Σελίδες

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Καλημέεερααα σας :)

 

早上好,

καλημέρα σας από τη μακρινή μου πατρίδα

Φονική επέλαση του Κετσάνα

Ενα παιδάκι που επέζησε από τον φονικό τυφώνα Κετσάνα προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα βρώμικα από τη λάσπη ρούχα της οικογένειάς του, στο χωριό Σιλανγκαν, προάστιο του Κεζόν.   πηγή: Έθνος

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις Φιλιππίνες
Συνολικά 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετά το πέρασμα της φονικής καταιγίδας, Ketsana, η οποία έπληξε την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Manila.
Τουλάχιστον 2.000.000 άνθρωποι έχουν υποστεί τις συνέπειες της θεομηνίας. Περισσότεροι από 370.000 κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους. Η Μανίλα, πόλη 12 εκατ. κατοίκων, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, έπειτα από τις πλημμύρες που προκάλεσε η επέλαση της τροπικής καταιγίδας.

Οι εκατοντάδες άστεγοι έχουν καταφύγει στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο άνοιξε ορισμένα τμήματά του μετά από εντολή της προέδρου Gloria Arroyo. Επίσης πολλοί κάτοικοι, εκτός από τα σχολεία και τα γυμναστήρια που βρίσκονται από το Σάββατο, κατέφυγαν και στο ανάκτορο Μαλακανάνγκ, έδρα της προεδρίας των Φιλιππίνων, όπου τους διανεμήθηκαν είδη πρώτης ανάγκης.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Vietnam, λόγω της άμεσης απειλής από τον τυφώνα Ketsana, ο οποίος έσπειρε το θάνατο στο πέρασμά του από τις Φιλιππίνες ως τροπική καταιγίδα. 
Σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, ο τυφώνας πλησιάζει τις ακτές της χώρας γρηγορότερα από ό,τι προβλεπόταν. Οι μετεωρολόγοι είχαν ανακοινώσει ότι ο τυφώνας αναμένεται στο Vietman το βράδυ, όμως σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης Πλημμυρών είναι πολύ πιθανό να πλήξει τις κεντρικές περιοχές νωρίτερα. Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων. 
Οι Αρχές έκαναν επίσης έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να προμηθευτούν τρόφιμα και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. πηγή: zougla

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Βιετνάμ από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κετσάνα
16:34 29/9/2009 - Πηγή: TVXS

Λαμία: Εντοπίστηκαν οι τρεις μαθήτριες

Τέλος καλό όλα καλά για τις τρεις μαθήτριες, που από το απόγευμα της Δευτέρας εξαφανίστηκαν από το σπίτι τους στη Λαμία.
Σήμερα το μεσημέρι η ασφάλεια Λαμίας εντόπισε τα τρία παιδιά ηλικίας 13, 14 και 15 ετών σε μια αποθήκη ανατολικά της πόλης, όπου πέρασαν και την προηγούμενη νύχτα.
Και τα τρία κοριτσάκια ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι είχαν διαφωνίες με τους γονείς τους και αυτός ήταν ο λόγος που έφυγαν από το σπίτι τους.

πηγή: express
πηγή της πηγής: ΑΠΕ  29/09/09-14:34

Βιβλία στις Γυναικείες Φυλακές!!!

.fullpost{display:inline;}
ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΘΗΒΩΝ ΘΑ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΑΝ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΤΕ ΣΤΟ ... ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΑΣ!!!


ΕΧΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΜΑΣ. (ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΡΟΜΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ, ΕΤΣΙ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΒΑΣΙΚΑ ΣΕ ΔΩΡΕΕΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΩΝ...)


ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ !!!

ΑΝ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ, Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ:
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ελαιώνα ΘΗΒΩΝ
32 200 ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΘΗΒΑΣ
(ΥΠ' ΟΨΙΝ κ. ΚΟΣΜΑΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ - ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ)

Αναρτήθηκε από busy bee στις 4:42 μμ Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2009

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ... ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ






ΜΙΚΡΟΜΈΓΑΛΑ
Η καινούργια μόδα (τρέλα) έρχεται από τη Αμερική και την Αγγλία. Μικρά κοριτσάκια 5-12 ετών κάνουν πάρτι ομορφιάς . Στα γενέθλιά τους, εταιρεία αναλαμβάνει, αντί για κλόουν, να φέρει κομμώτρια, μανικιουρίστα, μακιγιέρ. Η περιποίηση περιλαμβάνει βάψιμο των μαλλιών με ειδικά μάσκαρα, χτένισμα σαν την αγαπημένη τους σταρ, πλήρες μακιγιάζ, βάψιμο νυχιών και σπα με πεντικιούρ με στρας. Η εταιρεία έχει φροντίσει τα καλλυντικά να έχουν μυρωδιά παγωτού, σοκολάτας. Τέλος λοιπόν οι Κλόουν, οι Ταχυδακτυλουργοί, το καραόκε, τα κοριτσάκια τώρα προτιμούν πάρτι περιποίησης και οι γονείς παρακολουθούν με καμάρι...

Η πολύτιμη συνεισφορά του μπαμπά!

Η πολύτιμη συνεισφορά του μπαμπά!
Είναι σύνηθες να τονίζεται και να εκθειάζεται ο σημαντικός ρόλος της μητέρας στη ζωή των παιδιών. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί όμως, ότι εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του πατέρα. Από την ενεργή συμμετοχή του στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, εξαρτάται η μετέπειτα ομαλή εξέλιξη της προσωπικότητάς τους, καθώς και οι επιδόσεις τους σε πολλούς τομείς της παιδικής και ενήλικης ζωής τους. Άλλωστε, για να διασφαλιστεί η αρμονική ανάπτυξη ενός παιδιού θα πρέπει να διασφαλίζεται η ύπαρξη στη ζωή του, τόσο του μητρικού όσο και του πατρικού προτύπου. Ας δούμε λοιπόν μαζί, την πολύτιμη συνεισφορά των "μπαμπάδων" στην ανατροφή των παιδιών.   
Η αγάπη του πατέρα είναι εφόδιο ζωής
Η αγάπη που προσφέρει ο πατέρας στο παιδί του έχει ιδιαίτερα δυνατή επιρροή στην ανάπτυξή του, όπως ακριβώς και η αγάπη της μητέρας. Μάλιστα, έρευνες έδειξαν ότι σε μερικές περιπτώσεις, η αγάπη του πατέρα επηρεάζει τα παιδιά ακόμη περισσότερο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον πατέρα τους. Επειδή, τις περισσότερες φορές, απουσιάζει για αρκετές ώρες από το σπίτι, τα παιδιά πιστεύουν ότι πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να κερδίσουν την αγάπη του. Όποτε, λοιπόν, πιστεύουν ότι έχουν κατορθώσει να κερδίσουν την αγάπη και την εκτίμηση του πατέρα τους, το εκλαμβάνουν ως ένα σπουδαίο απόκτημα, μιας και θεωρούν σαφώς πιο δεδομένη την αγάπη της μητέρας τους. Ο ρόλος του πατέρα επομένως είναι πολύτιμος για το παιδί, και κυρίως, η έμπρακτη και σαφής έκφραση της αγάπης του προς αυτό. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε πάντοτε υπόψη σας, ότι ο χρόνος που θα αφιερώσετε στο παιδί σας, η αγάπη και η στοργή που θα του παράσχετε, θα αποτελεί ανεκτίμητο εφόδιο ευτυχίας για όλη του τη ζωή.
Πατέρας: πρότυπο ζωής - μέτρο σύγκρισης
Ο πατέρας δεν είναι μόνο μια ουσιώδης πηγή αγάπης αλλά και ένα πρόσωπο που τα παιδιά εκτιμούν βαθιά και παρακολουθούν με θαυμασμό. Ο τρόπος με τον οποίο ο πατέρας ζει, αποτελεί ένα βασικό πρότυπο για τα παιδιά του. Το αγόρι μαθαίνει να σέβεται τις γυναίκες, από τη μια μεριά, χάρη στην αγάπη της μητέρας του, αλλά ουσιαστικά η συμπεριφορά του διαμορφώνεται μέσα από το παράδειγμα του πατέρα του. Αντίστοιχα, η κόρη επηρεάζεται από τη μητέρα, αλλά διατηρεί το πρότυπο του πατέρα της ως μέτρο σύγκρισης για τις μελλοντικές επιλογές συντρόφου. Είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικό να νιώθουν τα παιδιά ότι ο πατέρας τους αγαπά όχι μόνο εκείνα αλλά και την μητέρα τους. Καθώς, οι σχέσεις μεταξύ των γονιών τους, αποτελούν για τα παιδιά παράδειγμα, για τη μεγάλη αξία που έχουν οι προσωπικές σχέσεις στην ατομική αλλά και οικογενειακή ευτυχία. Ακόμη και στην περίπτωση που οι γονείς έχουν χωρίσει, αν ο πατέρας δείχνει σεβασμό προς τη μητέρα, προσφέρει στα παιδιά ένα ουσιαστικό παράδειγμα για τη σημασία του αλληλοσεβασμού και της εκτίμησης προς τους άλλους.
Η επίδραση του πατέρα είναι σημαντική
Σαν πατέρας, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα έχετε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του παιδιού σας. Η επίδρασή σας, είτε είναι θετική είτε αρνητική, θα συνοδεύει για πάντα το παιδί στην ενήλικη ζωή του. Είναι καλό, λοιπόν, για κάθε πατέρα, να ασχολείται με τα προσωπικά θέματα που απασχολούν τα παιδιά του, και να τα συμβουλεύει. Μέσα από τις συζητήσεις αυτές, αλλά και μέσω του δικού του παραδείγματος, θα μπορέσει να τους καλλιεργήσει το αίσθημα ευθύνης και να τους μεταλαμπαδεύσει τις αξίες που θα πρέπει να σέβονται στη ζωή τους. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα παιδιά, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, σας αντιμετωπίζουν στη ζωή τους ως ένα άτομο που γνωρίζει πάντοτε ποιο είναι το σωστό και που είναι πάντα σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία.  
Πατέρας, σχολικές επιδόσεις και κοινωνικές σχέσεις
Η σημασία του πατέρα στη ζωή των παιδιών είναι εμφανής σε κάθε τους δραστηριότητα. Αν ο πατέρας έχει ενεργή συμμετοχή στη σχολική ζωή των παιδιών του, οι επιδόσεις τους αυξάνονται θεαματικά. Κάθε τι για το οποίο ο πατέρας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αποκτά για τα παιδιά εξαιρετική σημασία και εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να το μάθουν όσο γίνεται καλύτερα. Παράλληλα, όταν το ενδιαφέρον του για τις δραστηριότητές τους είναι ειλικρινές και με συνέπεια, τα παιδιά είναι περισσότερο ευτυχισμένα. Καθώς, βλέποντας ότι ο πατέρας τους ενδιαφέρεται πραγματικά για τις επιλογές τους, νιώθουν ότι τα αγαπάει και τα νοιάζεται πραγματικά. Επιπλέον, όταν ο πατέρας παρακολουθεί και συμμετέχει στις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών του, εκείνα έχουν καλύτερη κοινωνική εξέλιξη και σαφώς καλύτερες κοινωνικές σχέσεις με τους συμμαθητές τους.
Είναι σαφές επομένως, ότι πέρα από την ιδιαίτερα σημαντική προσφορά της μητέρας, η παρουσία και η ενεργή συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία.

mynewbaby

Father's Love ... Η αγάπη του πατέρα

Η αγάπη του πατέρα είναι εφόδιο ζωής

Η αγάπη που προσφέρει ο πατέρας στο παιδί του έχει ιδιαίτερα δυνατή επιρροή στην ανάπτυξή του, όπως ακριβώς και η αγάπη της μητέρας. Μάλιστα, έρευνες έδειξαν ότι σε μερικές περιπτώσεις, η αγάπη του πατέρα επιδρά στα παιδιά ακόμη περισσότερο. 
Το γεγονός αυτό οφείλεται στον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον πατέρα τους.


Ευχαριστούμε την PaidikiFwlia   που το μοιράστηκε μαζί μας

ΕΠΕΙΓΟΝ - Η ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΑΖΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ! - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΣΑ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΗΝ  
ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΑΖΗ 19 ΕΤΩΝ,
Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ,
ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ.  
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ. 
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ (29/9/2009) 

ΣΤΙΣ 8:30 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 2:30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!! 
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6979471003-6947093617

Επικοινωνήσαμε εμείς προσωπικά και διαπιστώσαμε ότι δεν πρόκειται για φάρσα είναι σοβαρό και επείγον περιστατικό!

2:17 μμ Αναρτήθηκε από Enimerwsi.gr

Τα παιδιά δεν ξεχνούν τα ψέματα των γονιών

Ακόμη και τα αθώα ψέματα που λένε οι γονείς κάνουν κακό στα παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας. Ακόμη και οι γονείς που λένε ψέματα «για καλό», χάνουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους.
(κάνε κλικ στην εικόνα)

«Αν δεν πλένεις τα αυτιά σου, θα φυτρώσει σπανάκι»· «αν δεν αφήσεις την πιπίλα, θά ΄ρθει να σε πάρει ο Μπαμπούλας»: ο κόσμος των παιδιών στα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι αρκετά σουρεαλιστικός και γεμάτος φανταστικά πλάσματα. Είναι η πραγματικότητα που δημιουργούν τα ψέματα των γονιών που λένε ολοένα και περισσότερο ψέματα στα παιδιά, όπως έδειξε μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και του Πανεπιστημίου του Τορόντο. 
function openWindow(theTarget, windowName, Properties){var newWin = window.open(theTarget, windowName, Properties);newWin.focus();}
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Μoral Εducation» και, σύμφωνα με την Αμερικανίδα ψυχολόγο Γκέιλ Χέιμαν που την υπογράφει, όταν τα παιδιά καταλαβαίνουν τα ψέματα αυτά, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη μαμά και στον μπαμπά. Όμως υπάρχουν και θετικές επιπτώσεις. «Το να καταλάβεις ότι οι γονείς λένε ψέματα, βοηθάει στην ανάπτυξη του σκεπτικισμού, πράγμα που έχει ουσιαστική σημασία για να διαμορφώσει το παιδί κριτικό πνεύμα», λέει ο Ντιεμ Λούου, ο οποίος συνυπογράφει τη δημοσίευση. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν μια ομάδα φοιτητών και ο ένας από τους γονείς καθενός εξ αυτών. Από τους πρώτους, ζητήθηκε να θυμηθούν ψέματα που τους είπαν κατά την παιδική ηλικία τους και 88% θυμήθηκαν περισσότερα από ένα.
«Τα παιδιά θυμούνται τα ψέματα που ξεσκεπάζονται», εξηγεί ο Κανγκ Λι, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για το Παιδί του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Το 79% είπε ότι είχε ακούσει τους γονείς να λένε ότι είναι κακό να λες ψέματα. Μόνο 21% είπαν ότι είχαν με τους γονείς τους έναν έντιμο διάλογο κατά τον οποίο τους εξηγήθηκε ότι μερικές μισές αλήθειες είναι αποδεκτές.
Από τους γονείς που ρωτήθηκαν, 78% παραδέχθηκαν ότι είπαν ψέματα στα παιδιά τους, οι περισσότεροι- κι αυτό είναι το εντυπωσιακό- για εγωιστικούς λόγους. 
Το να πεις σ΄ ένα παιδί πως, αν συνεχίσει να ανοίγει το ψυγείο, αυτό θα εκραγεί, είναι απλούστερο από το να του εξηγήσεις πώς λειτουργεί η συσκευή. 
Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, εξηγούν οι ερευνητές, το ψέμα δεν λέγεται για να μην πονέσει το παιδί ή για να ηρεμήσει, αλλά για να επιτευχθεί κάτι ταχύτερα. Αν λοιπόν, εξηγεί η Χέιμαν, είναι εντελώς αθώο (ακόμη και ενδεδειγμένο) να πεις ότι ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει, μπορεί αντίθετα να είναι επικίνδυνο να πεις ψέματα για να διαμορφώσεις μια συμπεριφορά. 
«Το να πεις σ΄ ένα παιδί ότι τα ορνιθοσκαλίσματά του είναι άσχημα θα ήταν άσπλαχνο», εξηγεί η ερευνήτρια, «όμως συχνά οι γονείς λένε ψέματα ελαφρά τη καρδία... Η καλύτερη λύση είναι πάντα η ειλικρίνεια».

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Δικαστικό θρίλερ για την επιμέλεια παιδιών

Αγώνα 8,5 ετών δίνει βιολογικός πατέρας για τα δύο παιδιά του τα οποία απέκτησε ύστερα από 12χρονο δεσμό με παντρεμένη, η οποία, αφού πήρε διαζύγιο, παντρεύτηκε τρίτο πρόσωπο

«Μάνα είναι μόνο μία», χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση, αλλά πατέρας μπορεί να είναι υποχρεωτικά άλλος που δεν συνδέεται καθόλου με τα παιδιά και όχι ο βιολογικός (πραγματικός) πατέρας που τα έχει μάλιστα αναγνωρίσει!

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προβληματίστηκε έντονα με μία υπόθεση από αυτές που μόνο η ίδια η ζωή μπορεί να δημιουργήσει και η οποία εκτυλίχτηκε σε τέσσερις χώρες, μέσα από εναλλασσόμενες ερωτικές σχέσεις και γάμους, απασχολώντας δύο ανώτατα δικαστήρια.

Η δικαστική λύση που έδωσε η Ολομέλεια ΑΠ (κατά πλειοψηφία) ερμηνεύει μάλλον τυπολατρικά και «στενόκαρδα» την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το νομικό καθεστώς των παιδιών που έχουν γεννηθεί από γονείς που δεν παντρεύτηκαν. 

Και αυτό γιατί ακολουθώντας αντίθετη ερμηνεία από εκείνη που έδωσε το ανώτατο δικαστήριο της Κύπρου, καθώς δέχεται ότι εφαρμόζεται μόνο στους ανύπαντρους γονείς και όχι όταν ο ένας είναι παντρεμένος με άλλον, οδηγώντας σε λύσεις ανελαστικές και άδικες, αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» τον βιολογικό πατέρα που έχει αναγνωρίσει τα παιδιά και «χρίζοντας» ως πατέρα τον πρώτο σύζυγο της μητέρας, αφού είχε καθυστερήσει η έκδοση του διαζυγίου... Με δεδομένο ότι ούτε η μητέρα αμφισβητεί το ποιος είναι ο βιολογικός πατέρας, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι για την προσπάθειά του να αναλάβει τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια των παιδιών και να επικοινωνεί με αυτά (αφού η μητέρα παντρεύτηκε τελικά τρίτο πρόσωπο) θα αποφανθεί τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ηδη το Τμήμα Ιδιωτικού Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης έδωσε απάντηση αντίθετη από εκείνη του ΑΠ.
Εδώ και οκτώμισι χρόνια ο βιολογικός πατέρας δίνει δικαστικό αγώνα σε Ελλάδα και Κύπρο για την επιμέλεια των παιδιών που γεννήθηκαν στην Αγγλία και στη Γαλλία και ήταν ο καρπός της 12χρονης εξώγαμης σχέσης του με τη μητέρα, καθώς εκείνη ήταν παντρεμένη.
Η σχέση τους ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 1986 στο Λονδίνο και κράτησε μέχρι την άνοιξη του 1998, ενώ το ίδιο διάστημα η γυναίκα ήταν παντρεμένη με άλλον, με τον οποίο χώρισε οριστικά μετά από αντιδικία (λόγω 4ετούς διάστασης) στα τέλη του 1998.
Από την εξώγαμη σχέση γεννήθηκε ένα αγόρι το 1987 στο Λονδίνο και το 1995 στην Τουλούζη ένα κορίτσι, που ο βιολογικός πατέρας αναγνώρισε με δήλωση στο γαλλικό δημαρχείο. 
Ωστόσο, μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα και τη δωδεκαετή συμβίωσή τους, ο βιολογικός πατέρας -όπως αναφέρεται στην απόφαση- έφυγε από την κατοικία τους γιατί η γυναίκα σύναψε σχέση με άλλον, τον οποίο παντρεύτηκε, ενώ έπαψε να του επιτρέπει οποιαδήποτε επικοινωνία με τα παιδιά.
Αγωγή
Η αγωγή του βιολογικού πατέρα για γονική μέριμνα, επιμέλεια και επικοινωνία απορρίφθηκε ως αβάσιμη από την Ολομέλεια ΑΠ, αφού όρθωσε ως εμπόδιο τη διάταξη του Αστικού Κώδικα ότι θεωρείται κατά τεκμήριο πατέρας των παιδιών εκείνος που ήταν ο σύζυγος στη διάρκεια της γέννησης. Δέχτηκε ο ΑΠ ότι ο βιολογικός πατέρας έπρεπε να είχε προσφύγει στα δικαστήρια για να ανατραπεί το τεκμήριο πατρότητας και δεν μπορούσε να προχωρήσει κατευθείαν σε δικαστική διαδικασία αναγνώρισης των παιδιών. Επίσης, ότι δεν είχε καμία έννομη συνέπεια η αναγνώρισή τους σε ξένη δημοτική Αρχή, αφού δεν ενδιαφέρει το ξένο αλλά το ελληνικό Δίκαιο.

Ο ΑΠ έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα εξώγαμα παιδιά μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν οι γονείς είναι ανύπαντροι και όχι όταν ο ένας από τους δύο είναι παντρεμένος με άλλον. Ετσι «έκλεισε» τον δρόμο και κάθε ελπίδα για τον βιολογικό πατέρα, παρόλο που η μητέρα δεν αμφισβητούσε ότι είναι ο πατέρας και παρά τη μακρόχρονη συμβίωση και τον ψυχικό δεσμό με τα παιδιά του.

Νέο μήνυμα Βαρθολομαίου για το Περιβάλλον

Καλεί την διεθνή κοινότητα να αναλάβει γενναίες δεσμεύσεις για την αποτροπή των δυσμενέστερων επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος
Έκκληση στην διεθνή κοινότητα να αναλάβει γενναίες δεσμεύσεις για την αποτροπή των δυσμενέστερων επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος απευθύνει με μήνυμά του στην διάσκεψη της Μπανγκόνγκ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δύο μήνες πριν από την παγκόσμια διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως οικονομικό κόστος αλλά σημαντική ευκαιρία για έναν υγιέστερο πλανήτη προς όφελος της ανθρωπότητας και ειδικότερα των κρατών που υστερούν σε οικονομική ανάπτυξη.

Νίκος Παπαχρήστου 28/09/2009 | 10:40

Εξαφανίστηκαν μαθήτριες στη Λαμία


Πρόκειται για τρεις μαθήτριες ηλικίας 13, 14 και 15 ετών, που είναι φίλες μεταξύ τους

Ερευνες διεξάγει η Ασφάλεια Λαμίας για τον εντοπισμό τριών μαθητριών από το 2ο Γυμνάσιο και το 30 Λύκειο Λαμίας.

 Πρόκειται για τρεις μαθήτριες ηλικίας 13, 14 και 15 ετών, που είναι φίλες μεταξύ τους.

Τα τρία κορίτσια το πρωί της Δευτέρας δεν εμφανίστηκαν στα σχολεία τους, ενώ όταν δεν επέστρεψαν στο σπίτι τους το απόγευμα, οι γονείς δήλωσαν την εξαφάνισή τους. 

πηγή: Έθνος 

Message | Το μήνυμα της μέρας: Περί Πολιτικής και Πολιτισμού


«Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός.» 
 .
Μάνος Χατζιδάκις

Σε «συσσωρευμένα γεγονότα» οφείλεται η εφηβική βία

Τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών μπορούν να αρχίσουν έναν κύκλο δυσκολιών που τελικά καταλήγουν σε βία μετέπειτα στη ζωή τους, αλλά υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες παρέμβασης πριν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.

Ο Δρ Κέννεθ Ντοντζ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνα έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 754 παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους παράγοντες που συντελούν στην εφηβική βία.
Διαπίστωσαν ότι ο δρόμος από τα πρώιμα παιδικά προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι την εφηβική βία περιλαμβάνει μια περίπλοκη αλληλουχία περιστατικών.
Αρχικά οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γονείς από μειονεκτικές οικογένειες ήταν πιθανότερο από άλλους γονείς να ανταποκριθούν στα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών τους είτε σκληρά είτε με ασυνέπεια. Αυτό με τη σειρά του, καθιστούσε πιθανότερο τα παιδιά να έχουν προβλήματα στο σχολείο, τόσο με τα μαθήματά τους όσο και με τους συμμαθητές τους.

Όταν τα παιδιά είχαν τέτοια προβλήματα στο Δημοτικό σχολείο, οι γονείς ήταν πιθανότερο να απομακρυνθούν απ' αυτά στο Γυμνάσιο, μιλώντας και παρακολουθώντας τα λιγότερο με την πάροδο του χρόνου. Αυτό αύξανε τις πιθανότητες τα παιδιά να κάνουν λάθος επιλογές φίλων, που για ορισμένα τελικά συντελούσε σε βίαιες συμπεριφορές στο Λύκειο.
Τα καλά νέα είναι ότι, τα νήπια με προβλήματα συμπεριφοράς δεν είναι προκαθορισμένο να έχουν προβλήματα στην εφηβεία. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που οι γονείς μπορούν να παρέμβουν και να κάνουν τη διαφορά.
Το μήνυμα λοιπόν προς τους γονείς είναι ότι υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για να βοηθήσουν το παιδί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του.

Όπως εξηγεί ο Δρ Ντοντζ «οι αντιδράσεις των γονέων ελάσσονα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών τους μπορούν είτε να βοηθήσουν είτε να κάνουν κακό. Ορισμένοι γονείς, θυμώνουν και ανταποκρίνονται σκληρά, συχνά σκεπτόμενοι ότι μπορεί να φοβίσουν το παιδί τους ώστε να έχει καλή συμπεριφορά».
Αλλά αυτό προϋποθέτει το μικρό παιδί να γνωρίζει ποια είναι η «καλή» συμπεριφορά. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να είναι συνεπείς και ξεκάθαροι ως προς τους λόγους που μια συμπεριφορά, π.χ. ο καβγάς με τον αδερφό/αδερφή, δεν είναι αποδεκτή. Επίσης θα πρέπει να επιβραβεύουν την καλή συμπεριφορά του παιδιού τους.

Πάντως από τη μελέτη προκύπτει ότι το Γυμνάσιο είναι μια περίοδος-κλειδί για την εμπλοκή των γονέων στις ζωές των παιδιών. Ορισμένοι γονείς παιδιών με ιστορικό προβλημάτων συμπεριφοράς, ήταν τόσο δυσαρεστημένοι με την συμπεριφορά τους τη δεδομένη περίοδο που είχαν «εγκαταλείψει τη μάχη» και δεν παρακολουθούσαν πλέον τη ζωή των παιδιών τους.
Αλλά τότε ακριβώς είναι που τα παιδιά έχουν ανάγκη τους γονείς τους. Aρα οι γονείς θα πρέπει να συνεχίζουν να έχουν ενεργό ρόλο στη ζωή του παιδιού. Πάντα έχουν ευκαιρία να βοηθήσουν ή να κάνουν κακό στην ανάπτυξη του παιδιού.
Φυσικά δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι γονείς ευθύνονται για όλα τα κακά που συμβαίνουν στο παιδί. Πολλοί γονείς κάνουν ότι καλύτερο μπορούν και εκείνοι που προέρχονται από μειονεκτικό οικογενειακό περιβάλλον συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες που καθιστούν τον ρόλο τους ως γονέα ακόμη πιο δύσκολο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Child Development.
Δημοσίευση: 28-11-2008

Σοκολατένια κρέμα για τα χαμομηλάκια μας και όχι μόνο!!

Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος παγώματος: 10΄  


Υλικά (για 10 μερίδες):
500 γρ. γάλα
120 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κακάο
20 γρ. κορν φλάουρ
300 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια



Διαδικασία:
* Ρίχνουμε το γάλα και το κακάο σε μία κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. *Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ με 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό. 
* Προτού πάρει βράση το γάλα αδειάζουμε το μείγμα ζάχαρης - κορν φλάουρ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα.
* Προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η κουβερτούρα λιώσει. 
* Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ανοξείδωτο μεταλλικό μπολ, το τοποθετούμε πάνω σε ένα μεγαλύτερο με παγάκια και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου κρυώσει. 
Με αυτόν τον τρόπο η κρέμα αποκτά βελούδινη, λεία και γυαλιστερή υφή και δεν «πιάνει» κρούστα. 
* Μοιράζουμε την κρέμα σε ατομικά μπολ. 

Από το Στέλιο Παρλιάρο
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

Παθητικό κάπνισμα: απειλή για τα έμβρυα

Για να έχει το παιδί που κυοφορείται στη μήτρα την υγειά του δεν αρκεί να προσέχει η μητέρα του, πρέπει και το περιβάλλον της να είναι «καθαρό». Νέα έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά του παιδικού άσθματος εκτοξεύονται μέσα σε νέφη καπνού, ενώ διερευνάται και ο ρόλος της διατροφής 

Ζει επί εννέα μήνες μέσα στο προστατευμένο (κατά το δυνατόν) «σπίτι» του που είναι η μήτρα. Η μητέρα του φροντίζει (κατά το δυνατόν) να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής ώστε να προστατεύσει το παιδί που θα φέρει στον κόσμο. Και όμως, όταν εκείνο έρχεται στη ζωή, εμφανίζει άσθμα για το οποίο δεν ευθυνόταν ούτε (σίγουρα) το ίδιο ούτε η μητέρα του, αλλά... ο καπνός των άλλων. 

Μια νέα ελληνική μελέτη που αποτελεί το άκρως ενδιαφέρον ερευνητικό προϊόν της συνεργασίας του Αλλεργιολογικού Ερευνητικού Κέντρου της Β Δ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο δείχνει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τη σύνδεση μεταξύ του παθητικού καπνίσματος των εγκύων και της γέννησης παιδιών με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος. Οπως προκύπτει από αυτή τη μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του έγκριτου επιστημονικού εντύπου «Ρediatric Αllergy and Ιmmunology», οι έγκυες που κατά το «ευαίσθητο» για την υγεία των πνευμόνων του εμβρύου τρίτο τρίμηνο της κυήσεως είναι παθητικές καπνίστριες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδιά που στην προσχολική ηλικία παρουσιάζουν συμπτώματα άσθματος και αλλεργιών.
Στις μικρές ηλικίες όμως άσθμα είναι πιθανό να «κρύβεται» και μέσα σε θρεπτικά στοιχεία διαφορετικών τροφών, σύμφωνα με μια δεύτερη μελέτη που φέρει την υπογραφή των ίδιων ακαδημαϊκών κέντρων και η οποία αναμένεται σύντομα να δημοσιευθεί στο ίδιο επιστημονικό έντυπο. Ποιο είναι το καλό νέο μέσα σε όλα αυτά τα «ζοφερά» στοιχεία που... κόβουν την ανάσα των μικρών παιδιών; Οτι οι «εχθροί» της υγείας των πνευμόνων που ακούν στα ονόματα «συριγμός» και «άσθμα» είναι δυνατόν να νικηθούν μέσα από έναν σωστό, ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής ο οποίος φαίνεται τελικώς ότι χαρίζει... πνοή στον οργανισμό. Ιδιαίτερα όσον αφορά το παθητικό κάπνισμα, είναι κρίμα οι αμαρτίες του... περιβάλλοντος των γονέων να παιδεύουν τα τέκνα.
Τσιγάρο και παιδικοί πνεύμονες
Πολλές μελέτες έχουν κατά καιρούς δείξει την καταστροφή που υφίστανται οι πνεύμονες- και δη των παιδιών- εξαιτίας της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου. Διαφορετικές μελέτες αναφέρουν μάλιστα ότι παιδιά που εκτίθενται συχνά σε επικίνδυνα... δαχτυλίδια καπνού αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από άσθμα στην ενήλικη ζωή τους. Στοιχεία ερευνών μαρτυρούν επίσης ότι ακόμη και η γνωστή ευεργετική δράση του θηλασμού ενάντια στις αλλεργίες μετριάζεται εξαιτίας της έκθεσης του παιδιού στον καπνό της μητέρας του. Ερευνητικά δεδομένα έχουν κάνει λόγο και για την καταστροφή που επιφέρει το κάπνισμα της εγκύου στο παιδί που θα φέρει στον κόσμο: κάθε ρουφηξιά του τσιγάρου της μέλλουσας μητέρας προκαλεί δραματικές αλλαγές στην ανάπτυξη και στην ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες για ανάπτυξη συριγμού και άσθματος.
Είναι ωστόσο η πρώτη φορά παγκοσμίως που μια μελέτη (και μάλιστα με ελληνική υπογραφή) δείχνει την καταστροφή που προκαλεί ακόμη και το παθητικό κάπνισμα της εγκύου στους πνεύμονες του παιδιού που κυοφορεί. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; 

Οτι η ακούσια έκθεση της κυοφορούσας στον καπνό μέσα στον χώρο εργασίας της ή σε δημόσιους χώρους αποτελεί ουσιαστικώς μια «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία των πνευμόνων του αναπτυσσόμενου εμβρύου, έτοιμη να... εκραγεί αφότου εκείνο δει το φως της (θολής λόγω καπνού) ημέρας.

Για να διαβάσετε τα παρακάτω, κλικ εδώ

* Η μελέτη  
* «Παθητική» απειλή!
* Ο ρόλος της διατροφής 

* Παγίδες και ασπίδες
* Ζητούνται διατροφικά μοντέλα

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΣΩΛΗ | Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Αυστραλία: Φόβοι για μόλυνση με ουράνιο από τις αμμοθύελλες

function openWindow(theTarget, windowName, Properties){var newWin = window.open(theTarget, windowName, Properties);newWin.focus(Η νέα αμμοθύελλα που σαρώνει την ανατολική Αυστραλία περιέχει ραδιενεργά σωματίδια από ορυχείο ουρανίου, προειδοποιούν ορισμένοι περιβαλλοντιστές, ωστόσο οι επιστήμονες είναι γενικά καθησυχαστικοί.
 
Οι αμμοθύελλες προέρχονται από την έρημο της Νότιας Αυστραλίας  και θα μπορούσαν να περιέχουν κόκκους ουρανίου από ορυχείο στην περιοχή του Ρόξμπι Ντάουνς, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ντέιβιντ Μπράντμπουρι, γνωστός σκηνοθέτης και ακτιβιστής.
Καθησυχαστικός ήταν πάντως ο Μπάρι Νόλερ, καθηγητής Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, ο οποίος εκτίμησε ότι τα σωματίδια ουρανίου αφενός είναι πολύ βαριά για να παρασυρθούν από τον άνεμο, αφετέρου θα αραιώνονταν τόσο πολύ από τη σκόνη ώστε δεν θα εγκυμονούσαν κίνδυνο ούτως ή άλλως.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες εξόρυξης διαβεβαίωσαν ότι τα επίπεδα σκόνης παρακολουθούνται προσεκτικά.
Η ξηρή σκόνη που έπνιξε το Κουίνσλαντ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφήνοντας μια ελαφριά μεταλλική γεύση στο στόμα, έχει αρχίσει να αραιώνει και αναμένεται να χαθεί σύντομα στη θάλασσα, αναφέρει τη Δευτέρα το BBC.
Η αρχική αμμοθύελλα δημιουργήθηκε από ένα ψυχρό μέτωπο με ισχυρούς ανέμους που σήκωσαν σκόνη από την αποξηραμένη λίμνη Έιρ και σάρωσαν την ανατολική ακτή σε απόσταση 600 χλμ.

πηγή

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

«Σ΄ αγαπάω αλλά μόνο όταν δεν κάνεις αταξίες» Πρέπει να αγαπάμε τα παιδιά άνευ όρων γι΄ αυτό που είναι, όχι γι΄ αυτό που κάνουν.

Πριν από 50 χρόνια και πλέον, ο ψυχολόγος Καρλ Ρότζερς είπε ότι το να αγαπάμε απλώς τα παιδιά μας δεν είναι αρκετό. Και τόνισε ότι πρέπει να τα αγαπάμε άνευ όρων γι΄ αυτό που είναι, όχι γι΄ αυτό που κάνουν.

Ως πατέρας ξέρω ότι αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα, που μάλιστα σήμερα αμφισβητείται από συμβουλές για το αντίθετο: για το πώς να γίνουμε «γονείς υπό όρους», πώς να αυξάνουμε τη στοργή όταν το παιδί είναι «καλό» και να την περιορίζουμε όταν δεν είναι.
 

Έτσι ο παρουσιαστής τοκ-σόου Φιλ Μακγκρό μας λέει στο βιβλίο του «Family First» («Πρώτα η οικογένεια», Free Ρress, 2004) ότι πρέπει να προσφέρουμε με φειδώ στα παιδιά αυτά που χρειάζονται ή με τα οποία χαίρονται, να τα μετατρέπουμε σε επιβραβεύσεις που θα τους προσφέρουμε ή θα τους αρνούμαστε ώστε να «συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις επιθυμίες μας». Και «ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα για ένα παιδί», προσθέτει, «είναι η αποδοχή και η έγκριση των γονιών του».

Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», με τον τρόπο αυτό τα παιδιά διδάσκονται ότι τα αγαπούν και ότι είναι αξιαγάπητα μόνον όταν κάνουν οτιδήποτε αποφασίζουμε εμείς ότι είναι καλό. Ο έπαινος γίνεται άλλη μία μέθοδος ελέγχου, ανάλογη της τιμωρίας. Με τη στάση αυτή, είχε προειδοποιήσει ο Ρότζερς, τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν κάποια στιγμή ψυχαναλυτή για να τους δώσει την άνευ όρων αποδοχή, την οποία δεν βρήκαν όταν ήταν σημαντικό να βρουν. Είχε άραγε δίκιο ο Ρότζερς; Ας δούμε τα δεδομένα.
 

Το 2004, δύο Ισραηλινοί ερευνητές, οι Αβί Ασόρ και Γκάι Ροθ, μαζί με τον Αμερικανό ψυχολόγο Έντουαρντ Ντέτσι, ρώτησαν περισσότερους από 100 φοιτητές αν η αγάπη που είχαν δεχθεί από τους γονείς τους φαινόταν να εξαρτάται από αν πετύχαιναν στο σχολείο, αν προπονούνταν πολύ στα σπορ, αν νοιάζονταν τους άλλους ή αν κατέπνιγαν αισθήματα όπως ο θυμός και ο φόβος. Αποδείχθηκε ότι τα παιδιά που δέχονταν αυτήν την υπό όρους αγάπη ήταν πιθανότερο να ενεργούν όπως ήθελαν οι γονείς.

Όμως το τίμημα ήταν βαρύ. Πρώτον, τα παιδιά αυτά είχαν την τάση να δυσανασχετούν με τους γονείς τους και να τους αντιπαθούν. Δεύτερον, είχαν την τάση να λένε ότι ο τρόπος που ενεργούν οφείλεται περισσότερο σε μια «ισχυρή εσωτερική πίεση», παρά στην αίσθηση ότι επιλέγουν πραγματικά. Επιπλέον, η ευτυχία τους έπειτα από μια επιτυχία ήταν συνήθως σύντομης διάρκειας και συχνά αισθάνονταν ενοχή ή ντροπή. Φέτος τον Ιούλιο, οι ίδιοι ερευνητές, επανέλαβαν την έρευνα του 2004 επεκτείνοντάς την.
 

Διαπιστώθηκε ότι η γονική «αγάπη υπό όρους» είτε δημιουργεί στα παιδιά ανθυγιεινά αισθήματα «εσωτερικού καταναγκασμού» είτε αυξάνει τα αρνητικά αισθήματα των εφήβων για τους γονείς τους. Αυτό που μας λένε οι μελέτες είναι ότι το να επαινούμε τα παιδιά επειδή έκαναν κάτι σωστό δεν αντισταθμίζει τα αρνητικά συναισθήματα που τους δημιουργούνται όταν παίρνουμε πίσω την αγάπη μας ή τα τιμωρούμε επειδή κάνουν κάτι λάθος. Και τα δύο είναι παραδείγματα γονικής αγάπης υπό όρους και είναι αμφότερα αντιπαραγωγικά.

Οι περισσότεροι γονείς θα διαμαρτύρονταν λέγοντας ότι φυσικά και αγαπούν τα παιδιά τους άνευ όρων. Όμως αυτό που μετράει είναι πώς φαίνονται τα πράγματα από την πλευρά των παιδιών - αν αισθάνονται ή όχι ότι τα αγαπούν εξίσου όταν τα κάνουν θάλασσα ή όταν δεν τα καταφέρνουν.
Ο Άλφι Κον έχει γράψει 11 βιβλία για την ανθρώπινη συμπεριφορά και την εκπαίδευση, ανάμεσα στα οποία τα «Unconditional Ρarenting» (Γονείς άνευ όρων) και «Ρunished by Rewards» (Τιμωρία με επιβράβευση).
   

Με μια ματιά

Τι δείχνουν οι έρευνες για τα παιδιά που δέχονται αγάπη «υπό όρους» από τους γονείς τους:  


ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ να ενεργούν όπως θέλουν οι γονείς 
ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΣΗ να δυσανασχετούν με τους γονείς τους και να τους αντιπαθούν
ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ πως ο τρόπος που ενεργούν οφείλεται σε μια «ισχυρή εσωτερική πίεση» 
Η ΕΥΤΥΧΙΑ που αισθάνονται έπειτα από μια επιτυχία είναι συνήθως σύντομης διάρκειας ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ συχνά ενοχή ή ντροπή 
Ο ΕΠΑΙΝΟΣ του παιδιού επειδή έκανε κάτι «σωστό» δεν αντισταθμίζει την τιμωρία του γιατί έκανε κάτι «λάθος»

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι πώς φαίνονται τα πράγματα από την πλευρά του παιδιού αν αισθάνεται ή όχι ότι το αγαπούν εξίσου όταν τα κάνει θάλασσα ή δεν τα καταφέρνει


Δημοσίευση: 21-9-2009

Περιμένουν ακόμα τους καθηγητές 65 παιδιά με αναπηρία Υπάρχουν μόλις 4 εκπαιδευτικοί, ενώ χρειάζονται 25

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι γονείς 65 παιδιών με προβλήματα αναπηρίας στην Αχαϊα καθώς το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο οποίο φοιτούν δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, λόγω έλλειψης καθηγητών.

Ολα τα σχολεία της Ελλάδας ξεκίνησαν να λειτουργούν στις 11 Σεπτεμβρίου, όμως στο Ειδικό Εργαστήρι της Πάτρας οι καθηγητές δεν έφθασαν ποτέ με αποτέλεσμα οι γονείς των παιδιών και οι υπεύθυνοι του σχολείου να βρίσκονται σε απόγνωση.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στο ΕΕΕΕΚ του νομού Αχαϊας υπάρχουν μόνο τέσσερις καθηγητές, ενώ για να λειτουργήσει πλήρως θα πρέπει να έχει συνολικά 25 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων. 
Φιλόλογοι, μαθηματικοί, γυμναστές, καθηγητές μουσικής, οικιακής οικονομίας, αλλά και κηπουρικής, ακόμα δεν έχουν πάει στο Εργαστήρι, με αποτέλεσμα, όπως έχει γίνει και άλλη φορά, η λειτουργία τους να ξεκινά τον Οκτώβριο.
Στο σχολείο φοιτούν μαθητές με νοητική στέρηση, πολλοί από τους οποίους έχουν και άλλα προβλήματα, όπως: όρασης, ακοής, σοβαρά νευρολογικά - κινητικά προβλήματα, σύνθετες γνωστικές συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, αυτισμό κ.ά.
«Η αγωνία των γονιών έχει φθάσει στο απροχώρητο. Πόσω μάλλον των παιδιών αυτών που παραμένουν στα σπίτια τους την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι μαθητές έχουν ξεκινήσει μαθήματα από τις 11 Σεπτεμβρίου. Καθημερινά το τηλέφωνο στο γραφείο μου χτυπάει και στην άλλη άκρη βρίσκονται οι μαθητές του Εργαστηρίου και με ρωτούν απεγνωσμένα ποτέ θα έρθουν στο σχολείο τους», λέει στο «Εθνος» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σπύρος Μαρίνης. Μέχρι χθες καθηγητές δεν είχαν φθάσει ακόμα στο σχολείο αν και από το υπουργείο προκηρύχθηκαν κάποιες θέσεις.
Αργά χθες το απόγευμα ο διευθυντής του σχολείου πήρε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο ότι μέχρι τη Δευτέρα περίπου 10 καθηγητές θα βρίσκονται στο ΕΕΕΕΚ της Πάτρας.
Εν τω μεταξύ, σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται πάνω από 20 παιδιά με κινητικά προβλήματα που κατοικούν στην ορεινή επαρχία Καλαβρύτων. Ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσουν στο Εργαστήρι στην Πάτρα είναι περίπου 2 ώρες, με αποτέλέσμα να μην μπορούν να πάνε και να μην εκπαιδεύονται.

Το χαστούκι πλήττει την ευφυία των παιδιών Child abuse, it is never OK

Ένα χτύπημα με την παλάμη στα μαλακά μόρια του παιδιού, ενδέχεται να προκαλέσει κάτι πολύ περισσότερο από δάκρυα. Μπορεί να μειώσει τον δείκτη ευφυίας του, σύμφωνα με τον Αυστραλό κοινωνιολόγο Μάρι Στράους. 

Έχοντας ως δείγμα 800 παιδιά, ηλικιών από 2 έως και 4 χρόνων, μελέτησε την επίδραση του ξύλου στα απείθαρχα παιδιά και συμπέρανε ότι εκείνα, που δέχονταν χτυπήματα από τους γονείς τους, είχαν δείκτη ευφυίας, πέντε βαθμούς χαμηλότερο από τα άλλα, που δεν υποβαλλόταν σ' αυτήν την μέθοδο επιβολής πειθαρχίας. 
Σε παιδιά ηλικιών από 5 έως και 9 χρόνων, που πήραν μέρος στην ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το ξύλο μείωνε το IQ τους κατά 2,8 βαθμούς.
Ο Μάρι Στράους δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της έρευνάς του έχει μεγάλη σημασία για τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών όλου του κόσμου. Αλλά και η ψυχολόγος δρ. Τζούντιθ Κέννεντι, από το Σίδνεϊ, υποστήριξε ότι, ενώ ένα ελαφρό χτύπημα στα οπίσθια -σε αραιά διαστήματα- δεν αναμένεται να έχει τραυματική επίδραση στο παιδί, το συχνό ξύλο έχει σίγουρα βλαβερά αποτελέσματα, τόσο στην εξυπνάδα, όσο και στον χαρακτήρα του.
 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
πηγή

Child abuse, it is never OK


It's our misfortune that every day there are children living hungry, neglected, sexually exploited, feeling unloved and fearful and the sad reality is that child abuse is severely underreported. Even if abuse has been reported victims almost never speak of their abuse for fear of retaliation. Child abuse refers to any form of physical, psychological, social, emotional or sexual maltreatment of a child.


Types of Child Abuse:
Neglect: Not giving the child what they need to develop is a kind of neglect. It can hurt the child both emotionally and physically. 

A parent or a guardian is neglecting a child when they:
  • don't make them feel loved, wanted, safe and worthy
  • don't let them see a doctor or take personal care of themselves
  • don't intervene when the child is at risk of harm
  • deny them an education
  • deny food, clothing and shelter, even though they can afford to provide them
  • leave the child alone at home too often. Parents are responsible for watching over their children until they are at least 16.
Emotional: Emotional maltreatment is all about attacking on Child's sense of self-worth, insults, isolation, rejection, unrealistic expectations or constant criticism. The law also considers children at risk of emotional abuse if they live in situations of family violence.  

Emotional abuse includes:
  • Isolating a child.
  • Intimidating or terrorizing a child.
  • Exploiting a child.
  • Making unreasonable demands.


Physical: physical abuse means causing physical harm on a child's body single time or repeatedly. Often parents punish their child physically in order to discipline however sometimes this results to permanent disability.  

Some examples of child abuse:?


  • Shaking, choking, biting, kicking or burning a child

  • Handling a child roughly when helping them with dressing and going to the bathroom

  • Using force or restraint in any other harmful way



  • Sexual: When any adult uses a child for sexually purpose forcefully, it refers to sexual abuse. Its really sad to note that child sexual abuse is increasing rapidly in our society.
    • touching and kissing a child's breasts or genitals
    • inviting the child to touch someone else sexually
    • having sex with a child family member
    • forcing a child into prostitution or pornography.
    We can all protect child from harm by identifying and recognizing the signs of abuse as mostly children fear to say their problem. If you suspect a child is a victim of abuse or neglect, report your concerns to Child Protection at the Department of Social Development as soon as possible. You do not need proof.

    Signs of Abuse:
    • Child has physical cut marks.
    • Change in behavior.
    • Problem in walking or sitting.
    • Child prefers to be alone.
    • Child is in depression.
    • Child is not interested in playing or making friends.
    • Child is suffering from chronic untreated illness.
    Sometime child takes the courage and speaks about the abuse, you should handle the situation very intelligently. You should stay calm, listen to them carefully in a caring manner. Never act like you are shocked or upset about the matter. And the most important never blame the child.
    DO NOT
    • probe for details
    • promise the parents will understand
    • make promises you can't keep
    • say you won't tell anybody
            DO
    • report the disclosure immediately to Social Development
    • offer your support
    • tell about helpful services
    Tips for Parents: Children depend on their parents to grow up safely. With growing age they come across many difficult things and needs your help to understand. So always be supportive and talk to your child.
    1. Participate with your child in any activity of their choice.
    2. Keep an eye on changes in the behavior of your child.
    3. Speak to them.
    4. Support them at every juncture of their life.
    5. Never hit your child and always show your love and care.
    6. Talk to your children about their bodies. Explain to them what is appropriate and inappropriate touching and how to get help when required.
    Reporting: To report child abuse is your responsible duty and you should realize that. As soon as child reveals abuse to you, contact your local police or your local child welfare agency. And even if you come across any reasonable grounds to suspect abuse, report it immediately. Delay in report will increase the threat and risk for the victim.



    Remember, there is always help out there, and it is never too late to get help. All you have to do is speak up.

    Support Groups

    Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

    Το μήνυμα της ημέρας: Ο καλός ηγέτης

     
    Ἐν τοῖς γὰρ οἰκείοισιν ὅστις ἔστ’ ἀνὴρ
    χρηστός, φανεῖται κἀν πόλει δίκαιος ὤν.


    Όποιος είναι καλός νοικοκύρης  για τα δικά του,
    θα φανεί και της χώρας κυβερνήτης άξιος.


    Σοφοκλή  "Αντιγόνη"  (661–662)

    «Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι από ποτέ» O κρυφός, σιωπηλός πληθυσμός υπολογίζεται σε 12,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

    «Το 1976 στην Ινδία πέρασε ένας καταπληκτικός νόμος κατά της ανθρώπινης δουλείας. Αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Παγκοσμίως, δεν υπάρχει καμιά χώρα που έστω να προσεγγίζει την Ινδία, όσον αφορά τον απόλυτο αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς δουλείας», λέει ο Σκίνερ

    Η Μαριάμα Ουμάρου υπήρξε μία από τους περισσότερους από 40.000 σκλάβους του Νίγηρα. Σύμφωνα με την οργάνωση Anti-Slavery International, σε αυτή τη χώρα της δυτικής Αφρικής οι σκλάβοι υφίστανται άγρια σωματική κακοποίηση από τα αφεντικά τους που τους θεωρούν ιδιοκτησία τους
     Η Μαριάμα Ουμάρου υπήρξε μία από τους περισσότερους από 40.000 σκλάβους του Νίγηρα. Σύμφωνα με την οργάνωση Anti-Slavery International, σε αυτή τη χώρα της δυτικής Αφρικής οι σκλάβοι υφίστανται άγρια σωματική κακοποίηση από τα αφεντικά τους που τους θεωρούν ιδιοκτησία τους

    «Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι από ποτέ»
    Δεν έχουν περάσει ούτε είκοσι ημέρες από την εξάρθρωση, στην Πελοπόννησο, κυκλώματος δουλεμπόρων που εξανάγκαζαν διά της βίας τα θύματά τους -όλοι μετανάστες από χωριά της Ρουμανίας, των οποίων τα διαβατήρια παρακρατούσαν- να εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες σε αγροτικές καλλιέργειες. Αυτοί ήταν 65 ανάμεσα στους χιλιάδες σκλάβους που διακινούνται στη χώρα μας και αποτελούν τον κρυφό, σιωπηλό πληθυσμό της Ελλάδας, που παρουσιάζει σχετικά χαμηλές επιδόσεις στον τομέα καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.
    Παγκοσμίως, αυτός ο κρυφός πληθυσμός υπολογίζεται σε 12,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο ακόμη και τα στελέχη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ, που δημοσιοποιεί αυτά τα στοιχεία, δεν αρνούνται ότι στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των ανθρώπων που στην αυγή του 21ου αιώνα ζουν σε καθεστώς δουλείας.
    «Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του Κέβιν Μπέιλς [σ.σ. ο γνωστότερος διεθνώς μελετητής του φαινομένου της σκλαβιάς, πρόεδρος της οργάνωσης Free the Slaves και συγγραφέας του βραβευμένου «Disposable People: New Slaves in the Global Economy»], υπάρχουν σήμερα στον κόσμο περίπου 27 εκατομμύρια σκλάβοι», λέει ο Σκίνερ που ασχολήθηκε πρώτη φορά με το θέμα πριν από έξι χρόνια, στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ για λογαριασμό του Newsweek. «Είχα πάει στη Μαυριτανία, όπου μίλησα με αρκετούς ανθρώπους που είχαν καταφέρει να ελευθερωθούν από τα δεσμά της δουλείας, αλλά και με έναν πρώην ιδιοκτήτη σκλάβου, ο οποίος είχε, με μια έννοια, αλλάξει ζωή.
    Η ιστορία που μου αφηγήθηκε ήταν συγκλονιστική», θυμάται ο 33χρονος δημοσιογράφος που έκτοτε δεν έχει πάψει να ακολουθεί τα βήματα του λαθρεμπορίου ανθρώπων στις πέντε ηπείρους, από τη μια άκρη του κόσμου έως την άλλη. Καρπός της έρευνάς του -την οποία λέει ότι έχει σκοπό να συνεχίσει- είναι το πρόσφατο βιβλίο του «Α Crime so Monstrous: Face to Face with Modern Day Slavery» («Ενα έγκλημα τόσο τερατώδες: Πρόσωπο με πρόσωπο με τη σύγχρονη δουλεία»).
    Να ξεκινήσουμε από τον ορισμό που δίνετε στη σκλαβιά;
    «Ναι, καλό θα ήταν γιατί η λέξη έχει χάσει το νόημά της. Πρόσφατα, ας πούμε, ο Κριστιάνο Ρονάλντο διαμαρτυρόταν ότι είναι ένας σύγχρονος σκλάβος γιατί η Μάντσεστερ δεν τον άφηνε να σπάσει το συμβόλαιό του. Νομίζω ότι ο Ρονάλντο βγάζει κάπου 20 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα; ΟΚ, το παράδειγμα είναι ακραίο, είναι πιο συνηθισμένο να χαρακτηρίζονται σκλάβοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς, αλλά και πάλι, δεν μιλάω γι' αυτούς.
    Σκλάβοι είναι οι άνθρωποι που εξαναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς αμοιβή, υπό την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι από ποτέ, είτε μιλάμε για 12 είτε για 27 εκατομμύρια».
     Γράφετε ότι είναι πολύ απλό να αγοράσεις έναν ανήλικο οικιακό σκλάβο, σε απόσταση μόλις πέντε ωρών από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Το δοκιμάσατε;
    «Ναι, αυτό συνέβη στην Αϊτή. Από το κέντρο της Νέας Υόρκης έως εκεί, με ταξί κι αεροπλάνο, τεχνικά η απόσταση είναι πέντε ώρες. Εκεί διαπραγματεύτηκα την αγορά ενός 12χρονου κοριτσιού, το οποίο μου πρότεινε ο δουλέμπορος για να με υπηρετεί ως οικιακή σκλάβα. Και κάποια στιγμή μου είπε: "Είναι κάπως λεπτό το θέμα, αλλά μήπως επιθυμείτε το παιδί και ως σύντροφο;". Αυτά στην τιμή των εκατό δολαρίων, τα οποία με παζάρι έριξα στα πενήντα. Η κατάσταση για τα παιδιά στην Αϊτή είναι τρομακτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, ένα στα δέκα αναγκάζεται να δουλέψει υπό τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας».
    Η Αϊτή είναι η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου. Οπως προκύπτει από την έρευνα που κάνατε, είναι η φτώχεια που πρωτίστως ευθύνεται για το φαινόμενο της δουλείας;
    «Θα έλεγα ότι μάλλον πρόκειται για ένα πλέγμα παραγόντων που καθιστούν τους ανθρώπους ευάλωτους -κοινωνική απομόνωση, σοβαρή υπανάπτυξη και οπωσδήποτε τεράστια φτώχεια. Ωστόσο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, κάτι που τους κάνει μεν εξαιρετικά ευάλωτους αλλά δεν καταλήγουν όλοι σκλάβοι. Γιατί το άλλο μέρος της εξίσωσης αφορά τα επίπεδα της εγκληματικότητας. Επίσης οι χώρες που έχουν έντονο πρόβλημα δουλείας είναι χώρες που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα διαφθοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας. Υπάρχει ωστόσο μια εξαίρεση -το Μπανγκλαντές. Ενώ είναι από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και παρουσιάζει υψηλό δείκτη διαφθοράς, σε απόλυτους αριθμούς δεν έχει τόσο έντονο πρόβλημα όσο η γειτονική Ινδία».


    Στην Ευρώπη σε ποιες χώρες με υψηλά επίπεδα διαφθοράς κάνατε έρευνα;
    «Στη Ρουμανία, όπου δούλεψα κυρίως undercover, κάτι που προσπαθούσα κατά το δυνατό να αποφεύγω. Στο Βουκουρέστι ένας δουλέμπορος πρότεινε να μου πουλήσει μια νεαρή γυναίκα η οποία έφερε όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που πάσχει από σύνδρομο Down. Τα χέρια της κοπέλας, που έκλαιγε γοερά, ήταν γεμάτα πληγές που ήταν φανερό ότι είχε η ίδια προκαλέσει στον εαυτό της, σε μια απέλπιδα φαντάζομαι προσπάθεια να αυτοκτονήσει, για να γλιτώσει από τους καθημερινούς βιασμούς. Ο δουλέμπορος, που ήθελε να την ξεφορτωθεί, έφτασε να συμφωνήσει να την ανταλλάξει με ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Πήγα στην Εισαγγελία και τους είπα ότι είμαι δημοσιογράφος κι έχω στη διάθεσή μου ηχογραφημένη τη συνομιλία. Υπέθετα ότι η κασέτα αρκούσε για να κάνουν τη σύλληψη. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι πρόκειται για Ρομά, ότι αυτοί έχουν τους δικούς νόμους, ότι αυτό είναι στο αίμα τους, ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο να τους αντιμετωπίσουν απ' ό,τι τα άλλα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος και ότι δεν υπάρχουν στο Σώμα αστυνομικοί που να είναι οι ίδιοι Ρομά ώστε να μπορούν να εισχωρήσουν στην κοινότητα. Και αυτά μου τα έλεγε μια πολύ έντιμη, πολύ αφοσιωμένη εισαγγελέας, μια γυναίκα που ασχολείται εδώ και χρόνια με τα θύματα του τράφικινγκ. Ηταν φανερό, όμως, ότι κι αυτή ακόμη είχε αρχίσει να απελπίζεται, ότι δεν έβρισκε την υποστήριξη που χρειαζόταν από την Αστυνομία».
    Στη Ρουμανία είχατε όμως την ευκαιρία να πάρετε συνέντευξη και από καταδικασθέντες για τράφικινγκ;
    «Ναι, μίλησα με τρεις άνδρες, ο ένας από τους οποίους κόμπαζε ότι είχε βγάλει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια. Βεβαίως, συμμετείχε σε ένα εκτεταμένο δίκτυο τράφικινγκ, που σίγουρα έκανε τζίρους εκατομμυρίων δολαρίων προωθώντας και πουλώντας γυναίκες στη Δύση. Ο χώρος δράσης του ήταν στο Βουκουρέστι. Υπάρχουν γειτονιές όπου η Αστυνομία δεν πατάει κι όπου ένιωθε ότι λειτουργούσε σε καθεστώς σχεδόν ασυλίας, με μια έννοια. Στην πραγματικότητα συνελήφθη χάρη σε μια πολύ γενναία νεαρή γυναίκα, η οποία έτυχε να βρεθεί στα χέρια ικανών αστυνομικών και Εισαγγελίας που λειτούργησε με γνώμονα την προστασία του θύματος. Παρά τις δυσκολίες, στη Ρουμανία έχουν γίνει περισσότερα πράγματα απ' ό,τι σε άλλες χώρες της περιοχής».
    Νωρίτερα αναφέρατε ότι, παρά την εκτεταμένη διαφθορά, το Μπανγκλαντές έχει μικρότερο αριθμό ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς δουλείας από την Ινδία. Πώς εξηγείται;
    «Κατά τη γνώμη μου, εκείνο που κάνει τη διαφορά είναι ότι στην Ινδία, σε γενικές γραμμές, οι φτωχοί δεν έχουν καμία ελπίδα πίστωσης. Αν ένας φτωχός άνθρωπος έχει ανάγκη από χρήματα, αν χρειάζεται δάνειο είτε γιατί αρρώστησε είτε γιατί παντρεύεται, δεν έχει άλλη επιλογή από το να απευθυνθεί σε κάποιον ιδιώτη. Και πολύ συχνά -δεν λέω πάντα, αλλά πολύ συχνά- θα βρεθεί να είναι υποδουλωμένος λόγω χρέους. Στο Μπανγκλαντές, από την άλλη, υπάρχει ο θεσμός του μικρο-δανεισμού. Δεν αναφέρομαι μόνο στην τράπεζα Grameen (που ίδρυσε ο Μοχάμεντ Γιουνούς,ο νομπελίστας οικονομολόγος που είναι γνωστός ως ο τραπεζίτης των φτωχών) αλλά και στην πολύ μεγαλύτερη BRAC, μια από τις μεγαλύτερες ΜΚΟ στον κόσμο. Μεταξύ άλλων, εδώ και 35 χρόνια η BRAC παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες στους φτωχούς. Σήμερα αναλαμβάνει και προγράμματα εκπαίδευσης, παρέχει υπηρεσίες υγείας, έχει σχολεία. Μάλιστα επεκτείνει πλέον τη δράση της κι έξω από τα σύνορα του Μπανγκλαντές, σε μέρη όπως το Αφγανιστάν. Δεν λέω ότι κάνουν τα πάντα τέλεια, αλλά τουλάχιστον παρέχουν τη δυνατότητα δανεισμού σε ανθρώπους που σε άλλη περίπτωση θα κινδύνευαν πολύ σοβαρά να πέσουν θύματα τοκογλύφων που θα απαιτούσαν να γίνουν σκλάβοι για να ξεπληρώσουν το χρέος τους».
    Γράφετε ότι σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν είναι τόσο δραματική η κατάσταση όσο στην Ινδία, μια χώρα που βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης.
    «Στην Ινδία η πιο διαδεδομένη μορφή δουλείας αφορά χρέη που συνήθως η μια γενιά κληροδοτεί στην επόμενη. Αυτό συμβαίνει και στο Πακιστάν και σε μικρότερο βαθμό στο Μπανγκλαντές, τη Σρι Λάνκα και γενικώς στην Ανατολική Ασία. Οι άνθρωποι προσφέρουν τους εαυτούς τους σαν εγγύηση. Πρόκειται, βεβαίως, για ανθρώπους αναλφάβητους που δεν είναι σε θέση να κάνουν λογαριασμούς ή να κρατήσουν βιβλία. Οι τόκοι που καλούνται να πληρώσουν είναι εξωφρενικοί και εννοείται ότι δεν τους ξεπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο. Κι αν τολμήσουν να ξεφύγουν από το ορυχείο -ή τέλος πάντων όπου έχουν βρεθεί να δουλεύουν χωρίς αμοιβή- τους κακοποιούν, τους απειλούν ότι θα τους σκοτώσουν και πολλές φορές πράγματι τους σκοτώνουν.
    Το 1976 στην Ινδία πέρασε ένας καταπληκτικός νόμος κατά της ανθρώπινης δουλείας. Αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Παγκοσμίως, δεν υπάρχει καμιά χώρα που έστω να προσεγγίζει την Ινδία, όσον αφορά τον απόλυτο αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς δουλείας. Ξέρετε, στην Αμερική νομίζαμε ότι ήταν αρκετό να καταργηθεί η δουλεία, ότι χρειαζόταν όλο κι όλο ένα διάταγμα. Ετσι μετά την κατάργηση της δουλείας, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε για να βοηθήσει τους περίπου 3,5 εκατομμύρια νέους ελεύθερους Αμερικανούς. Δεν τους προσέφερε εκπαίδευση, δάνεια ή αποζημιώσεις. Και 150 χρόνια αργότερα εξακολουθούμε ως κοινωνία να πληρώνουμε το τίμημα εκείνης της λειψής απελευθέρωσης. Κοιτάει λοιπόν κανείς μια χώρα με τις προοπτικές της Ινδίας και είναι φανερό ότι αν δεν φροντίσει εγκαίρως να πάρει σοβαρά μέτρα κατά της δουλείας, δεν θα πάψει ποτέ να πληρώνει το τίμημα της απρονοησίας».
    Εχετε ασχοληθεί αρκετά με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που αναλαμβάνουν να εξαγοράσουν την ελευθερία των σκλάβων, κυρίως σε χώρες της Αφρικής. Πώς δρουν;
    «Σε πρώτο επίπεδο, ακούγεται πολύ ελκυστική η ιδέα ότι μπορείς να σώσεις έναν άνθρωπο με τίμημα το χαρτζιλίκι μιας εβδομάδας. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως διαπίστωσα στο Σουδάν όπου βρήκα αδιάσειστες αποδείξεις απάτης. Και ακόμη χειρότερα -τουλάχιστον όπως το βλέπω εγώ- είδα ότι δεν υπήρχε μέριμνα όσον αφορά τη μοίρα των απελευθερωμένων σκλάβων, αν δεχτούμε βέβαια ότι πράγματι επρόκειτο για πρώην σκλάβους. ΟΚ, ήταν ελεύθεροι να φύγουν, ελεύθεροι να πεθάνουν από την πείνα, ελεύθεροι να περιπλανηθούν μόνοι και ίσως να βρεθούν και πάλι θύματα δουλεμπόρων».
    Οι οργανώσεις πώς εξαγόραζαν την ελευθερία σκλάβων στο Σουδάν; Πλήρωναν τους αντάρτες;
    «Ναι, έδιναν χρήματα στους αντάρτες κι έμεναν ήσυχοι ότι αυτοί με τη σειρά τους θα φρόντιζαν για όλα. Οτι θα πήγαιναν δηλαδή στον Βορρά, θα έπαιρναν τους ανθρώπους που είχαν σύρει εκεί με τη βία και θα τους έφερναν πίσω στον Νότο για να τους πουλήσουν στα μέλη της οργάνωσης (Christian Solidarity International) για 33 δολάρια το κεφάλι. Η όλη επιχείρηση συγκέντρωσης κεφαλαίου ήταν πολύ απλή και αποτελεσματική -είχα υπολογίσει ότι πρέπει να μάζεψαν γύρω στα δύο με τρία εκατομμύρια δολάρια, μετρητά, τα οποία έδωσαν στους αντάρτες σε μια περίοδο μάλιστα που εκείνοι είχαν τεράστια ανάγκη από ρευστό. Η οργάνωση έδωσε τέλος σε αυτήν την αμφιλεγόμενη τακτική της μόνο μετά τη δημοσίευση του σχετικού ρεπορτάζ στο Newsweek.
    Υπάρχουν βέβαια και σοβαρές οργανώσεις που όχι μόνο βοηθούν τους ανθρώπους να ανακτήσουν την ελευθερία τους, αλλά και να σταθούν στα πόδια τους και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις που θα εγγυηθούν ότι δεν θα βρεθούν ξανά στα χέρια δουλεμπόρων. Τους βοηθούν δηλαδή να γίνουν κύριοι της μοίρας τους. Ολες αυτές οι οργανώσεις, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, επέμειναν ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να πληρώσω για να εξαγοράσω την ελευθερία ενός ανθρώπου. Μου επισήμαναν ότι όχι μόνο θα συνέβαλλα στη διαιώνιση του προβλήματος, αλλά και ως δημοσιογράφος θα έστελνα το μήνυμα ότι αυτός είναι ένας θεμιτός τρόπος να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα της δουλείας. Αν πάω τώρα στην Αϊτή και αγοράσω και τα 300 χιλιάδες παιδιά που είναι σκλάβοι, δίνοντας 50 δολάρια για το καθένα, του χρόνου θα υπάρχουν 600 χιλιάδες ανήλικοι σκλάβοι» .*

    «Στη Νότια Αφρική η κατάσταση είναι δραματική»

    «Από όταν ολοκλήρωσα το βιβλίο, έχω δει πολλά ακόμη.
    Μόλις πρόσφατα βρέθηκα στη Νότια Αφρική, όπου η κατάσταση είναι δραματική. Μιλάμε για το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης ανηλίκων από τον ιό του HIV, μιλάμε για παιδιά που πουλιούνται ως σεξουαλικοί σκλάβοι στα 12 και στα 17 έχουν πεθάνει από AIDS. Μίλησα σε ένα κορίτσι μια εβδομάδα πριν πεθάνει -είχε πέσει θύμα δουλεμπόρων ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν επανειλημμένα θύμα βιασμού, υπέφερε και από φυματίωση και αφού πέθανε ανακάλυψαν ότι ήταν και τριών μηνών έγκυος. Πέθανε στα 17 της χρόνια, μόνη σε ένα νοσοκομείο. Με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις, υπάρχουν στη χώρα περισσότεροι από 40.000 ανήλικοι σεξουαλικοί σκλάβοι. Κι όμως δεν υπάρχει ούτε μία καταδίκη, δεν έχουν περάσει καν ξεχωριστό νόμο κατά του τράφικινγκ. Οταν πιάνουν αυτά τα κορίτσια που εξαναγκάζονται να δουλεύουν σαν πόρνες, τις κρατάνε μια νύχτα στο τμήμα και την επομένη τις αφήνουν πάλι έξω στον δρόμο -κι ακούς δεκάδες ιστορίες αστυνομικής κακοποίησης αυτών των παιδιών».
    Benjamin Skinner, «Α Crime So Monstrous: Face to Face with Modern Day Slavery», Free Press

    «Πόσοι ανήλικοι επαίτες της Αθήνας είναι θύματα δουλεμπόρων;»

    «Εκτός από το πολύ σοβαρό πρόβλημα του σεξουαλικού τράφικινγκ που αντιμετωπίζει η Ελλάδα -και λόγω της γεωγραφικής θέσης της- είναι πολύ διαδεδομένο το εμπόριο ανθρώπων που εξαναγκάζονται να δουλέψουν σε απάνθρωπες συνθήκες στις αγροτικές περιοχές της χώρας.
    Επειτα υπάρχει και το τεράστιο ζήτημα των παιδιών που ζητιανεύουν στους δρόμους. Σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα, κάθε χρόνο μπαίνουν στη χώρα σας 1.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Μιλάμε για έναν εξαιρετικά ευάλωτο πληθυσμό. Και το πρόβλημα με τα παιδιά που ζητιανεύουν -και σε άλλες χώρες, όπως και στην Ελλάδα- είναι ότι ο νόμος τα αντιμετωπίζει είτε σαν ενόχληση είτε σαν μικροαπατεώνες, αντί να δει πάρα πολλά από αυτά τα παιδιά ως αυτό που ίσως είναι: θύματα ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».

    πηγή