Σελίδες

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Έναρξη δημόσιου διαλόγου για το παιδί Θεσμικό δίχτυ προστασίας για ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (και των μεταναστών και των προσφύγων) της Ελλάδας.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν τα σχετικά στοιχεία εργάζονται 100.000 - 150.000 παιδιά κάτω των 18 ετών, 
28.000 παιδιά κάθε χρόνο πέφτουν θύματα βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ ένα στα τέσσερα παιδιά που μεταφέρονται στα νοσοκομεία κακοποιημένα είναι κάτω των πέντε ετών. 
Ένα 8% των παιδιών μένουν ανάπηρα, 
ενώ το 50% των κακοποιημένων ανηλίκων δεν καταφέρνει να ανακάμψει ψυχολογικά ούτε στην ενήλικη ζωή του. 

29 Μαρτίου 2010
Με τη συμμετοχή 35 αρμοδίων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων και τεσσάρων υπουργείων (Υγείας, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης) άρχισε σήμερα το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο, η συνάντηση εργασίας των φορέων και υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης για το παιδί, την οποία διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Πρόκειται για μια πρώτη συνάντηση, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατριβάνος, που συνιστά τα εγκαίνια μιας νέας διαδικασίας διαλόγου, ώστε να δημιουργηθεί ένα θεσμικό δίχτυ προστασίας για όλα τα παιδιά της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία βασίζεται σε μια μελέτη που εκπόνησε το Χαμόγελο του Παιδιού -με συγχρηματοδότηση κατά 80% της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 20% του ελληνικού κράτους για την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την οριζόντια δικτύωση και το συντονισμό υπηρεσιών και φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης προς το παιδί.
Συνέργεια, συνεργασία, κοινή προσπάθεια και πρωτοβουλία, είναι όπως τόνισε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στη συνάντηση τα κλειδιά για μια πιο δυναμική στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία θα βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση.
Η ίδια χαρακτήρισε τη μελέτη ως μια θαυμάσια δουλειά, η οποία θα βοηθήσει όλους και συνεχάρη τους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών ως ένα δυναμικό παράγοντα, που έρχεται να συμπληρώσει και να καλύψει κενά και αδυναμίες του κράτους.
Θα είμαστε δίπλα σας και θα το δείξουμε περισσότερο το επόμενο διάστημα, τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, εξηγώντας ότι η οικονομική κρίση προτάσσει περισσότερο τα προβλήματα που σχετίζονται με τα παιδιά, όλα τα παιδιά και των μεταναστών και των προσφύγων.
Η σημερινή συνάντηση, τόνισε η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά αποτελεί την αφετηρία σε μια προσπάθεια που έχει ως στόχο για μας: το συντονισμό όλων των υπηρεσιών και όλων των φορέων που ασχολούνται με το παιδί, την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα κινήσουν διαδικασίες υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων και δεσμευτικών πολιτικών μέσα σε ένα τρίμηνο και τον εντοπισμό προβλημάτων γύρω από ζητήματα κοινωνικής προστασίας και τις παροχές προς τα παιδιά, με στόχο την επίλυσή τους.
Η επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης πρόσθεσε η ίδια, θα κριθεί από το πόσο θα είμαστε έτοιμοι σε λίγο καιρό να κάνουμε πράξη τα οράματα και τις προσδοκίες μας.
Το υπουργείο Υγείας θέτει ως στόχο την αναβάθμιση του εθνικού κέντρου κοινωνικής αλληλεγγύης σε επιχειρησιακό κέντρο, ανακοίνωσε η ίδια για όλα τα ζητήματα που αφορούν την πρόνοια. Ειδικά για το παιδί μπορεί να συντονίσει όλους τους κρατικούς φορείς και τις ΜΚΟ, το δίκτυο των παιδοπόλεων, των κέντρων φιλοξενίας και στήριξης. Με ένα τηλεφώνημα σε ένα τετραψήφιο αριθμό θα μπορούμε να δώσουμε άμεση βοήθεια, πληροφορίες για κενές θέσεις, πού και ποιοι μπορούν να βοηθήσουν, πρόσθεσε η ίδια.
Προηγουμένως, η υφυπουργός είχε δώσει μια εικόνα της χώρας μας, ως προς τα βασικά προβλήματα που αφορούν τα παιδιά. 
Στην Ελλάδα, επί παραδείγματι, όπως αναφέρουν τα σχετικά στοιχεία εργάζονται 100.000 - 150.000 παιδιά κάτω των 18 ετών, 28.000 παιδιά κάθε χρόνο πέφτουν θύματα βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ ένα στα τέσσερα παιδιά που μεταφέρονται στα νοσοκομεία κακοποιημένα είναι κάτω των πέντε ετών. Ενα 8% των παιδιών μένουν ανάπηρα, ενώ το 50% των κακοποιημένων ανηλίκων δεν καταφέρνει να ανακάμψει ψυχολογικά ούτε στην ενήλικη ζωή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: