Σελίδες

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Φτιάχνω φαγώσιμες σπιτικές ελιές

Στο πίσω μέρος του κτήματος, υπάρχει μία σχετικά μικρή ελιά. Μεγαλώνει πρακτικά μόνη της χωρίς καμία φροντίδα. Οι ελιές της ωρίμασαν νωρίτερα από τις υπόλοιπες. Φέτος (γνωρίζω είμαι ασυγχώρητος), σήκωσα το κεφάλι ψηλά και τις πρόσεξα.
Μεγάλες, σαρκώδεις, λαχταριστές, μαύρες και γυαλιστερές.

Κρίμα να πάνε χαμένες σκέφτηκα. Είναι και οι καιροί δύσκολοι, είναι και οι ελιές πολύ ακριβές για να τις αγοράσεις.
Θα φτιάξω σπιτικές ελιές αναφώνησα!
Πως όμως; Κοίταξα στο internet για συνταγές, ρώτησα τους γείτονες, και τα πεθερικά μου.
Άκουσα/βρήκα όλων των ειδών τις συνταγές. Από απλές μέχρι πολύπλοκες. Επειδή είμαι απλός άνθρωπος είπα να ακολουθήσω την αρχή του KISS (Keep It Simple Stupid). Ιδού λοιπόν πως έφτιαξα τις δικές μου φαγώσιμες ελιές!

Μάζεμα ελιάς

Μάζεμα μία μία τις ελιές προσεκτικά με το χέρι. Όσες έφτανα από κάτω και τις πιο ψηλές χρησιμοποιώντας σκάλα. Σίγουρα είναι ένας χρονοβόρος τρόπος, αλλά το μυστικό είναι να μην πληγωθεί η ελιά που θα γίνει φαγώσιμη. Δεν πρέπει να τις ρίξετε χτυπώντας το δέντρο και τις ελιές.

 

Ξεχώρισμα ελιών


Στην επόμενη φάση ξεχώρισα τις καλές ελιές από αυτές που είχαν πρόβλημα (ευτυχώς ήταν λίγες). Αφαίρεσα τις ελιές που είχαν προσβολές από έντομα και κράτησα μόνο τις καλές.

 

 

Πλύσιμο ελιών

Στη συνέχεια, έπλυνα καλά τις ελιές. Γέμιζα μία λεκάνη μέχρι τα μισά με ελιές και τις έπλυνα αρκετές φορές ώστε να φύγουν οι σκόνες. Στη συνέχεια τις άφησα να στραγγίξουν.

Χάραγμα ελιών

Το επόμενο βήμα είναι να χαράξω την κάθε ελιά 3 με 4 φορές. Τη χαράζω κατά μήκος, από την κορυφή ως τη βάση. Το χάραγμα δε θα πρέπει να φτάνει μέχρι με το κουκούτσι. Όταν χαράξω όλες τις ελιές, είμαι έτοιμος να περάσω στην επόμενη φάση, το ξεπίκρισμα των ελιών.

Ξεπίκρισμα ελιών

Τοποθετώ τις χαραγμένες ελιές μέσα σε μία λεκάνη με νερό. Για να είμαι σίγουρος ότι όλες οι ελιές θα είναι κάτω από το νερό, βάζω από πάνω άλλη μία λεκάνη και ρίχνω μέσα της λίγο νερό ώστε να βαρύνει και να πιέζει τις ελιές μέσα στο νερό.

Κάθε μέρα (24 ώρες) αδειάζω το νερό που είχα βάλει την προηγούμενη ημέρα και ξαναγεμίζω τη λεκάνη με καθαρό νερό και ανακατεύω. Τοποθετώ και πάλι τη δεύτερη λεκάνη από επάνω.
Τις πρώτες ημέρες, βλέπω ότι το νερό που αδειάζω είναι σκούρο. Όσο περνούν οι ημέρες, το νερό γίνεται όλο και πιο καθαρό.
Κάθε μέρα που περνά, οι ελιές ξεπικρίζουν όλο και περισσότερο.
Μετά από 6 με 7 ημέρες δοκιμάζω τις ελιές μου. Αν έχουν ξεπικρίσει οι ελιές είναι έτοιμες και μπορώ να περάσω στην επόμενη φάση. Αν όχι, τις αφήνω και άλλες ημέρες.

Ελιές και αλάτι

Θα αφήσω τις ελιές για μία μέρα (24 ώρες) μέσα σε αλατόνερο. Χρησιμοποιώ χοντρό αλάτι.
Για να φτιάξω το αλατόνερο, χρησιμοποιώ 100 γραμμάρια χοντρό αλάτι για κάθε κιλό ελιών.
Φτιάχνω το αλατόνερο μέσα στη λεκάνη, διαλύοντας καλά το αλάτι (θέλει αρκετό ανακάτεμα).
Φροντίζω το αλατόνερο να σκεπάσει τις ελιές. Χρησιμοποιώ και πάλι το κόλπο με τη δεύτερη λεκάνη.

Ξεπλένω τις ελιές

Αφού τις άφησα μία μέρα στο αλατόνερο, αδειάζω το αλατόνερο και ξεπλένω πολύ καλά!

Βάζω τις ελιές σε ξύδι

Γεμίζω τη λεκάνη με τις ελιές με ξύδι. Χρησιμοποίησα απλό ξύδι που βρήκα στο σούπερ μάρκετ.
Ανακατεύω τις ελιές καλά ώστε να πάει το ξύδι παντού.
Σκεπάζω και πάλι με τη δεύτερη λεκάνη και αφήνω για 2 με 3 ώρες.

Συσκευασία - Αποθήκευση


Για να αποθηκεύσω τις ελιές μου τις βγάζω από το ξύδι. Προσοχή! Δεν πετώ το ξύδι, θα το χρησιμοποιήσω στη συνέχεια.
Βάζω τις ελιές σε βάζα. Τις συμπίεσα ελαφρά ώστε να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες. Ρίχνω το ξύδι μέχρι να φτάσει 1 με 2 εκατοστά κάτω από την πιο πάνω ελιά.
Συμπληρώνω με λάδι ώστε να καλύψει τις ελιές.
Βιδώνω τα καπάκια και αποθηκεύω σε δροσερό και σκιερό μέρος.

 

Πόσο νόστιμες έγιναν;

Όσοι δοκίμασαν τρελάθηκαν με τη νοστιμιά. Το ίδιο κι εγώ. Πρώτη φορά τρώω τόσο νόστιμη και φρέσκια ελιά.

Περίληψη

Για να φτιάξετε φαγώσιμες ελιές θα χρειαστείτε:
  • ωμές ελιές (χαραγμένες)
  • 2 λεκάνες
  • μπόλικο νερό
  • χοντρό αλάτι
  • ξύδι
  • 7 με 10 ημέρες χρόνο
Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

Το Blog του ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Φτωχά παιδιά - παιδιά χωρίς μέλλον Child Poverty In England

Τα λένε και δεν ντρέπονται οι κομισσάριοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς, από τα ίδια τα λεγόμενα τους προκύπτει πως, το μέλλον που απεργάζονται για τις επόμενες γενεές είναι η φτώχεια, η ανεργία και η δυστυχία.
Ούγγρος Επίτροπος Λ. Αντόρ ομολόγησε ανερυθρίαστα ότι, το 23% των παιδιών και των νέων, μέχρι 18 ετών, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με την φτώχεια.
Πρόσφατο παράδειγμα, τα όσα είπε ο Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. Λ. Αντόρ, που ομολόγησε ανερυθρίαστα ότι, το 23% των παιδιών και των νέων, μέχρι 18 ετών, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με την φτώχεια.
Κάνοντας το κορόιδο και μη αναφερόμενος, στη πάλαι ποτέ δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι, από το 2000 …επρόκειτο να δώσει τέλος, στην αρνητική τάση της μόνιμης φτώχειας των παιδιών που μεγαλώνουν αντιμετωπίζοντας την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ο Ούγγρος Επίτροπος παραδέχθηκε ότι:



Child Poverty In England 



◆ Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα 100 εκατομμύρια παιδιών και νέων έως 18 ετών, τα 20 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Σύμφωνα με την κοινή έκθεση για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη του 2010, διαπιστώνεται ότι η παιδική φτώχεια παρέμεινε σταθερή ή αυξήθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Λετονία και την Πολωνία, όπου μειώθηκε.
◆ Ειδικά για την Ελλάδα οι κύριοι προσδιοριστικοί παράγοντες του κινδύνου της παιδικής φτώχειας είναι:
η ηλικία των επικεφαλής του νοικοκυριού (τείνουν να είναι νεότεροι σε ηλικία), 
η τρέχουσα κατάστασή τους στην αγορά εργασίας (τείνουν να είναι άνεργοι, οικονομικοί μετανάστες ή άτομα με αναπηρία), 
το εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων (τείνουν να διαθέτουν μόνο πρωτοβάθμια εκπαίδευση), 
ο βαθμός αστικοποίησης (ιδίως αγροτικών νοικοκυριών), οι ανεπαρκείς υποδομές παιδικής φροντίδας (έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών) και 
ο χαμηλός αντίκτυπος των κοινωνικών παροχών.
Χωρίς απαντήσεις για την παιδική φτώχεια, την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μιλάμε, πλέον, για μία χαμένη γενιά, στο χάος των αλληλοσυγκρουόμενων πολιτικών και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Σύνδρομο κατακράτησης αναπνοής Ever hear of or witnessed "Breath Holding Syndrome" in a child?

Χωρίς αμφιβολία την πρώτη φορά που θα δείτε το παιδί σας να κάνει ένα επεισόδιο κατακράτησης της αναπνοής θα πανικοβληθείτε. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να δει κάποιος το παιδί του να «μαυρίζει» και να χάνει τις αισθήσεις του. Σπάνια προσβάλλει βρέφη μικρότερα των έξι μηνών. 
Η συνηθέστερη ηλικία είναι δύο χρονών και συνήθως σταματά μετά την ηλικία των πέντε χρονών. 

"Breath Holding Syndrome" in a child

Τι είναι το σύνδρομο κατακράτησης της αναπνοής;
Είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση αφού προσβάλλει περίπου πέντε στα εκατό παιδιά. Το επεισόδιο συμβαίνει συνήθως μετά από ένα ελαφρύ κτύπημα ή όταν δεν κάνουμε το χατίρι του μικρού παιδιού, οπότε αυτό ξεκινά να κλαίει και κρατάει την αναπνοή του.

Πόσες μορφές συνδρόμου κατακράτησης της αναπνοής υπάρχουν;

Α. Κυανή μορφή

Στη μορφή αυτή το παιδί κατά τη διάρκεια του κλάματος κοκκινίζει, μένει για λίγο χωρίς να αναπνέει και μαυρίζει το πρόσωπο του, ειδικά γύρω από το στόμα. Μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του και σπάνια κατά την διάρκεια του επεισοδίου μπορεί το παιδί να παρουσιάσει σπασμούς. 
Το επεισόδιο διαρκεί πολύ λίγο και μετά το παιδί αισθάνεται κουρασμένο. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να επαναληφθούν αρκετές φορές κατά την διάρκεια της μέρας ή και να συμβαίνουν μια φόρα κάθε τόσο.

Β. Ωχρή μορφή

Στη μορφή αυτή, η οποία είναι πιο σπάνια, το παιδί κλαίει για λίγο και στην συνέχεια γίνεται κάτωχρο και χάνει τις αισθήσεις του. 
Το παιδί μπορεί να υπερεκτείνει τον κορμό του και να πάρει το σχήμα του τόξου. Όπως και στην κυανωτική μορφή το παιδί μπορεί να παρουσιάσει σπασμούς. Μετά το επεισόδιο είναι συνήθως κουρασμένο και θέλει να κοιμηθεί. 

Τι ευθύνεται για το σύνδρομο;
Δεν είναι γνωστό. Γνωρίζουμε όμως ότι τα παιδιά αυτά δεν πάσχουν από κάποιο σοβαρό νόσημα και δεν έχουν επιληψία. 
Ο γιατρός βέβαια θα πρέπει να αποκλείσει την επιληψία όταν θα του πάτε για πρώτη φορά το παιδί σας μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο.

Τι να κάνω όταν το παιδί μου παρουσιάζει ένα τέτοιο επεισόδιο;

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΕΙΤΕ. Δεν χρειάζεται ούτε νερό να ρίξετε στο πρόσωπο του παιδιού, ούτε να βάλετε το χέρι στο στόμα του, ούτε να του δώσετε το φιλί της ζωής.  
Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε. Όταν το επεισόδιο τελειώσει τότε αφήστε το παιδί σας να ξεκουραστεί στο κρεβατάκι του και μην δείξετε ότι έχετε πανικοβληθεί και μην το κρατάτε συνέχεια στην αγκαλιά σας. Αφήστε του λίγο χρόνο να ξεκουραστεί μόνο στο κρεβατάκι. Τα επεισόδια αυτά θα τα συνηθίσετε αν το παιδί σας τα κάνει τακτικά, αργά ή γρήγορα. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να μην έχετε άγχος καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας «μήπως το παιδί κάνει τέτοιο επεισόδιο», οπότε η ζωή σας θα είναι δύσκολη και η συμπεριφορά σας απέναντι στο μωρό όχι η πιο ορθή. Γι αυτό να θυμάστε ότι οφείλετε να συμπεριφέρεστε στο παιδί με σύνδρομο κατακράτησης αναπνοής όπως και σε οποιοδήποτε άλλο φυσιολογικό παιδί. 
Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Μια εμπιστευτική επιστολή σε γονείς που σκέφτονται. «Τα παδιά δε θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν»

Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης, διαβάζει on camera, για το www.u-hoo.gr/gianniskafatos, 
το τελευταίο κεφάλαιο από το βιβλίο του:
«Τα παιδιά δε θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν»


Το άρθρο που ακολουθεί δανείζεται τον τίτλο του βιβλίου του Νίκου Σιδέρη: «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!», που εκδόθηκε πρόσφατα (2009) από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 
Οι γονείς απευθύνονται για το παιδί τους στους «ειδικούς» επειδή οι ίδιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ή δε θέλουν να παραδεχτούν ότι η αιτία του προβλήματος βρίσκεται αλλού, κρύβεται στη δική τους ανεπάρκεια, στην απουσία τους, στα δικά τους σφάλματα, στη δική τους συμπεριφορά απέναντι στο παιδί...
Ο συγγραφέας, ως ψυχαναλυτής - ψυχίατρος - νευροψυχολόγος - νευρογλωσσολόγος, απευθύνεται με το βιβλίο του σε «συνήθεις γονείς» που μέσα σε «συνήθεις οικογένειες» ανατρέφουν «συνήθη παιδιά». Ο συγγραφέας υποστηρίζει κάτι πολύ απλό: ότι στη σύγχρονη οικογένεια παρουσιάζονται αναπόφευκτα προβλήματα στις σχέσεις γονέων - παιδιών. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι τέλειος γονέας και ότι διατηρεί τέλεια σχέση με τα παιδιά του. Αυτό, δηλαδή, στο οποίο θα μπορούσαμε όλοι μας να συμφωνήσουμε είναι ότι δεν υπάρχει τέλεια οικογένεια ή οικογένεια χωρίς προβλήματα. Το ζήτημα είναι πότε συνειδητοποιούμε την ύπαρξή των προβλημάτων και αν καταφέρνουμε να εντοπίσουμε τις γενεσιουργές αιτίες τους. Αν εντοπιστεί η αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα, τότε υπάρχει περιθώριο για αντιμετώπισή του. Τις περισσότερες φορές η προβληματική συμπεριφορά του παιδιού δεν οφείλεται στο ίδιο το παιδί αλλά στο γονέα ή τους γονείς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Σε θέματα κοινής ζωής, όπως οι ώρες φαγητού και ύπνου ή το ύψος των διαθέσιμων για το παιδί χρημάτων, οι γονείς έχουν την υποχρέωση να ακούσουν τη γνώμη, τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του παιδιού τους, αλλά και να λάβουν εκείνοι την τελική απόφαση, με την οποία το παιδί υποχρεούται να εναρμονισθεί.
Η οικογένεια λειτουργεί ως «σύστημα», μέσα στο οποίο οι κοινωνικές σχέσεις των μελών πρέπει να διατηρούνται πάντοτε σε ισορροπία. Αυτή είναι η έννοια του συστήματος, η ανάπτυξη και διατήρηση υγιών κοινωνικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, δηλαδή σχέσεων αγάπης, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού. Αν κάποιο μέλος εκδηλώσει μια προβληματική συμπεριφορά, η λειτουργία της οικογένειας στρεβλώνεται. Κάθε πρόβλημα λοιπόν συμπεριφοράς ή κοινωνικής σχέσης θα πρέπει να προλαμβάνεται ή τουλάχιστο να ανιχνεύεται νωρίς για να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι σύγχρονοι γονείς ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι το παιδί τους, συνήθως κατά την εφηβεία ή και νωρίτερα, εκδηλώνει κάποιου είδους «προβληματική» συμπεριφορά. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αναφέρεται στην επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά του παιδιού εναντίον των γονέων ή άλλων μελών της οικογένειας, στη λεκτική βία, στην παντελή έλλειψη σεβασμού, στον αρνητισμό, στην τάση αυτοκαταστροφής και αυτοαπομόνωσης, στη διακοπή της επικοινωνίας με τους γονείς, στην εμπλοκή σε άσχημες παρέες, στην παραβατική συμπεριφορά, στην άρνηση για το σχολείο ή την εγκατάλειψη του σχολείου, στην εκδήλωση ψυχοσωματικών δυσλειτουργιών, κ.ο.κ.

Κάτι έχει στραβώσει ξαφνικά μέσα στην οικογένεια ή - συνήθως - όχι και τόσο ξαφνικά, αφού η εκδήλωση μιας συμπεριφοράς μπορεί να έχει τις ρίζες της πολύ πιο πριν, όταν ο ρόλος του γονέα ή των γονέων και η σχέση τους με το παιδί άρχισαν να στραβώνουν, να παρεξηγούνται, να υποχωρούν, να δέχονται εκπτώσεις και τελικά να τίθενται υπό αμφισβήτηση και να διαταράσσονται.
Σήμερα, δυστυχώς, οι γονείς έχουν την τάση να εκδηλώνουν ακραίες και αντιφατικές συμπεριφορές:
Πρώτο, φορτώνουν στα παιδιά τους βάρη και ευθύνες που δεν μπορούν αυτά να αντέξουν: τα υποχρεώνουν σε εξαντλητική μελέτη και παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν υπερβολικές και συνήθως μη ρεαλιστικές προσδοκίες για πανεπιστημιακές σπουδές και σπουδαία επαγγελματικά επιτεύγματα, παρότι οι ίδιοι γνωρίζουν ότι η ακαδημαϊκή και επαγγελματική επιτυχία στην εποχή μας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Η ψυχολογική πίεση που ασκείται στα παιδιά με αυτόν τον τρόπο είναι αφόρητη (βλέπε αυτοκτονίες κάθε χρόνο μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων).
Δεύτερο, ελαχιστοποιείται ο χρόνος πραγματικής κοινωνικής συναναστροφής μεταξύ των μελών της οικογένειας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται δυσλειτουργίες στους ρόλους και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Όταν η παρουσία του γονέα ή των γονέων είναι «λειψή», οι επιδράσεις των συνομηλίκων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπερισχύουν και η ισορροπία του οικογενειακού συστήματος διαταράσσεται.
Τρίτο, για να αντισταθμίσουν οι γονείς την ανεπάρκειά τους, πλειοδοτούν στο ποια οικογένεια θα επιδαψιλεύσει τα περισσότερα αγαθά, υπηρεσίες και ανέσεις στα παιδιά (συσσώρευση άχρηστων συνήθως και συχνά επιβλαβών παιχνιδιών: playstations, υπολογιστές, ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ, κινητό τηλέφωνο, ανεξέλεγκτες παρέες και διασκεδάσεις, πλήρης ελευθερία στο ντύσιμο και την εμφάνιση, ανεξέλεγκτη διατροφή, αλόγιστη χρηματοδότηση, μοτοσυκλέτα ή αυτοκίνητο, κ.ο.κ.).  
Οι γονείς διαγκωνίζονται στο ποιοι θα είναι περισσότερο αρεστοί και «δημοκρατικοί», στο ποιοι θα είναι περισσότερο «φιλαράκια» με τα παιδιά, στο ποιοι θα κάνουν τα περισσότερα χατίρια, καταργώντας τους στοιχειώδεις κανόνες που θα έπρεπε να διέπουν τις σχέσεις γονέων-παιδιών.

Ο Σιδέρης (2009) υποστηρίζει ότι η σχέση γονέα - παιδιού, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι «ασύμμετρη». 
Οι γονείς κυβερνούν την οικογένεια, φροντίζουν για την ευημερία και την ασφάλεια των μελών της, θέτουν τους κανόνες λειτουργίας της και φροντίζουν για την τήρησή τους. Εκ των πραγμάτων ο ρόλος των γονέων προκύπτει διαφορετικός από των παιδιών. Όταν αρχίσουν να γίνονται εκπτώσεις στην τήρηση των κανόνων, η λειτουργία της οικογένειας χάνει την ευρυθμία της. Τα παιδιά, από πλευράς τους, είναι υποχρεωμένα να σέβονται τους γονείς τους και να τηρούν τους οικογενειακούς κανόνες.
Όπως γράφει ο Σιδέρης:
Σε θέματα κοινής ζωής, όπως οι ώρες φαγητού και ύπνου ή το ύψος των διαθέσιμων για το παιδί χρημάτων, οι γονείς έχουν την υποχρέωση να ακούσουν τη γνώμη, τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του παιδιού τους, αλλά και να λάβουν εκείνοι την τελική απόφαση, με την οποία το παιδί υποχρεούται να εναρμονισθεί. (σελ.45).

Όπως γράφει ο Σιδέρης (2009) σε άλλο σημείο (σελ. 39), 
ένα σπίτι «δεν είναι ξενοδοχείο, όπου ο καθένας περνάει, μένει λίγο, μετά φεύγει - και στη θέση του έρχεται ένας άλλος…», αλλά ένα αυστηρά συγκροτημένο σύστημα που διέπεται από κανόνες, οι οποίοι γίνονται σεβαστοί.
Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι γονείς τείνουν να καταφεύγουν σε «ειδικούς» για τα παιδιά τους όταν ξαφνικά ανακαλύψουν ότι κάτι πάει «στραβά» στη συμπεριφορά του παιδιού ή στη σχέση τους με το παιδί. Η «ψυχοθεραπεία» τείνει να γίνει μόδα και πλασματική ανάγκη. Μάλιστα, ελλείψει παιδοψυχολόγου, σχολικού ψυχολόγου ή παιδοψυχίατρου, οι γονείς δε διστάζουν να απευθυνθούν σε διάφορους άλλους «ψυχοθεραπευτές» και «συμβούλους» (ψυχολόγους, κλινικούς ψυχολόγους, ψυχαναλυτές, ψυχίατρους, νευροψυχολόγους, οικογενειακούς συμβούλους, κ.ο.κ.). Οι γονείς απευθύνονται για το παιδί τους στους «ειδικούς» επειδή οι ίδιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ή δε θέλουν να παραδεχτούν ότι η αιτία του προβλήματος βρίσκεται αλλού, κρύβεται στη δική τους ανεπάρκεια, στην απουσία τους, στα δικά τους σφάλματα, στη δική τους συμπεριφορά απέναντι στο παιδί, στα συζυγικά προβλήματα. Δε γνωρίζουν ότι «τα παιδιά δε θέλουν ψυχολόγο - γονείς θέλουν!»
Αν, λοιπόν, αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το πρόβλημα ξεκινάει από τη συμπεριφορά και τις επιλογές των γονέων, θα μπορούσε κανείς να παραφράσει τον τίτλο ως εξής: «Τα παιδιά δε θέλουν ψυχολόγο. Οι γονείς θέλουν!».

Δρόμοι Ζωής

Δρόμοι Ζωής ….. μας οδηγούν …. στο 8ο Bazaar
για την στήριξη του Κέντρου Επικοινωνίας για τα παιδιά

Το 8ο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ τους διοργανώνουν οι «Δρόμοι Ζωής» στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Δεκεμβρίου, για την στήριξη του Κέντρου Επικοινωνίας για τα παιδιά.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια, σπιτικά, χειροποίητα καλούδια και νοστιμιές, χρήσιμα αντικείμενα για το σπίτι, δώρα για όλη την οικογένεια, βιβλία, cd, κοσμήματα φτιαγμένα στο χέρι με μεράκι, κ.ά.
Φέτος στα πλαίσια του μπαζάρ, οι Δρόμοι Ζωής διοργανώνουν για τρίτη φορά μια έκθεση ζωγραφικής με έργα εικαστικών καλλιτεχνών που τα προσφέρουν για την ενίσχυση των σκοπών της οργάνωσης. 
Οι «Δρόμοι Ζωής», που φέτος συμπλήρωσαν 10 χρόνια επίσημης λειτουργίας, είναι εθελοντική μη κυβερνητική οργάνωση. Ξεκίνησε άτυπα από μια ομάδα φίλων το 1996 για να συνεχίσει το 2000 με το άνοιγμα ενός Κέντρου, που λειτουργεί καθημερινά για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Η οργάνωση αποβλέπει στην κατανόηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας των ανθρώπων από το σύνολο της κοινωνίας.
Βασικοί σκοποί της είναι :
Η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού. Η εθελοντική και ανιδιοτελής συμπαράσταση σε ομάδες με πολιτισμικές ή κοινωνικές ιδιαιτερότητες. Η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, της άγνοιας, της αδιαφορίας, της ημιμάθειας και του κοινωνικού φόβου.
Το Κέντρο Επικοινωνίας (Γαργηττίων 12 στο Γκάζι, τηλ 210 3474218), αποτέλεσμα μιας συλλογικής ανθρωπιστικής κινητοποίησης, στεγάζει τις περισσότερες από τις δραστηριότητες της οργάνωσης. Ως επιστέγασμα των προσπαθειών των «Δρόμων Ζωής» η Κίνηση Πολιτών τίμησε την οργάνωση το 2001 με το βραβείο «Νησίδες Ποιότητας Συλλογικής Δράσης» με απονομή από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο.

Αν η καρδιά σας μιλάει ακούστε την κι ελάτε να γνωρίσετε και να βοηθήσετε τους «Δρόμους Ζωής», σε μια από τις δραστηριότητες που ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω:
Οργάνωση ομάδων γυναικών για μαθήματα κομμωτικής, μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής, κοπτικής-ραπτικής κ.λ.π.
Ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά, ειδικά μαθήματα σε αναλφάβητα παιδιά (με την εμπειρία και καθοδήγηση παλαιοτέρων εθελοντών του Κέντρου).
Θεατρικό Παιχνίδι, Κουκλοθέατρο, Χειροτεχνίες, Εργαστήρι Πηλού, Μουσική, Μαγειρική, Αθλητισμός, Χορός.
Συμμετοχή στην «Φροντίδα», την ομάδα στήριξης οικογενειών των Δρόμων Ζωής.
Ώρες λειτουργίας του μπαζάρ:
Σάββατο 11/12 : 10.00-22.00
Κυριακή 12/12 : 10.00-20.00
Το Σάββατο 11/12 στις 8:00 το βράδυ σας περιμένουμε στο καθιερωμένο μεγάλο πάρτυ παιδιών και εθελοντών.
Την Κυριακή το μεσημέρι στις 12:00, το μπαζάρ θα φιλοξενήσει παιδική θεατρική παράσταση. λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες μέρες.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η Υπεραιωνόβια Ελιά της Καλαμάτας

Η Υπεραιωνόβια Ελιά, αντιπροσωπευτική 
της γνωστής ποικιλίας 
“Ελαιών  Καλαμάτας”.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΚΕΙΜΕΝΟ:  


"Διατηρητέο μνημείο της φύσης"

κηρύχθηκε με την υπ. αρ. 200995/7950/1979 απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας και το υπ. αρ. διατ. 121/τ.Δ/1980

Η ελιά, που δεσπόζει με τον όγκο της στον αυλόγυρο του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) στην Καλαμάτα (οδός Λακωνικής 85), έχει περίμετρο κορμού 8,97 μ.. Στο ύψος των 2,5 μ. ο κορμός διακλαδίζεται σε έξι χοντρούς βραχίονες (ο έκτος σήμερα δεν υφίσταται λόγω πτώσης) και οι απολήξεις των κλάδων φθάνουν στα 12 μ. ύψος από το έδαφος.

Η "μάνα-ελιά", όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, είναι δένδρο αντιπροσωπευτικό της ποικιλίας "Αετονυχολιά Καλαμών" που θεωρείται ότι είναι το μητρικό φυτό της ποικιλίας "Καλαμών" με τα μεγάλα φύλλα και τον επίσης μεγάλο ωοειδή επιμήκη καρπό, ο οποίος θυμίζει αμύγδαλο ή ρώγα σταφυλιού "αετονύχι".

Τι το ιδιαίτερο όμως έχει η συγκεκριμένη ελιά, ώστε να συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μνημείων της φύσης; 
Μα φυσικά την ηλικία της. Η εκτιμώμενη ηλικία του αειθαλούς δένδρου είναι 800 ετών, ωστόσο η έρευνα του Δρ. δασολόγου Παν. Μπαζίγου, Γεν. Δ/ντή Περιφερείας Πελοποννήσου, που βασίσθηκε στο δείγμα δύο τρυπανιδίων, τα οποία πήρε κατά την αυτοψία που διενήργησε στις 23 Αυγούστου 2001, έδωσε την απίστευτη ηλικία των 1733 χρόνων κατά προσέγγιση. 
Δηλαδή εν ολίγοις το δένδρο θα πρέπει να φυτεύτηκε περί τον 4ο αιώνα μ.Χ.!

Άξιο θαυμασμού όμως είναι και το γεγονός ότι η υπεραιωνόβια ελιά είναι αρκετά θαλερή τουλάχιστον στα μέρη της περιμέτρου της, αυξάνεται με ικανοποιητική υγεία και όπως αναφέρει σε άρθρο του ο κ. Μπαζίγος "αν δεν υπάρχουν βίαιες ενέργειες ή εμπόδια στην ανάπτυξή της μπορεί να ζει για πολλούς αιώνες ακόμα και θεωρητικά να παραμένει αθάνατη".

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Πέντε πράγματα που οι γονείς μας μάς τα έμαθαν λάθος!!

Η Πορτοκαλάδα… ανεβάζει την πίεση

Ίσως θυμάστε από πολύ μικρή ηλικία την γιαγιά σας να λέει ότι δεν κάνει να φάει πορτοκάλι γιατί έχει πίεση. 

Από την άλλη, κάθε φορά που κάποια δεσποινίδα έπεφτε μισολιπόθυμη  στην τάξη λόγω χαμηλής πίεσης, της έφερναν και μια πορτοκαλάδα για να «της την ανεβάσουν». 
Στην πραγματικότητα, το στοιχείο που ευθύνεται για την υψηλή πίεση είναι το νάτριο, το οποίο βρίσκεται σε μηδαμινή ποσότητα στην πορτοκαλάδα. Αντίθετα, τα πορτοκάλια και ο φυσικός χυμός τους μάλλον μειώνουν την πίεση παρά την αυξάνουν, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο. Η πορτοκαλάδα, λοιπόν, δεν θα πρέπει να αποφεύγεται από ανθρώπους που έχουν τέτοιου είδος προβλήματα, εφόσον λειτουργεί ευεργετικά.
 
Κρέας και άμυλο… ο συνδυασμός που παχαίνει

«Το κρέας με τα μακαρόνια είναι 
από τους συνδυασμούς που θεωρούνται ’’απαγορευμένοι’’». Το πιο συχνό διατροφικό λάθος που έχει αναγκάσει πολλούς ανθρώπους να δοκιμάσουν μονοφαγικές δίαιτες προκειμένου να χάσουν βάρος. 
Η παρερμηνεία αυτή φαίνεται πως ξεκινά από το γεγονός πως τόσο το άμυλο όσο και η πρωτεΐνη αποτελούν σύνθετα συστατικά που ο οργανισμός καθυστερεί να τα πέψει. Ωστόσο, η αύξηση ή η απώλεια βάρους εξαρτάται αποκλειστικά από το ισοζύγιο ενέργειας και όχι από την ποιότητα ή κάποιον «μαγικό» συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών. Τα μακαρόνια με το κρέας σε συνδυασμό με την σάλτσα που πολλές φορές τα συνοδεύει, πράγματι, μπορεί να είναι ένα πιάτο με αρκετές θερμίδες στο σύνολό του. Ανάλογες θερμίδες, ωστόσο, μπορεί προσλάβει κάποιος αν φάει …φασολάκια σε τέτοια που ποσότητα που να δίνει αντίστοιχες θερμίδες. 

 Σπανάκι για «σιδερένια» μπράτσα

«Φάε όλο το σπανάκι σου για να γίνεις δυνατός σαν τον Ποπάυ. Το σπανάκι έχει σίδηρο!» Πόσες μάχες δεν έχουν δώσει οι μανάδες μας για να αδειάσουμε το πιάτο μας! Ευτυχώς ο σύμμαχός αυτής της προσπάθειας βρισκόταν στα κόμικς διευκολύνοντας την κατάσταση. Κι όμως, η θεωρία των παιδικών μας χρόνων «ότι το σπανάκι είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο» οφείλεται σε κάποια αρχική λανθασμένη μέτρηση. 
Στη θεωρία αυτή βασίστηκε ο Ποπάυ και ξεδιπλώθηκε ο μύθος. Ποια είναι η αλήθεια; 
Τα φασόλια περιέχουν 3,7mg/ 100 γρ., το σπανάκι έρχεται δεύτερο με 3,6 mg/ 100 γρ, ενώ τελευταίες, ποιος να θα το πίστευε, είναι οι φακές με 3,3 mg/ 100γρ. Την πρωτιά, ωστόσο, φαίνεται να κατέχουν τα πράσα που περιέχουν 7,6 mg/ 100 γρ! Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί, άραγε, τον Ποπάυ να τρώει πράσα και μετά να νικάει τους κακούς;! 
Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως ο σίδηρος των φυτικών τροφών (μη αιμικός σίδηρος) απορροφάται σε πολύ μικρό ποσοστό. Για να αυξήσετε την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, φροντίστε να συνοδεύεστε τα αντίστοιχα γεύματά σας με μια πηγή βιταμίνης C όπως ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι ή ένα χυμό με έξτρα βιταμίνη C. 
 
«Μην βάζεις ζάχαρη στο γάλα σου, παχαίνει, 
αν θες βάλε μέλι»

Πολλές φορές στην παιδική ηλικία οι γονείς 
παρότρυναν να χρησιμοποιούμε μέλι αντί για ζάχαρη επειδή αφενός είναι πιο υγιεινό και αφετέρου έχει λιγότερες θερμίδες από την ζάχαρη. Πράγματι, το μέλι φαίνεται να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως κάποια ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, αν και η ποσότητα που δίνει ένα κουταλάκι μέλι είναι τόσο μικρές που δε διαφοροποιούν σημαντικά τις προσλαμβανόμενες βιταμίνες στο σύνολο της ημέρας. 
Όσο για τις θερμίδες; Τζίφος! Το μέλι στην πραγματικότητα έχει περισσότερες θερμίδες από την ζάχαρη,  64 αντί 46 ανά κουταλιά. 
Το πλεονέκτημα του είναι ότι είναι πιο γλυκό, άρα με μικρότερη ποσότητα μελιού έχουμε την ίδια γλυκιά γεύση. Πόσο εύκολα, όμως, μπορούμε να έχουμε… μια κοφτή κουταλιά μέλι;
 
Δώσε αίμα, πιες… χυμό πορτοκάλι

Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις είναι η συνήθεια του να πίνει κάποιος πορτοκαλάδα αφού έχει δώσει αίμα. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η πορτοκαλάδα ανεβάζει τον αιματοκρίτη και βοηθά στην αποκατάσταση του όγκου του αίματος που έφυγε από τον οργανισμό μας. Η αλήθεια είναι ότι το ίδιο θα συνέβαινε αν πίναμε απλά… νεράκι. Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα και τα στοιχεία που βρίσκονται διαλυμένα στο αίμα αποκαθίστανται περίπου σε 3-4 εβδομάδες μετά την αιμοδοσία. Η παρανόηση γίνεται επειδή στον δότη προσφέρεται πορτοκαλάδα, κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με ψυχολογικούς (η πορτοκαλάδα ενισχύει τον οργανισμό μας, περιέχει βιταμίνη C κ.α) παρά με ουσιαστικούς λόγους.

Απέκτησε 10 παιδιά βιάζοντας την κόρη του

Τα παιδιά, οκτώ από τα οποία ζουν, δεν γνώριζαν ότι ο παππούς τους ήταν και πατέρας τους

Μία ακόμη φρικιαστική ιστορία ανάλογη της υπόθεσης Φριτσλ στην Αυστρία, αποκαλύφθηκε στην Αργεντινή, όταν συνελήφθη ένας 62χρονος Αργεντινός και κατηγορείται ότι κακοποιούσε επί 30 χρόνια σεξουαλικά την κόρη του και είναι ο πατέρας 10 παιδιών της.

Σύμφωνα με την Διαδικτυακή εφημερίδα Notife, 43χρονη γυναίκα φέρεται να τόλμησε να καταγγείλει το γεγονός στην αστυνομία της επαρχίας Σάντα Φε μόνο όταν ο πατέρας της συνελήφθη για ζωοκλοπή.
Γενετικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν όσα ισχυρίστηκε το θύμα. Η γυναίκα είπε ότι ο πατέρας της την απειλούσε διαρκώς με όπλο.
Τα παιδιά, οκτώ από τα οποία ζουν, δεν γνώριζαν ότι ο παππούς τους ήταν και πατέρας τους.
Μόνο ο μεγαλύτερος γιος το είχε ανακαλύψει και αυτοκτόνησε, είπε το θύμα. Όταν έμενε έγκυος, ήταν αναγκασμένη να λέει στα μεγάλα παιδιά και στους γείτονες ότι κοιμόταν με άλλους άνδρες που την εγκατέλειπαν, είπε η γυναίκα.
Ο δικαστής Βιρχίλιο Παλούδ σχολίασε ότι οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης εντός οικογενειών είναι πολύ συχνές στο βόρειο τμήμα της επαρχίας.
Εάν κριθεί ένοχος, ο δράστης αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 20 ετών.
Τον περασμένο μήνα ένας άνδρας συνελήφθη στην επαρχία Κόρδοβα και κατηγορήθηκε ότι βίαζε την κόρη του επί 20 χρόνια. Η γυναίκα γέννησε έξι παιδιά του.

19/11, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης

Τηλεοπτικό σποτ για την 19 Νοεμβρίου
Παγκόσμια Ημέρα Κατά Της Παιδικής Κακοποίησης





Ξεκίνησε η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών
για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για Το Χαμόγελο του Παιδιού

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ένας ιδιόμορφος «τρίτος κόσμος» γεννιέται στην Ελλάδα Poverty threatens 21% of Greek population

Το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ 1 στα 5 παιδιά ζει επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μιλάμε πλέον -και επισήμως;- για την κοινωνία των 2/3! 

Poverty threatens 21% of Greek population

Ούτε αυτοί όμως αισθάνονται ασφαλείς, αφού το 60% δηλώνουν ότι ζουν με το φόβο ότι μία ημέρα μπορούν να ξυπνήσουν φτωχοί, «εφιάλτης» που συνδέεται άμεσα με το ότι το 50% πιστεύει ότι φτωχός μπορεί κανείς να «καταντήσει» από κάποιο τυχαίο γεγονός, πχ αρρώστια, απόλυση σε προχωρημένη ηλικία.
Όπως αποδεικνύεται, το πρόσωπο του κοινωνικού κράτους, παρά τις επανειλημμένες «πλαστικές επεμβάσεις» εξακολουθεί να φαίνεται «χλωμό» στον πολίτη, αδύναμο να του προσφέρει ασφάλεια.
Τα στοιχεία αυτά της Κάπα Research, ήρθαν να προστεθούν στις απόψεις που υιοθετούνται από όλο και περισσότερους, περί αφανισμού της μεσαίας τάξης αφ' ενός και εφ' ετέρου περί δημιουργίας γενεών, με σημαιοφόρους στην ιδιόμορφη αυτή «παρέλαση» τους σημερινούς 30ντάρηδες, που -σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην Ελλάδα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- δεν περιμένουν η ζωή τους να είναι καλύτερη από αυτή των γονιών τους.
Πολλοί μάλιστα, προεξοφλούν ότι θα είναι χειρότερη, αφού η απόκτηση σπιτιού, η δημιουργία «κομποδέματος» για μια δύσκολη ώρα και πολλά ακόμη αυτονόητα για τις παλαιότερες γενιές, αποτελούν για αυτούς «όνειρα θερινής νυκτός». Το μόνο για το οποίο μπορούν να είναι «περήφανοι» είναι ότι η «γενιά των 700 ευρώ», αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για τους σύγχρονους κοινωνιολόγους και οικονομολόγους. Όλοι αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνουν!
Για την επίλυση της -ομολογουμένως δύσκολης- εξίσωσης δίνεται ως δεδομένο ότι ο δανεισμός των νοικοκυριών ανήλθε στα 89,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 37,3 δισ. αφορούν καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες. 
Ακόμη, αναφέρεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι αυτόχειρες, που βρίσκονται στην ηλικιακή κλίμακα 25-45 αποτελούν κάθε χρόνο το 38-40% του συνόλου των αυτοκτονιών. Η αυτοκτονία είναι παγκοσμίως η τρίτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 15 έως 34 χρόνων, αλλά η πλειοψηφία τους αφορά ενηλίκους, προσθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Κυνική απαισιοδοξία και καταστροφολογία; Πιθανώς, αλλά φαίνεται να αποτελεί ελληνική «επιδημία» αυτός ο τρόπος σκέψης, αφού το 68,4% θεωρούν ότι η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών θα ανοίξει κι άλλο στο μέλλον.
Εκτός του 1/3 των απόλυτα φτωχών, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των σχετικά φτωχών, εξηγούν οι ειδικοί. Γιατί μπορεί ένα εισόδημα άνω των 470 ευρώ να απορρίπτει κάποιον από τη «λίστα φτωχών», δε του εξασφαλίζει όμως τα απαραίτητα για την κάλυψη των -βασικών- αναγκών.
Η διεύρυνση της φτώχειας -σχετικής και απόλυτης- καταφέρει γερά χτυπήματα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής, προειδοποιούν οι ειδικοί για κοινωνικά θέματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνδικάτων και επιστημονικών φορέων. Μιλούν για «τέλος εποχής», δημιουργία «ιδιόμορφου τρίτου κόσμου» και «νέας τάξης νεόπτωχων».
Ομοφώνως υποστηρίζουν ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει, οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι αναπόφευκτες και ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φτώχειας κινούνται στη λογική της «φιλανθρωπίας» και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αποτελεσματική αντιμετώπιση. Επιδόματα εξευτελιστικά, που απλώς διαχειρίζονται την εξαθλίωση, χαρακτηρίστηκαν από κάποιους.
Τέλος, προτείνουν λύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν προτού η κοινωνική ειρήνη αποτελέσει παρελθόν.

Εναλλακτικά Εντομοκτόνα - Πρακτικές της Οικολογικής Γεωργίας Choose Safe Insecticides to Protect Your Family

Κανόνας πρώτος 
Μην υπερβάλλετε. Δύο-τρία έντομα στο σπίτι δεν αποτελούν εισβολή. Μερικά δε, όπως οι αράχνες, είναι και χρήσιμα γιατί τρώνε τα υπόλοιπα.
Μπορείτε να αποφύγετε την παρουσία εντόμων τηρώντας στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Μην αφήνετε εκτεθειμένα τρόφιμα.
Κλείστε τις χαραμάδες από όπου θα μπορούσαν να βγουν κατσαρίδες ή μυρμήγκια. Αερίζετε καλά τα ντουλάπια.
Οι κατσαρίδες όπως και άλλα έντομα λατρεύουν την υγρασία.

Αν παρόλ' αυτά εμφανιστούν έντομα, τότε μπορείτε να κάνετε τα εξής:
Χρησιμοποιήστε γλάστρες με φυτά που απωθούν τα κουνούπια και τις μύγες.
Ο βασιλικός είναι ένα τέτοιο φυτό. Η αρτεμισία (αψιθιά), το γαρύφαλλο και τα φύλλα κυπαρισσιού δεν είναι επίσης καθόλου αρεστά στα κουνούπια.
Σε χώρους που δε θα σας ενοχλήσει η μυρωδιά τους, τον ίδιο ρόλο μπορούν να παίξουν το ξύδι και το κρεμμύδι.
Για επάλειψη στο δέρμα κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα με έλαιο σιτρονέλλας που είναι ένα καλό εντομοαπωθητικό.

Για τα μυρμήγκια, ρίξτε λίγο λάδι λεβάντας στο δρόμο τους και δε θα τα ξαναδείτε μπροστά σας. Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε βόρακα με ζάχαρη και να βάλετε το μίγμα στους χώρους όπου συχνάζουν τα μυρμήγκια.
Η τελική λύση αν τα μυρμήγκια επιμένουν είναι το ξύδι που τα θανατώνει ακαριαία.

Για τις κατσαρίδες, ακολουθήστε τα εξής
 Χρησιμοποιήστε φλούδες από αγγούρι, τη μυρωδιά του οποίου την απεχθάνονται.
Σε χαραμάδες και χώρους που συχνάζουν οι κατσαρίδες βάλτε βόρακα, είτε μόνο του, είτε με ζάχαρη για να τις προσελκύσει.

Για τα έντομα φυτών στον κήπο ή στις γλάστρες σας χωρίς τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων,  παρασκευάστε τα δικά σας οικιακά εντομοκτόνα.

Σαπούνι
Διαλύετε 50 γραμμάρια σαπούνι σε 1 λίτρο ζεστό νερό και ψεκάζετε.

Νερό με καπνό 
Βάζετε μια χούφτα καπνό σε 4 λίτρα ζεστού νερού και το αφήνετε για 24 ώρες. Στη συνέχεια ψεκάζετε με το διάλυμα. Προσοχή! Το διάλυμα αυτό είναι δηλητηριώδες. Κρατήστε το μακριά από παιδιά.

Καυτερές πιπεριές 
Βράζετε 2-3 καυτερές πιπεριές μαζί με μισό κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο. Τα αφήνετε για 2 μέρες και στραγγίζετε. Ψεκάζετε με το μίγμα. Μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.

Τσουκνίδα 
Ένα καταπληκτικό παρασκεύασμα για προστασία από αφίδες και δυναμωτικό για τα φυτά. Βράζετε τσουκνίδες και ραντίζετε με το διάλυμα.

Αποτελέσματα στην καταπολέμηση των εντόμων έχουμε και με εκχυλίσματα άλλων φυτών όπως η φτέρη, το πολυκόμπι, το στεκούλι, το μελισσόχορτο, το χαμομήλι κλπ. 

Όλα αυτά τα φυτά χρησιμοποιούνται με επιτυχία στις πρακτικές της οικολογικής γεωργίας.

πηγή

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τα «σιωπηλά» εγκαίνια της «Αποστολή Ζωής»

Όταν το όραμα γίνεται πράξη
Τα εγκαίνια της νέας φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής, με την επωνυμία «Αποστολή», τέλεσε χτες το πρωί στο Νέο Κόσμο
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. 

