Σελίδες

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

O Λόφος του Στρέφη «βυθίζεται» στην εγκατάλειψη

Θλιβερή είναι η κατάσταση που επικρατεί στον Λόφο του Στρέφη, ο οποίος «βυθίζεται» ολοένα στην εγκατάλειψη. 
Σύριγγες και σκουπίδια διάσπαρτα, παγκάκια σπασμένα,
κρουνοί χαλασμένοι και έντονη δυσοσμία παντού.
Την ίδια στιγμή, η μοναδική παιδική χαρά στέκει ρημαγμένη χωρίς κανένα παιδί να την πλησιάζει, με σκουριασμένες κούνιες και σπασμένες τραμπάλες. 

Xαρακτηριστικό της κατάστασης, τα περίπου δέκα αντίσκηνα που έχουν στηθεί στις ρεματιές.
Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει όποιος «τολμηρός» ανηφορίσει στον Λόφο. Σχεδόν κανείς πια δεν τολμά να κάνει τη βόλτα του εκεί. Η μοναδική δραστηριότητα είναι το εμπόριο ναρκωτικών και οι μοναδικοί επισκέπτες οι τοξικομανείς που βρίσκουν καταφύγιο στου Στρέφη.
Μάλιστα, κάτω από τα δέντρα και μέσα στις ρεματιές του λόφου έχουν στηθεί περίπου δέκα αντίσκηνα που «φιλοξενούν» διάφορα άτομα, κυρίως αστέγους, σύμφωνα με στελέχη του Δήμου Αθηναίων.
Κάποιοι λένε ότι πρόκειται όντως για αστέγους, κάποιοι άλλοι μιλούν για παλιούς Εξαρχειώτες που στα νιάτα τους ήρθαν σε ρήξη με το σύστημα και σήμερα αποτραβήχτηκαν κάνοντας σπίτι τους τον Λόφο Στρέφη.
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί ο Λόφος του Στρέφη
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί ο Λόφος του Στρέφη
Οπως και να ‘χει, η ιδιότυπη «κοινωνία» που έχει διαμορφωθεί στο Λόφο, έχει διώξει κάθε περιπατητή και περαστικό.
Αν και δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα επιθετικής συμπεριφοράς από τους «κατοίκους» του Στρέφη, κανείς δεν ανεβαίνει πλέον ούτε για βόλτα με τον σκύλο του.
Το βασικότερο όμως πρόβλημα είναι η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες, χωρίς καμία προφύλαξη, το «εμπόριο» διεξάγεται χωρίς καμία απολύτως δυσκολία και χωρίς κανείς αρμόδιος να παίρνει την ευθύνη. 
Το αποτέλεσμα; Η κατάσταση παγιώνεται και οι κάτοικοι αγανακτούν.
Σηκώνει τα χέρια ψηλάΟ Δήμος Αθηναίων δηλώνει «αδύναμος» να δώσει λύση «δείχνοντας» ως υπεύθυνη την Αστυνομία, η οποία επίσης δεν επεμβαίνει. Η πλήρης εγκατάλειψη φαίνεται παντού. Ο φωτισμός είναι ελλιπής, τα σκαλοπάτια κατεστραμμένα και τα μονοπάτια αδιάβατα. Η πυρόσβεση ανύπαρκτη, καθώς οι κρουνοί είναι ασύμβατοι με τους πυροσβεστικούς σωλήνες. Το ποτιστικό σύστημα προβληματικό και όποτε αυτό λειτουργεί εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, όπως το? πλύσιμο αυτοκινήτων!
Εν ολίγοις, ο Λόφος... προσφέρεται για κάθε είδους δραστηριότητα εκτός από αυτή για την οποία προορίζεται. Ενας χώρος αναψυχής μετατρέπεται σε άβατο...
Aγανακτισμένοι οι κάτοικοι των Eξαρχείων
Aγώνας για την προστασία του Λόφου
Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι των Εξαρχείων, που δραστηριοποιούνται για τη διάσωση του Λόφου και κάθε τόσο κάνουν προσπάθειες για τον καθαρισμό και την προστασία του. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη επιχείρηση καθαρισμού μάζεψαν 100 σακούλες σκουπιδιών και μια κούτα γεμάτη σύριγγες. 
