Σελίδες

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Το φαγητό που πετάμε...

Γνώριζες ότι παγκοσμίως τα μισά από τα τρόφιμα που παράγονται πετιούνται; Είναι σίγουρα εξοργιστικό όταν το συνδυάζεις και με το γεγονός ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα. 
«Αυτό που σκανδαλίζει δεν είναι ότι υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Είναι η σπατάλη». ~Μητέρα Τερέζα
«Μην πετάς το φαγητό σου… τα άλλα παιδάκια πεινάνε», έλεγαν σε όλους οι γιαγιάδες μας, όταν ήμασταν μικρά. Και πόσο δίκιο είχαν! 
Οι γυναίκες αυτές, έχοντας ανεπτυγμένο το ένστικτο της μαγειρικής οικονομίας, συνόψιζαν σε μια φράση, άθελα τους ίσως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Οι αγρότες, οι παραγωγοί, οι εταιρίες τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, οι χώροι μαζικής εστίασης και οι καταναλωτές στην Ευρώπη και την Β. Αμερική, πετάνε πάνω από το 40% των τροφίμων που περνάνε από τα χέρια τους, μια ποσότητα αρκετά για να ταΐσει το τριπλάσιο τους πεινασμένους του πλανήτη. 
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αλυσίδα τροφοδοσίας
Αρχικά μεγάλο μέρος της παραγωγής τροφίμων πετιέται στο χωράφι. Πολλά φρούτα και λαχανικά «κόβονται» στον διαγωνισμό ομορφιάς! (Κανένας έμπορος τροφίμων δεν αγοράζει στραβά αγγούρια, χαρακωμένες, δύσμορφες πατάτες ή ντομάτες που δεν είναι πολύ κόκκινες!!) Όταν υπάρχει υπεραφθονία, οι απαιτήσεις για ποιότητα αυξάνονται. Επίσης, τόνοι φρούτων και λαχανικών καταλήγουν κάθε χρόνο... 
Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια: