Τα τελευταία δέκα χρόνια το Παράρτημα συμμετείχε με απόφαση του Δ.Σ. του ΣΥΤΕ, στις επίσημες αρχαιρεσίες του ΣΥΤΕ για την εκλογή του αντιπροσώπου του και λειτουργεί ισότιμα με τα υπόλοιπα Παραρτήματα της Τράπεζας. Βέβαια από καιρού εις καιρόν παρουσιάζονται προβλήματα αναγνώρισής του εκ μέρους της Τράπεζας, αλλά με καίριες παρεμβάσεις του Προεδρείου του ΣΥΤΕ, υπενθυμίζεται στην Τράπεζα η απόφαση του Δ.Σ. του ΣΥΤΕ να αντιμετωπίζεται ισότιμα το Παράρτημα.
Οπωσδήποτε όμως καμία απόφαση, κανενός οργάνου δεν μπορεί να επιβάλλει την ύπαρξη οποιουδήποτε φορέα, αν αυτός από μόνος του δεν καταφέρει να πείσει για την αναγκαιότητα της ύπαρξής του.
Άλλοτε με συνεργασία και άλλοτε με αντιδράσεις, που έφτασαν και μέχρι τη ρήξη στις πρακτικές των κατά καιρούς Διευθύνσεων του Κέντρου το Παράρτημα κατάφερε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση του προσωπικού του Κέντρου Πληροφορικής της Τράπεζας.
Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το προσωπικό του Κέντρου δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Σήμερα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στα κελεύσματα του ΣΥΤΕ (απεργίες, στάσεις, προτάσεις, θέσεις , πανελλαδικές ψηφοφορίες κλπ.).
Πράγματα που συνετέλεσαν σ’ αυτή τη συσπείρωση και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης προς το συνδικαλιστικό του όργανο ήταν:
α. η άμεση και καθοριστική επέμβαση του συνδικαλιστικού οργάνου (ΣΥΤΕ) σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος
β. η σύνταξη και υποβολή προτάσεων από το Παράρτημα για θέματα εργασιακού χαρακτήρα γενικότερα
γ. η καθιέρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
δ. η παρέμβαση του Παραρτήματος σε ζητήματα που αφορούν την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση των κανόνων λειτουργίας του Κέντρου Πληροφορικής.
Όλα τα πράγματα λειτουργούν με σχέση δράσης-αντίδρασης. Η παρουσία του Συλλόγου στην Μηχανογράφηση μόνο κατά τις παραμονές των εκλογών είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία εντυπώσεων στο προσωπικό για τον ευκαιριακό χαρακτήρα των επισκέψεων του Συλλόγου στη Μηχανογράφηση. Το προσωπικό μη έχοντας συνοχή, σαν μέλη νεοσυσταθείσας μονάδας, απομονώθηκε περισσότερο, απογοητεύθηκε, αποκόπηκε από την υπόλοιπη Τράπεζα και κλείστηκε στον εαυτό του. Οι επιπτώσεις ήταν μοιραίες και στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών προς την Τράπεζα και στην απόκριση του Συλλόγου στα αιτήματα του προσωπικού. Οι συνάδελφοι λειτούργησαν σαν όργανα με δημοσιοϋπαλληλικό χαρακτήρα. Η μηχανογράφηση πρέπει να προηγείται των καιρών, πρέπει να προβλέπει τις ανάγκες των “πελατών” της, να διευκολύνει τον τρόπο εργασίας της Τράπεζας. Αυτό δεν έγινε. Το Κέντρο άρχισε να βάλλεται από παντού αδιακρίτως. Για όλα έφταιγε η Μηχανογράφηση. Οι συνέπειες ήταν δραματικές. Το προσωπικό κλείστηκε περισσότερο στον εαυτό του, όλοι γι’ αυτό ήταν εχθροί, Τράπεζα και Σωματείο.
Έπρεπε να συσπειρωθεί το προσωπικό. Σ’ αυτό συνετέλεσε η αναβάθμιση του χαρακτήρα της κοπής της Χριστουγεννιάτικης πίττας. Με τη μορφή της γιορτής του προσωπικού για το προσωπικό με όχι μόνο τη αυστηρή κοπή της “βασιλόπιτας” αλλά με την καθιέρωσή της σας θεσμό που σηματοδοτεί την ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά, η Πρωτοχρονιάτικη γιορτή έγινε συνήθεια και ανάγκη. Το προσωπικό είχε τουλάχιστον κάτι δικό του.
Μια χρονιά το προσωπικό απουσίασε από την κοπή της πίττας. Δήλωσε ότι δεν γίνεται συμμέτοχο στην κατάρρευση του Κέντρου. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα συγκεντρώθηκαν και χρήματα για την εξυπηρέτηση σκοπού κοινωνικού χαρακτήρα.
Η αθρόα συμμετοχή του προσωπικού στις παραπάνω εκδηλώσεις όπως και στην καθιέρωση αποκριάτικου χορού, δείχνουν ότι το προσωπικό είναι πια ζωντανός οργανισμός. Απέκτησε ζωή σαν σύνολο και εγκατέλειψε την νοοτροπία του “δεν με νοιάζει τι κάνει ο διπλανός μου”.
Το Κέντρο πλέον έπρεπε να ανοιχτεί προς τα έξω. Να πάψει να είναι ένας οργανισμός χωρίς περιβάλλον. Έπρεπε να δείξει ότι μπορεί να συνυπάρχει με την υπόλοιπη Τράπεζα. Αλλιώς δεν είχε νόημα η ύπαρξή του. Πέρυσι στη γιορτή της Πρωτοχρονιάς του άνοιξε τις πόρτες του, κάλεσε κόσμο από το Κεντρικό, έκανε μεγαλειώδη γιορτή. Ίσως όμως ήταν ακόμη πρόωρο, για να αισθάνονται όλοι άνετα.
Το Κέντρο μας σαν Διεύθυνση της Τράπεζας συρρικνώθηκε, του αφαιρέθηκε από τον τίτλο του η ιδιότητά του ως Κέντρο Πληροφορικής, στελέχη του διώχθηκαν ή καθαιρέθηκαν, Τμήματα καταργήθηκαν, του επιβλήθηκαν “ύπατοι αρμοστές”, Επιτροπές, Επιστημονικές Γραμματείες, σύμβουλοι κλπ. και ως επιστέγασμα μια εταιρεία επί ενάμισι χρόνο για να το οργανώσει. Ξένοι προς τη Μηχανογράφηση παράγοντες έσπευδαν να αναλάβουν έργα Πληροφορικής με κάκιστα αποτελέσματα.
Το προσωπικό κινητοποιήθηκε. Το Παράρτημα συγκέντρωσε προτάσεις από όλους τους χώρους της Μηχανογράφησης. Έγινε ομάδα εργασίας που επεξεργάστηκε τις απόψεις όλων. Συντάχθηκε ένα πλήρες από κάθε άποψη Υπόμνημα που υποβλήθηκε στο Σύλλογο και στην Διοίκηση. Το Δ.Σ. του Συλλόγου υιοθέτησε το πλήρες κείμενο του Υπομνήματος. Με επέμβαση του Δ.Σ. του Συλλόγου επετεύχθηκε συνάντηση Συλλόγου - Διοίκησης - Παραρτήματος. Ο Διοικητής της Τράπεζας κατάλαβε το πρόβλημα και συνειδητοποίησε το κλίμα που επικρατούσε στο Κέντρο. Με απόφασή του έγιναν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η επανασύσταση της Διεύθυνσης σε Διεύθυνση Πληροφορικής, η αλλαγή του Διευθυντή, η σύσταση Επιτροπής με συμμετοχή του Συλλόγου για την επαναφορά στην προ την υποβάθμιση κατάσταση και άρση όλων των επιβαρυντικών ρυθμίσεων προς το προσωπικό.
Η Επιτροπή λειτούργησε ταχύτατα και εξέδωσε Πόρισμα. Βάσει του Πορίσματος η Διεύθυνση αναπτύχθηκε στην προ την υποβάθμισή της θέση, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις ευθύνης, άρθηκαν όλες οι επιβαρυντικές ρυθμίσεις για το προσωπικό, καλύφθηκαν όλες οι κενές θέσεις ευθύνης. Με τις ρυθμίσεις αυτές καθιερώθηκε η ισορροπία στο χώρο και το σημαντικότερο επιτεύχθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης του προσωπικού προς τη Διοίκηση της Τράπεζας και το Σύλλογο.
Μετά τα παραπάνω το Κέντρο αναλαμβάνει πάλι τις δυνάμεις του και επιδιώκει την ανάκαμψη του έργου του. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οργανώνονται όλες οι υπάρχουσες εργασίες, μηδενίζονται οι ζημιές που παρατηρούνταν από την έλλειψη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του προσωπικού, με άμεσες προμήθειες μεταχειρισμένου ή φθηνού εξοπλισμού αποκαθίστανται σύντομα οι συνέπειες από συνεχείς βλάβες των εξαντλημένων υπολογιστικών μηχανημάτων. Τα παραστατικά, οι καταστάσεις και οι εκτυπώσεις εκδίδονται στην ώρα τους και γενικά μπαίνει μία τάξη στις υπάρχουσες εργασίες. Βελτιώνεται η εξυπηρέτηση του Κεντρικού Καταστήματος στο χώρο των μικροϋπολογιστών.
Με την πρόσληψη 12 νέων Προγραμματιστών αιμοδοτείται το προσωπικό της Μηχανογράφησης και δρομολογούνται τα νέα έργα.
Παράλληλα αναπτύσσονται μικρής έκτασης εργασίες για την υποστήριξη άμεσων αναγκών της Τράπεζας.
Στο μεταξύ διάστημα επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των λειτουργικών Προγραμμάτων των Κεντρικών Υπολογιστών για την αξιόπιστη συμπεριφορά των Υπολογιστικών Μονάδων του Κέντρου.
Πως έχει σήμερα η κατάσταση
Σήμερα το Μηχανογραφικό Κέντρο διαθέτει δύο κεντρικούς υπολογιστές που εξυπηρετούν την Τράπεζα στις διοικητικές, οικονομικές και λογιστικές εργασίες της.
Εξυπηρετεί τη Τράπεζα στον τομέα του αυτοματισμού γραφείου για την επεξεργασία κειμένων, σύνταξη αλληλογραφίας, επεξεργασία υπολογισμών με Προγράμματα υποστήριξης λογιστικών-πληροφοριακών φύλλων κλπ. Εδώ επιδιώκεται η ομοιογένεια και η τυποποίηση της λειτουργίας μικρών υπολογιστικών συστημάτων για την συνεπέστερη υποστήριξη του αυτοματισμού γραφείου. Τείνει πλήρης κατάργηση παλαιών Υπολογιστών και Προγραμμάτων με νέα ισχυρότερα και φιλικότερα.
Στα Υποκαταστήματα και τα Πρακτορεία η εξυπηρέτηση των χρηστών είναι σε ένα επαρκές επίπεδο, με αυτόνομα Υπολογιστικά Συστήμάτα και με συγκέντρωση των στοιχείων σε ημερήσια βάση στον Κεντρικό Υπολογιστή.
Η εξυπηρέτηση του Κεντρικού Καταστήματος γίνεται σήμερα όπως είπαμε από δύο κεντρικούς υπολογιστές. Ο ένας χρησιμοποιείται για ανάπτυξη νέων εφαρμογών, βελτίωση των εφαρμογών και επέμβαση από τους Προγραμματιστές για τα δημιουργούμενα προβλήματα. Ο ίδιος Υπολογιστής χρησιμοποιείται για την επεξεργασία στοιχείων που αφορούν τη μισή παραγωγή του Κέντρου. Δηλαδή απασχολείται για τη ροή των διοικητικών εφαρμογών (συντάξεις, μισθοδοσία, προσωπικό, στατιστικά, οικονομετρικά κλπ.) Η κατάληψη και χρήση της υπολογιστικής ισχύος είναι στο 100% της απόδοσής του. Αυτό σημαίνει ότι καμία άλλη εργασία δεν μπορεί να εκτελεστεί από τη μονάδα αυτή.
Ο δεύτερος Κεντρικός Υπολογιστής χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των λογιστηρίων, των οικονομικών συναλλαγών και συναλλαγματικών υπηρεσιών της Τράπεζας (On-line της Τράπεζας). Η κατάληψη της υπολογιστικής είναι γύρω στο 50% του συνόλου της.
Τι σημαίνουν αυτά; Σημαίνουν πλήρη κορεσμό των δυνατοτήτων του εξοπλισμού της Τράπεζας. Έχουμε μοίρασμα της παραγωγής του Μηχανογραφικού Κέντρου σε δύο υπολογιστές. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση βλάβης του ενός από τους δύο υπολογιστές, παρέχεται στην Τράπεζα εξυπηρέτηση για τη μισή παραγωγή. Μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης η Τράπεζα δεν δουλεύει ως προς το μισό μέρος των εργασιών που εξυπηρετείται από τη Μηχανογράφηση.
Μέχρι σήμερα οι ζημιές των Υπολογιστών ήταν μικρής έκτασης και αρκούσαν προσπάθειες σε επίπεδο μίας ημέρας για την αποκατάσταση της βλάβης. Αν η βλάβη διαρκέσει περισσότερο;
Βεβαίως μπαίνει το ερώτημα γιατί δεν αναλαμβάνεται η εξυπηρέτηση όλης της παραγωγής από τον Υπολογιστή που απασχολείται κατά 50%. Τότε ο χρόνος απόκρισης του Υπολογιστή - που θα είναι κατειλημμένος κατά 100% - θα ήταν δραματικός. Σήμερα ο χρόνος απόκρισης είναι επιβαρημένος για τους Προγραμματιστές. Ο μεν ένας Υπολογιστής που διαθέτει το on-line είναι σχετικά άνετος και έτσι παρέχει ένα καλό επίπεδο υπηρεσιών, ως προς το χρόνο απόκρισης, στους “πελάτες” του στο Κεντρικό Κατάστημα. Στον δε άλλο Υπολογιστή που εξυπηρετούνται οι οικονομικο-διοικητικές εφαρμογές της Τράπεζας και η ανάπτυξη των νέων εφαρμογών από τους Προγραμματιστές, δόθηκε πρώτη προτεραιότητα εξυπηρέτησης στο Κεντρικό με συνέπεια οι υπάλληλοι του Κέντρου να καθυστερούν ή να αναγκάζονται να δουλέψουν εκτός του τραπεζικού ωραρίου. Μάλλον είμαστε το μοναδικό Μηχανογραφικό Κέντρο στο κόσμο που διαθέτει πλήρες “back up” του υπολογιστικού του συστήματος.
Ένα πρόβλημα που ανέκυψε τα τελευταία χρόνια είναι η έλευση του έτους 2000. Το πρόβλημα ισχύει για όλους τους μηχανογραφικούς οργανισμούς και ιδιαίτερα τους Τραπεζικούς.
Πιο είναι το πρόβλημα; Οι Υπολογιστές μπορούσαν να τηρούν μόνο τα τελευταία δύο ψηφία του έτους. Δεν κρατούσαν δηλαδή τα δύο ψηφία του αιώνα, ήταν αυτονόητα. Όταν λέμε ‘90 εννοούμε 1990. Τι γίνεται όμως με το 2000; Προσπαθήστε να κάνετε αφαιρέσεις των ημερομηνιών 1/1/00 - 1/1//99. Το προσωπικό της μηχανογράφησης έχει μια τεράστια δουλειά να αναμορφώσει τα Προγράμματά του για να συντηρεί 4ψήφιο έτος, αλλά αυτό δεν φτάνει. Πρέπει η αρχική ημερομηνία που δίνεται από τον υπολογιστή να είναι η σωστή. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο υπάρχων υπολογιστής.
Για την ικανοποίηση των παραπάνω αναγκών, της αποσυμφόρησης, της ταχύτερης εξυπηρέτησης, την ανάπτυξη νέων εφαρμογών, τη χρήση νέων τρόπων ανάπτυξης εφαρμογών και της εξυπηρέτηση των χρηστών σε φιλικότερο (“γραφικό”) περιβάλλον, με την τήρηση του έτους 2000 κρίνεται αναγκαία η αντικατάσταση - αναβάθμιση των υπολογιστικών συστημάτων της Τράπεζας.
Τα χαρακτηριστικά του νέου υπολογιστικού συστήματος θα πρέπει να είναι: Η δυνατότητα απορρόφησης των υπαρχουσών εφαρμογών χωρίς κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό και χρόνο. Η δυνατότητα μετατροπής τους σε φιλικότερο περιβάλλον (μενού, εικόνες, κουμπιά, ποντίκι κλπ.). Η μετάβαση σε ενιαίο λειτουργικό περιβάλλον και όχι σε δύο όπως είναι σήμερα, εξοικονομεί χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό από την ενιαία αντιμετώπιση της λειτουργίας των υπολογιστών. Η δυνατότητα διασύνδεσής του με οποιονδήποτε τρόπο με άλλα υπολογιστικά συστήματα, με τεράστια ταχύτητα, της Τράπεζας (Υποκαταστήματα, Πρακτορεία, Υπολογιστές αυτοματισμού γραφείου) ή εκτός Τράπεζας (άλλοι φορείς, Δημόσιο, Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ.). Πρέπει το υπολογιστικό σύστημα να μπορεί να είναι η μονάδα εξυπηρέτησης (server) όλων των κατά τόπους υπολογιστικών συστημάτων. Πρέπει να μπορεί να στηθεί ένα πλήρες δίκτυο, εντός και εκτός της Τράπεζας.
Το νέο σύστημα θα πρέπει να έχει απεριόριστη δυνατότητα επέκτασης-αναβάθμισής. Ο server αυτός πρέπει να είναι διπλός. Οποιαδήποτε πτώση του ενός από βλάβη, να μη γίνεται καν αντιληπτή από τους χρήστες του. Ο διπλανός server θα αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση του δικτύου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ανάγκες του EMI απαιτεί από την Τράπεζα την ύπαρξη Κέντρου Ανάκαμψης Καταστροφής (Disaster Recovery Site). Δηλαδή σε περίπτωση ολικής καταστροφής του Κέντρου να υπάρχει η δυνατότητα επανεξυπηρέτησης των χρηστών εντός της ημέρας σε άλλο Κέντρο. Για να γίνει αυτό πρέπει τουλάχιστον τα σημερινά λειτουργικά Προγράμματα να υπάρχουν σε Κέντρο Πληροφορικής άλλου φορέα που θα μας παρέχει και τη σχετική ασφάλεια (απόρρητο κλπ.). Με τη σημερινή υπολογιστική μας διάταξη δεν υπάρχει Κέντρο στο Λεκανοπέδιο. Έχουμε μείνει πολύ πίσω.
Η εξυπηρέτηση στο Κεντρικό Κατάστημα και στα Περιφερειακά Καταστήματα στον αυτοματισμό γραφείο πρέπει να γίνει ως εξής: διασύνδεση - πρόσβαση στο Internet, σύνδεση με την υπολογιστική κεντρική διάταξη του Μηχανογραφικού Κέντρου για παραλαβή των καταστάσεων και όχι να περιμένουμε το λεωφορείο, εγκατάσταση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Στα Υποκαταστήματα επιβάλλεται η αναβάθμιση των Υπολογιστών σε νεώτερους και ισχυρότερους.
Το Κέντρο Πληροφορικής σε απόφασή του για την εξυπηρέτηση των Υποκαταστημάτων επέλεξε προϊόντα στρατηγικής σημασίας και έτσι σήμερα δεν είναι υποχρεωτική η αντικατάσταση των Προγραμμάτων είναι όμως δυνατή η αναβάθμισή τους (UNIX, ORACLE).
Τι σημαίνει αναβάθμισή τους; σύνδεση με την Μηχανογράφηση, on-line εξυπηρέτηση, ταχύτερη διεκπεραίωση των εργασιών, αποδοχή της εφαρμογής των Μεγάλων Συστημάτων Πληρωμών.
Στα Πρακτορεία δρομολογείται ήδη η αναβάθμιση των υπολογιστικών συστημάτων με στόχο τη διαρκή σύνδεση της περιφέρειας με την Αθήνα, την ταχύτερη εξυπηρέτηση των εργασιών του Πράκτορα και την παραλαβή στοιχείων του 610 πολλαπλά ημερησίως.
Τι χρειάζεται: Νέος τρόπος εργασίας για την ανάπτυξη των νέων εργασιών. Προμήθεια νέων εργαλείων ανάπτυξης καθιέρωση μεθοδολογίας ανάπτυξης και συντήρησης των εφαρμογών. Καθιέρωση μεθοδολογίας και προτύπων, υιοθέτηση κανόνων ασφαλείας και το κυριότερο άλλη αντιμετώπιση στη σύνθεση των ομάδων εργασίας.
Σ’ ένα Μηχανογραφικό Κέντρο φαίνεται και εδώ και σε Κέντρα του εξωτερικού ότι τα όρια των Υπηρεσιακών ομάδων αποτελούν τροχοπέδη και αναστολή της άνετης διεκπεραίωσης έργου. Ίσως είναι ώρα η Τράπεζα να ξεπεράσει τον εαυτό της, δημιουργώντας ομάδες εργασίας ανεξαρτήτως Υπηρεσιακών μονάδων και χορηγώντας παράλληλα κίνητρα για την αποδοτική παραγωγή των μελών της.
Αυτά λέει και το Πόρισμα της εταιρείας-Συμβούλου που επί ενάμισι χρόνο το μόνο που κατάφερε ήταν να παραδώσει ένα Πόρισμα 1.200 σελίδων. Ευτυχώς τελείωσε το έργο της, απεχώρησε και όπως φαίνονται τα πράγματα δεν έχει λόγο ύπαρξης στο Μηχανογραφικό Κέντρο γιατί το μόνο που έκανε ήταν να διατυπώσει με επιστημονική (ή επιστημονικοφανή) βάση πράγματα που το προσωπικό έλεγε εδώ και χρόνια.
Μας χρειάζονται οι εξωτερικοί συνεργάτες; Βεβαίως μας χρειάζονται, στο βαθμό που απαιτούν οι ανάγκες ενός έργου και μάλιστα στο μέρος εκείνο που αποτελεί καθαρά συγγραφή Προγραμμάτων, αφού προηγουμένως έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός ενός έργου. Όπου αλλού επιχειρήθηκε ανάθεση έργου σε εξωτερικό συνεργάτη με διαφορετική διάσταση και χωρίς την διοίκηση του έργου να κατέχει το οικείο Κέντρο Πληροφορικής τα αποτελέσματα ήταν οδυνηρά.
Μέχρι τέλος του 1999 τα έργα που δρομολογούνται και πρέπει υποχρεωτικά να τελειώσουν είναι με πρώτη προτεραιότητα ο 610 - ΕΡΜΗΣ - INTER-LINKING (Μεγάλα Συστήματα Πληρωμών), εργασίες για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο (Accounting - Banking Supervision - Bank Notes), μετατροπή της δραχμής και ένταξη στο Ενιαίο Νόμισμα, εγκατάσταση του Teleconference, Υποστήριξη του έτους 2000, Ισοζύγιο Πληρωμών, Πληροφοριακά Συστήματα Επικοινωνίας Κεντρικών Τραπεζών με ΕΝΙ και των Εμπορικών Τραπεζών.
Αυτά δεν μπορούν να γίνουν έτσι, καμία καθυστέρηση δεν συγχωρείται. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Προτάσεις για προσωπικό και εξοπλισμό υπάρχουν. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, η ανάπτυξη της Τράπεζας είτε το αποφασίσει μόνη της είτε το επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έλθει από το Κέντρο Πληροφορικής στο Χολαργό.
του Δημήτρη Μυγδάνη
Μηχανογραφικό Κέντρο
δΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΕ ΣΤΗΝ εΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΟΥ ΣΥΤΕ: Η Γνώμη