Η Εκκλησία και «η απειλή της μεγάλης πείνας»

«Τα πολλά τα λόγια τα παίρνει ο αέρας. Η κραυγή της σιωπής είναι η πιο δυνατή απ’ όλες».
Μέσω της «Αποστολής» θα συντονίζεται το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής και θα υλοποιούνται φιλανθρωπικές δράσεις.
Ήδη έχουν δρομολογηθεί ενέργειες όπως η ενίσχυση του προγράμματος συσσιτίων της Αρχιεπισκοπής και των ενοριών της, η ίδρυση δικτύου Κοινωνικών Παντοπωλείων, η λειτουργία ανοιχτής γραμμής καταπολέμησης της φτώχειας μέσω τηλεματικού κέντρου κ.ά.
Σήμερα, εξάλλου, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη ημερίδα της Ιεράς Συνόδου με θέμα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Χθες το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε σε μαθητές που τον επισκέφθηκαν στην Αρχιεπισκοπή ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους, «αλλά αυτοί οι φόροι πρέπει να είναι δίκαιοι».
Σημείωσε, μάλιστα, ότι «στο θέμα της φορολόγησης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας». 
Στέλνοντας μήνυμα σε όσους τον επικρίνουν για σιωπηλή στάση, ο Προκαθήμενος τόνισε: «η σιωπή είναι κάτι πιο ουσιαστικό στη ζωή μας. Τα πολλά τα λόγια τα παίρνει ο αέρας. Η κραυγή της σιωπής είναι η πιο δυνατή απ’ όλες».
πηγή

Κατάθλιψη πριν και μετά τον τοκετό.- Επιλόχεια κατάθλιψη. Depression During and After Pregnancy

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα εμφανίζει κατάθλιψη πριν και μετά τον τοκετό. Δεν έχει εντοπιστεί μια μοναδική εξήγηση και φαίνεται πως αρκετοί παράγοντες συντελούν στην εμφάνιση της κατάθλιψης, πριν και μετά την εγκυμοσύνη.

Depression During and After Pregnancy

Ο κοινός παρονομαστής στα αίτια της κατάθλιψης, πριν και μετά τον τοκετό, μοιάζει να είναι το βιολογικό υπόστρωμα της νέας μητέρας:

  • Το γυναικείο φύλο χρειάζεται διπλάσιο χρόνο από το ανδρικό, για να αναπληρώσει τα αποθέματα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μετά από κάποιο έντονο στρες. Η σεροτονίνη (η μείωσή της, για την ακρίβεια) είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης. Αυτό πιθανότατα εξηγεί και το γεγονός πως η κατάθλιψη, ανεξάρτητα από την εγκυμοσύνη, είναι δυο φορές συχνότερη στο γυναικείο πληθυσμό.

  • οι έντονες ορμονικές αλλαγές πριν και μετά την εγκυμοσύνη, μπορούν να προκαλέσουν χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο και έτσι να εμφανιστεί κατάθλιψη.
  • το ιστορικό κατάθλιψης, μανιοκατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών, στην ίδια ή την οικογένειά της. Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που "τρέχει" σε μερικές οικογένειες.

Αίτια Κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι παρακάτω παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης της κατάθλιψης:
  • Ιστορικό με κατάθλιψη στην ίδια, ή επιλόχεια κατάθλιψη. Όσες μητέρες παρουσίασαν ήδη επιλόχεια κατάθλιψη, έχουν 50% πιθανότητα να την εμφανίσουν ξανά σε επόμενη γέννα.
  • Ιστορικό κατάχρησης ουσιών.
  • Οικογενειακό ιστορικό ψυχικής ασθένειας συνεισφέρει με σοβαρό ποσοστό στα αίτια κατάθλιψης.
  • Μικρή υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους.
  • Ανησυχία και για το έμβρυο. Μπορεί να νιώθουν ανάμεικτα συναισθήματα για το μωρό που μεγαλώνει στην κοιλιά τους και αυτό τους δημιουργεί συμπλέγματα ενοχής.
  • Προβλήματα με την προηγούμενη εγκυμοσύνη ή γέννηση.
  • Συζυγικά ή οικονομικά προβλήματα προστίθενται στα αίτια κατάθλιψης.
  • Πολύ νεαρές σε ηλικία μητέρες.
  • Ένα έντονο στρεσσογόνο γεγονός της ζωής, όπως ένας θάνατος στην οικογένεια.

Αίτια Κατάθλιψης μετά από τον τοκετό.

Η κατάθλιψη μετά από την εγκυμοσύνη λέγεται κατάθλιψη μετά τον τοκετό ή επιλόχεια κατάθλιψη. Στην εμφάνιση της κατάθλιψης, συντελούν:
    ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ, CASSALT
  • Μετά από την εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται πολύ δύο ορμόνες, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Στις πρώτες 24 ώρες μετά από τον τοκετό, το ποσοστό αυτών των ορμονών μειώνεται γρήγορα, στα κανονικά προ εγκυμοσύνης επίπεδά τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ταχεία αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών, μπορεί να οδηγήσει στην επιλόχεια κατάθλιψη, ακριβώς όπως και οι μικρότερες αλλαγές στις ορμόνες μπορούν να έχουν επιπτώσεις στις διαθέσεις μιας γυναίκας πριν αρχίσει την εμμηνορροϊκή περίοδό της (το γνωστό προεμμηνορυσιακό σύνδρομο).
  • Περιστασιακά, τα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδή αδένα μπορούν επίσης να μειωθούν μετά από τη γέννα. Ο θυροειδής είναι ένας μικρός αδένας στο λαιμό που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού (τον τρόπο με τον οποίο το σώμα, χρησιμοποιεί και αποθηκεύει την ενέργεια από τα τρόφιμα). Τα χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυροειδή, μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης συμπεριλαμβανομένης της καταθλιπτικής διάθεσης, του μειωμένου ενδιαφέροντος για τα πράγματα, της οξυθυμίας, της κούρασης, της δυσκολίας συγκέντρωσης, των προβλημάτων του ύπνου, και της αύξησης του βάρους. Μια απλή εξέταση αίματος (Τ3, Τ4, TSH), μπορεί να δείξει εάν ο θυρεοειδής αδένας προκαλεί την "επιλόχεια κατάθλιψη" μιας μητέρας.
  • Το συναίσθημα της έντονης κόπωσης μετά από εργώδη φυσιολογικό τοκετό.
  • Η κακή αρχιτεκτονική του ύπνου, σύντομος και ρηχός ύπνος, εμποδίζει συχνά μια νέα μητέρα να ανακτήσει τις δυνάμεις της μετά τη γέννα, για εβδομάδες.
  • Συναίσθημα συντριβής με το βάρος του νέου, ή επιπλέον μωρού που πρέπει να φροντίζει και αμφιβολία για τη δυνατότητά της να είναι καλή μητέρα.
  • Αίσθημα πίεσης από τις αλλαγές στη ρουτίνα της εργασίας και του σπιτιού. Μερικές φορές, οι γυναίκες σκέφτονται ότι πρέπει να είναι "οι τέλειες μαμάδες", το οποίο φυσικά δεν είναι ρεαλιστικό και προσθέτει επιπλέον άγχος, που συμβάλλει στα αίτια κατάθλιψης.
  • Φοβικά συναισθήματα απώλειας: φόβος απώλειας της ταυτότητας της νέας μητέρας, ποια είναι τώρα και ποια ήτανε πριν το νέο μωρό, φόβος απώλεια ελέγχου του μητρικού ρόλου, φόβος απώλειας της προ-εγκυμοσύνης σιλουέτας, φόβος απώλεια της αίσθησης να είναι ελκυστική.
  • Μείωση του ελεύθερου χρόνου και μείωση του ελέγχου στην διάθεση του χρόνου. Η ανάγκη για μεγαλύτερη παραμονή μέσα στο σπίτι που βιώνεται σαν "εγκλωβισμός", για μακρύτερες χρονικές περιόδους και μείωση του διαθέσιμου χρόνου για την εργασία και τη διασκέδαση, συνεισφέρουν στη εμφάνιση της κατάθλιψης, σε ορισμένες γυναίκες.
  • Ευαισθησία και πόνος στην περιοχή του περινέου και του κόλπου, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σεξουαλική επαφή. Το διάστημα της σωματικής ανάρρωσης μετά από καισαρική τομή μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ότι μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό, γεγονός που προστίθεται στα αίτια κατάθλιψης.
  • Η ηλικία μιας μητέρας και ο αριθμός των παιδιών που είχε δεν φαίνεται να σχετίζονται με την πιθανότητα να αναπτύξει επιλόχεια κατάθλιψη.

Αποβολή και κατάθλιψη

Είναι προφανή τα αίτια κατάθλιψης, μετά από μία αποβολή. Πένθος και θρήνος κάνουν την εμφάνισή τους.
Ο κίνδυνος για μείζονα κατάθλιψη μετά από μια αποβολή είναι υψηλός (10% έως 50%) για γυναίκες που δεν έχουν παιδιά καθώς και για γυναίκες που η εγκυμοσύνης τους ήταν ανεπιθύμητη.
Ο κίνδυνος για εμφάνιση κατάθλιψης μετά τον τοκετό είναι υψηλότερος μέσα στους πρώτους 6 μήνες μετά από μια αποβολή.

Δείτε περισσότερα:
Κατάθλιψη μετά τον τοκετό (επιλόχεια κατάθλιψη): Αίτια κατάθλιψης (είσαστε εδώ)
Κατάθλιψη μετά τον τοκετό (επιλόχεια κατάθλιψη): Συμπτώματα
Κατάθλιψη μετά τον τοκετό (επιλόχεια κατάθλιψη): Θεραπεία

Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 11 μηνών κόρη της Jade Ruck quizzed over death of her daughter Harley

Η Jade μεγάλωνε μόνη της την κόρη της μιας και είχε χωρίσει από τον σύντροφό της
Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη της Νότιας Ουαλίας από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε το Σάββατο, όταν η 22χρονη Jade Ruck σκότωσε την μόλις 11 μηνών κόρη της Harley, καταφέροντάς της πολλαπλές μαχαιριές.
 
Η 22χρονη μητέρα έπασχε από επιλόχεια κατάθλιψη και οι φίλοι της την περιγράφουν ως μια πολύ στοργική μητέρα που δεν θα άγγιζε ούτε τρίχα από τα μαλλιά της κόρης της.

Γείτονες της οικογένειας που έχουν αφήσει έξω από το σπίτι αρκουδάκια, λουλούδια και σημειώματα που έγραφαν: 

Tragedy: Eleven month old Harley Ruck died yesterday morning from stab wounds. Her mother Jade, 22, has been arrested on suspicion of murder
«Harley τώρα είσαι ασφαλής».
Μια ομάδα από 25 αστυνομικούς ερευνά την υπόθεση, προκειμένου να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ότι κάποιος άλλος δολοφόνησε το παιδί και όχι η μητέρα του, αν και όλα τα στοιχεία στρέφονται εναντίον της.
Η Jade μεγάλωνε μόνη της την κόρη της μιας και είχε χωρίσει από τον σύντροφό της.

Jade Ruck quizzed over death of her daughter Harley

Tributes: Shocked neighbours left cuddly toys and messages at the  scene in Abergavenny, South WalesPolice were called out to a flat on St Davids Road, Abergavenny, at around 5.30am yesterday found a child seriously ill and desperately battled to save her.
They carried out heart massage, but paramedics pronounced the little girl dead at the scene.
A 22-year-old woman arrested, and who remained in custody last night, was named locally as Jade Ruck.
The baby girl is believed to be her daughter , named as Harley. Police said they were not looking for anybody else.
Chief Inspector Rod Grindlay, of Gwent Police, added: “This is a tragic incident.
“We are not looking for anyone else in connection with the death at this time.
“It is a domestic incident and there is no risk to the wider community.”
Forensic officers in white suits yesterday combed the block of flats for evidence as uniformed officers carried out house to house inquiries.
A shocked neighbour, who did not wish to be named, said: “Police arrived in the street very early, followed by the ambulance. Then all hell broke loose and there were cops everywhere.
“It’s all so sad.”
Last night, neighbours in the close-knit community, which lies yards away from local school Ysgol Gymraeg Y Fenni, were “in shock”.
Charlene Radnor, 23, who lived on nearby St Andrew Crescent, and regularly saw baby Harley, said: “I have seen the baby before, she has been over my house.
“The latest we heard was one of the neighbours had phoned my mum and seen them carrying the body of the baby out, and then all these forensics and police are here.”
“I’m heartbroken.”
Miss Radnor said Harley was a “beautiful girl”.
“She was a little girl with big blue eyes, piercing blue eyes,” she said.
“She was lovely and had a little red spot by her cheek,” she said. “We’re all in a state of shock. This is a quiet area.
“I can’t get over this happening to a little one like her – she was a beautiful little girl, she was. It is really, really sad.”
A friend of Ms Ruck’s, who declined to give her name, said: “Jade is a quiet, timid girl and a fantastic mum. And Harley’s a little darling. Jade lived for that little girl, especially since she split up with her boyfriend,
“She’s good as gold with the baby. I haven’t got a clue what’s happened.”
Another neighbour said Harley was a happy and well-behaved child.“She was lush, as good as gold,” she said. “She was always smiling and happy and was a beautiful baby and always had a little ponytail on her head.
“She was only 11 months old and when you have a kid of your own, it hits home. A lot of people knew the baby, so it is going to be hard for everyone.”
Jade and Harley are understood to have moved to the ground floor flat within the last year.
A Home Office pathologist carried out a post-mortem examination, the results of which are expected to be released today.
UPDATE
A mother was being quizzed on suspicion of murder last night after her baby daughter was stabbed to death.
Eleven month old Harley Ruck was found on Saturday morning by police at her home in Abergavenny, South Wales, but paramedics were unable to save her.
Harley’s mother, Jade Ruck, 22, was arrested on suspicion of murder and was being held under the Mental Health Act.
Tragedy: Eleven month old Harley Ruck died yesterday morning from stab wounds. Her mother Jade, 22, has been arrested on suspicion of murder
Last night Harley’s family described her death as ‘a horrific tragedy’.
They said Harley was ‘our beautiful, happy, loving little daughter, granddaughter, great granddaughter, niece and cousin’.
‘She was loved dearly and will be sadly missed by all around her, especially by her lost, heartbroken mum.’
Shocked neighbours yesterday left cuddly toys and flowers at the scene, with one card reading: ‘Harley, you’re safe now.’
A police spokeswoman said: ‘Initial results from the post-mortem examination have established the child died from multiple stab wounds.’
 
Detective Chief Inspector Jon Williams said: ‘This is an extremely distressing incident. I would reiterate that we are not looking for anyone else in connection with the death at this time and there is no risk to the wider community.
‘I have a team of approximately 25 detectives and staff working on this case. Inquiries are continuing in the area and forensic examiners remain at the scene.
Forensic officers in white suits yesterday combed the block of flats for evidence while uniformed officers carried out house to house inquiries.
A shocked neighbour said: ‘We can’t believe this. The baby was so cute and such a pretty little thing.
‘Police arrived in the street very early followed by the ambulance. Then all hell broke loose and there were cops everywhere.
‘It’s all so sad.’
Police were called to the scene at dawn on Saturday morning and forensic officers are now combing the area for evidencePolice were called to the scene at dawn on Saturday morning and forensic officers are now combing the area for evidence
Detectives were examining Ruck’s medical history and working on the theory she suffered from post-natal depression.
A friend of Ruck’s, who refused to give her name, said yesterday: ‘Jade is a quiet, timid girl and a fantastic mum.
‘And Harley is a little darling. Jade lived for that little girl, especially since she split up with her boyfriend,
‘She’s good as gold with the baby. I haven’t got a clue what’s happened, but I can’t believe she would harm a hair on that baby’s head.
‘I last saw Jade in town and she was the same as ever, happy and bubbly and her normal, go-lucky self.
‘She would never do anything to hurt Harley, She loved dressing her up in really trendy, girly clothes with ribbons in her hair.
‘Harley had gorgeous blue eyes, just like her dad. Jade hasn’t got any other children and she doted on Harley.
‘Jade must be going through hell right now. I feel so sorry for her.’

Exposing myth, distortion, corruption and the TRUTH