Σελίδες

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ο πιο καλός ο μαθητής ήμουν εγώ στην τάξη...

Tο σχολείο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη ζωή κάθε ανθρώπου, αλλά ακόμα σημαντικότερος φαίνεται και είναι όταν διανύει κάποιος τη σχολική ηλικία. Ακόμη και για τον πιο «αδιάφορο» μαθητή είναι επώδυνο να μην τα καταφέρνει, να έχει αποτυχίες, να μην μπορεί να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον. Υπάρχει, όμως, η «συνταγή της επιτυχίας» που κάνει τον καλό μαθητή, είναι εύχρηστη και χωρίς παρενέργειες;
O πιο καλός ο μαθητής...
Τι σημαίνει καλός μαθητής; Πολύ απλό, θα έλεγαν οι περισσότεροι. Είναι ο μαθητής που είναι επιμελής, συνεπής στις σχολικές του υποχρεώσεις, δεν έχει ο ίδιος και δεν δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο, στους δασκάλους και στους συμμαθητές του και, γενικά, παίρνει καλούς βαθμούς και δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα στις εξετάσεις. Όλα αυτά είναι σωστά και κατανοητά, δεν παύουν όμως να αποδίδουν μια αρκετά στατική εικόνα αυτού που ονομάζουμε «καλό μαθητή», αγνοώντας έτσι τους δύο βασικότερους παράγοντες που διαμορφώνουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την έννοια αυτή: Τα παιδιά, τους ίδιους δηλαδή τους μαθητές από τη μία και τους γονείς από την άλλη.
Τι συμβαίνει «εδώ και τώρα»
Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε ότι, όταν μιλάμε για καλούς μαθητές, μιλάμε για παιδιά και συγκεκριμένα για παιδιά ηλικίας από 6 έως 18 ετών. Αυτά τα δώδεκα χρόνια της σχολικής σταδιοδρομίας είναι χρόνια διαρκούς και πολύ ραγδαίας ανάπτυξης, χρόνια συνεχόμενων αλλαγών στην προσωπικότητα, το συναισθηματικό κόσμο, το γνωστικό επίπεδο, τις αντιδράσεις, τη συμπεριφορά του κάθε παιδιού. Αυτές όλες οι αλλαγές, οι έντονες και συνήθως αναπάντεχες μεταπτώσεις στον τρόπο που κάθε παιδί βιώνει τον κόσμο γύρω του και μέσα του, δεν είναι απλώς μικρά, δευτερεύοντα μικροπροβληματάκια που πρέπει να ξεπεραστούν το γρηγορότερο για να συνεχίσει το παιδί να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό στις μαθητικές του υποχρεώσεις, αλλά είναι το «εδώ και τώρα», η καθημερινή, ζωντανή και συχνά πολύ δύσκολη πραγματικότητά τους.
«Επενδύοντας» στα παιδιά
Από την άλλη μεριά, έχουμε τους γονείς. Είναι αυτοί που έχουν τις προσδοκίες, τα όνειρα που -όσο στεγνό και άχαρο κι αν ακούγεται- έχουν «επενδύσει» με πολλούς τρόπους στο παιδί ή στα παιδιά τους και περιμένουν και μέσα από τις επιδόσεις του στο σχολείο (αν όχι κυρίως μέσα από αυτές), να «ανταμειφθούν», να δουν τις προσπάθειές τους να καρποφορούν. Για τους γονείς, το «καλός μαθητής» είναι συχνά πολύ προσωπική υπόθεση. Καταρχήν, είναι η αγνή χαρά και ικανοποίηση να βλέπουν το παιδί τους να τα καταφέρνει και να μη δυσκολεύεται. Eίναι όμως και πολλά άλλα: είναι η προσωπική τους επιβεβαίωση ότι τα έχουν καταφέρει καλά ως γονείς. Είναι μια -πολλές φορές αβάσιμη- ανακούφιση ότι το παιδί τους εξασφαλίζει ένα -σύμφωνα με τα κριτήριά τους- καλό μέλλον. Είναι, ακόμη, «ξόρκι» για τις δικές τους κακοτυχίες ή αποτυχίες («Εσύ θα καταφέρεις αυτό που δεν κατάφερα εγώ»), «τρόπαιο» σε ανταγωνιστικά παιχνίδια με άλλους, «τροφή» για τη ματαιοδοξία τους.
Oι καλοί βαθμοί και η κατάθλιψη
O καλός μαθητής, λοιπόν, είναι αυτός που ξεπερνά ακάθεκτος όλες τις δυσκολίες και τις μεταπτώσεις της ηλικίας του και συνεχίζει να «φέρνει καλούς βαθμούς», εκπληρώνοντας έτσι τις προσδοκίες των γονιών του.  
Υπάρχουν παιδιά που το καταφέρνουν. Γιατί έτσι είναι φτιαγμένα, γιατί στάθηκαν σε μερικά πράγματα τυχερά, γιατί είχαν πάντα την κατάλληλη στήριξη. 
Υπάρχουν όμως και άλλα που δεν τα καταφέρνουν, που το να είναι πάντα καλοί μαθητές κάποια μέρα το πληρώνουν αρκετά ακριβά. Λέει η μητέρα του Γιώργου, που είναι 14 ετών: «Το ότι ήταν καλός μαθητής ήταν για μας απόδειξη ότι όλα πάνε καλά. Είχαμε μπερδέψει το παιδί Γιώργο με το μαθητή. Το ότι δεν πήγαινε σινεμά ή βόλτα με τους φίλους του, ότι είχε απομονωθεί, δεν μας απασχολούσε ιδιαίτερα, γιατί λέγαμε ότι αν είχε προβλήματα, θα έπεφταν και οι σχολικές του επιδόσεις. Πόσο έξω μπορεί να πέφτει κανείς ως γονιός... Όταν άρχισαν οι εφιάλτες και ο παιδοψυχολόγος μάς μίλησε για κατάθλιψη, τότε δυστυχώς το καταλάβαμε».
Διάβασμα και τεμπελιά
Ίσως λοιπόν είναι απαραίτητο να αναθεωρήσουμε κάπως τις αντιλήψεις περί καλών μαθητών και να τις προσαρμόσουμε στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Καλός μαθητής είναι αυτός που τα καταφέρνει στο σχολείο και στα μαθήματα, αλλά όχι σε βάρος της προσωπικής του ευτυχίας. Όταν δηλαδή υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις σχολικές επιδόσεις και στην ευχαρίστηση, στο παιχνίδι, στην παρέα με συνομηλίκους, στην τεμπελιά και στο χασομέρι, απαραίτητο συστατικό, ιδιαίτερα της εφηβικής ηλικίας. Είναι όχι μόνο άχρηστο, αλλά και πολύ επικίνδυνο να είναι κάποιος πρώτος μαθητής και μια μέρα να αναγκαστεί να «εγκαταλείψει» επειδή «κάηκε το σύστημα». Καλός μαθητής είναι κι αυτός που οι επιδόσεις του δεν είναι πάντα οι ίδιες, αλλά μπορεί να πέφτουν όταν κάτι σοβαρό τον απασχολεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου, ούτε για τους γονείς του και, κατά συνέπεια, ούτε για τον ίδιο. Καλός μαθητής είναι κι αυτός που είναι καλός σε ορισμένα μαθήματα και σε άλλα λιγότερο. Καλός μαθητής είναι επίσης και εκείνος που παίρνει μέτριους βαθμούς και είναι ευχαριστημένος, έχει ενδιαφέροντα πράγματα που αγαπάει και προσπαθεί γι’ αυτά, έστω κι εξωσχολικά. Ίσως πρέπει να γίνουμε λίγο πιο γενναιόδωροι με τον τίτλο του καλού μαθητή και να τον διευρύνουμε.
Καλός είναι μόνο ο πρώτος;
Καλός μαθητής είναι μόνο ο πρώτος μαθητής ή αυτός που είναι ανάμεσα στους πρώτους; 
Δυστυχώς, εμείς οι γονείς, σπρωγμένοι εν μέρει από τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και εν μέρει από το σχολικό σύστημα, τείνουμε να παίρνουμε ως βασικότερο κριτήριο αξιολόγησης του καλού μαθητή τις μελλοντικές πιθανότητες που έχει (όπως τις έχουμε εκτιμήσει βέβαια οι ίδιοι χρόνια πριν) να πάει καλά στις εκάστοτε Πανελλήνιες και να μπει σε μια «καλή σχολή». Ίσως, όμως, να είναι προτιμότερο, για το καλό των παιδιών κυρίως, να αξιολογούμε τις σχολικές τους επιδόσεις την κάθε στιγμή (χωρίς να αλληθωρίζουμε προς το μέλλον), σύμφωνα με τις προσπάθειες που καταβάλλουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις υπόλοιπες «επιδόσεις» σε άλλους τομείς της ζωής τους.
Η καλύτερη «συνταγή»
Μιλώντας λοιπόν γι’ αυτό τον πιο «διευρυμένο» καλό μαθητή, μπορούμε να δούμε τι χρειάζεται και τι μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να τα πηγαίνει καλά στο σχολείο. Η ενθάρρυνση για την αυτονομία. Το σχολείο είναι δουλειά του παιδιού. Μια σχολική σταδιοδρομία που αρχίζει με τη λογική: «΄Έχουμε να κάνουμε μαθήματα» και με συνεχείς παραινέσεις των γονιών στο παιδί για να μελετήσει, μπαίνει σε κακές βάσεις. Η αυτονομία μαθαίνεται σιγά-σιγά, πριν και μετά την αρχή του σχολείου, όταν οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους και τα ενθαρρύνουν να κάνουν πράγματα μόνα τους, να συμμετέχουν ανάλογα με την ηλικία τους σε δουλειές του σπιτιού, να έχουν φίλους και να διαχειρίζονται τις σχέσεις τους. Η αναγνώριση και η εκτίμηση αυτού που προσπαθεί ένα παιδί είναι κάτι το οποίο χρειάζεται μεγάλη γενναιοδωρία εκ μέρους των γονιών και, ίσως, κάτι παραπάνω. Πρέπει να είναι όσο πιο ειλικρινείς γίνεται. Ένα καθήκον των γονιών είναι να αναγνωρίσουν μέσα τους και να μετριάσουν, όσο γίνεται, την τελειομανία και την υπέρμετρη φιλοδοξία τους σε σχέση με τα παιδιά τους, γιατί δεν υπάρχει το τέλειο παιδί, όπως δεν υπάρχουν οι τέλειοι γονείς. Σχετικά με τα μαθήματα του σχολείου, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμπιστευτούμε το παιδί ότι θα βρει το δικό του ρυθμό και τρόπο, ενώ ας έχουμε υπόψη ότι όσο περισσότερη πίεση ασκούμε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό.
Η βοήθεια στην οργάνωση της δουλειάς
Αυτό φυσικά δεν είναι εύκολο, γιατί η ανησυχία των γονιών βάζει σε δοκιμασία την υπομονή τους. Επειδή, όμως, οι φωνές και ο θυμός τελικά δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα, έχει πιο ουσιαστική σημασία το να βοηθήσουν το παιδί τους να βρει τρόπους να είναι πιο συστηματικό. Να βρει πού του αρέσει να διαβάζει, ποια ώρα, να μην το αφήνουν περισσότερο από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ανάλογο της ηλικίας του (π.χ. όχι παραπάνω από μισή με μία ώρα στην πρώτη τάξη, μία με μιάμιση στη δευτέρα και στην τρίτη κ.ο.κ.), να κοιτάει πρώτα τι έχει και μετά να αρχίζει, να κάνει μικρά ενδιάμεσα διαλείμματα, να εναλλάσσει γραπτές με προφορικές ασκήσεις, για να μένει συγκεντρωμένο. Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία και πολλά παιδιά πελαγώνουν γιατί δεν μπορούν να οργανώσουν τη μελέτη τους και όχι τόσο γιατί δυσκολεύονται με το περιεχόμενο.
Τα παιδιά χρειάζονται τη στήριξη των γονιών
Προσοχή όμως: Όχι για να τους υπενθυμίζουν συνέχεια ότι έχουν κι άλλα μαθήματα, ότι δεν τα πήγαν αρκετά καλά στην τελευταία ορθογραφία ή στο τεστ και για να τα κρατάνε καθισμένα 4 ώρες στην καρέκλα μέχρι να τελειώσουν τη μελέτη τους. Χρειάζονται τους γονείς για βοήθεια σε ό,τι δεν καταλαβαίνουν και δυσκολεύονται. Για να έχουν κάποιον που θα τα ακούσει, όταν έστω και μικροπροβληματάκια με τη συμμαθήτρια, τη δασκάλα, το γυμναστή, τον καλύτερο φίλο, τον καθηγητή της Χημείας τούς προκαλούν ανησυχία, ένταση, λύπη.
Μην μπερδεύετε το μαθητή με το παιδί
O ρόλος των γονιών είναι να μη συγχέουν το μαθητή με το παιδί και να δίνουν στο παιδί τους να καταλαβαίνει ότι μια αποτυχία στο σχολείο δεν σημαίνει γι’ αυτούς ότι απογοητεύονται ή ότι κλονίζεται η αγάπη τους γι’ αυτό. Αυτό μπορεί πολλοί γονείς να το θεωρούν αυτονόητο («Αλίμονο, εγώ το παιδί μου το αγαπάω ό,τι κι αν κάνει, ό,τι μαθητής κι αν είναι»), πολύ συχνά, όμως, του δίνουν άλλα μηνύματα. Με την πρόθεση να του δείξουν ότι «πρέπει να το πάρει στα σοβαρά», το τιμωρούν, το μαλώνουν ή δείχνουν μόνο τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή τους, χωρίς να προσπαθήσουν καν να το καταλάβουν και να το βοηθήσουν. Για να ξεπεράσουν όμως τις δυσκολίες τους, τα παιδιά χρειάζονται ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ακούσουν και να καταλάβουν. Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνουν να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται και να μην εγκαταλείπουν όταν κάτι δεν πάει καλά. Χρειάζονται γονείς που καταλαβαίνουν ότι πραγματικά καλός μαθητής είναι μόνο αυτός που είναι καλά και στην υπόλοιπη ζωή του.
Αναρτήθηκε από Σωκράτης Μ

Τραγωδία: Μωρό έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε


Αβάπτιστο αγοράκι βρήκε τραγικό θάνατο, όταν ξέφυγε από την προσοχή των γονιών του και έπεσε από μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου.

Η τραγωδία συνέβη στο Ναύπλιο το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το μωρό ξέφυγε από την προσοχή του πατέρα του και πλησίασε προς το μπαλκόνι του σπιτιού. Από εκεί έπεσε, γύρω στις τέσσερις το απόγευμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Το παιδάκι μεταφέρθηκ εσπευσμένα στο νοσοκομείο Άργους όπου στις έξι υπέκυψε στα τράυματά του. Τραγική φιγούρα ο πατέρας, για τον οποίο ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να μη συλληφθεί.

http://www.newsit.gr

Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Της Αγίας Υπομονής, μητέρας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου


Σήμερα, τιμάται η Αγία Υπομονή, Αγία που όχι μόνο το όνομα Της είναι το πλέον ενδεδειγμένο για την υποστήριξη όλων μας, ειδικά την εποχή αυτή, αλλά και ο βίος της ολόκληρος.
.
Για την Αγία Υπομονή, αυτοκράτειρα η ίδια και μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, έγραφε ο σύγχρονός της φημισμένος φιλόσοφος Γεώργιος Γεμιστός - Πλήθων: «Η Βασιλίς αύτη με πολλήν ταπείνωσιν και καρτερικότητα εφαίνετο να αντιμετωπίζει και τας δύο μορφάς της ζωής. Ούτε κατά τους καιρούς των δοκιμασιών απεγοητεύετο, ούτε όταν ευτυχούσε επανεπαύετο, αλλά εις κάθε περίπτωσιν έκανε το πρέπον. Συνεδύαζε την σύνεσιν με την γενναιότητα, περισσότερον από κάθε άλλην γυναίκα. Διεκρίνετο δια την σωφροσύνην της. Την δε δικαιοσύνην την είχε εις τελειότατον βαθμόν. 
Δεν εμάθαμε να κάμνει κακόν εις ουδένα, ούτε μεταξύ των ανδρών, ούτε μεταξύ των γυναικών. Αντιθέτως εγνωρίσαμε να κάμνει πολλά καλά και εις πολλούς. Με ποίον άλλον τρόπον δύναται να φανεί εμπράκτως η δικαιοσύνη, εκτός από το γεγονός του να μη κάμνει κανείς ποτέ θεληματικά και σε κανέναν κακό, αλλά μόνον το αγαθόν σε πολλούς;»

Μια σημαντική φυσιογνωμία εκείνης της εποχής ο Γεννάδιος Σχολάριος, πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την άλωση, στον Παραμυθητικό του Λόγο προς τον Βασιλέα Κωνσταντίνο ΙΑ', «Επί τη κοιμήσει της μητρός Αυτού αγίας Υπομονής», αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:«Την μακαρίαν εκείνην Βασίλισσαν όταν την επεσκέπτετο κάποιος σοφός, έφευγεν κατάπληκτος από την ιδικήν της σοφίαν. 
Όταν την συναντούσε κάποιος ασκητής, αποχωρούσε, μετά την συνάντηση, ντροπιασμένος δια την πτωχείαν της ιδικής του αρετής, συγκρινομένης προς την αρετήν εκείνης. 
Όταν την συναντούσε κάποιος συνετός, προσέθετεν εις την ιδικήν του περισσοτέραν σύνεσιν. 
Όταν την συναντούσε κάποιος νομοθέτης, εγινόταν προσεκτικώτερος. 
Όταν συνομιλούσε μαζί της κάποιος δικαστής, διεπίστωνε ότι έχει ενώπιόν του έμπρακτον Κανόνα Δικαίου. 
Όταν κάποιος θαρραλέος (τη συναντούσε), ένοιωθε νικημένος, αισθανόμενος έκπληξιν από την υπομονήν, την σύνεσιν και την ισχυρότητα του χαρακτήρος της. 
Όταν την επλησίαζε κάποιος φιλάνθρωπος, αποκτούσε εντονώτερο το αίσθημα της φιλανθρωπίας. 
Όταν την συναντούσε κάποιος φίλος των διασκεδάσεων, αποκτούσε σύνεσιν, και, γνωρίζοντας την ταπείνωσιν εις το πρόσωπόν της, μετανοούσε. 
Όταν την εγνώριζε κάποιος ζηλωτής της ευσεβείας, αποκτούσε μεγαλύτερον ζήλον. Κάθε πονεμένος με τη συνάντηση μαζί της, καταλάγιαζε τον πόνο του. Κάθε αλαζόνας αυτοτιμωρούσε την υπερβολικήν του φιλαυτίαν. Και γενικά κανένας δεν υπήρξε, που να ήλθεν εις επικοινωνίαν μαζί της και να μην έγινε καλύτερος».

Ο σύγχρονός της διάκονος Ιωάννης Ευγενικός, αδελφός του Μάρκου του Ευγενικού Αρχιεπισκόπου Εφέσου, στον Παραμυθητικό του Λόγο προς τον Κων/ νον Παλαιολόγον επί τη κοιμήσει της Μητρός του αγίας Υπομονής συνοψίζει:«Ως προς δε την αοίδιμον, εκείνην Δέσποινα Μητέρα σου, τα πάντα εν όσω ζούσε, ήσαν εξαίρετα, η πίστις, τα έργα, το γένος, ο τρόπος, ο βίος, ο λόγος και όλα μαζί ήσαν σεμνά και επάξια της θείας τιμής και, όπως έζησε μέτοχος της θείας Προνοίας, έτσι και ετελεύτησεν».
 

Ο Γεώργιος Φραντζής  την ονομάζει    «Αγία Δέσποινα», και συνέδεσε την έννοια του μοναχικού της ονόματος (Υπομονή) με τον τρόπον αντιμετωπίσεως και των ευτυχών στιγμών και των απείρων δυσκολιών της όλης ζωής της. Υπομονή κατά βίον, πράξιν και μοναχικό όνομα. «Τη υπομονή αυτής εκτήσατο την ψυχήν αυτής».

Η Χάρις Σου Αγία Υπομονή, να μας δίνει δύναμη και Υπομονή.

4, 5, 6 Ιουνίου: Μέρες Περιβάλλοντος / Ιερά Οδός: Χθές και Σήμερα

Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
4 -5 – 6 Ιουνίου: ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ιερά Οδός, Χθες και Σήμερα  

[Στο τέλος της Ιεράς Οδού, λίγο πριν τη Μονή Δαφνίου, Ελεύθερη Είσοδος]
περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι

4 -5 – 6 Ιουνίου: ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

4 -5 – 6 Ιουνίου: ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ιερά Οδός, Χθες και Σήμερα  

[Στο τέλος της Ιεράς Οδού, λίγο πριν τη Μονή Δαφνίου, Ελεύθερη Είσοδος]
Εκθέσεις φωτογραφίας - ζωγραφικής – αφίσας
Έντυπα Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
Προβολές videoPower Point
Μουσικά συγκροτήματα
Παιδικά παιχνίδια
Ξεναγήσεις
Πικ -Νικ
Βιβλία
Παρασκευή 4 Ιουνίου
8:30μ.μ. Παρουσίαση  δράσεων του ΟΙΚΟ.ΠΟΛι.Σ.
8:45 μ.μ. Οδική Ασφάλεια και Τροχαία δυστυχήματα – «You are what Y Do – Κώστας Κουβίδης»
9:00 μ.μ. «Ας σεβαστούμε της Ιερά Οδό» από τους Μαθητές του 6ου Γυμνασίου
9:30 μ.μ. Παίζει το συγκρότημα Swing Strings (σε swing & gipsy jazz κομμάτια)
(Μαρία Μανουσάκη- βιολί, Απόστολος Λεβεντόπουλος- κιθάρα, Μάνος Λούτας- κόντρα μπάσο)
11:00 μ.μ. Πικ - Νικ

Σάββατο 5 Ιουνίου
To πρωί από τις 11:30 π.μ. – 1:45 μ.μ.  Κερνάμε καφέ, βουτήματα και φλυαρούμε.

7:00μ.μ. Κουκλοθέατρο από τον Κώστα Χατζηγεωργίου
7:30 μ.μ. Παιδικό Παιχνίδι – Ζωγραφική - Γλυπτική
9:00 μ.μ. Οι ΣΤΡΑΤΟΚΟΠΟΙ παρουσιάζουν video με θέμα το Ποικίλο Όρος.
9:30 μ.μ. Ο Γιάννης Ιγγλέσης παρουσιάζει με Power Point το «Παλατάκι και το Κτήριο Γύζη».
10:00 μ.μ. Παίζει το Χαϊδαριώτικο συγκρότημα «Music is Life»
11:10 μ.μ. Πικ – Νικ

Κυριακή  6 Ιουνίου
11:00 π.μ. Ζωγραφική παιδιών στη Μονή Δαφνίου.
11:45 π.μ. Επίσκεψη, Ξενάγηση στη Μονή Δαφνιού, (Γιάννης Ιγγλέσης).

7:00 – 9:00 μ.μ. Ανάρτηση – Παράδοση έργων παιδική ζωγραφικής/ Καφέ και κουβεντούλα.

* Χορηγός Επικοινωνίας: ΑΣΔΑ και Δήμοι Δυτικής Αθήνας
* Υλικοτεχνική Στήριξη: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χαϊδαρίου

Γνωριμία με ένα φυτό: Καιρός για φασολάκια Green Beans, Growing, Canning, Freezing and Green Bean Recipes

Green Beans Have World Wide Food Appeal!

Every culture has their own favorite ways to cook green beans.
Asian cultures add spices like garlic, ginger, scallions, chili paste and soy sauce to green beans.
Greek
 green beans are simmered with onions, tomatoes, garlic and oregano until soft.
more...
 
Το αγαπημένο λαχανικό των νοικοκυρών 
είναι τώρα στην εποχή του.




Tου ΗΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΟΥ
Θεωρούνται το κατεξοχήν λαδερό φαγητό της άνοιξης και του καλοκαιριού, και όχι άδικα. Τα φρέσκα φασολάκια που κατακλύζουν αυτή την περίοδο τους πάγκους των λαϊκών αγορών, πέρα από γευστικό λαχανικό, είναι και πηγή πολύτιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων για τον ανθρώπινο οργανισμό.  
Από τα σημαντικότερα είδη της οικογένειας των ψυχανθών, το γνωστό μας «κοινό φασόλι» (Phaseolus vulgaris) είναι το είδος με τη μεγαλύτερη ίσως εξάπλωση στον κόσμο. 
Με καταγωγή από τις υποτροπικές και τροπικές ζώνες της Αμερικής και της Ασίας, εισήχθη στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους εξερευνητές που επέστρεφαν από το ταξίδι τους στον Νέο Κόσμο. Σήμερα, από τα 150 διαφορετικά είδη του γένους Phaseolus καλλιεργούνται παγκοσμίως μόνο 7: το P. lunatus (Αμερική), το P. acutifolius (ΗΠΑ και Μεξικό), το P. multiflorus (τροπικές και υποτροπικές χώρες), το P. mungo (Ινδία, Κίνα και Ιαπωνία), το P. aconitifolius (Ινδία) και το P. angularis (Κίνα και Ιαπωνία).

Φρέσκα και ξερά
Τα φασόλια, ανάλογα με το στάδιο της συγκομιδής τους, διακρίνονται στα φρέσκα φασολάκια (εντάσσονται στην κατηγορία των λαχανικών), τα οποία καταναλώνονται μαζί με τους λοβούς τους, και στα ξερά (συγκαταλέγονται στα όσπρια), που συγκομίζονται σε πλήρη ωρίμαση και καταναλώνονται μόνο τα σπέρματα. Τελευταία, χάρη στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες με τις νέες, πρώιμες ποικιλίες και υβρίδια, τα βρίσκουμε στην αγορά σχεδόν όλο το χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, στη χώρα μας η καλλιεργήσιμη έκταση (υπαίθρια και θερμοκηπιακή) ξεπερνάει τα 100.000 στρέμματα, με τους αριθμούς όμως να ακολουθούν πτωτική τάση τελευταία λόγω των αθρόων εισαγωγών. 
Πάντως, όσοι Ελληνες παραγωγοί επιμένουν στην καλλιέργειά τους επιλέγουν συνήθως τα κίτρινα καναρινιά, τα άσπρα βουτυράτα, τα Καρατζόβας, τα άσπρα τσαουλιά, τα πολίτικα, τα μελιτζανιά αντριώτικα, τα σοκολατιά τσαουλιά κ.ά. Και για την αποφυγή παρεξηγήσεων, στους πάγκους των λαϊκών -βιολογικών και συμβατικών- «τσαουλιά» ονομάζονται τα φασολάκια με τους κυλινδρικούς λοβούς και «μπαρμπούνια» με τους πεπλατυσμένους.

Ποικιλίες και υβρίδια
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πια εκατοντάδες ποικιλίες και υβρίδια του «κοινού φασολιού», οι οποίες, ανάλογα με τη μορφολογία και την ανάπτυξη του φυτού, χωρίζονται σε τρεις ομάδες: την ομάδα με τις νάνες ποικιλίες (ύψος φυτού έως 40 εκ.), με τις ημιαναρριχώμενες (ύψος έως 1,20 μ.) και με τις αναρριχώμενες ποικιλίες (ύψος άνω των 2 μ.). Για πρώιμες παραγωγές χρησιμοποιούνται κυρίως οι νάνες ποικιλίες, ενώ για κανονικές και όψιμες ή για παραγωγή ξερών φασολιών χρησιμοποιούνται κυρίως οι ημιαναρριχώμενες και οι αναρριχώμενες. 
Ωστόσο, λόγω του ότι η καλλιέργεια του κοινού φασολιού είναι αρκετά ευαίσθητη σε αρρώστιες και εχθρούς και απαιτεί πολλούς ψεκασμούς, θεωρείται αρκετά επιβαρυμένη. Ως εκ τούτου, πρέπει να τα πλένουμε πολύ καλά πριν τα μαγειρέψουμε.
Αυτό που οφείλουμε πάντοτε να έχουμε στο νου μας είναι να είναι φρεσκοκομμένα και να έχουν συλλεχθεί στο σωστό στάδιο ανάπτυξης, για να είναι τρυφερά. Επίσης, να μην έχουν ίνες και σημάδια στην εξωτερική τους επιφάνεια καθώς και να διατηρούν τμήμα από το κοτσάνι τους. Τα φρέσκα φασολάκια διατηρούνται στο οικιακό ψυγείο το πολύ για 7 - 10 ημέρες και αφού τυλιχθούν πρώτα σε χαρτί και τοποθετηθούν σε πλαστική σακούλα. Για μεγαλύτερους χρόνους συντήρησης μπορούν να «ζεματιστούν» και να καταψυχθούν. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές εμπορικές φίρμες κατεψυγμένων, όλων των τύπων και ποιοτήτων, συμβατικής αλλά και βιολογικής παραγωγής, τα οποία οι καταναλωτές δείχνουν να εμπιστεύονται. Στο γεγονός αυτό συνηγορεί και το εύρημα επιστημονικών μελετών ότι τα κατεψυγμένα προϊόντα, όπως τα φασολάκια, είναι εξίσου καλά ή ελαφρώς λιγότερο θρεπτικά από ό,τι τα φρέσκα.
Νόστιμα και θρεπτικά
Τα φρέσκα φασολάκια αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι 1 φλιτζάνι από μαγειρεμένα πράσινα φασολάκια παρέχει περίπου το 17% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ, 16% - 20% σε διαιτητικές ίνες, 16% σε μαγγάνιο, 13% σε βιταμίνη C, 10% σε φυλλικό οξύ, 10% σε σίδηρο για τους άντρες και 4,5% για τις γυναίκες, 9% σε βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), 7,5% σε βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), 6% σε μαγνήσιο και ασβέστιο και 4% - 5% σε φωσφόρο, στις βιταμίνες Β3 (νιασίνη), Β6 (πυριδοξίνη), Α και σε κάλιο.
Καθημερινή

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Humane Award

Η Κάτια, με το όμορφο blog Marilise, λέει: "Με λένε Κάτια, και έχω τρεις θυγατέρες, μια πριγκίπισσα της θάλασσας, ένα αξιαγάπητο ξωτικό και μια πανέμορφη νεράιδα. Χρόνια τώρα ταξιδεύω μαζί τους σε καταγάλανες θάλασσες, σε ξάστερους ουρανούς και σε ονειρεμένες μέρες γεμάτες χρυσόσκονη και ροδοζάχαρη. Λάτρεψα πολλά ελληνικά ιστολόγια καθώς μου θύμισαν τα μικράτα τους, τις κατασκευές τους, τις λατρεμένες κάρτες τους, την αστείρευτη φαντασία τους. Φέτος λοιπόν στα γενέθλια μου αποφάσισα να ξεκινήσω το δικό μου blog, να ασχοληθώ με όλα εκείνα που αγάπησα και αγαπώ. Συνταξιδιώτες στο όνειρο ευχαριστώ !!!!"
my beloved mermaid, my precious watergipsy and the cream of the cream fairy
Η Κάτια λοιπόν, μας χάρισε το βραβείο Humane


"Στο ιστολόγιο "To hamomilaki", όλοι όσοι δουλεύουν γιαυτό παράγουν έργο ζωής
Συγχαρητήρια για την αληθινή προσφορά σας"

Σ' ευχαριστούμε πολύ Κάτια !

Γραφέας Πεζικού


Ο αγαπητός μας "Γραφέας Πεζικού" ή Χριστόδουλος Ζησάκης, πέρασε σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του και υποβλήθηκε σε αλλεπάλληλα χειρουργεία.
Τώρα αναρρώνει και φυσικά του είναι δύσκολο να ασχολείται με τη μπλογκόσφαιρα.
Του ευχόμαστε ολόψυχα να είναι σύντομα γερός και σιδερένιος, και να χαρεί τα παιδιά και τα εγγόνια του, για να συνεχίσει να "μεγαλώνει μαθαίνοντας και να επαναλαμβάνει άφοβα τα λάθη του, χωρίς να χρειάζεται να διδάσκεται απ' αυτά".
Έτσι!!! Γιατί είναι ένας από εμάς, που "μυαλό δεν αφήνουμε να μας βάλουν άλλοι".
 
ΔΥΝΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ


Αναφορά σε έναν διακριτικό και σεμνό Συνοδοιπόρο
Να είσαι Πάντα Καλά Χριστόδουλε !

Ζωοτροφές με "άσχημη γεύση"

Μία συγκλονιστική έρευνα, για τις εταιρίες που παρασκευάζουν ζωοτροφές για τα κατοικίδια μας, από το Blue Planet!

Κείμενο - έρευνα: Μίνα Πετμεζά
Φωτογραφία:
Από το κρυφό βίντεο της Peta
Δείτε το βίντεο εδώ


Είναι γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι μεγάλες εταιρίες καλλυντικών, φαρμάκων και ζωοτροφών προτού να προωθήσουν κάποιο προϊόν τους στην αγορά, πραγματοποιούν πειράματα σε ζώα με σκοπό την πιστοποίηση της ασφάλειάς του.  
Για το λόγο αυτό άλλωστε έχουν θεσπιστεί κανόνες απο το Animal Welfare Act που καθορίζουν τα πλαίσια και τις συνθήκες διεξαγωγής των ελέγχων αυτών. Τι γίνεται όμως όταν τα ζώα υπόκεινται σε δοκιμασίες επίπονες, επιβλαβείς για την υγεία τους και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες για την ίδια τους την επιβίωση;
    Η ιστορία με τα πειράματα που πραγματοποιούσαν εταιρίες παραγωγής ζωοτροφών όπως η αμερικάνικη Iams, θυγατρική του κολοσσού Procter and Gamble, η καναδική Menu Foods και η Hills είναι παλιά και μια πτυχή της είδε το φως της δημοσιότητας όταν η βρετανική εφημερίδα UK Sunday Express δημοσίευσε στην πρώτη της σελίδα ένα άρθρο που αφορούσε ακριβώς το θέμα αυτό. Το Μάιο του 2001 η δημοσιογράφος Lucy Johnson παρέθεσε κάποιες  πληροφορίες που σχετίζονταν με τις μελέτες που λάμβαναν χώρα στο ερευνητικό κέντρο Sinclair. Η μονάδα αυτή, παλιότερα γνωστή ως «Κέντρο παροχής τοξικολογικών και αναπαραγωγικών  υπηρεσιών», έχει την έδρα της στη δυτική επαρχία Callaway και είχε εξουσιοδοτηθεί τόσο από την Iams όσο και από την Menu Foods για την πραγματοποίηση των πειραμάτων. Οι λεπτομέρειες που ανέφερε η Βρετανίδα  δημοσιογράφος είναι πραγματικά συγκλονιστικές.

Η ομάδα των επιστημόνων του κέντρου θέλοντας να μελετήσει την επίδραση μιας πρωτεϊνούχας τροφής σε σκυλιά με νεφρική ανεπάρκεια αφαίρεσε, σε 24 από αυτά, το δεξί νεφρό καθώς και τμήμα του αριστερού, ενώ 8 θανατώθηκαν για να μελετηθεί ο νεφρικός τους ιστός.  

Σε μια άλλη δοκιμασία ανίχνευσης της επίδρασης της δίαιτας στην ανάπτυξη του τριχώματος οι ερευνητές προκάλεσαν εσκεμμένα πληγές στο στήθος 24 κουταβιών ενώ αφαιρέθηκε το στομάχι σε 28 γάτες για να αναλυθεί η δράση των φυτικών ινών στην διατροφή τους. 
Επιπλέον, για την μελέτη των αλλεργικών αντιδράσεων εμβολιάστηκαν, με τμήματα ζωντανού ιού, 14 κουτάβια χάσκι κατά την διάρκεια των 12 πρώτων εβδομάδων της ζωής τους, επιφέροντάς τους έτσι μόνιμη ευαισθησία.

Διάβάστε το υπόλοιπο κείμενο από την ιστοσελίδα μας www.blue-planet.gr

BEING A MOTHER....

 (Both Men and Women, Sons and Daughters - need to read this)

After 17 years of marriage, my wife wanted me to
take another woman out to dinner and a movie. She said, 'I love you, but I know this other woman loves you and would love to spend some time with you.'
* * *
The other woman that my wife wanted me to visit was my MOTHER, who has been alone for 20 years, but the demands of my work and my two boys had made it possible to visit her only occasionally.
* * *
That night I called to invite her to go out for
dinner and a movie.
* * *
'What's wrong, aren't you well,' she asked?
* * *
My mother is the type of woman who suspects that a late night call or a surprise invitation is a sign of bad news.
* * *
'I thought it would be pleasant to spend some
time with you,' I responded. 'Just the two of us.' She thought about it for a moment, and then said, 'I would like that very much..'
* * *
That Friday after work, as I drove over to pick
her up I was a bit nervous. When I arrived at her house, I noticed that she, too, seemed to be nervous about our date. She waited in the door. She had curled her hair and was wearing the dress that she had worn to celebrate her last
birthday on November 19th.
* * *
She smiled from a face that was as radiant as an angel's. 'I told my friends that I was going to go out with my son, and they were impressed,' she said, as she got into that new white van. 'They can't wait to hear about our date'.
* * *
We went to a restaurant that, although not
elegant, was very nice and cozy.. My mother took my arm as if she were the First Lady. After we sat down, I had to read the menu. Her eyes could only read large print. Half way through the entries, I lifted my eyes and saw Mom sitting there staring at me. A nostalgic smile was on her lips. 'It was I who used to have to read the menu when you were small,' she said. 'Then it's time that you relax and let me return the favor,' I responded.
* * *
During the dinner, we had an agreeable

conversation- -nothing extraordinary but catching up on recent events of each other's life. We talked so much that we missed the movie.
* * *
As we arrived at her house later, she said,
'I'll go out with you again, but only if you let me invite you.' I agreed.
* * *
'How was your dinner date ?'
asked my wife when I got home.
'Very nice. Much more so than I could have imagined,'
I answered.
* * *
A few days later, my mother died of a massive
heart attack. It happened so suddenly that I didn't have a chance to do anything for her.
* * *
Some time later, I received an envelope with a
copy of a restaurant receipt from the same place mother and I had dined. An attached note said: 'I paid this bill in advance. I wasn't sure that I could be there; but nevertheless, I paid for two
plates - one for you and the other for your wife. You will never know what that night meant for me. I love you, son..'
* * *
At that moment, I understood the importance of saying in time: 'I LOVE YOU' and to give our loved
ones the time that they deserve.. Nothing in life is more important than your family. Give them the time they deserve, because these things cannot be put off till 'some other time.'
* * *
Somebody said it takes about six weeks to get back to normal after you've had a baby..... somebody doesn't know that once you're a mother,
'normal' is history.
* * *
Somebody said you learn how to be a mother by
instinct ... somebody never took a three-year-old shopping.

* * *
Somebody said being a mother is boring ....
somebody never rode in a car driven by a teenager with a driver's permit.
Somebody said if you're a'good' mother,

your child will 'turn out good'....

somebody thinks a child comes with
directions and a guarantee.
* * *
Somebody said you don't need an education to be a
mother.... somebody never helped a fourth grader with his math.
* * *
Somebody said you can't love the second child as much as you love the first ... somebody doesn't
have two children.
* * *
Somebody said the hardest part of being a mother is labor and delivery....

somebody never watched her 'baby' get on the bus
for the first day of kindergarten ....
or on a plane headed for military 'boot camp.'
* * *
Somebody said a mother can stop worrying after her
child gets married....somebody doesn't know that marriage adds a new son or daughter-in-law to a mother's heartstrings.
* * *
Somebody said a mother's job is done when
her last child leaves home......

somebody never had grandchildren.
* * *
Somebody said your mother knows you love her, so
you don't need to tell her....
somebody isn't a mother.
 
Pass this along to all the 'mothers' in your life
and to everyone who ever had a mother. This isn't just about being a mother; it's about appreciating the people in your life while you have them....no matter who that person is.


Έλαβα αυτό το κείμενο και σας το αποστέλλω, θεωρώντας ότι σας αφορά.

Με εκτίμηση
Νίκος Α. (ένας αναγνώστης σας)

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Γονείς εξέδιδαν την ανήλικη κόρη τους

Ωραίοι "γονείς"   !!!
Βρήκαν "ωραίο" τρόπο για να τα κονομήσουν!!

Οι ίδιοι της οι γονείς εξέδιδαν μία 15χρονη από τη Βουλγαρία στο Ηράκλειο της Κρήτης, σύμφωνα με την αστυνομία.



Δεν είμαι για πούλημα
Ειδικότερα, η 15χρονη, η οποία εξεταζόμενη ανέφερε ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και ο 26χρονος εξάδελφός της, ο οποίος έπεισε τους γονείς της να έρθουν στην Ελλάδα, προ διμήνου, προκειμένου να εργασθούν. 

Στην συνέχεια, εκμεταλλευόμενος την επιτακτική ανάγκη της οικογένειας να βρουν χρήματα προκειμένου να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες, την έπεισε να συνευρίσκεται ερωτικά με τον συλληφθέντα 59χρονο ημεδαπό, έναντι χρηματικού ποσού 30 έως 50 ευρώ, για κάθε ερωτική συνεύρεση, ενώ ο 26χρονος δράστης, λάμβανε άγνωστο χρηματικό ποσό.
Όπως προέκυψε, η ανήλικη συνευρέθηκε συνολικά δέκα φορές στο σπίτι του ημεδαπού, ο οποίος εκτός από τα χρήματα της προσέφερε και διάφορα άλλα ανταλλάγματα όπως κινητό τηλέφωνο, ρολόι κ.λ.π.
Οι γονείς της 15χρονης  συναινούσαν στις ερωτικές συνευρέσεις της, καθότι γνώριζαν ότι διέμενε στο σπίτι του ημεδαπού και ότι της κατέβαλλε χρηματικά ποσά.
Η ανήλικη οδηγήθηκε για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε νοσοκομείο του Ηρακλείου.
Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται η 45χρονη μητέρα της 15χρονης, ο 59χρονος ημεδαπός, ενώ αναζητείται ο 46χρονος πατέρας της και ο 26χρονος εξάδελφός της, κατηγορούμενοι για σωματεμπορία, μαστροπεία, αποπλάνηση παιδιών.
Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου. 
έθνος

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά η 25η Μαΐου International Missing Children's Day - May 25

Εξαφανισμένα παιδιά
Που πάνε άραγε τα παιδιά όταν χάνονται;

116000: τηλεφωνική πανευρωπαϊκή γραμμή, για περιστατικά εξαφάνισης ή απαγωγής ανηλίκων.
1056: Εθνική Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών

Το 2009 υπήρξαν 263 αιτήματα για βοήθεια σε περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών (φωτ. αρχείου)
Με κεντρικό σύνθημα «Βοηθήστε τα παιδιά να επιστρέψουν σπίτι τους» και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, οκτώ χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αφυπνίσουν τους πολίτες και να ενισχύσουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον εντοπισμό των παιδιών, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ανησυχητικό φαινόμενο των γονικών αρπαγών. 

Το 2009, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (μία από τις δράσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού») έλαβε 263 αιτήματα για βοήθεια σε περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών. Από αυτά, το 28% των περιπτώσεων αφορούσε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και το 65% αφορούσε εξαφανίσεις εφήβων. Σε 50 περιπτώσεις επρόκειτο για γονική αρπαγή, αριθμός που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο όταν συνδέεται με γονικές αρπαγές σε διασυνοριακό επίπεδο.
«Καθημερινά, σε όλο τον κόσμο εξαφανίζονται παιδιά και δυστυχώς, κάποια πέφτουν θύματα αρπαγής από αυτούς που εμπιστεύονται περισσότερο: τους γονείς ή τα συγγενικά πρόσωπα. Ένα παιδί - θύμα γονικής αρπαγής μπορεί να φέρει σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, ενώ η γονική αρπαγή μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες συνέπειες στον ψυχισμό του παιδιού και την οικογένεια που έχει μείνει πίσω» αναφέρει η Νάνσι Ντιουμπ, αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC - International Centre for Missing and Exploited Children).
Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ελλάδα η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία αποτελούν μέλη του Παγκοσμίου δικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, ενός προγράμματος του ICMEC, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεργασία ως προς αυτό το φαινόμενο που δεν αφήνει καμία χώρα αμέτοχη.
Σήμερα, προκειμένου να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, τα συμμετέχοντα κράτη θα απελευθερώσουν στον ουρανό μπαλόνια με φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών από όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι κάποιος, κάπου θα τα αναγνωρίσει.
Στη χώρα μας θα γίνουν ανακοινώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς με στόχο να αφυπνιστεί το ευρύ κοινό ως προς το φαινόμενο εξαφανίσεων των παιδιών και, παράλληλα, να ενθαρρυνθεί μαθαίνοντας περισσότερα για την καμπάνια, με σύνθημα: «Βοηθήστε τα παιδιά να επιστρέψουν σπίτι τους».
Επιπλέον, θα ανακοινωθούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Newsroom ΔΟΛ