Δυστυχώς, οι φιλότιμες προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό, αφού ο λόφος είναι αφύλακτος με αποτέλεσμα σε δύο μέρες η εικόνα να είναι πάλι η ίδια.
Ο κ. Θ. Κοκκινάκης, γέννημα-θρέμμα της περιοχής και μέλος της επιτροπής «Εξαρχειώτες και Φίλοι για το Λόφο του Στρέφη», μιλώντας στο «Εθνος» εκφράζει την απόγνωση και τον θυμό του για τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο λόφος. «Κύριος υπεύθυνος είναι ο Δήμος Αθηναίων, που επί 20 χρόνια έχει αφήσει σε πλήρη εγκατάλειψη τον πνεύμονα πρασίνου».
Οι κάτοικοι, όπως μας λέει ο κ. Κοκκινάκης, ζητούν επίμονα από τον δήμο να πάρει μέτρα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία κίνηση για τη διάσωσή του.
Μεταξύ άλλων ζητούν τη συντήρηση του πρασίνου, την τοποθέτηση φωτισμού και την περίφραξη του λόφου, όπως και της παιδικής χαράς. Πάνω απ’ όλα όμως ζητούν τη φύλαξή του, ώστε να εξαλειφθεί το εμπόριο ναρκωτικών.
Τα «χέρια ψηλά» σηκώνει ο δήμος, ο οποίος υποστηρίζει ότι όσες φορές προσπάθησε να «εξωραΐσει» τον χώρο δεν τα κατάφερε. 
Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Γ. Ξεπαπαδάκος, τόνισε στο «Εθνος» ότι αρκετές φορές υπήρξαν προσπάθειες να προσεγγίσουν τους σκηνίτες και να τους πείσουν να μεταφερθούν στους ξενώνες του δήμου. «Δυστυχώς δεν τα καταφέρνουμε να τους μεταφέρουμε.
Οι συνθήκες είναι ιδιόμορφες και δύσκολες καθώς απαιτείται συντονισμός ενεργειών με την Αστυνομία και τη συνεργασία των κατοίκων».
Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρει ότι το καλοκαίρι που γίνονται διάφορα πάρτι στον Λόφο έχει διαπιστώσει ότι «τα έξοδα φαγητών-ποτών καλύπτονται από τους καταστηματάρχες με «αντάλλαγμα» να μην τους κάψουν τα μαγαζιά».
Σήμερα στον Λόφο του Στρέφη ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει έναν υδραυλικό, τρεις κηπουρούς και τέσσερις υπαλλήλους καθαριότητας, που όπως παραδέχεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, δυστυχώς δεν επαρκούν.
H ιστορία
Tο 1840 ήταν λατομείο
Ο λόφος Στρέφη αποτελεί τον βασικό πνεύμονα των Εξαρχείων, που εκτείνεται σε 48 στρέμματα. Το πρώτο του όνομα ήταν λόφος Αγχέσμου και λειτουργούσε ως λατομείο από τη δεκαετία του 1840 με ιδιοκτήτη τον Στρέφη. 
Η δεντροφύτευσή του έγινε το ‘24 με ‘26 ως χατίρι ενός αξιωματικού του ελληνικού στρατού προς τη γυναίκα του. Ο αδελφός του ιδιοκτήτη του λατομείου και αξιωματικός Στρέφης είχε το σπίτι του σε κάθετο δρόμο προς τον λόφο. Μια μέρα όμως η μπουγάδα της γυναίκας του έγινε κατακόκκινη από τη σκόνη. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο διέταξε τους στρατιώτες του να πάρουν πεύκα και να φυτέψουν τον λόφο. Κατά τη δημαρχία Αμβροσίου Πλυτά, το 1936, γίνεται η πρώτη ανάπλαση του χώρου. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Λόφο του Στρέφη από την ομώνυμη οικογένεια η οποία το 1963 δώρισε την έκταση στον Δήμο Αθηναίων.
Aφροδίτη Kαρίμαλη 
Φωτό: Kώστας Πολύβιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: