μια αθηναϊκή πλατεία, απ’ αυτές όπου πωλούνται «πάσης φύσεως ανθρώπινα υλικά», αν το θύμα δεν ήταν ένα αφγανάκι, μόλις τριάμισι χρόνων, αν οι γονείς του δεν ήταν ξεσπιτωμένοι αφγανοί πρόσφυγες.
Της Μαριάννας Τζιαντζή από το Πριν, 17/8/2010


Είδηση είναι το σκυλάκι του Κωστέτσου που μελαγχολεί, 
είδηση είναι το διαζύγιο της Μενεγάκη και του Λάτσιου, 
είδηση είναι τα ψάρια που τρώει το πρωθυπουργικό ζεύγος στην Πάρο,  
όχι όμως ένα αγοράκι, μισόγυμνο και ματωμένο, μια αυγουστιάτικη νύχτα «κάτω από την Ακρόπολη».

Βιασμός Ψυχής και Σώματος 4χρονου αγοριού
Τα παιδάκια των άστεγων μεταναστών, που δεν έχουν χαρτιά, είναι έρμαια στις ορέξεις ανώμαλων παιδεραστών.

Αν ο βιασμός και η κακοποίηση δεν συνέβαιναν σε μια βρώμικη πλατεία της Αθήνας, αν το παιδάκι δεν ήταν αφγανάκι αλλά ελληνόπουλο, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Μάλιστα, όσο πιο πλούσιο το παιδάκι, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν και η αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας.


Τα βάσανα της προσφυγιάς δεν πουλάνε στην πιάτσα της ενημέρωσης. Μόνο όταν μια φουρνιά πνιγμένων στον Έβρο ή στο Αιγαίο ξεπερνά τους δέκα, εμφανίζεται μια σύντομη αναφορά στις εφημερίδες και, πολύ σπάνια, στην τηλεόραση.
Mια είδηση κολοβή, που μοιάζει σχεδόν με μη είδηση, αφού δεν αναφέρονται το όνομα της πλατείας, το όνομα των γονιών, η ημερομηνία που διαπράχτηκε το έγκλημα- όμως μια είδηση πιο ανατριχιαστικά αληθινή από αυτές για τις οποίες υπάρχουν πλήρη στοιχεία. (Βιασμός Ψυχής και Σώματος 4χρονου αγοριού)

Τέλη Ιουλίου, εκκενώνεται ένα κτίριο όπου έμεναν πάμπτωχοι Αφγανοί και η οικογένεια καταφεύγει σε μια πλατεία. 
Μια νύχτα οι γονείς ξυπνούν από τις φωνές και τα κλάμματα του αγοριού. Το παιδί είναι αιμόφυρτο, τα ρούχα του σχισμένα. Δεν μπορεί να περιγράψει τι του έχει συμβεί, θυμάται μόνο ότι ένας κύριος τον πήγε σε ένα θάμνο. Σύμφωνα με την περιγραφή του μεγαλύτερου αδελφού του, ο κύριος φορούσε Σταυρό, ήταν εύσωμος και μιλούσε ελληνικά. 
(Αυτός ο διεστραμμένος, και όσοι σαν αυτόν ατιμάζουν το Σταυρό κρεμώντας Τον στο λαιμό τους για κόσμημα, καλά θα κάνουν να τον βγάλουν, γιατί θα γίνει η θηλιά που θα τους πνίξει)
Δεν ξέρω αν έχει ποτέ τιμωρηθεί κάποιος από τους συμπατριώτες μας που αγοράζουν νεαρή αφρικανική, βαλκανική ή ασιατική σάρκα, κοριτσίστικη ή αγορίστικη. Ο κύριος με το σταυρό θέλησε να απολαύσει παιδάκι του γάλακτος και χωρίς να πληρώσει, δηλαδή παραβίασε τον άγραφο νόμο της αγοράς και, επιπλέον, η επιδρομή του άφησε ανεξίτηλα ίχνη στο σώμα του παιδιού.
Αν ο βιασμός και η κακοποίηση δεν συνέβαιναν σε μια βρώμικη πλατεία της Αθήνας, αν το παιδάκι δεν ήταν αφγανάκι αλλά ελληνόπουλο, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Μάλιστα, όσο πιο πλούσιο το παιδάκι, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν και η αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας.
Είδηση είναι το σκυλάκι του Κωστέτσου που μελαγχολεί, είδηση είναι το διαζύγιο της Μενεγάκη και του Λάτσιου, είδηση είναι τα ψάρια που τρώει το πρωθυπουργικό ζεύγος στην Πάρο, όχι όμως ένα αγοράκι, μισόγυμνο και ματωμένο, μια αυγουστιάτικη νύχτα «κάτω από την Ακρόπολη»

Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ζητά ο πρωθυπουργός Μάικ Ραν στην Αυστραλία.

Πρωθυπουργός Νότιας Αυστραλίας:
«Η Μακεδονία είναι τόσο ελληνική όσο και η Ακρόπολη»
«κανείς δεν δικαιούται να κλέβει την ιστορία και τον πολιτισμό ενός άλλου έθνους»       

mike_rann1
Mike Rann, o Πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Τελευταία Νέα                   
Ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Μάικ Ραν, κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συμπεριλάβει την ελληνική γλώσσα στο εθνικό πρόγραμμα διδασκαλίας γλωσσών.

Ο κ. Ραν έγραψε σχετική επιστολή στο νέο υπουργό Παιδείας, Σάϊμον Κριν, στην οποία του αναλύει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική γλώσσα πρέπει να είναι μεταξύ των γλωσσών που θα διδάσκονται στα αυστραλιανά σχολεία.

«Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας πιστεύει ακράδαντα πως η ελληνική γλώσσα θα πρέπει να διδάσκεται στα δημόσια σχολεία μας. Η πολιτεία μου έχει μια μεγάλη ελληνική κοινότητα και γι' αυτό είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι», αναφέρει ο κ. Ραν.
Στη Νότια Αυστραλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της πολιτειακής κυβέρνησης, την ελληνική γλώσσα διδάσκονται 4.500 μαθητές σε 36 σχολεία.

Τετράχρονος πνίγηκε σε πισίνα

Προσέχετε τώρα το καλοκαίρι,
Προσέχετε !!
Τετράχρονος πνίγηκε σε πισίνα

Σε τραγωδία μετατράπηκαν οι καλοκαιρινές διακοπές ενός ζευγαριού από την Ολλανδία, καθώς χθες το πρωί το τετράχρονο αγοράκι τους πνίγηκε στην πισίνα ξενοδοχείου όπου διέμεναν στην περιοχή Ψαλίδι της Κω.

Το άτυχο παιδάκι στις 11 η ώρα το πρωί έπαιζε μαζί με τα δυο μεγαλύτερα αδέλφια του γύρω από την πισίνα. Ξαφνικά ξέφυγε της προσοχής τους και, άγνωστο πώς, έπεσε μέσα στο νερό. Αμέσως τα αδέλφια του αλλά και άλλοι ένοικοι του ξενοδοχείου έτρεξαν στην πισίνα προκειμένου να τον βοηθήσουν.

Στο ξενοδοχείο σήμανε συναγερμός και αμέσως έσπευσαν ασθενοφόρο και άνδρες της αστυνομίας. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως χάθηκε τόσο άδικα το μικρό. Το τετράχρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κω όπου οι γιατροί διαπίστωσαν απλά τον θάνατό του.

Ισραήλ: φωτογραφίες στρατιωτίνας με δεμένους παλαιστίνιους Israeli woman soldier denies Facebook photos wrongdoing

Οι φωτογραφίες μίας ισραηλινής στρατιωτίνας, η οποία πόζαρε χαμογελαστή δίπλα σε παλαιστινίους κρατουμένους που είχαν δεμένα τα χέρια και καλυμμένα τα μάτια, προκαλούν αγανάκτηση στο Ισραήλ έπειτα από την προβολή τους σήμερα στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης. 

«Ο στρατός, η καλλίτερη περίοδος της ζωής μου».
Η συμπεριφορά της οπλίτου, «αντανακλά τη στάση που έχει επικρατήσει για την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων ως αντικειμένων και όχι ως ανθρώπινων όντων».
Η νεαρή γυναίκα, ονόματι Εντέν Αμπαργκίλ, δημοσίευσε στην κοινωνική ιστοσελίδα Facebook τις φωτογραφίες της με τους κρατουμένους που ήταν επιφορτισμένη να φυλάει, και τις μετέδωσε σε εκπομπή της και η κρατική τηλεόραση. 

Israeli woman soldier denies Facebook photos wrongdoing

The pictures were later removed from public view on Ms Aberjil's profile
 Σε ανακοινωθέν του, ο ισραηλινός στρατός καταδικάζει «την επονείδιστη συμπεριφορά της οπλίτου», τονίζοντας πως αυτή έχει περαιώσει την στρατιωτική της θητεία από πέρυσι.
Οι φωτογραφίες της στρατιωτίνας στο Facebook τιτλοφορούνται «Ο στρατός, η καλλίτερη περίοδος της ζωής μου».
Ο διευθυντής της ισραηλινής επιτροπής κατά των βασανιστηρίων Γισάι Μενουχίμ καυτηρίασε σε ανακοινωθέν του τη συμπεριφορά της οπλίτου, τονίζοντας πως «αντανακλά τη στάση που έχει επικρατήσει για την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων ως αντικειμένων και όχι ως ανθρώπινων όντων». 

Ο µεγάλος των Ροµά διωγµός Expulsions of Roma Get Public Nod in Sarkozy’s France


Μνήµες της Γκεστάπο ξυπνά ακόµα και σε βουλευτές του κόµµατός του ο Νικολά Σαρκοζί, µε το µαζικό ξήλωµα παράνοµων καταυλισµών Ροµά και την απέλασή τους προς Ρουµανία και Βουλγαρία που αρχίζει αύριο. 
Δύο χρόνια πριν από τις εκλογές, ο γάλλος πρόεδρος (ξανα)βγάζει το χαρτί του «σούπερ µπάτσου», απευθυνόµενος στα δεξιότερα ένστικτα των ψηφοφόρων. 
 Ήταν ένας τρόπος να αποσπάσει την κοινή γνώµη από την υψηλή ανεργία, την αντιλαϊκή µεταρρύθµιση του ασφαλιστικού και την υπόθεση (ή σκάνδαλο ή σαπουνόπερα) Μπετανκούρ.

Expulsions of Roma Get Public Nod in Sarkozy’s France
French government told to end discrimination against Roma people

Ο Σαρκοζί προσπαθεί να σώσει τη δηµοτικότητά του µε απελάσεις 15.000 Τσιγγάνων.
Η κριτική είναι έντονη και φτάνει από κάθε γωνιά της αντιπολίτευσης. Κάποιες δηµοσκοπήσεις όµως δείχνουν πως οι Γάλλοι προσυπογράφουν τον πόλεµο που κήρυξε (εκ νέου) ο Νικολά Σαρκοζί στην εγκληµατικότητα και την παράνοµη µετανάστευση.  
Σύµφωνα µε σφυγµοµέτρηση της «Figaro», για παράδειγµα, το 79% των Γάλλων συµφωνεί µε τη διάλυση των παράνοµων καταυλισµών Ροµά και την απέλασή τους, ενώ ποσοστό µεγαλύτερο του 80% συµφωνεί µε τα σχέδια του «Σουπέρ Σαρκό» να αφαιρείται η γαλλική υπηκοότητα από «ανθρώπους ξένης καταγωγής» εφόσον απειλούν τη ζωή αστυνοµικών, επιµένουν στην πολυγαµία ή προχωρούν σε κλειτοριδεκτοµή. Όπως επισηµαίνουν οι «Τimes», η δηµοτικότητα Σαρκοζί, που κόντευε να σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ, έκανε στροφή προς τα επάνω για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Ακόµα και δεξιοί βουλευτές, εντούτοις, αντιδρούν: ο Ζαν-Πιερ Γκραν, για παράδειγµα, αποκάλεσε τις επιδροµές της αστυνοµίας σε παράνοµους καταυλισµούς Ροµά «επαίσχυντες», τις χαρακτήρισε µάλιστα ως rafles, όρος µε τον οποίο περιγράφονταν οι µαζικές συλλήψεις Εβραίων στη Γαλλία του Β'’ Παγκοσµίου Πολέµου. «Αντίθετα µε τις ανοησίες, τους αναχρονισµούς και τους παραλογισµούς που λέγονται, η Γαλλία δεν κάνει επίθεση στους Ροµά» είπε χθες βγαίνοντας στην αντεπίθεση ο υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν. «Θα ήθελα πραγµατικά να µη χρησιµοποιούνται λέξεις που παραπέµπουν στις θηριωδίες του Β'’ Παγκοσµίου Πολέµου. Ανθρωποι προσάγονται, πιστοποιείται η ταυτότητά τους, τους προτείνονται χρήµατα ώστε να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους: θα ήθελα πολύ να µου εξηγήσει κάποιος τι σχέση έχουν αυτά µε τις rafles του Β'’ Παγκοσµίου Πολέµου».

Ήδη 51 παράνοµοι καταυλισµοί Ροµά έχουν ήδη ξηλωθεί και περίπου 700 κάτοικοί τους θα «συνοδευτούν» πίσω στην πατρίδα τους, τη Ρουµανία ή τη Βουλγαρία, µέχρι τέλος του µήνα.

Η ιστορία άρχισε τον Ιούλιο, έπειτα από µια πρόσκαιρη ανάφλεξη σε υποβαθµισµένο προάστιο της Γκρενόµπλ, και την επίθεση 400 Ροµά σε έναν αστυνοµικό σταθµό. Τέλη του µηνός, ο Σαρκοζί κήρυξε για πολλοστή φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια τον πόλεµο στην εγκληµατικότητα και την παράνοµη µετανάστευση. Στόχευσε λοιπόν τους 15.000 Ροµά που έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία από τη Ρουµανία και τη Βουλγαρία – στη χώρα ζουν ακόµα 350.000

Τσιγγάνοι, αλλά αυτοί είναι γάλλοι πολίτες – δίνοντας στην αστυνοµία τρεις µήνες καιρό για να ξηλώσει 300 παράνοµους καταυλισµούς και προσφέροντας κίνητρο 300 ευρώ στους κατοίκους τους ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
τα Νέα

Τα τρομερά δίχρονα Tips for the terrible twos

Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την έκφραση "terrible twos" για να περιγράψουν το δεύτερο χρόνο της ζωής του παιδιού. Αυτή η "τρομερή ηλικία των δύο" είναι η ηλικία της συστηματικής εξερεύνησης και των μεγάλων προκλήσεων, των αντιφάσεων και των αντιθέσεων. 

Το παιδάκι σας μεγαλώνει. Δεν είναι πια το μωρό που αισθάνεται αναπόσπαστο κομμάτι της μανούλας του. Δεν είναι όμως ακόμη και παιδί που καταλαβαίνει τι του λέτε και έχει ευθύνη των πράξεών του. 
Κάπου στο μεταίχμιο μωρού και παιδιού προσπαθεί με κάθε τρόπο να διακηρύξει την ανεξαρτησία του και χρησιμοποιεί συχνά εκφράσεις όπως "Μόνο μου", "   Όχι", "  "Ασε με".  Αρπάζει το κουτάλι για να φάει μόνο του, αλλά συνήθως δεν τα καταφέρνει τόσο καλά και απογοητεύεται. 

First, it is important to understand the nature of two-year-old development. The fact that your daughter is resisting you is a sign that she feels secure enough in her relationship with you to test it. Her job is to see what kind of independence she is capable of at this time.  more...
Κρέμεται λοιπόν πάνω σας, σηκώνει τα χεράκια για να το πάρετε αγκαλιά και απαιτεί με ανοιχτό στόμα να το ταΐσετε. Ξέρει ότι πρέπει να γίνει ανεξάρτητη προσωπικότητα, αλλά αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια κάτω από την ομπρέλα της μαμάς του. 
Η ανάγκη για ανεξαρτησία συγκρούεται με τη συναισθηματική ανάγκη για αγάπη και ασφάλεια. Είναι πολύ μπερδεμένο μέσα του και σας χρειάζεται. 
Πρέπει λοιπόν να ανακαλύψετε τη χρυσή τομή στην ανατροφή του παιδιού σας. Να βρείτε το δρόμο που θα του επιτρέψει την εξερεύνηση και την περιπέτεια, αλλά θα του εξασφαλίσει συγχρόνως την ψυχική και σωματική ασφάλεια που τόσο πολύ χρειάζεται. Το παιδάκι σας αρχίζει να γίνεται κύριος του εαυτού του. 
Μια μέρα θα ωριμάσει και αυτά τα επίπονα, αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα θα αρχίσουν να συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους σε μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Μην του φέρεστε λοιπόν σαν να είναι μικρό. Πρέπει να διδαχτεί και να μάθει. Πρέπει να αποκτήσει εμπειρία για να αντιμετωπίσει τη ζωή με τους κινδύνους και τις προκλήσεις της. 
Ο ρόλος σας τώρα είναι να του υπενθυμίζετε, να υποδεικνύετε, να συμβουλεύετε, να εξηγείτε, να μιλάτε, να μιλάτε, να μιλάτε. Το παιδάκι σας δεν μπορεί να περιμένει. Τα θέλει όλα και τα θέλει τώρα. Και συνήθως οι απαιτήσεις του εναλλάσσονται ανάμεσα στο πληκτρολόγιο του κομπιούτερ ή το κινητό τηλέφωνο, την πρίζα και το κοφτερό μαχαίρι της κουζίνας. 
Όταν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει το αντικείμενο του πόθου του, καταφεύγει στη μαγική συνταγή: πέφτει κάτω χτυπώντας χέρια πόδια, κλαίει γοερά και ουρλιάζει. 
  Οι προσπάθειες για να επιβάλετε πειθαρχία στο ατίθασο διαβολάκι σας είναι βέβαια πολύ πρόωρες και καταδικασμένες να αποτύχουν. Το παιδί σας έχει μικρή μνήμη, ελλιπή κατανόηση και είναι τόσο ευαίσθητο ώστε, αν το μαλώσετε έντονα, αν του βάλετε τις φωνές ή αν το βάλετε τιμωρία μέσα στο δωμάτιο, θα αισθανθεί ότι το απορρίπτετε, θα είναι για εσάς μια πύρρειος νίκη, μέχρι να κάνει την επόμενη σκανδαλιά, μια νίκη που θα έχει όμως μεγάλες απώλειες στη συναισθηματική ισορροπία του παιδιού. 
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε υποχωρητική στις διαολιές του. Τα παιδιά χρειάζονται όρια, γιατί δεν έχουν μάθει να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και τρομοκρατούνται όταν χάσουν τον έλεγχο των πράξεων τους. Όταν ετοιμάζεται να κάνει κάποια σκανδαλιά, θα προειδοποιήσετε το παιδάκι σας ότι αυτό που πάει να κάνει δεν είναι σωστό, θα του εξηγήσετε το γιατί και θα του δώσετε να καταλάβει ότι, αν το κάνει, θα τιμωρηθεί. Η τιμωρία, όποια και αν είναι, πρέπει να επιβάλλεται άμεσα. Αλλιώς το παιδάκι σας θα έχει ξεχάσει τι λάθος έκανε και θα θεωρήσει άδικη την τιμωρία του. Έχουμε συνηθίσει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο παιδί μας, όταν είναι άτακτο και ανυπάκουο. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να προσελκύσει το ενδιαφέρον της μαμάς. Πρέπει λοιπόν να καταλάβει ότι όταν είναι καλό και υπάκουο θα έχει την ίδια προσοχή. Το μικρό αγγελούδι σας χρειάζεται επιβράβευση για τις καλές πράξεις του και τιμωρία για τις κακές. Θα του φέρεστε σαν να είναι μεγάλο, θα είστε πάντα ευγενική, θα του εξηγείτε, δεν θα το μειώνετε ποτέ μπροστά σε άλλους, γιατί τα παιδιά νιώθουν έντονα την προσβολή, θα κρατάτε τις υποσχέσεις σας για να του εμπνέετε εμπιστοσύνη. Λάθη όμως κάνουν και οι μεγάλοι. 
Ο μύθος της τέλειας μαμάς καταρρίπτεται καθημερινά από εκατομμύρια μαμάδες σε όλο τον κόσμο. Η μαμά και θυμώνει και φωνάζει και χάνει την υπομονή της. Αρκεί αυτό να συμβαίνει όσο το δυνατόν πιο σπάνια και μετά να ζητά πάντα συγνώμη από το παιδάκι της. Έτσι, δίνει το καλό παράδειγμα για να μάθει και το παιδί να φέρεται σωστά.

Αχ, αυτό το παιδί μου!

Οι τρόποι με τους οποίους επικοινωνεί δεν είναι πάντα αυτοί που θα έκαναν περήφανους τη μαμά του και τον μπαμπά του. Ας δούμε έναν έναν τους πιο συνηθισμένους.

Ο Αρνητισμός

"Όχι", η πιο συνηθισμένη λέξη στο περιορισμένο λεξιλόγιο του παιδιού. Την εκστομίζει με απίστευτη συχνότητα καθημερινά και έχει πια καταντήσει η μοναδική, αυτονόητη απάντηση σε κάθε ερώτηση. Τα περισσότερα παιδάκια περνούν κάποια στιγμή στο δεύτερο χρόνο της ζωής τους μια φάση αρνητισμού. 
Το παιδί θέλει να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, προσπαθεί να αποτινάξει την εξουσία των μεγάλων και να γίνει κύριος του εαυτού του. Η φάση του αρνητισμού δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Είναι ένα υγιές, φυσιολογικό φαινόμενο. Ένα βήμα μπροστά στο δρόμο της αυτονομίας και ένας πρωτότυπος τρόπος για να κατανοήσει καλύτερα το παιδάκι τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος μέσα από τις αντιδράσεις που προκαλεί το "όχι". Ελέγχει λοιπόν τις αντιδράσεις και απολαμβάνει τη σημασία που του δίνουν. Είναι το επίκεντρο της προσοχής και του αρέσει πολύ. Η συμπεριφορά αυτή, η οποία διαρκεί γύρω στους έξι μήνες, αρχίζει να υποχωρεί μετά τα δύο χρόνια, όταν το παιδί μαθαίνει να σκέφτεται και να αντιδρά πιο θετικά και συνεργάσιμα. 
Μέχρι τότε όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον αρνητισμό του παιδιού σας είναι ο δρόμος της διπλωματίας.  
Κάθε φορά που απευθύνεστε στο αγγελούδι σας, θα διατυπώνετε τις ερωτήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει το περιθώριο να σας απαντήσει "όχι". Αντί να το ρωτάτε αν πεινάει, για να εισπράξετε τη συνηθισμένη και αναμενόμενη απάντηση, θα του πείτε: "θέλεις να φας μακαρόνια ή κοτόπουλο; " Όταν έλθει η ώρα για να ντυθεί, μην το ρωτήσετε αν θέλει να βάλει τα ρουχαλάκια του. Εκφραστείτε διαφορετικά: "Προτιμάς να φορέσεις το κόκκινο ή το μπλε παντελονάκι;" Μέσα από αυτή την ψεύτικη δύναμη της επιλογής, το παιδάκι σας θα αισθανθεί ότι ελέγχει τη ζωή του. Δοκιμάστε επίσης να περιορίσετε τα δικά σας "όχι". Το μικρούλι σάς μιμείται. Όσο πιο πολλές είναι οι απαγορεύσεις, τόσο πιο έντονος είναι ο αρνητισμός.

Εκρήξεις οργής

Ένα άλλο φαινόμενο που συχνά προβληματίζει τις μητέρες είναι οι εκρήξεις θυμού του παιδιού τους. Το παιδάκι αναζητεί απεγνωσμένα την αυτονομία του. Αισθάνεται όμως εγκλωβισμένο από τους μεγάλους, από τις περιορισμένες του ικανότητες και από το πρόβλημα της επικοινωνίας. 
Έχει ανάγκη να εκφράσει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του, αλλά δεν μπορεί να το κάνει με λόγια. 
Μιλά λοιπόν με πράξεις. Χτυπά το κεφάλι του στο πάτωμα, κλωτσά τον τοίχο, φωνάζει, ουρλιάζει. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να στείλει το μήνυμα: "Υπάρχω! Δώστε μου σημασία!" Αυτές οι εκρήξεις θυμού είναι ένα φαινόμενο φυσιολογικό, μια συνηθισμένη φάση στην εξέλιξη και την ανάπτυξη του παιδιού, που δεν πρέπει να σας ανησυχεί. 
Το μικρούλι σας αισθάνεται θυμωμένο και το δείχνει. Εξωτερικεύει και αποβάλλει έτσι το συναίσθημα του θυμού. Πώς θα το αντιμετωπίσετε; Η καλύτερη άμυνα είναι η πρόληψη. Ελέγξτε λοιπόν πότε παρατηρούνται, γιατί συμβαίνουν και πόσο διαρκούν αυτές οι εκρήξεις θυμού και προσπαθήστε να περιορίσετε τους παράγοντες που τις προκαλούν. Κάθε φορά που έρχεστε αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι η ασφάλεια του παιδιού. Προστατεύστε το για να μη χτυπήσει. Απομακρύνετέ το σε ένα μέρος ασφαλές και μιλήστε του καθησυχαστικά για να το ηρεμήσετε. Το παιδάκι σας, που έχει ήδη χάσει τον έλεγχο, χρειάζεται την ήρεμη επιρροή και την επιβεβαίωση της αγάπης σας. 
Πάρτε το αγκαλίτσα και αποσπάστε την προσοχή του μεένα ωραίο βιβλίο ή με ένα εντυπωσιακό παιχνίδι. Αν αρχίσετε να φωνάζετε, εκείνο θα φωνάζει πιο δυνατά. Μια άλλη σωστή αντίδραση είναι να το αγνοήσετε. Χωρίς ακροατήριο, ο ηθοποιός δεν δίνει παράσταση. Μια παράσταση η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν γίνει μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο, ενώ συγχρόνως τα δικά σας περιθώρια αντίδρασης περιορίζονται. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, όταν ξαφνικά το μικρούλι σας αρχίζει να χτυπιέται και να φωνάζει μπροστά σε γνωστούς και φίλους; 
Πάρτε προληπτικά μέτρα. Αποφύγετε να το παίρνετε μαζί σας όταν πεινά, διψά ή είναι κουρασμένο. Μετά τα πρώτα αναγνωρίσιμα συμπτώματα, δοκιμάστε να στρέψετε αλλού την προσοχή του, πάρτε το στην αγκαλιά σας και απομονώστε το σε ένα χώρο ήσυχο, όσο πιο γρήγορα γίνεται. 
Ποτέ μην κάνετε πάντως το λάθος να υποκύψετε στις απαιτήσεις του. Αν ενδώσετε μία φορά, θα μάθει να διεκδικεί με αυτό τον τρόπο ό,τι θέλει και τις επόμενες φορές.

Επιθετικότητα

Κάθε φορά που προσκαλείτε στο σπίτι άλλα παιδάκια για να παίξουν μαζί με το δικό σας, το μετανιώνετε. Αρπάζει τα παιχνίδια μέσα από τα χέρια των άλλων παιδιών, τα σπρώχνει, τα κλωτσά, τους τραβά τα μαλλιά. Το παιδάκι σας δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. 
Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει αυτό που θέλει είναι η βίαιη αρπαγή, ενώ αδιαφορεί για τα αισθήματα των άλλων και για την αναστάτωση που προκάλεσε. Επιπλέον, δείχνει να αγνοεί τις συνέπειες. 
Μαγική συνταγή για να καταπολεμήσετε την επιθετικότητα του παιδιού σας δεν υπάρχει. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο που θα περάσει. 
Κάθε φορά που βρίσκεστε μπροστά σε μια τέτοια ανάρμοστη συμπεριφορά, φροντίστε να απομακρύνετε εγκαίρως το θύμα από το θύτη και, χωρίς να πάρετε το μέρος, κανενός εξηγήστε ήρεμα στο "φιλοπόλεμο" παιδάκι σας ότι δεν πρέπει ποτέ να χτυπά τα άλλα παιδιά.