Σελίδες

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ένα σύμβολο θυσίας στους προεδρικούς κήπους

Έργο του Γ. Ζογγολόπουλου τοποθετήθηκε έξω από το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού

Η ιδέα του μνημείου ξεκίνησε το 1950. Ένα σύμβολο μνήμης έπρεπε να τοποθετηθεί στον ιστορικό βράχο του όρους Ζάλογγο, στον γκρεμό του οποίου έπεσαν, τον Δεκέμβριο του 1803, 63 ηρωικές Σουλιώτισσες μαζί με τα παιδιά τους.

Ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει και να θαυμάσει το μνημείο ανεβαίνοντας τα 410 σκαλιά, που έχουν αφετηρία το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Στο χώρο αυτό το 1803, όταν το Σούλι μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλή Πασά, 63 Σουλιώτισσες με τα παιδιά στην αγκαλιά, τραγουδώντας και χορεύοντας, έπεσαν από το βράχο, προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να παραδοθούν στο Οθωμανό κατακτητή.
 
Το 1953 έγινε πανελλήνιος διαγωνισμός και το μνημείο άρχισε να κατασκευάζεται με μαθητικούς εράνους την επόμενη χρονιά. Ολοκληρώθηκε το 1961.

 Έξι αφαιρετικές γυναικείες μορφές που πιασμένες χέρι χέρι σέρνουν τον χορό μεγεθύνονται κλιμακωτά και καθώς φθάνουν στην άκρη του γκρεμού γιγαντώνονται και μετατρέπονται σε σύμβολο θυσίας και αγάπης για την ελευθερία. Το μνημείο του Ζαλόγγου- γιατί περί αυτού πρόκειται- φέρει την υπογραφή του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου και είναι ορατό από την αρχαία Νικόπολη, σε απόσταση 22 χλμ. από την Πρέβεζα. Εδώ και λίγες ημέρες ακριβές αντίγραφό του κοσμεί τους κήπους της Προεδρίας της Δημοκρατίας- προσφορά του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, με αφορμή τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου.

Το έργο «Ζάλογγο», όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο αντίγραφο, βρήκε τη θέση του κοντά στην είσοδο του Μεγάρου με μέτωπο προς την οδό Ηρώδου Αττικού, τοποθετημένο σε βάση μονόλιθου ακατέργαστου μαρμάρου βάρους τριών τόνων. Πρόκειται, βεβαίως, για ένα έργο μικρότερης κλίμακας από το μήκους 18 και ύψους 15 μέτρων πρωτότυπο (1,80 Χ 0,40 Χ 1,30). Είναι το δεύτερο έργο του Ζογγολόπουλου που τοποθετείται στους κήπους μετά το «ΤΕL-ΝΕΑΝΤ», το οποίο είχε αναρτηθεί το 2005 στην κεντρική λίμνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: