Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ο Εγκέλαδος ισοπέδωσε την Αϊτή

Θλίψη και πόνος στην Αϊτή 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Αϊτή
Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την πρωτεύουσα τής Αϊτής, το βράδυ της Τρίτης. Μεγάλα κτίρια κατέρρευσαν, άστεγοι χιλιάδες άνθρωποι.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 7,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αϊτή. Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή που επλήγη κάνοντας κλικ εδώ.

Οι επιπτώσεις του σεισμού και η… Ιστορία της Αϊτής
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα τόσο καταστροφικά αποτελέσματα των σεισμών που έπληξαν την Αϊτή «απορρέουν» ταυτόχρονα από την καθόλου ευνοϊκή γεωγραφική της θέση, και από τις πολιτικές κρίσεις που ξεπέρασαν το μισό αιώνα και «γονάτισαν» την οικονομία της.

Πρόκειται για τη φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, που απέχει δύο ώρες αεροπορικά από το Μαϊάμι, προσιτός τουριστικός προορισμός στην Καραϊβική, με ζεστές θάλασσες και ονειρικές παραλίες, αλλά με «δύσκολη» γεωγραφική θέση, επίσης με πολύ «πυκνή» δημογραφική σύνθεση.
«Οι φυσικές καταστροφές (ανεμοστρόβιλοι, κυκλώνες, μετά τον Ιούνιο) μόνες τους δεν εξηγούν τη δυστυχία της Αϊτής, όσο την εξηγεί η Ιστορία της», επισημαίνει ένα στέλεχος της γαλλικής διπλωματίας, που ειδικεύεται στην Καραϊβική.
Ο ίδιος θεωρεί την Αϊτή «καταραμένο νησί», όμως προτρέπει τον πληθυσμό να ζητήσει ευθύνες από την κυβέρνησή του για την καταστροφή, παρά να τη θεωρήσει «μοιραία».
Επί 30 έτη διήρκεσε η δικτατορία που επέβαλε η οικογένεια Ντυβαλιέ. Μετά το 1986, ξεκίνησε μία πολύ ταραγμένη περίοδος πολιτικής κρίσης για περισσότερα από 20 έτη. Πολλάκις, επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις που βέβαια καθόλου δεν «βοήθησαν» την τοπική οικονομία.
Η Αϊτή έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια. Οι άντρες κόβουν δέντρα από τους λόφους γύρω από τις πόλεις, για ξύλα για τη θερμάστρα, ή για φωτιά για το φαγητό.
Η πολιτική διαφθορά είναι γενικευμένη κι η έγνοια των κατοίκων είναι να έχουν ένα γεύμα την ημέρα.
Παραγκουπόλεις μεγαλώνουν, από έτος σε έτος, την έκταση της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, που τόσο δεινά επλήγη από τον Εγκέλαδο. Οι παράγκες δεν αντέχουν στη δυνατή βροχόπτωση, από την οποία μπορεί να υπάρξουν και πνιγμένοι, και βέβαια εύκολα φαντάζεται κανένας, ποια αντίσταση στον Εγκέλαδο «προσφέρει» η παράγκα.
Πρόκειται για ένα «κηδεμονευόμενο» κράτος, στο διπλωματικό, το πολιτικό, το οικονομικό πεδίο. Η φτώχεια της Αϊτής, τέλος δεν έχει. Πολλοί αποζούν από τη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς λατινο-αμερικανικά «φορτία» διέρχονται από τη νησιωτική χώρα καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ, τον πρώτο «καταναλωτή» παγκοσμίως των ναρκωτικών.
Ο φοβερός κυκλώνας του 2008 -από μόνος του- κόστισε στην Αϊτή το 15% του ΑΕΠ της. Ήταν, απλά, ένας από τους εκατό κυκλώνες, τροπικές θύελλες, πλημμύρες που εξεμάνησαν στην Αϊτή μετά το 1900 και που η διεθνής βοήθεια γι’ αυτές, κι όταν φθάνει, «είναι ελάχιστη», όπως παρατηρεί η ίδια διπλωματική πηγή.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: