Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Το μέγα σκάνδαλο του αυτισμού: Οι πολίτες με αυτισμό στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται ως... αόρατοι

Οι οικογένειες απαιτούν άμεσες λύσεις 

Ένα τεράστιο σκάνδαλο καλυμμένο από πέπλο σιωπής διαπράττεται τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας. Θύματα του σκανδάλου είναι 50.000 και πλέον ελληνικές οικογένειες οι οποίες - σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα/έγκυρα επιστημονικά τεκμήρια - έχουν στους κόλπους τους αυτιστικό μέλος ή μέλη.

Η ουσία του σκανδάλου έχει να κάνει με το ότι οι πολίτες με αυτισμό στην Ελλάδα του 2010 (πλέον) αντιμετωπίζονται ως... αόρατοι , δηλαδή στερούνται θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα και αυτονόητα στους πολλούς κοινωνικά αγαθά. 
Τα τεκμήρια του σκανδάλου είναι πάμπολλα, καλύπτουν όλα τα πεδία άσκησης δικαιωμάτων και απορρόφησης κοινωνικών αγαθών, αυτά που αμέσως παρακάτω παραθέτουμε είναι απλώς ενδεικτικά...

* Σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχουν παρά μόλις 12 ειδικά σχολεία για παιδιά με αυτισμό έναντι των εκατοντάδων που απαιτούνται για στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών.
* Στο σύνολο των ειδικών σχολείων της χώρας που εκπαιδεύουν μαθητές με αναπηρία οι μαθητές με αυτισμό δεν ξεπερνούν τους 800.
* Τα λεγόμενα εξειδικευμένα εργαστήρια επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στην πλειοψηφία τους δεν δέχονται αυτιστικά παιδιά. Τα μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού που δέχονται, παρέχουν ανεπαρκείς υπηρεσίες μιας και δεν διαθέτουν επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό.
* Η εκπαίδευση των αυτιστικών ατόμων από το υπουργείο παιδείας είναι αντιληπτή ως... κοινωνική φροντίδα το οποίον αντανακλά στον προϋπολογισμό που διατίθεται, αλλά και στον προϋπολογισμό που οι γονείς καταβάλλουν σε αμφίβολης ποιότητας φορείς ώστε να καλύψουν το έλλειμμα υπηρεσιών προς τα παιδιά τους.
* Το κενό περιεχομένου στις ασκούμενες για τα αυτιστικά άτομα πολιτικές αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον πρόσφατο για τη Ειδική αγωγή – εκπαίδευση νόμο 3699/08. Προβλέπει ειδικά σχολεία και ειδικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και παροχές που απλώς δεν υπάρχουν! Προβλέπει – ωσάν να κοροϊδεύει – το δικαίωμα παράλληλης στήριξης στην Γενική Τάξη το οποίο όμως δεν διατίθεται!  
Ειδικότερα στην επαρχία τα πράγματα είναι άνευ υπερβολής τραγικά, πρακτικά δεν υπάρχει για τους μαθητές με αυτισμό τίποτα! Αυτό το “τίποτα” έχει αναλυτικά επισημανθεί προ διετίας από τον Συνήγορο του Πολίτη , η σχετική έκθεση του οποίου είναι στην διάθεση των του υπουργείου παιδείας αρμοδίων. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των γονέων να υπάρξει σαφής τοποθέτηση του υπουργείου για τα αποκαλυπτόμενα στην έκθεση και συνακόλουθες δεσμεύσεις για στοιχειώδη έστω κάλυψη των κενών, το υπουργείο δεν έχει ακόμα αρθρώσει επί της ουσίας ούτε λέξη παρά μόνο ευχολόγια.
*Σ υμμέτοχος-συνένοχος του σκανδάλου δεν θα μπορούσε παρά να είναι και το υπουργείο Yγείας και (λεγόμενης) Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα: Η ελληνική εταιρεία προστασίας αυτιστικών ατόμων (ΕΕΠΑΑ) έχει συντάξει και υποβάλλει μελέτες που αφορούν την δημιουργία δύο απαραίτητων-κρίσιμων για την εφαρμογή στοιχειωδώς σχεδιασμένης πολιτικής για τον αυτισμό στη χώρα μας Κέντρων Στήριξης αυτιστικών ατόμων. Οι μελέτες αφορούν έκταση 11.500 τ.μ. στα Καλύβια Αττικής και 100 στρέμματα στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης. Ε λοιπόν, ενώ οι μελέτες έχουν από χρόνια ολοκληρωθεί και ενδεχόμενη υλοποίησή τους θα σήμαινε αν μη τι άλλο ανακούφιση κάποιων εκατοντάδων οικογενειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από πλευράς υπουργείου δεν έγινε το παραμικρό ώστε να ενταχθούν στα Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013 και να υλοποιηθούν. Πετάχθηκαν στα αζήτητα!
* Το κωμικοτραγικό του σκανδάλου τεκμήριο για το τέλος: 
Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου προσφέρει κάποια ολίγα σε σχέση με τα δαπανώμενα για εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.ο.κ. Τα ως άνω ολίγα μειώνονται στο ήμισυ όταν ο ασφαλισμένος με αυτισμό υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας του, ωσάν ο αυτισμός μετά τα 18 ως εκ θαύματος να θεραπεύεται! Αντε μετά με τέτοια πολιτικά μυαλά που κυβερνούν τη χώρα να επενδύει κανείς στα σοβαρά και να ευελπιστεί, ότι η εφαρμογή και στη Ελλάδα σχεδιασμένης πολιτικής για τους ανθρώπους με αυτισμό, θα είναι μία εξέλιξη που θα προκύψει από τα πάνω... 

Heliskiing, ένα ακόμη σπόρ της συμφοράς

ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΟΥΡΟ (1948-2008)
Image
Τα σπορ είναι ωραία, όμως κάποτε έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προκαλούν τους οικολογικά ευαίσθητους πολίτες . Το γκολφ σε ξηροθερμικά σκηνικά της Κρήτης και της Κύπρου, οι πίστες τεχνητού χιονιού στα αραβικά εμιράτα, η ενεργειοβόρα ενίσχυση του «φυσικού» χιονιού με «τεχνητό» ακόμη και σε κάποιες περιοχές των Άλπεων, οι πίστες αγώνων αυτοκινήτου σε προστατευόμενους υγρότοπους, οι άτυπες δραστηριότητες μηχανών εντούρο στον εθνικό δρυμό Πάρνηθας, η κατάληψη ελεύθερων χώρων για τη δημιουργία σταδίων και γηπέδων – όρα περίπτωση Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα - όλα αυτά και πολλά ακόμη , δείχνουν ότι τα σπορ δεν είναι γενικώς αθώα. Επίσης τα σπορ δεν είναι «δεδομένα», αλλά εξελίσσονται και εμπλουτίζονται με νέα είδη, πολλά από τα οποία εκφράζουν λιγότερο τη διάθεση της σωματικής αναβάθμισης και περισσότερο το θεαθήναι και τον σνομπισμό ....
Διαβάστε περισσότερα...

Ετσι σκοτώνουν τα σπάνια Αγριόγιδα του Ολύμπου
03.01.10
Image 
Με αφορμή το άρθρο που διάβασα στη ΛΕΥΤΕΡΙΑ από τα μέλη της αξιόλογης Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας για το Heliskiing, έχω να συμπληρώσω τα εξής....
Image 
Δεν ξέρω μόνο αν πρόκειται για αυτά τα ελικόπτερα που αναφέρεστε, πάντως θα σας πω τι κανουν κάποια άλλα ελικόπτερα στον βουνό των 12 Θεών: Μερικές φορές ξημερώματα, τότε που δεν κινείται τίποτα στον Όλυμπο, πετάνε κοντά στα απόκρημνα βράχια, εκεί που κοιμούνται ή καταφύγουν για την ασφάλειά τους, τα σπάνια Αγριόγιδα του Ολύμπου και με τον τρομερό θόρυβο του κινητήρα τους τα αναγκάζουν να πέσουν στον γκρεμό και να σκοτωθούν... Μετά τα μαζεύουν ... Το ίδιο που κάνει και ο Σταυραετός, για διαφορετικό λόγο βέβαια...
Image
Αυτό ειναι γνωστό στους κτηνοτρόφους της περιοχής από την εποχή ακόμη της Δικτατορίας όταν ο δικτάτορας Παπαδόπουλος ερχόταν για κυνήγι στον Όλυμπο... Για του λόγου το αληθές ρωτήστε στον Κοκκινοπλό τους παλιούς κατοίκους ή Δασοφύλακες...
Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως και αυτοί με τα καινούργια ελικόπτερα κάνουν την ίδια δουλειά ....συμπληρωματικά του …Heliskiing!
Θ.Κ.
 
Κίνδυνος πρόκλησης χιονοστιβάδας από τις πτήσεις ελικοπτέρων
06.01.10
Image 
Καλημέρα, και ευχαριστώ για όλα τα ενημερωτικά e-mail που στέλνετε.
Θα ήθελα απλά να προσθέσω μία ακόμη παράμετρο στη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το heliskiing. Με τη διέλευση του ελικοπτέρου από απόκρημνες πλαγιές ή γενικά χιονισμένες κορυφές μπορεί να προκαλέσει χιονοστιβάδα. Χιονοστιβάδα που μπορεί να μην είχε προκληθεί ποτέ γιατί δεν θα είχαν δημιουργηθεί ποτέ οι συνθήκες για να αποκολληθεί το πάνω στρώμα χιονιού από το κάτω γιατί δεν θα είχαν συμβεί δονήσεις. Με το ελικόπτερο να πετάει κοντά στις χιονισμένες πλαγιές και κορυφές έρχεται ο παράγοντας δονήσεις και αυξάνεται σε σημαντικά επίπεδα ώστε να δώσει χιονοστιβάδα που σε άλλη περίπτωση μπορεί να μη γινόταν ή αν γινόταν θα γινόταν μόνο με τις φυσιολογικές συνθήκες και θα κρατούσε τις ισορροπίες της φύσης, τώρα όμως;;;
 
Διαβάστε περισσότερα...
 
Καταγγελίες για λαθροκυνηγούς στον Όλυμπο
06.01.10
Μήπως θα μπορούσε να γίνει ένα κέντρο για καταγγελία κυνηγών που κυνηγάνε στον Όλυμπο;; ανεβαίνω αρκετά συχνά, όπως και πολύ κόσμος και όλοι οι ορειβάτες που δραστηριοποιούνται βλέπουμε αρκετά συχνά οχήματα κυνηγών και κυνηγούς.
Είναι γελοίο να έχει στο δρόμο από Λιτόχωρο προς Πριόνια ένα κιόσκι και να ρωτάει μόνο την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο που πηγαίνουν τα οχήματα. Είναι δύσκολο να βάλουν σε κάθε δρόμο προσέγγισης ένα άτομο να κάνει έλεγχο για κυνηγετικά όπλα και να απαγορευτούν τα σκυλιά στο Όλυμπο;;
Από το δρόμο προς Χριστάκη γίνεται ουρά από κυνηγούς οι οποίοι όπως λένε πάνε να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά τους!!!! ναι και εγώ είμαι ο superman.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Heliskiing στον Όλυμπο: Νομικό κενό;
23.12.09
Είχατε ποτέ την ευτυχία να ζήσετε την εμπειρία ανάβασης στις ψηλές κορυφές ενός χιονισμένου βουνού όπως  π.χ. ο μυθικός Όλυμπος; Είχατε ποτέ την ευτυχία να απολαύσετε την ομορφιά, την απλότητα της φύσης, την απόλυτη ησυχία, την βελούδινη ηρεμία ενός κάτασπρου τοπίου με φόντο τον γαλάζιο ελληνικό ουρανό; Οι ορειβάτες της παρακάτω φωτογραφίες ζουν μια τέτοια μοναδική εμπειρία. Όλυμπος!  Κάτι ήξεραν οι 12 Θεοί και επέλεξαν να κατοικίσουν αυτό το βουνό.
Image 
Διαβάστε περισσότερα...

Σουδάν: Μαστίγωσαν ένα 16χρονο κορίτσι, επειδή φορούσε φούστα μέχρι το γόνατο!! SLAVERY: Sudan's Vulnerable Children

Κορίτσι 16 ετών από το Σουδάν δέχτηκε 50 χτυπήματα με μαστίγιο, γιατί δικαστήριο έκρινε ότι η φούστα της (έφτανε μέχρι το γόνατο) είναι άσεμνη.
Η μητέρα της Σίλβα Κασίφ δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά της αστυνομίας που συνέλαβε την κόρη της και κατά του δικαστή που την καταδίκασε, γιατί η κοπέλα είναι ανήλικη και χριστιανή.
«Είναι ένα μικρό κορίτσι αλλά οι αστυνομικοί την τραβούσαν μέσα στην αγορά σα να ήταν εγκληματίας», δήλωσε η μητέρα της, Ντόρο. Η Κασίφ συνελήφθη την ώρα που πήγαινε στην αγορά κοντά στο σπίτι της, σε προάστιο του Χαρτούμ, την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη μητέρα της, γυναίκα αστυνομικός μαστίγωσε την Κασίφ.
Η υπόθεση αυτή έρχεται στο φως ύστερα από την πολύκροτη δίκη και φυλάκιση της Σουδανής δημοσιογράφου Λούμπνα Άχμεντ αλ Χουσέιν, επειδή φορούσε παντελόνι-ρούχο που κρίθηκε άσεμνο. 

Η τιμωρία, όμως κατοίκων από το νότιο Σουδάν -απ΄όπου κατάγεται η οικογένεια της Κασίφ- παραμένει ευαίσθητο θέμα γιατί η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χριστιανοί και δεν ακολουθούν τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο
Αναρτήθηκε από Messa-pios

ΠΗΓΗ της πηγής: Anopetra-eleos


Έχουν λύσει φαίνεται όλα τα προβλήματα στο Σουδάν... 
...το μόνο που τους έμενε ήταν το φόρεμα της κοπελίτσας!!!

SLAVERY: Sudan's Vulnerable Children



The children of Sudan are some of the most vulnerable in the world to human trafficking or modern-day slavery. This video, by Make Way Partners, depicts how orphans are at high risk to human trafficking when left unprotected and alone in a country like Darfur, Sudan where extreme poverty, war, severe isolation, famine, disease, civil unrest and persecution is rampant.