Σελίδες

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Να τα πούμε;; Σε ποιόν να τα πούνε τα παιδιά; Σε κλειστές πόρτες;

Τώρα, πριν από πέντε λεπτά, χτύπησε το κουδούνι.

Δυο προσωπάκια αγέλαστα. 
Περάστε παιδιά να τα πείτε.
Αρχιμηνιά κι αρχή χρονιά...
Τα λογάκια διστακτικά, τα καμπανάκια άτονα, 
χωρίς χαρά.
Από ένα φιλάκια στα μαλλάκια και...

...Χρόνια Πολλά παιδιά και του χρόνου... να χαμογελάτε όταν λέτε τα κάλαντα...
Άμα μας ανοίξει κανένας... άμα... και χαμογέλασαν λυπημένα

Ανοίξτε τις πόρτες να σας πουν τα χαμομηλάκια τα Κάλαντα.
Ανοίξτε τις καρδιές σας.
Δεν μας έχουν μείνει και πολλά για να χαιρόμαστε

Χρόνια Πολλά σε όλους μας
και Καλή Πρωτοχρονιάααααα

Dolls' hospital - Νοσοκομείο για... κούκλες: Το Κουκλιατρείον!!!

Τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν 
ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τα αγαπημένα  τους παιχνίδια και δεν θέλουν να τα αποχωριστούν ακόμη και όταν αυτά χαλάσουν.

Το Κουκλιατρείον!!!


Στη Βραζιλία, ένας παλιός τεχνίτης γραφομηχανών και η οικογένεια του αποφάσισαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα δημιουργώντας ένα εργαστήριο με την ονομασία «νοσοκομείο παιχνιδιών».

Πολλά από τα τμήματα του εργαστηρίου έχουν πάρει ονομασίες κλινικών. Μέσα στο νοσοκομείο παιχνιδιών υπάρχει το ακτινολογικό τμήμα, το τμήμα Επειγόντων περιστατικών, το αναρρωτήριο και η αίθουσα αναμονής.
Οι  ιδιόμορφοι «ασθενείς» εισάγονται στην «κλινική» και σε μερικές ώρες ή ημέρες παίρνουν εξιτήριο όντας απόλυτα υγιείς.

Το 80% των παιχνιδιών που επισκευάζονται είναι παλιές κούκλες που έχουν κληροδοτηθεί από γενιά σε γενιά, από μητέρα σε κόρη και έχουν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους κατόχους τους.
Το νοσοκομείο παιχνιδιών επιδιορθώνει περίπου 200 κούκλες κάθε μήνα ενώ επίσης ευπρόσδεκτα είναι και τα αρκουδάκια και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Το κόστος δεν ξεπερνά το 20% της αξίας κάθε παιχνιδιού.

Oι ΗΠΑ μεταφέρουν τον αντιτρομοκρατικό πόλεμο στην Υεμένη Child labour in Yemen - Παιδική εργασία στην Υεμένη A Nation On Drugs - Yemen - Υεμένη: Ένας λαός στα ναρκωτικά

Υεμένη: Γνωστή από την αρχαιότητα σαν Ευδαίμων Αραβία  ή Arabia Felix, η Υεμένη φαίνεται να έχει τυλιχτεί από μια μυστηριώδη λήθη στις μέρες μας, ελάχιστοι άνθρωποι έχουν ακούσει κάτι για τη χώρα αυτή, αρκετοί δεν γνωρίζουν ούτε σε ποια ήπειρο βρίσκεται. Οι ανήσυχοι ταξιδιώτες όμως, είναι πιθανό να έχουν ακούσει ότι στη Νοτιοδυτική άκρη της Αραβικής χερσονήσου υπάρχει μια ρομαντική χώρα, όπου η ζωή κυλά στους ίδιους ρυθμούς όπως την προ πετρελαίου εποχή, με πόλεις που διατηρούνται αναλλοίωτες εδώ και χιλιάδες χρόνια,  εντυπωσιακής μορφολογίας ερήμους και οάσεις, βουνά με βλάστηση που ξεπερνούν τα 3.000 μέτρα και παραλίες με κατάλευκη άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. 

Oι ΗΠΑ μεταφέρουν τον
αντιτρομοκρατικό πόλεμο στην Υεμένη

Παρότι οι στρατιώτες της πολεμούν ήδη σε δύο μέτωπα, η
Ουάσιγκτον άνοιξε χωρίς τυμπανοκρουσίες ένα τρίτο κατά της Αλ Κάιντα, στην Υεμένη αυτήν τη φορά. Πριν από ένα χρόνο, η CIA απέστειλε ομάδα πρακτόρων της με ειδίκευση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη Σανάα, ενώ την ίδια ώρα, μέλη των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού αναλάμβαναν την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Υεμένης. 
Για την αποστολή αυτή, το Πεντάγωνο θα δαπανήσει πάνω από 70 εκατ. δολάρια τους ερχόμενους 18 μήνες, ενώ την ίδια στιγμή οι αμερικανικές διωκτικές υπηρεσίες προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν ο συλληφθείς επίδοξος βομβιστής της πτήσης 253 εκπαιδεύθηκε πράγματι από την Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Η Υεμένη υπήρξε παραδοσιακό καταφύγιο πολεμιστών του ιερού πολέμου, εν μέρει χάρη στη θερμή υποδοχή που εξασφάλισαν τη δεκαετία του 1980 οι μαχητές των μουτζαχεντίν κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν από την κυβέρνηση της χώρας. Η Αλ Κάιντα απέδειξε την ισχύ της στην Yεμένη, με την επίθεση εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού «Κόουλ» το 2000.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι ηγέτες της Αλ Κάιντα κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες με στόχο τη δημιουργία βάσης στην Υεμένη, προσελκύοντας μαχητές από όλη την περιοχή και οργανώνοντας επιθέσεις εναντίον διπλωματικών κυρίως στόχων.
Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί τώρα τη σύναψη στενότερων σχέσεων με την κυβέρνηση του προέδρου Αλι Αμπντουλάχ Σαλέχ, ώστε αυτός να συνεχίσει μόνος τον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο. «Η Υεμένη κατέστη πλέον επίκεντρο του αντιτρομοκρατικού αγώνα», είπε τον Αύγουστο ο Τζο Λίμπερμαν, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα. 
Οι ορεινές περιοχές της Υεμένης φημίζονται για την ανομία που επικρατεί σε αυτές, ενώ το χάος ενισχύθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα εξαιτίας της ένοπλης εξέγερσης στο Βορρά και το αυξανόμενο αποσχιστικό αίσθημα του Νότου. Στις 17 Δεκεμβρίου και την περασμένη Πέμπτη, όμως, η αεροπορία της Υεμένης πραγματοποίησε σειρά βομβαρδισμών σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 60 μαχητών του εχθρού.

Child labour in Yemen

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Κρέμασε αλεπού σε καλώδια της ΔΕΗ

Ένα αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν οι κάτοικοι του οικισμού 
της Μάκρης του δήμου Αλεξανδρούπολης.



Θρασύτατος δράστης σκότωσε και κρέμασε μία αλεπού από τα καλώδια κολόνας της ΔΕΗ, ακριβώς επάνω από τη γεώτρηση που τροφοδοτεί με νερό τον οικισμό.
Ήδη οι κάτοικοι και ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος ζήτησαν τη σύλληψη του δράστη, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν άγνωστα.

ΠΗΓΗ: Το Τεφτέρι

Παράξενα πρωτοχρονιάτικα έθιμα

Βραζιλία: Με την αλλαγή του χρόνου πηγαίνουν στη θάλασσα και ρίχνουν στα κύματα λευκά λουλούδια για τη θεά της καλοτυχίας Γιαμαντζά (Yemaja). 
Το παραδοσιακό τους φαγητό αποτελείται από όσπρια, όπως σούπα από φακές ή μαύρα φασόλια που δηλώνουν την αφθονία. Λευκά κεριά, λευκά λουλούδια και φωτάκια πρωταγωνιστούν στη διακόσμηση. 

Γαλλία: Την παραμονή της πρωτοχρονιάς 
τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο πατέρας των Χριστουγέννων (Pere Noel), ο οποίος θα κατέβει από την καμινάδα καθώς κοιμούνται. 
Ο Pere Noel συνοδεύεται από έναν άλλο παππούλη, τον Pere Fouettard, ο οποίος δέρνει ελαφρά τα παιδιά που ήταν άτακτα κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ιταλία: Στις 6 Ιανουαρίου τα παιδιά περιμένουν με αγωνία τη γριά La Befana, η οποία ψάχνει τον μικρό Ιησού και στην πορεία της αναζήτησής της αφήνει δώρα στα φρόνιμα παιδιά. Σύμφωνα με την Ιταλική παράδοση, η La Befana σκούπιζε το σπίτι της όταν δέχτηκε την επίσκεψη των τριών μάγων, οι οποίοι πήγαιναν να συναντήσουν το νεογέννητο Ιησού. Οι τρεις μάγοι, της ζήτησαν να τους ακολουθήσει αλλά η La Befana αρνήθηκε, διότι δεν είχε τελειώσει με το σκούπισμα του σπιτιού. Αργότερα όμως, το μετάνιωσε και μάζεψε όσα δώρα μπορούσε και προσπάθησε να ακολουθήσει τους τρεις μάγους. Δυστυχώς όμως δεν τους βρήκε ποτέ αλλά συνεχίζει ακόμα την αναζήτησή της για τον Χριστό, γι’ αυτό κάθε χρόνο αφήνει δώρα στα παιδιά.

Ιράν: Πρωτοχρονιά στην αρχή της άνοιξης και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου. Η ιρανική πρωτοχρονιά αποκαλείται «Nowruz», που σημαίνει «νέα ζωή» . Οι γιορτές διαρκούν 13 μέρες, ενώ τα γιορτινά τραπέζια είναι στρωμένα με τα επτά “S”. Samanoo (φυτρωμένο σιτάρι), Sumak (σουμάκ, τοπικό ποτό), Serkeh (ξίδι), Seeb (μήλα), Sekkeh (χρυσά νομίσματα), Sombol (ζουμπούλια), Sear (σκόρδο) που συμβολίζουν την υγεία, την ομορφιά, την ευτυχία, την ευημερία και την υπομονή. 

Κίνα: Ο δράκος είναι η πιο δημοφιλής φιγούρα της κινέζικης πρωτοχρονιάς, γνωστής ως Yuan Tan, που γιορτάζεται μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου. Η δυνατή μουσική και τα κλεισμένα με χαρτιά παράθυρα διώχνουν τα κακά πνεύματα, ενώ το μανταρίνι έχει την τιμητική του και δίνεται πάντα ως δώρο σε ζευγάρι. 

 
Αιθιοπία: Το Ιουλιανό ημερολόγιο της Αιθιοπίας επιβάλει ανοιξιάτικη πρωτοχρονιά (Enkutatash, το πολυτιμότερο των δώρων) και δώρα μπουκέτα από τα περίφημα Meskel Flowers. 



Ινδία: Το Diwali είναι η γιορτή του φωτός. 
Λάμπες και κεριά, παντού για τους Ινδούς, οι οποίοι ταξιδεύουν μέχρι τον Γάγγη για το τελετουργικό τους μπάνιο. 


Μεξικό: Η 28η Δεκεμβρίου, δηλαδή η μέρα κατά την οποία ο Ηρώδης διέταξε τη σφαγή των νηπίων, είναι όπως η δική μας πρωταπριλιά, μια μέρα γεμάτη ψέματα και φάρσες.  Η 1η Ιανουαρίου λέγεται “Dia de los Reyes”, δηλαδή «η μέρα των βασιλιάδων ή των μάγων», οπότε και τα μικρά παιδιά παίρνουν τα δώρα τους. Την ίδια μέρα, κόβεται και μια παραδοσιακή πίτα η οποία περιέχει μια μικρή κούκλα που συμβολίζει τον νεογέννητο Χριστό. Όποιος βρει την κούκλα μέσα στο κομμάτι του, πρέπει να δεξιωθεί φίλους και συγγενείς στις 2 Φεβρουαρίου.

Σουηδία: Πρωταγωνιστές παντού, από τις φόρμες για τα γιορτινά γλυκά μέχρι τα καρουσέλ, το αλογάκι και οι βόλτες με snowmobile συνθέτουν το σκηνικό της Σουηδίας.


Πηγή : Espresso

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Άγιε μου Βασίλειε... για φέτος χάρισέ μας το ανεκτίμητο

Μη σε παραπλανά η ηλικία μου: στην πραγματικότητα παραμένω το ίδιο παιδί που σου έστελνε τα ανορθόγραφα γράμματα για να ζητήσει κάποιο παιχνίδι από το μαγικό σου εργαστήρι και να φιξάρει το ραντεβού σας κάθε Πρωτοχρονιά. Είμαι το ίδιο παιδί που πίστευε ότι υπάρχεις ό,τι κι αν έλεγαν οι «ψιλιασμένοι» συμμαθητές της: Στον δικό μου κόσμο υπάρχεις, όσο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ανάγκη μιας αγκαλιάς, μιας ευγενικής χειρονομίας, ή ενός χαμόγελου. Υπάρχεις κι ας προσπαθούν οι μεγάλοι να σε απομυθοποιήσουν στα μάτια των παιδιών. 
Πιστεύω μάλιστα ότι όλη αυτή η κρίση «αλήθειας» δεν είναι παρά βουτιά στην απανθρωπιά και στο ψέμα του εδώ και του τώρα: Πράγματι, δεν υπάρχεις για τον άνθρωπο που ζει χωρίς φιλοσοφική διάθεση, που διακρίνει την προσφορά μόνο σ’ ένα καλοτυλιγμένο μεγάλο κουτί με κόκκινους φιόγκους και που δεν έχει διάθεση να δώσει παρά μόνο εκεί όπου φτάνει το χρέος ή – χειρότερα- το συμφέρον του. Δεν υπάρχεις για τον άνθρωπο που δεν κάνει όνειρα, που δεν έχει οράματα που ταΐζει το σώμα του μα αφήνει την ψυχή και το πνεύμα του ατάιστα και κακοποιημένα. Δεν υπάρχεις για τον κακομοίρη μεμψίμοιρο απαισιόδοξο και γκρινιάρη άνθρωπο του 21ου αιώνα, για εκείνον που δεν θέλει να δώσει στο συνάνθρωπό του, όχι ένα ποτήρι νερό, μα ούτε ένα χαμόγελο καλημέρας.

Νομίζω ότι καταλαβαίνεις καλύτερα από μένα το λόγο για τον οποίον διαψεύδεται η ύπαρξη σου στις μέρες μας: Ένας άγιος που δίνει, ένας άγιος που δεν κρατά για τον εαυτό του τίποτα, που μοιράστηκε την περιουσία του με τους συνανθρώπους του και που αφιερώνει τη νύχτα της πρωτοχρονιάς στο ρεβεγιόν της καρδιάς και της αγάπης, είναι επικίνδυνο σύμβολο σ’ έναν κόσμο αρπακτικών. Εάν πασχίζω όλο το χρόνο να εξαπατήσω το διπλανό μου για να πάρω τη θέση του στο ταμείο, στο πάρκιν ακόμα και στην εκκλησία (!) σε ποιον άγιο Βασίλη πιστεύω; 
Αν έχω διαρκώς παράπονα από τους ανθρώπους, γιατί δε μ’ αγαπούν, γιατί είναι αμαθείς, αστοιχείωτοι, μπανάλ, ηλίθιοι και βαρετοί, αν τους πλησιάζω μόνο όταν θέλω να ζητήσω κάτι και τσαντίζομαι και βρίζω Θεό και δαίμονες όταν δε μου δίνουν όσα τους ζητήσω, για ποιον Άγιο Βασίλη θα μιλήσω στο παιδί μου; Προφανώς για έναν Άγιο Βασίλη που δεν υπάρχει γιατί στ’ αλήθεια δεν υπάρχει τέτοιος Άγιος – προστάτης της αρπαγής και της ρεμούλας, της γκρίνιας, και της αλαζονικής κακομοιριάς.
  
Δεν ξέρω καλέ μου Άγιε Βασίλη αν υπάρχει άλλος Άγιος τόσο ταπεινωμένος, όσο εσύ, θυσιασμένος στο βωμό της Λουκούλιας υπερκατανάλωσης. Ο άνθρωπος που αγάπησε τη μόρφωση με όλο του το είναι, δε μοιράζεις πια βιβλία, ούτε γνώση στα μπουχτισμένα από παιχνίδια παιδιά , γιατί «το βιβλίο είναι φτηνό και βαρετό πρωτοχρονιάτικο δώρο». (Γουρλώνουν τα ματάκια τους από έκπληξη και δυσπιστία τα παιδιά όταν ακούνε ότι είσαι εσύ ο ίδιος Μέγας Βασίλειος , ο ένας από τους τρεις Ιεράρχες). 
Ο άνθρωπος της εγκράτειας και της προσφοράς εμφανίζεσαι πια σαν ευτραφές θύμα των γήινων εδεσμάτων, βουτηγμένος στη χοληστερίνη, γίνεσαι cartoon, πίνεις συγκεκριμένα αναψυκτικά και κρεμιέσαι από τα μπαλκόνια σαν πρωτάρης διαρρήκτης . Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για το βιασμό της υστεροφημίας σου, αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι, δε βιάζουμε τη δική σου υστεροφημία αλλά τη δική μας. 
Απλά το όνομά σου δανειστήκαμε, μα αφού δεν πιστεύουμε ότι υπάρχεις, αυτός ο χοντρούλης τύπος με την κόκκινη πρησμένη μύτη που εμφανίζεται κάθε Χριστούγεννα δεν είσαι εσύ, αλλά όλοι εμείς. Τις κοιλιές μας αγιοποιήσαμε, τα πάθη μας ντύσαμε με κόκκινη στολή κι αφήσαμε την αμάθεια και τη ρηχότητά μας να οδηγεί το έλκηθρο.

Γι’ αυτό δεν υπάρχεις Άγιε Βασίλη μου, γι΄ αυτό βιάζονται οι μεγάλοι να σε βγάλουν από τη ζωή και τα όνειρα των παιδιών τους: γιατί αν σε γνώριζαν οι αθώες παιδικές ψυχές, αν γνώριζαν το μεγαλείο και την ομορφιά σου, τη μόρφωση και την καλοσύνη σου, την εγκράτεια και τη σταθερότητά σου, θα έκριναν αυστηρότερα τους γονείς, τους παππούδες, τους δασκάλους, τους ιερείς, τους γείτονες, τον κόσμο των υπερφίαλων ενηλίκων και την υποκρισία τους. 
Επειδή λοιπόν καλέ μου, μια τέτοια κριτική θα ήταν επώδυνη για κάθε πληγωμένο εγωισμό, προτιμούμε να διδάσκουμε τα παιδιά μας ότι ο Άγιος δεν υπάρχει κι ότι τα δώρα τα φέρνουν οι γονείς, γιατί στο κάτω – κάτω δώρο για όλους μας είναι μόνο ό,τι έχει τιμή. 
Τα ανεκτίμητα οι φαύλοι δεν τα θεωρούν δώρα, αλλά σκουπίδια! Για φέτος καλέ μου Άγιε Βασίλη, δε θα ζητήσω το ακριβό, αλλά το ανεκτίμητο , γιατί κουράστηκα να είμαι φαύλη: Σου ζητώ λοιπόν φέτος, να πλησιάσεις στο κρεβατάκι κάθε νηπίου και να ψιθυρίσεις την αλήθεια σου στο αυτί του, πριν προλάβει η ενήλικη φαυλότητα να το αγγίξει. Αν το παρόν μοιάζει χαμένο, ψέλλισε τα ανεκτίμητα στην αθωότητα του μέλλοντος. Έτσι η Αγιότητά σου δε θα πάει χαμένη, ούτε οι επόμενες γενιές… 
Με σεβασμό 
Μάρω Σιδέρη  

Της πολυγραφότατης ποιήτριας και συγγραφέως Μάρως Σιδέρη Πηγή : http://www.istologio.org/
πηγή μας:sotiriapsixis 

Το πουλάκι που κλαίει...

...επειδή έχασε το ταίρι του




Τις φωτογραφίες αυτές τις δημοσίευσε εφημερίδα στη Γαλλία και τη συγκεκριμένη ημέρα πουλήθηκαν όλα τα φύλλα. 
Εκατομμύρια άνθρωποι έκλαψαν σε Ευρώπη και Αμερική μόλις τις είδαν. 
Γι αυτούς που νομίζουν ότι τα ζώα δεν έχουν συναισθήματα...
 

πηγή: messa-pios   
πηγή της πηγής: anopetra-eleos

Ο τόπος μας - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Η καρδιά του Χελμού


Πλούσια η ιστορία των Καλαβρύτων, πλεγμένη με αρχαίους μύθους και γεγονότα που σημάδεψαν ολόκληρη τη σύγχρονη Ελλάδα. Τριγύρω, τα ορεινά τοπία του Χελμού, διάστικτα με παραδοσιακά χωριά και μοναδικές ομορφιές: από το Σπήλαιο των Λιμνών και το φαράγγι του Βουραϊκού με τον περίφημο Οδοντωτό ώς τη Ζαρούχλα και τη λίμνη Τσιβλού, το μάτι δεν προφταίνει να συγκρατήσει εικόνες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ



Mετά από κάμποσα χιλιόμετρα ανηφορικών στροφών από την εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, έφτασα στα Καλάβρυτα και βάλθηκα να τα εξερευνήσω. Πρώτος σταθμός το ιστορικό αρχοντικό της Παλαιολογίνας, που στεγάζει το πολιτιστικό κέντρο του δήμου. Στο επιβλητικό κτίσμα από γκρίζα πέτρα, με διακριτά τα χαρακτηριστικά του πυργόσπιτου της εποχής, όπως πολεμίστρες και ζεματίστρα, με περιμένει η Γιώτα Μιχαλοπούλου, για να με ξεναγήσει στους χώρους και στην ιστορία του: «Χτίστηκε πιθανόν από τον Θωμά Παλαιολόγο, αδερφό του Κωνσταντίνου, ο οποίος το δώρισε στη συγγενή του, Αικατερίνη Παλαιολογίνα». Ο θρύλος λέει ότι η περήφανη Αικατερίνη, για να μην πέσει στα χέρια των Οθωμανών, αυτοκτόνησε πέφτοντας από το φράγκικο κάστρο στις παρυφές των Καλαβρύτων. Εξ ου και Κάστρο της Ωριάς, της Ωραίας δηλαδή, από το οποίο σήμερα έχουν απομείνει μόνο χαλάσματα, αλλά αξίζει μια επίσκεψη. «Ευτυχώς, το αρχοντικό γλίτωσε από τους Οθωμανούς και τους ναζί», συνεχίζει η Γιώτα. «Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του, ο Β. Τσαπάρας, το δώρισε στον δήμο μας ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο».
Τα Καλάβρυτα είναι μια φροντισμένη κωμόπολη, ίσως όχι τόσο παραδοσιακή όσο θα περίμενε κανείς -άλλωστε κάηκε στο Ολοκαύτωμα του 1943-, ωστόσο διαθέτει ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, γραφικές γωνιές και κάποια καλοδιατηρημένα ιστορικά κτίρια. Την εικόνα συμπληρώνει το δασωμένο ορεινό τοπίο, ορατό όπου και αν στρέψει κανείς το βλέμμα. Ο περίπατος ξεκινά συνήθως από τον ανηφορικό πεζόδρομο της αγοράς, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Και στις δύο πλευρές του δρόμου, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες και μαγαζιά, κυρίως τουριστικά. Λογικό, αφού η τοπική οικονομία βασίζεται πολύ στον τουρισμό, που εκτοξεύτηκε με το άνοιγμα του χιονοδρομικού κέντρου, 20 χρόνια πριν - 200.000 άτομα το επισκέπτονται κάθε χειμώνα.
Ανεβαίνοντας, συναντώ το πρώην Δημοτικό Σχολείο: το όμορφο κτίριο, νεοκλασικού ύφους, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, έχει μετατραπεί σε σύμβολο της πιο σκοτεινής σελίδας της καλαβρυτινής ιστορίας. Εδώ, το Δεκέμβριο του '43, οι ναζί συγκέντρωσαν τους ντόπιους, λέγοντας ότι «κανείς δεν θα πάθει τίποτα». Η υπόσχεση αθετήθηκε: στις 13 Δεκεμβρίου, οι άντρες άνω των 14 ετών εκτελέστηκαν στη ράχη του Καππή, όπου στέκει σήμερα το επιβλητικό μνημείο του Τόπου της Θυσίας. Παράλληλα, οι ναζί έβαλαν φωτιά στο Δημοτικό, όπου είχαν πρώτα κλειδώσει γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Ευτυχώς, οι εγκλωβισμένοι κατάφεραν να σπάσουν τις πόρτες και να σωθούν. Το κτίριο αποκαταστάθηκε μεταπολεμικά και το 1986 κηρύχθηκε Ιστορικό Μνημείο. Σήμερα, δεν λειτουργεί ως σχολείο, αλλά συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα ιστορίας: από το 2005, φιλοξενεί το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Η αίθουσα με τις φωτογραφίες των 696 εκτελεσθέντων έχει μια ατμόσφαιρα τόσο λιτά υποβλητική, που σχεδόν προκαλεί δέος…
Μνήμες του Ολοκαυτώματος θα συναντήσω και στην κατάφυτη κεντρική πλατεία, όπου το ρολόι του μητροπολιτικού ναού δείχνει 2.34, παγωμένο για πάντα στην ώρα της εκτέλεσης. Η πλατεία υπενθυμίζει και άλλες ιστορικές στιγμές, όπως η Επανάσταση του 1821, με προτομές ντόπιων αγωνιστών. Τερματίζω τη βόλτα μου ψηλότερα, στην πλατεία των Τριών Γερόντων, με τον αιωνόβιο πλάτανο, στη σκιά του οποίου, λέει η παράδοση, συναντήθηκαν οι αγωνιστές Ζαΐμης, Πετμεζάς και Φωτήλας.

Ο Οδοντωτός και ο Βουραϊκός


Το διασημότερο ελληνικό τρένο, που δια-νύει μια από τις ωραιότερες διαδρομές της Ευρώπης, αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στην περιοχή. Ετσι, από τον γραφικό πέτρινο σταθμό επιβιβάζομαι στον Οδοντωτό, που μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού συνδέει τα ορεινά Καλάβρυτα με το παραλιακό Διακοφτό. Από τον Ιούλιο του 2009, τα παμπάλαια γαλαζοπράσινα τρενάκια αντικαταστάθηκαν από υπερσύγχρονους συρμούς ελβετικής κατασκευής. Καθώς το ταξίδι των 20 χλμ. ξεκινά, συναντώ τον ιδανικό συνταξιδιώτη: ο κύριος Γιώργος Μητρόπουλος, συνταξιούχος επιθεωρητής των γραμμών, γνωρίζει πόντο-πόντο τον Οδοντωτό και μου διηγείται την ιστορία του. Η κατασκευή του ανατέθηκε σε Γάλλους και διήρκεσε από το 1889 ώς το 1896, οπότε εγκαινιάστηκε η γραμμή, η οποία αποτελεί την πιο στενή στην Ελλάδα, πλάτους 75 εκατοστών - ιδιαίτερη προτίμηση του Τρικούπη. Ως τη δεκαετία του '60 αποτελούσε το μοναδικό μέσο μεταφοράς των κατοίκων της περιοχής, με σπουδαία οικονομική σημασία. Εκτοτε βεβαίως ήρθε η πρόοδος και η λειτουργία του σήμερα είναι μάλλον τουριστική. Ο κύριος Γιώργος μού προτείνει να περπατήσω για να απολαύσω το κατάφυτο φαράγγι του Βουραϊκού. Ακολουθώ τη συμβουλή του - εξάλλου, η γραμμή του Οδοντωτού είναι τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.
Ο μύθος θέλει τον Ηρακλή να ανοίγει το φαράγγι για να φτάσει στην αγαπημένη του Βούρα - εξ ου και Βουραϊκός, κατά μία εκδοχή. Ισως γι' αυτό να αποτελεί ένα αληθινό θαύμα της πελοποννησιακής φύσης, που από τις 30/9/2009 προστατεύεται επισήμως από το ελληνικό κράτος ως τμήμα του Εθνικού Πάρκου Χελμού - Βουραϊκού. Για να πάρετε μια καλή γεύση, κατεβείτε στη στενή σήραγγα στις Πόρτες -αν συμφωνήσει ο οδηγός- και περπατήστε ώς την Κάτω Ζαχλωρού. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα τμήματα της διαδρομής: στις Πόρτες, τα τοιχώματα του φαραγγιού σχεδόν ακουμπούν μεταξύ τους και στις ρίζες τους ο Βουραϊκός συνοδεύει την πεζοπορία με το κελάρυσμα των νερών του, ανάμεσα σε πυκνά, πελώρια πλατάνια. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, σας υποδέχεται η γραφική Κάτω Ζαχλωρού με τον πέτρινο σταθμό και τα λιγοστά πετρόχτιστα σπίτια της, που φτάνουν σχεδόν μέχρι το ποτάμι. Από το χωριό ξεκινάει και μονοπάτι που το συνδέει με τη φημισμένη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.
Μονές Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας
Γαντζωμένη σε έναν κάθετο βράχο 120 μέτρων, στις ορθοπλαγιές του Χελμού, η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου μοιάζει από μακριά με απόρθητο φρούριο. Χτισμένη στην είσοδο ενός σπηλαίου, όπως μαρτυρεί το όνομά της, ιδρύθηκε πιθανόν τον 4ο αιώνα. Θεωρείται από τα πλέον ιστορικά θρησκευτικά κέντρα της Πελοποννήσου, με ενεργό συμμετοχή στα γεγονότα που σημάδεψαν την περιοχή. Υπέστη πολλές καταστροφές, με τελευταία την πυρπόληση από τους ναζί το 1943, οι οποίοι γκρέμισαν 16 μοναχούς από τη θέση Κισωτή. Αυτή την εποχή στο Μέγα Σπήλαιο γίνονται οικοδομικές εργασίες και θυμίζει εργοτάξιο. Ωστόσο, μπορείτε να θαυμάσετε πολλούς από τους θησαυρούς του αλλά και τη συγκλονιστική θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού.
Εξίσου σημαντική είναι βέβαια και η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, που πιθανότατα ιδρύθηκε το 961 από τον Αγιορείτη Ευγένιο. Εδώ, στις 17 Μαρτίου 1821, λέει η παράδοση, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το Λάβαρο της Επανάστασης - ωστόσο, ιστορικά δεν επαληθεύεται τέτοιο γεγονός. Οπως και αν έχει, η μονή, έως τότε πνευματικό κέντρο της περιοχής, είναι στενά συνδεδεμένη με την Επανάσταση, ενώ υπέστη αρκετά δεινά: πυρπολήθηκε από τους Οθωμανούς το 1585, από τον Ιμπραήμ το 1826 και από τους ναζί το 1943, οι οποίοι εκτέλεσαν και όσους μοναχούς βρήκαν εκεί. Σήμερα αποτελεί σπουδαίο τόπο προσκυνήματος, ενώ φιλοξενεί πλούσια συλλογή κειμηλίων, στα οποία περιλαμβάνεται και το Λάβαρο της Επανάστασης.

Εξερευνώντας τον Χελμό

Ξεκινώ οδικώς να γνωρίσω τον Χελμό, από τον πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με τα περίφημα Κλουκινοχώρια - το πιο γνωστό είναι η Ζαρούχλα. Ο δρόμος ανεβαίνει φιδογυριστά το βουνό ανάμεσα σε πυκνά μαύρα έλατα, σχεδόν μέχρι την είσοδο του χιονοδρομικού, από όπου αρχίζει και πάλι η κατάβαση.

Το όνομα της ράχης, Σκυλογκρέμι γράφει ο χάρτης, δικαιολογείται απόλυτα: ο δρόμος είναι στενός και με φουρκέτες, ενώ η πυκνή ομίχλη δεν διευκολύνει την κατάσταση, αφού δεν υπάρχει κατάλληλη σήμανση - να κάτι που πρέπει να διορθωθεί άμεσα, αφού η ομίχλη εδώ είναι σύνηθες φαινόμενο.

Βγαίνοντας από το λευκό σύννεφο, το τοπίο γύρω μου μοιάζει βγαλμένο από πίνακα ιμπρεσιονιστικό: σκουροπράσινα ελατοδάση σκεπάζουν τις πλαγιές, με χάλκινα μπαλώματα από καρυδιές και καστανιές και φαράγγια, κατακίτρινα από τα πλατάνια, να τα διασχίζουν ορμητικά νερά. Και σκόρπια ανάμεσα στη βλάστηση, τα Κλουκινοχώρια: Περιστέρα, Μεσορρούγι και Σόλος, η Αγία Βαρβάρα με τους περίφημους χτιστάδες της, που γέμισαν τον Χελμό με γερά σπίτια και γεφύρια, και στο τέρμα της διαδρομής η Ζαρούχλα, το γραφικό αλλοτινό κεφαλοχώρι, που σήμερα έχει μια χούφτα μόνιμους κατοίκους. Εντούτοις, τα Σαββατοκύριακα γεμίζει ζωή χάρη στον τουρισμό, γι' αυτό και αφθονούν οι ξενώνες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Πύργος του Φωτήλα, ένα αυθεντικό πυργόσπιτο του 18ου αιώνα, που έχει αποκατασταθεί υποδειγματικά και αποτελεί αξιοθέατο της Ζαρούχλας.
Δύο χιλιόμετρα μακρύτερα, σε ένα σημείο που εκτίμησα για τη γαλήνη του, βρίσκεται η μικροσκοπική αλλά γοητευτική Μονή της Αγίας Τριάδας, περικυκλωμένη από ελατόφυτες πλαγιές. Ο γκριζωπός μεταβυζαντινός ναός διαθέτει εξαίρετο εσωτερικό διάκοσμο, όπως έμαθα, αλλά δυστυχώς παραμένει κλειστός, λαβωμένος από τον πρόσφατο σεισμό στην Αχαΐα. Πίσω του στέκει ο Πύργος Παπαδημητροπούλου που, παρότι ερειπωμένος, διατηρεί κάτι από τη χαμένη του αίγλη.
Στο δρόμο για τη λίμνη Τσιβλού, ένας χωματόδρομος μεταξύ Σόλου και Περιστέρας μέσα στο πυκνό ελατοδάσος οδηγεί στη Βρύση της Γκόλφως και στα Υδατα της Στυγός. Παρόλο που η Γκόλφω υπήρχε μόνο στη φαντασία του δημιουργού του ομώνυμου βουκολικού δράματος, Σπύρου Περεσιάδη, αξίζει να πάτε στη βρύση, που βρίσκεται σε ωραιότατο σημείο. Οσο για τα Υδατα της Στυγός ή Μαυρονέρι, το πράγμα δυσκολεύει, αφού απαιτείται αρκετή πεζοπορία σε δύσβατο μονοπάτι για να δει κανείς τον καταρράκτη που πηγάζει από τη Νεραϊδοράχη. Αμέτρητοι οι μύθοι για τη φοβερή Στύγα, το ποτάμι που διέσχιζε τον Αδη: για παράδειγμα, εδώ ορκίζονταν οι θεοί του Ολύμπου, ενώ στα νερά της η Θέτιδα βούτηξε τον Αχιλλέα για να τον κάνει αθάνατο - μόνο που ξέχασε τη φτέρνα.
Η περιήγησή μου στον Χελμό, στα Αροάνια Ορη των αρχαίων, τελειώνει στη λίμνη Τσιβλού, που δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί παραμυθένια: σε υψόμετρο 800, αναδύεται μέσα από το δάσος, με τις γύρω πλαγιές να καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της, ένας τόπος ιδανικός για περίπατο γύρω από τις όχθες ή απλώς για ρομάντζα. Ακόμα πιο συναρπαστική κάνει τη λίμνη η ηλικία της: σχηματίστηκε μόλις το 1913, με την κατολίσθηση μιας ολόκληρης πλαγιάς, που πήρε μαζί της και το χωριό Τσιβλός. Μέσα από τα νερά της λίμνης ξεπροβάλλουν γυμνοί κορμοί δέντρων, ριζωμένων ακόμα στον πυθμένα της. Από μια συγκεκριμένη γωνία, ένας κορμός μού μοιάζει με υδρόβιο τερατάκι. Γιατί όχι; Μια τόσο νεαρή λίμνη χρειάζεται και αυτή τους θρύλους της. Κάτι θα βρούμε, τι στο καλό, λέτε να ζούμε πια σε τόσο πεζή εποχή;
Memo
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Τα Καλάβρυτα βρίσκονται στο νομό Αχαΐας σε υψόμετρο 750 και απέχουν 188 χλμ. από την Αθήνα. Θα μεταβείτε οδικώς μέσω της εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών και πλησιάζοντας στο Διακοφτό, θα ακολουθήσετε την ταμπέλα δεξιά για Καλάβρυτα - Σπήλαιο Λιμνών (www.viamichelin.com). Επίσης, μπορείτε να μεταβείτε με λεωφορεία ΚΤΕΛ (Τ/26920-22.224) ή με τον Οδοντωτό (T/1110, www.ose.gr) από το Διακοφτό.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Είναι πραγματικά πολλές και καλές οι επιλογές για διαμονή στα Καλάβρυτα, οπότε σας δίνουμε μερικές ενδεικτικές λύσεις, όπως:

Tο ιστορικό ξενοδοχείο Χελμός
Τ/26920-29.222, www.hotelhelmos.gr
Πρόσφατα ανακαινισμένο, στην πλατεία των Τριών Γερόντων.

Επίσης, ο ξενώνας Στύγα
Τ/26920-24.535, www.kalavrita.gr/stiga
Το καλόγουστο ξενοδοχείο Φίνταϋ
Τ/26920-24.552, www.fiday.gr

Tο ξενοδοχείο & spa Φιλοξενία
Τ/26920-22.493, www.hotelfiloxenia.gr

Tο σινεφίλ ξενοδοχείο Montage
Τ/26920-24.700-1, www.montage suiteshotel.comκαι

O ξενώνας Mihaela's
Τ/26920-24.261, www.mixaela.gr στο Σκεπαστό.

Πολλές επιλογές διαμονής προσφέρουν και άλλα χωριά της περιοχής, όπως η Ζαρούχλα:
Eδώ ξεχωρίζει ο Πύργος της Ζαρούχλας ή Φωτήλα
Τ/26960-33.934, 210-64.39.488, ιστορικό κτίσμα.

Επίσης, το ξενοδοχείο Αροάνια
Τ/26960-35.090, www.aroania-hotel.gr

Τέλος, στην Τσιβλού βρίσκεται ο ξενώνας Αίθρα, με εκπληκτική θέα στη λίμνη
Τ/26960-35.061, 6948-186.762, www.tsivlos.gr

ΦΑΓΗΤΟ
Ο τόπος ενδείκνυται για καλοφαγάδες και ιδίως για κρεατοφάγους!
Καλάβρυτα
Oι επιλογές είναι πολλές, αλλά στο Σπιτικό δοκίμασα κορυφαίους λαχανοντολμάδες και άλλα πεντανόστιμα πιάτα - στα συν, το φιλικότατο ζευγάρι των ιδιοκτητών.
• Λαχταριστά ψητά θα βρείτε στον Χαραλαμπά, αγαπημένη προτίμηση των ντόπιων.
• Στον κεντρικό δρόμο υπάρχουν η ψησταριά Στάνη και ο Ελατος, το παλιότερο εστιατόριο των Καλαβρύτων.
• Το τσιπουράδικο Αρωμα είναι ό,τι πρέπει για νεανικές παρέες.

Κάτω Ζαχλωρού
• Eξαιρετικά μαγειρευτά θα βρείτε στο Ρομάντζο, δίπλα από το σταθμό.

Ζαρούχλα
Φυσικά, αν πεινάσετε τριγυρνώντας στον Χελμό, δεν θα μείνετε νηστικοί! Στη Ζαρούχλα, οι ντόπιοι προτείνουν:
• Tα Υδατα της Στυγός
• Tον Γιάννη και
• Tον Μαχαίρα.

Λίμνη Τσιβλού
• Έφαγα απίθανη σπιτική κολοκυθόπιτα στο Πέτρινο, ενώ θέα και ωραία ψητά προσφέρει ο Παράδεισος.

ΚΑΦΕ - ΜΠΑΡ
• Στα Καλάβρυτα, για φρεσκότατα γλυκά ταψιού, καφέ και πρωινό θα πάτε στο Γρι Γρι και στο Εντεχνο στον κεντρικό πεζόδρομο, και για λουκουμάδες στο γραφικό καφέ του σιδηροδρομικού σταθμού. Καταπληκτική σοκολάτα απόλαυσα στη Chocolaterie - μέχρι και από Ισπανία με έστειλαν εκεί! Στα καφέ Montana και Event θα βρείτε και wi-fi σύνδεση, αν δεν ζείτε χωρίς Internet. Για πιο αργά, υπάρχουν κάποια μπαρ, όπως το τζαζ-ροκ Σκηνικό και το πιο νεανικό Snowberry - αν αντέχετε τα ντεσιμπέλ.
• Στη Ζαρούχλα, ενθουσιάστηκα με το cafe-lounge bar Νώνακρις, έναν ζεστό χώρο με απίθανη θέα στο δάσος, και με το τζαζ καφέ-μπαρ Στο Ρέμα, της Εύας και του Πέτρου, που φιλοξενεί συχνά-πυκνά live τζαζ καλλιτεχνών.
ΑΓΟΡΕΣ
Πολλά και διάφορα καλούδια θα βρείτε στα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα τόσο στα Καλάβρυτα όσο και στα υπόλοιπα χωριά, όπως ντόπια καρύδια, κάστανα, τυριά, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά. Κάτι όμως πραγματικά ξεχωριστό είναι η ροδοζάχαρη, γλυκό του κουταλιού από τριαντάφυλλο - είναι απίθανο! Θα το βρείτε στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής Ερμείδης. Μη διστάσετε να κουβεντιάσετε με τον συμπαθέστατο κύριο Χαρίλαο, τον ιδιοκτήτη, που θα σας δώσει πολλές και έγκυρες πληροφορίες για το Ολοκαύτωμα, αλλά θα σας ενημερώσει και για το ετήσιο πανελλήνιο πέρασμα του Βουραϊκού, ως πρόεδρος του ΕΟΣ Καλαβρύτων.
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Σπήλαιο των Λιμνών - Λουσοί
Γνωστό από την αρχαιότητα, θεωρείται μοναδικό στον κόσμο χάρη στις 13 κλιμακωτές λίμνες του, που καταλαμβάνουν τρία επίπεδα. Στα 500 αξιοποιημένα μέτρα του σπηλαίου, στο δεύτερο επίπεδο, θα δείτε μεγαλειώδεις σχηματισμούς που θυμίζουν γιγάντιες μέδουσες και αλλόκοσμα παραπετάσματα.

Στο δρόμο για το σπήλαιο, κάντε μια στάση στο γραφικό χωριό Κάτω Λουσοί, όπου στέκει ο καλοδιατηρημένος Πύργος των Πετμεζαίων, του 17ου αιώνα. Κοντά στους Κάτω Λουσούς βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής, ο οποίος όμως δεν είναι αξιοποιημένος.
Χιονοδρομικό κέντρο
Είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας, εκτείνεται σε υψόμετρο από 1.700 ώς 2.340 και απέχει 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Με 7 αναβατήρες και 12 πίστες, ικανοποιεί από τον πιο έμπειρο ώς τον εντελώς αρχάριο σκιέρ.


Παρέχει μεταξύ άλλων δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού και φυσικά ένα όμορφο σαλέ για ξεκούραση ή απλώς για ραχάτι με θέα. Και κάτι πραγματικά μοναδικό: στη Νεραϊδοράχη, το χιονοδρομικό κέντρο φιλοξενεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων, τον Αρίσταρχο.
www.kalavrita-ski.gr

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Κωδικός κλήσης: 26920
Δήμος Καλαβρύτων: 22.380
Νοσοκομείο: 22.222
Αστυνομία: 23.333
Μουσείο Ολοκαυτώματος: 23.646
Σπήλαιο Λιμνών: 31.001
Χιονοδρομικό κέντρο: 22.390

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον ξενώνα Στύγα για τη φιλοξενία και τη ΔΕΠΑΠΟΖ Καλαβρύτων για τη βοήθεια.

Μια πολύ νόστιμη βασιλόπιτα, σαν κέικ.

Επειδή οι έτοιμες δεν χαρίζουν τη μοσχοβολιά τους στο σπίτι,ας φτιάξουμε μαζί με τα χαμομηλάκια μας τη βασιλόπιτα!!
 

Συστατικά
600 γρ. ζάχαρη

600 γρ. αλεύρι
300 γρ. βούτυρο
300 γρ. γάλα κρύο
6 αβγά
3/4 κ.σ. κρεμόριο
3/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 φλυτζανάκι κονιάκ
1 βανίλια
ξύσμα πορτοκαλιού

Οδηγίες
* Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει καλά και μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε καλά.
* Χωρίζουμε τα αβγά και ρίχνουμε τους κρόκους έναν ένα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό γάλα και μετά όλο το αλεύρι και τη βανίλια.
* Συνεχίζουμε ανακατεύοντας και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το κρεμόριο και τα ασπράδια των αβγών, χτυπημένα μαρέγκα.
* Τελευταία προσθέτουμε τη σόδα με το κονιάκ και το ξύσμα.
* Βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 200°.


Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε επίσης να χωρίσετε τη ζάχαρη σε δύο μέρη. Να βάλετε τη μισή με το βούτυρο και την άλλη μισή να τη χτυπήσετε με τα ασπράδια όταν κάνετε τη μαρέγκα.
πηγή...

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Χαρά της νέας ζωής, θάρρος για τα επερχόμενα

Το υπερουράνιο σκέπει και ευλογεί το επίγειο. 



Στο πρόπυλο του ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, το αγκάλιασμα της Θεοτόκου με τον Θεάνθρωπο παραπέμπει σε αυτό της μητέρας με το βρέφος, καθρεφτίζοντας με τον παραστατικότερο τρόπο το μήνυμα των Χριστουγέννων: χαρά της νέας ζωής, ελπίδα, αγάπη, καινούργια αρχή και συνέχεια, θάρρος για τα επερχόμενα, αναγέννηση.
  Όλα τα αναγκαία πνευματικά εφόδια, για να αντικρίσουμε κατάματα τον δύσκολο, μα όχι ανίκητο, καιρό.
πηγή...
Πρώτη φορά στην Ιστορία ένα Τείχος χωρίζει την Βηθλεέμ
από τον Τόπο του Μαρτυρίου...
Πρώτη φορά...

Ήχησαν οι σειρήνες στη Λωρίδα της Γάζας

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, «Συμπαγές Μολύβι», κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι σειρήνες στην περιοχή ήχησαν στις 11:20 (τοπική ώρα), ακριβώς τη στιγμή που στις 27 Δεκεμβρίου 2008, ξεκίνησαν οι πρώτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Πέρυσι η Παλαιστίνη βίωνε τη φρίκη του άνισου πολέμου...
Φέτος βιώνει τον αποκλεισμό και το εμπάργκο όλων των πολιτισμένων "δημοκρατών" δορυφόρων της Αμερικής και του κράτους του Ισραήλ....
Για τα δολοφονημένα, μα και για τα ορφανεμένα παιδιά του λαού αυτού, που δεν είναι παρά μόνο παιδιά, αθώα και άκακα, που έτυχε να γεννηθούν στη χώρα του αιώνιου πολέμου και της φρίκης...
Ας αφήσουμε για λίγο την καταναλωτική μας μανία... και ας σβήσουμε τα πολύχρωμα λαμπιόνια μας, για μία μόνο ώρα, σήμερα το βράδυ, 27 Δεκεμβρίου και ώρα 8 με 9...
 

από Ανεμος

Η έναρξη των επιχειρήσεων σύμφωνα με το Ισραήλ, ως στόχο είχαν να τερματίσουν τις παλαιστινιακές πυραυλικές επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος.
Οι εκδηλώσεις για την σημερινή επέτειο, αναμένεται να διαρκέσουν 22 ημέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε και ο πόλεμος και θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιανουαρίου του 2010. 
Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλές διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και ομιλίες, ενώ αργότερα το βράδυ θα μεταδοθεί τηλεοπτική ομιλία του επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε.
"Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να εκθέσουμε στα μάτια όλου του κόσμου τον πόλεμο αυτόν και τις σφαγές που δεν έχουν προηγούμενο", δήλωσε ο Ιχάμπ αλ-Γκουσέιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα.
Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή επίθεση άρχισε με ταυτόχρονους βομβαρδισμούς σε στόχους της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας τουλάχιστον 225 νεκρούς μέσα στις πρώτες 24 ώρες.
Ο πόλεμος στη Γάζα στοίχισε τη ζωή σε 1.450 Παλαιστινίους και σε 13 Ισραηλινούς, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας. 
πηγή...

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Ο Άγιος Στέφανος, ο Πρωτομάρτυρας Χρόνια Πολλά Στέφανε και Στεφανία!!

Θυσιάστηκε γι αυτό που Πίστευε, αν και μπορούσε να το αποφύγει.
Είναι πράξη μεγαλειώδης και μοναδική.

Θυσιάζεται, όταν μόνο ο Χριστός έχει προηγηθεί με τη θυσία του

Ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους μεταξύ των επτά διακόνων, που εξέλεξαν οι πρώτοι χριστιανοί για να επιστατούν στις κοινές τράπεζες των αδελφών, ώστε να μη γίνονται λάθη. 

περισσότερα στην πηγή...

Ιρλανδία: Νέες παραιτήσεις επισκόπων μετά το εκκλησιαστικό σκάνδαλο Ireland: Commission finds Church covered up child sex abuse

Δύο ακόμα ιρλανδοί επίσκοποι δήλωσαν έτοιμοι να δώσουν την παραίτησή τους στον Πάπα, ανεβάζοντας στους τέσσερις τον αριθμό των ιερέων που παραιτούνται έπειτα από την δημοσίευση της έκθεσης Μέρφι για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς. 

Commission finds Church covered up child sex abuse
Two more bishops resign over Irish child sex abuse


The four archbishops of Dublin during the period covered by today's report into the handling of allegations of clerical child sex abuse. Clockwise (from top left) John Charles McQuaid, Dermot Ryan, Kevin McNamara and Desmond Connell.

 Οι επίσκοποι Ιμον Γουόλς και Ρέιμοντ Φιλντ, οι βοηθοί επίσκοποι της αρχιεπισκοπής του Δουβλίνου, δήλωσαν ότι έχουν ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο Ντίαρμουιντ Μάρτιν για την απόφασή τους.
"Ελπίζουμε η πράξη μας να φέρει ειρήνη και συμφιλίωση με τον Ιησού Χριστό στα θύματα/επιζήσαντες της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Τους ζητάμε ξανά συγγνώμη", δήλωσαν οι δύο επίσκοποι σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε αργά χθες, Πέμπτη.
Οπως και ο επίσκοπος Τζιμ Μοριάρτι που παραιτήθηκε την Τετάρτη έτσι και οι δύο επίσκοποι δήλωσαν ότι η έκθεση έδειξε ότι δεν είχαν κάνει τίποτα κακό.
Ο Μοριάρτι παραδέχθηκε ότι ώφειλε να είχε πολεμήσει κατά της "επικρατούσας κουλτούρας", που επέτρεπε να τελούνται κολάσιμες πράξεις εναντίον παιδιών.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επίσκοπος Ντόναλ Μάρεϊ έγινε ο πρώτος επίσκοπος που παραιτήθηκε έπειτα από την δημοσίευση της έκθεσης Μέρφι, που ανέφερε ότι η ιρλανδική καθολική εκκλησία απέκρυπτε επί 30 χρόνια την ευρέως διαδεδομένη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς.
Η έκθεση Μέρφι, που δημοσιεύθηκε στις 26 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι η αρχιεπισκοπή έδειχνε μεγαλύτερη σπουδή για να προστετέυσει την φήμη της εκκλησίας παρά να διαφυλάξει τα παιδιά και γι' αυτό απέκρυπτε "επίμονα" από το 1974 ως το 2004 την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

"Ένα δέντρο, μια φορά": Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία από την ΕΡΤ

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την κλασική πλέον "Φρουτοπία" και δύο χρόνια μετά "Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι", ο ποιητής παραμυθιών Ευγένιος Τριβιζάς επιστρέφει στην ελληνική τηλεόραση με μία ακόμα χριστουγεννιάτικη ιστορία, η οποία απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. 
Πρόκειται για το "Ένα δέντρο, μια φορά", ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία του Τριβιζά, το οποίο μεταφέρεται στην μικρή οθόνη από την ΕΡΤ σε συμπαραγωγή με την Time Lapse Pictures. Μαζί προσφέρουν ένα ημίωρο πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών για μικρούς και μεγάλους, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις 20:30 και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου στις 17:30, στη συχνότητα της ΝΕΤ.
Το "Ένα δέντρο, μια φορά" προάγει την οικολογική ευαισθητοποίηση και μεταδίδει επίκαιρα μηνύματα που αφορούν στη ζωή των περιθωριοποιημένων ατόμων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, γίνεται ταινία υψηλής ποιότητας τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων (3D animation).
Το παραμύθι εκτυλίσσεται ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, όταν στο ζοφερό πεζοδρόμιο μιας πόλης συναντιούνται ένα παραμελημένο δέντρο και ένα φτωχό αγόρι. Το δέντρο βλέπει από τα παράθυρα των σπιτιών τα καταστόλιστα έλατα και ζηλεύει. Ζητά από το αγόρι να το στολίσει. Εκείνο όμως ούτε στολίδια έχει, ούτε χρήματα. Πώς είναι δυνατόν να στολίσει ένα μίζερο δέντρο στη μέση ενός παγωμένου πεζοδρομίου; Κι όμως... εκείνη η νύχτα είναι μια νύχτα ονείρων, μια νύχτα μαγική...
Την ταινία, ένα απολαυστικό θέαμα για όλη την οικογένεια (family show) με συγκίνηση, λεπτές αποχρώσεις χιούμορ, πλούσια φαντασία και χωρίς ίχνος βίας, σκηνοθετεί ο Παναγιώτης Ράππας (συνεργάτης του Steven Spielberg και ισόβιο μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου των ΗΠΑ) σε σενάριο του Ευγένιου Τριβιζά. Την ατμοσφαιρική μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Το ρόλο του παραμελημένου δέντρου ζωντανεύει ο Διονύσης Σαββόπουλος, του αγοριού η Δανάη Σκιάδη και της Ρωσίδας πριγκίπισσας η Μαρία Ναυπλιώτου. Συμμετέχουν,επίσης, ως guest stars οι: Θοδωρής Αθερίδης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Μιχάλης Μητρούσης, Δημήτρης Πιατάς, Τάκης Τζαμαργιάς και ο Παύλος Χαϊκάλης.
Τα τραγούδια της ταινίας ερμηνεύουν η Φωτεινή Δάρρα και ο Μπάμπης Τσέρτος. Το παιδί σχεδίασε ο κορυφαίος Γερμανός σχεδιαστής Uli Meyer, σχεδιαστής της ταινίας Who Framed Roger Rabbit, ιδρυτικό μέλος της Amblimation, DreamWorks και ιδρυτής της εταιρίας ULI MEYER STUDIOS στο Λονδίνο.

Η ταινία, εκτός από την εγχώρια προβολή της θα διανεμηθεί στην παγκόσμια αγορά, τόσο σε τηλεοπτικούς σταθμούς (κρατικούς, ιδιωτικούς ή συνδρομητικούς) όσο και στη διεθνή αγορά video και DVD. Στην πρωτοποριακή αυτή παραγωγή συμμετέχουν, επίσης, δεκάδες νέοι επιστήμονες, σχεδιαστές, τεχνικοί, καλλιτέχνες, ειδικευμένοι στη συνεχώς εξελισσόμενη ψηφιακή τεχνολογία κινουμένων σχεδίων.
Ημερομηνία προβολής: Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου στις 20:30 και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου στις 17:30, στη ΝΕΤ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη συμπαραγωγή της ΕΡΤ με την Time Lapse Pictures, «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι», συνεχίζει τη θριαμβευτική της πορεία, καθώς επελέγη μεταξύ εκατοντάδων διεθνών παραγωγών να συμμετάσχει   επισήμως στις ακόλουθες  μεγάλες διοργανώσεις:
• Hiroshima International Animation Festival 2008 (Ιαπωνία)
• Chicago International Children's Film Festival 2008 (ΗΠΑ)
• 5th Annual San Diego International Children's Film Festival (ΗΠΑ)
• KIDS FIRST! Film Festival 2008 (ΗΠΑ)
• LUCAS International Children's Film Festival (Γερμανία)
• Cartoons On The Bay - International Festival on Television Animation 2008 (Ιταλία)
• Tirana International Film Festival 2008 (Αλβανία)
• Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 2008 (Ελλάδα)
• Holland Animation Film Festival 2009 (Ολλανδία)
Απέσπασε επίσης  τα παρακάτω βραβεία:
• Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, στο London Greek Film Festival 2008
• Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, στο Cyprus International Film Festival
     • ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής, στο Athens Animfest 2008
και πρόσφατα τα βραβεία:
• Kαλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας - 11ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών 2009
• Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, στο Martha's Vineyard Film Festival 2009 (ΗΠΑ)
Η ταινία βασίστηκε στο ομότιτλο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο. Η σκηνοθεσία ήταν των Παναγιώτη Ράππα και Άγγελου Ρούβα.