Σελίδες

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Amflora: Γενετικά τροποποιημένη ποικιλία πατάτας από την Κομισιόν

Έντονες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους Οικολόγους και την Greenpeace. SOS για γονίδιο που ανθίσταται στα αντιβιοτικά. Μέτωπο κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ζητεί ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να επιτρέψει την καλλιέργεια στην κοινοτική Ευρώπη μίας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας πατάτας, της Αμφλόρα, που είναι προϊόν της γερμανικής εταιρείας BASF, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις στους κόλπους της Κομισιόν για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων.
Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΑΪΣΕ της γερμανικής εταιρείας BASF κρατά γενετικά
τροποποιημένες πατάτες της ποικιλίας Αμφλόρα, που έλαβε την έγκριση
της Κομισιόν για καλλιέργεια στην ΕΕ
Το άμυλο της πατάτας Amflora (προορίζεται μόνο για ζωοτροφή) περιέχει αμυλοπηκτίνη, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του μπετόν... (φωτ. ΑΠΕ)
Πρόκειται για ιστορικό γεγονός διότι, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια (1998), η Κομισιόν επιτρέπει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού παρά το γεγονός ότι η ίδια διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι αυτός ο ΓΤΟ προορίζεται για την κτηνοτροφία και για βιομηχανική χρήση, δηλαδή για την παραγωγή αμύλου.
Χθες, επίσης, η Κομισιόν επέτρεψε την εμπορία στην Ευρώπη τριών ποικιλιών γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού που είναι παράγωγα-μεταλλάξεις του καλαμποκιού ΜΟΝ 863 της Μονσάντο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή είναι λιγότερο θεαματική, επειδή δίνονται τακτικά εγκρίσεις για την εμπορική διάθεση εισαγόμενων προϊόντων.
Μέχρι σήμερα το μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που επιτρεπόταν να καλλιεργηθεί στην ΕΕ ήταν το καλαμπόκι ΜΟΝ 810 της αμερικανικής Μονσάντο, το οποίο είχε λάβει άδεια το 1998, πριν επιβληθεί μορατόριουμ.
Η απόφαση της Κομισιόν που δίνει το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια και διάθεση στις ευρωπαϊκές αγορές μεταλλαγμένης πατάτας βασίζεται σε γνωμοδότηση του αγγλοκρατούμενου Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΟΑΤ), που θεωρεί ότι αυτή η πατάτα δεν συνιστά απειλή για την υγεία και η μετάλλαξή της δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ενίσχυση της περιεκτικότητάς της σε αμυλοπεκτίνη, συστατικό του αμύλου, που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για την κατασκευή χαρτιού, υφασμάτων και... τσιμέντου.

Μελέτες
Περιέχει, όμως, και ένα γονίδιο που ανθίσταται στα αντιβιοτικά. Και αυτό ακριβώς προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οικολόγων που ζητάνε εδώ και δέκα χρόνια τη διεξαγωγή μελετών για να διαπιστωθεί αν είναι ή όχι βλαβερό στην υγεία το «πέρασμα» αυτού του γονιδίου που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, στο κρέας και το γάλα των ζώων που θα το καταναλώσουν και στη συνέχεια στους ανθρώπους που θα είναι και οι τελικοί καταναλωτές. Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων με την ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά της πατάτας Αμφλόρα.
Oι οικολόγοι φοβούνται μήπως συμβεί αυτό που είχε συμβεί παλαιότερα με γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι, το οποίο προκαλούσε καρκίνο στο συκώτι των πειραματόζωων που το έτρωγαν.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο βιάστηκε να περάσει αμέσως, έναν μόλις μήνα αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Επιτροπή, την καλλιέργεια αυτής της καυτής πατάτας, διότι το θέμα αυτό είχε κολλήσει στην προηγούμενη Κομισιόν στην οποία ο Έλληνας επίτροπος Στ. Δήμας είχε εναντιωθεί στην έγκρισή της.
Υπενθυμίζεται ότι επτά κοινοτικές χώρες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και η Πολωνία, έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια ΓΤ Οργανισμών, από φόβο μήπως αυτοί μολύνουν τόσο το έδαφος όσο και τις παραδοσιακές καλλιέργειές τους.
Άμεσες και έντονες ήταν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων Οικολόγων, οι οποίοι δήλωσαν σοκαρισμένοι από την απόφαση. Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας επέκρινε, επίσης, τη σχετική απόφαση, καλώντας τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο με την Ιταλία κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. 
Η Γκρίνπις κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν άμεσα σε εθνικές απαγορεύσεις της καλλιέργειας της μεταλλαγμένης πατάτας, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της οργάνωσης Φίλοι της Γης.

Γ. Δαράτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: