Σελίδες

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Πανελλαδική συγκέντρωση Σχολικών Ειδών για τα Παιδιά που έχουν Ανάγκη

«Αγοράζοντας ένα βιβλίο, ένα τετράδιο ή ένα στυλό για το παιδί σου, σκέψου και το παιδί που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα».
Οι εξαιρετικά δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες
έχουν αυξήσει τον αριθμό των παιδιών και των οικογενειών
που χρειάζονται στήριξη.
Από σήμερα και όπως κάθε χρόνο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκινάει μία πανελλαδική εκστρατεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών για τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος των σχολικών απαιτήσεων.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων για να παρέχουμε τα απαραίτητα σχολικά είδη στα παιδιά που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι εξαιρετικά δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έχουν αυξήσει τον αριθμό των παιδιών και των οικογενειών που χρειάζονται στήριξη.
Με τη δική σας συμμετοχή, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα που έχει ήδη και πρόκειται άμεσα να δεχθεί πανελλαδικά, παρέχοντας σε χιλιάδες παιδιά τα απαραίτητα σχολικά είδη προκειμένου ισότιμα να φοιτήσουν στα σχολεία τους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να νιώσει κανένα παιδί μειονεκτικά, να βρεθεί στη δύσκολη θέση να δικαιολογηθεί στο δάσκαλό του γιατί δεν έχει τα απαραίτητα και το σπουδαιότερο να μην μπορεί να αποδώσει ανάλογα με τις δυνατότητές του γιατί δεν έχει τα απαιτούμενα.


Απαραίτητα σχολικά είδη:
* Τετράδια (μπλε και χρωματιστά)
* Τετράδια 3- 4 θεμάτων
* Σχολικοί άτλαντες (γεωγραφικοί και πολιτικοί)
* Τέμπερες – Κηρομπογές
* Μπλοκ ζωγραφικής – ακουαρέλες
* Μαρκαδόρους – Ξυλομπογιες
* Μολύβια
* Στυλό
* Γόμες
* Ξύστρες
* Διορθωτικά
* Σχολικές τσάντες
* Πινέλα
* Κασετίνες
* Ντοσιέ (μεγάλα- μικρά) και ανταλλακτικά φύλλα
* Φακέλους με λάστιχο
* Χαρτί Α4
* Διαφάνειες
* UHU (στικ και υγρή)
* Πλαστελίνες
* Διάφανο αυτοκόλλητο για ντύσιμο βιβλίων
* Ψαλιδάκια
* Γεωμετρικά όργανα (χάρακες, διαβήτες κ.λ.π.)


Σε όλη την Ελλάδα τα σημεία συγκέντρωσης/αποστολής:

Μαρούσι – Στουντίου 1 & Γκλιάτη, Μαρούσι – τηλ. 210 6095844
Αθήνα (κέντρο) – Στουρνάρη 16 – τηλ. 2117801430
Καρέας – Δάφνης 2 & Λ.Ι.Καρέα – τηλ. 2107609550
Ίλιον – Αγίας Ελένης & Πλήθωνος Γεμιστού, Παλατιανή – τηλ. 210 5781060 – 211 8003075
Περιστέρι – Τεμπών, Δημητροκάλη & Δραγούμη 4 – τηλ. 2105785820
Μελίσσια – Τέρμα Βιτσίου – τηλ. 2108040918
Ιλίσσια – Ίωνος Δραγούμη 3 & Δημητρέσσα – τηλ. 211 8008450
Θεσσαλονίκη – Παπακυριαζή 3 – τηλ. 2310250160
Φοίνικας Καλαμαριάς – Εθνικής Αντιστάσεως & Θησέως – τηλ. 2310383141
Πάτρα – Όθωνος Αμαλίας 83 – τηλ. 2610332499
Πύργος – Αραχώβης 3 – τηλ. 2621081040
Κυλλήνη – Πύργος Ηλείας – τηλ. 2623093933
Τρίπολη – Ελευθερίου Βενιζέλου 22 – τηλ. 2710234154
Αρχαία Κόρινθος – Θέση «Θέατρο» – τηλ. 2741032628
Κέρκυρα – Χαμηλή Μαγουλάδων – τηλ. 2663051755
Χαλκίδα – Αβάντων 65 – τηλ. 2221079788

Μπορείτε επίσης, να αποστείλετε τα σχολικά είδη μέσω ΕΛΤΑ ή Courier σε κάποιον από τους παραπάνω χώρους μας (χρέωση αποστολέα)

infokids

Καθημερινά αντικείμενα σε νέο ρόλο

της Μαρίας Παπαδοδημητράκη

Το να μπορείς να εφευρίσκεις νέες χρήσεις για συνηθισμένα αντικεί­μενα ή για πράγματα που περισ­σεύουν ή για προϊόντα που λήγουν είναι θέμα οικολογικής συνείδησης, αλλά κυρίως φαντασίας. Πολλά μικροπράγματα που πετάμε από ’δώ και από ’κεί ή καταλήγουν στα σκουπίδια μπορούν να αποδειχτούν άκρως χρηστικά, αλλά και διασκεδαστικά για εσάς και τα παιδιά σας, αρκεί να τα δείτε... αλλιώς!

Λαστιχάκια
Συνήθης χρήση Κρατούν κλειστά το τυρί και το ζαμπόν που παίρνετε από το σουπερμάρκετ.
Με φαντασία Περάστε τα σε ήδη βρασμένα αυγά, τα οποία θα βουτήξετε σε βαφή. Περιμένετε να στεγνώσουν και, όταν αφαιρέσετε τα λαστιχάκια, θα έχετε διακοσμήσει τα πασχαλινά αυγά σας.

Αναψυκτικά τύπου Cola
Συνήθης χρήση
Σας δροσίζουν και ταιριάζουν ιδανικά με τις τηγανητές πατάτες και την πίτσα!
Με φαντασία Ρίξτε τα στην τουαλέτα, για να καθαρίσετε το πουρί, ή στο τηγάνι και την κατσαρόλα σας, αν έχει καεί ή «κολλήσει» το φαγητό. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!

Αλουμινόχαρτο
Συνήθης χρήση
Τυλίγετε το σάντουιτς για το γραφείο ή τις πατάτες που ψήνετε στο τζάκι.
Με φαντασία Αν το αλουμινόχαρτο που τυλίξατε το σάντουιτς είναι καθαρό, κάντε το μπάλα και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε από τα υπολείμματα φαγητού τα γυάλινα ταψιά και τη σχάρα του φούρνου.

Σκληρυντικό νυχιών
Συνήθης χρήση
Προστατεύει τα νύχια σας.
Με φαντασία Περάστε μία λεπτή στρώση στις πέτρες των φο μπιζού σας, για να μην ξεκολλούν και να μη θαμπώνουν. Επίσης, καλύψτε με αυτό τον πάτο των μεταλλικών δοχείων που έρχονται σε επαφή με νερό (π.χ. αφρός ξυρίσματος), ώστε να μη σκουριάζουν.

Κουρτίνα μπάνιου
Συνήθης χρήση Κρατά το νερό μέσα στην μπανιέρα.
Με φαντασία Αν έχετε παιδιά που τους αρέσει να ζωγραφίζουν και συνήθως λερώνουν το τραπεζομάντιλο, αντί να τα μαλώνετε, καλύψτε το τραπέζι με την παλιά κουρτίνα του μπάνιου και αφήστε τα να δη­μιουργήσουν.

Εφημερίδα
Συνήθης χρήση Η ενημέρωση.
Με φαντασία Μπορεί να γίνει πρωτότυπο περιτύλιγμα για δώρα, π.χ. η αθλητική εφημερίδα για έναν παθιασμένο φίλαθλο. Επίσης, καθαρίστε τα τζάμια σας χωρίς να αφήσετε λεκέδες, αρκεί να είναι παλιά
για να έχει στεγνώσει το μελάνι.

Κιμωλία
Συνήθης χρήση
Τώρα πια για να γράφετε στο μαυροπίνακα που ίσως έχετε ως ντεκόρ.
Με φαντασία Απορροφητήρας… υγρασίας. Δέστε μερικές κιμωλίες, κλείστε τις σε ένα πανί με αραιή ύφανση και βάλτε τις στο ντουλάπι όπου φυλάτε τα όσπρια για να κρατήσετε την υγρασία μακριά τους.

CD
Συνήθης χρήση Για ­διασκέδαση και χορό.
Με φαντασία Αν έχετε χαλασμένα CD, που απλώς πιάνουν χώρο, μπορείτε είτε να τα κάνετε σουβέρ είτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν ταμπέλες σε δώρα, γράφοντας πάνω ευχές και ονόματα.

Σκουφάκι μπάνιου
Συνήθης χρήση Προστατεύει τα μαλλιά την ώρα που κάνετε μπάνιο και... διασκεδάζει όποιον τύχει να σας δει.
Με φαντασία Πρακτική θήκη ταξιδιού για τις παντόφλες και τα παπούτσια σας.

Οδοντόπαστα
Συνήθης χρήση
Σας χαρίζει αστραφτερό χαμόγελο.
Με φαντασία Καθαρίστε τα σημάδια από παπούτσια σε ξύλινα πατώματα. Τρίψτε τα σημάδια με λίγη οδοντόπαστα, περάστε την επιφάνεια με υγρό σφουγγάρι και σκουπίστε τη με ένα πανί.

Μεγάλα βάζα
Συνήθης χρήση
Φιλοξενούν τις ανθοδέσμες σας.
Με φαντασία Αν σας έχουν ξεμείνει πολλά έπειτα από γιορτές και τραπεζώματα, κάντε τα μία πρωτότυπη θήκη φύλαξης για χαρτιά υγείας ή άλλα μικροαντικείμενα (σπίρτα, αναπτήρες).

Μαγιονέζα
Συνήθης χρήση
Βασικό συστατικό για πολλές σος, αλλά και για να αλείφετε το αγαπημένο σας σάντουιτς.
Με φαντασία Χρησιμοποιήστε τη για να ξεκολλήσετε παλιά αυτοκόλλητα από συρτάρια, ντουλάπια και καθρέφτες. Βάλτε αρκετή ποσότητα μαγιονέζας πάνω στο αυτοκόλλητο, απλώστε την καλά, περιμένετε 10 λεπτά και απομακρύνετε το αυτοκόλλητο με μια εύκαμπτη σπάτουλα.

Αλάτι
Συνήθης χρήση Χαρίζει νοστιμιά στο φαγητό.
Με φαντασία Χρησιμοποιήστε το όταν θέλετε να παγώσει γρηγορότερα το κρασί σας. Βάλτε το μπουκάλι σε ένα δοχείο, τοποθετήστε λίγο πάγο στον πάτο, ρίξτε μερικές κουταλιές αλάτι και συνεχίστε να κάνετε στρώσεις από παγάκια και αλάτι εναλλάξ, μέχρι να καλυφθεί το μπουκάλι έως το λαιμό του. Περιμένετε 10 λεπτά να κρυώσει καλά και σερβίρετε.

Ξίδι
Συνήθης χρήση
Αρωματίζει τις σαλάτες, συντηρεί το τουρσί. Πάντως, για τα... νεύρα δεν κάνει.
Με φαντασία Καθαρίστε την καφετιέρα και το βραστήρα από τα άλατα, βάζοντας τις συσκευές σε λειτουργία και χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από ξίδι και νερό. Θυμηθείτε, ωστόσο, μετά τον καθαρισμό να χρησιμοποιήσετε μερικές φορές την καφετιέρα μόνο με νερό, για να φύγει η μυρωδιά.

Λεμόνι
Συνήθης χρήση Δίνει όξινη γεύση στα αγαπημένα μας πιάτα.
Με φαντασία Κόψτε το στη μέση και τρίψτε το πάνω στην επιφάνεια κοπής (ξύλινη ή πλαστική) για να απομακρύνετε οσμές, λεκέδες και μικρόβια. Για πιο επίμονους λεκέδες, αναμείξτε το με αλάτι και τρίψτε. Όσο για τις φλούδες, χρησιμοποιήστε τις για να αρωματίσετε και να καθαρίσετε τον κάδο απορριμμάτων.

Ελαιόλαδο
Συνήθης χρήση Απαραίτητο στη μεσογειακή μας κουζίνα, χαρίζει πολύτιμα συστατικά στον οργανισμό σας.
Με φαντασία Γυαλίστε τα αντικείμενα από ανοξείδωτο ατσάλι και τα δερ­μάτινα παπούτσια. Καθαρίστε τα, περάστε τα με πανί που έχει μερικές σταγόνες λάδι και σκουπίστε τα. Μπορείτε, ακόμα, να περάσετε με αυτό τα ξύλινα έπιπλα για να αφαιρέσετε τη σκόνη και να τους χαρίσετε λάμψη.

Θήκη για χαρτοπετσέτες
Συνήθης χρήση Να βάζετε τις χαρτοπετσέτες στο τραπέζι.
Με φαντασία Με τό-σες προσφορές που συνο­δεύουν τις συσκευασίες μακαρονιών, ρυζιού, καθαριστικών, μάλλον έχετε περισσότερες θήκες από όσες χρειάζεστε. Χρησιμοποιήστε τις, λοιπόν, για να ταξινομήσετε τους λογαριασμούς σας, αντί να τους έχετε χύμα σε ένα συρτάρι ή πάνω στο γραφείο σας.

Μαγειρική σόδα
Συνήθης χρήση
Στα κέικ για να φουσκώσουν.
Με φαντασία Αφαιρέστε τις μυρωδιές από τα χαλιά σας, σκορπώντας πάνω τους σόδα με ένα κόσκινο. Περιμένετε 20 λεπτά και μετά ρουφήξτε τη με την ηλεκτρική σκούπα.

Φίλτρα καφέ
Συνήθης χρήση Όσοι έχετε μηχανή για γαλλικό καφέ ξέρετε…
Με φαντασία Χρησιμοποιήστε τα για σουρωτήρι, σε περίπτωση που σπάσει ο φελλός του μπουκαλιού και τα κομμάτια του πέσουν μέσα στο αγαπημένο σας κρασί.


vita.gr ΤΕΥΧΟΣ - Απρίλιος 2010

Όχι βία, όχι σωματική τιμωρία!

Ανοιχτή Επιστολή από το «Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά» (www.somatikitimoria.gr):


Σας καλούμε να πάρετε μέρος στην προσπάθειά μας να βγάλουμε το ξύλο και κάθε μορφή βίας από τη ζωή μας, να μάθουμε να επικοινωνούμε με μη βίαιους τρόπους σε όλους τους χώρους όπου συνυπάρχουμε.

Οι σύγχρονες παιδαγωγικές επιστήμες τονίζουν ότι το ξύλο, όπως και η χρήση βίας γενικότερα, δεν κάνει καλό στα παιδιά. Αντιθέτως:
● Βλάπτει την ψυχική τους ισορροπία.
● Δεν τα συνετίζει πραγματικά.
● Προσβάλλει την προσωπικότητά τους.
● Τα μαθαίνει να χρησιμοποιούν και τα ίδια τη βία για να επιβληθούν.
● Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρές μορφές κακοποίησής τους.

Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους έχει αναπτυχθεί μια παγκόσμια κίνηση για την εξάλειψη της βίας από τη ζωή των παιδιών. Στην Ελλάδα, ο νόμος του 2006 για την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια καθιστά σαφές ότι η σωματική τιμωρία σε βάρος των παιδιών δεν επιτρέπεται. Η χρήση της σωματικής τιμωρίας δεν επιτρέπεται ούτε στο σχολείο και στα ιδρύματα.

Ωστόσο ο νόμος δεν αρκεί. Χρειάζεται να αλλάξουν και οι συνήθειές μας. Να δοκιμάσουμε άλλους τρόπους διαπαιδαγώγησης, όπως το διάλογο, την κατανόηση, την υπομονή και την πειθώ. Να θέσουμε ξεκάθαρους κανόνες με συνέπειες, οι οποίες όμως δε θα προσβάλλουν την προσωπικότητα του παιδιού. Και το κυριότερο, με το παράδειγμά μας να πείσουμε τη νεότερη γενιά ότι η χρήση βίας δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες μας και να επιβαλλόμαστε.

Για να τα πετύχουμε αυτά, χρειάζεται να προσπαθήσουμε όλοι μας. Να συζητάμε, να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε και, προπάντων, να εξηγούμε το πώς θα συνυπάρχουμε ειρηνικά.

Οι μεγαλύτεροι με το παράδειγμά μας και οι μικρότεροι με τους τρόπους μας, να επιδιώκουμε την τήρηση των κανόνων και την επίλυση των προβλημάτων μας, χωρίς να προσφεύγουμε στη βία, που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για όλους.

Γιατί είναι δικαίωμα όλων των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, να μπορούμε να μεγαλώνουμε και να ζούμε ειρηνικά, χωρίς βία.

Για πολλά χρόνια στη χώρα μας μάθαμε να λέμε ότι «το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο». Σήμερα μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα νέο σύνθημα:

«Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο.
Ας βγει και από τη ζωή μας!»


Το κείμενο δημοσιεύθηκε από το Συνήγορο του Παιδιού με αφορμή την 30ή Απριλίου 2009, Παγκόσμια Ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών. Πρωτότυπος τίτλος: «Ανοικτή Επιστολή στα Παιδιά, τους Γονείς και τους Εκπαιδευτικούς»